Κανένας δεν είναι συναισθηματικά έτοιμος για το Maid του Netflix | Review

Η Margaret Qualley είναι η αποκάλυψη της χρονιάς
07 Οκτωβρίου 2021 11:03
Κανένας δεν είναι συναισθηματικά έτοιμος για το Maid του Netflix | Review

Εμπνευσμένη από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Stephanie Land, Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother's Will to Survive (best seller των New York Times), η νέα δραματική μίνι-σειρά του Netflix, με τίτλο Maid, έκανε πρεμιέρα την 1η Οκτωβρίου, και μέσα από 10 ωριαία επεισόδια μας παρουσιάζει μια σκληρή ιστορία επιβίωσης. Η δημιουργός του σόου, Molly Smith Metzler, σε συνεργασία με την Warner Bros. Television Studios, κατασκευάζουν ένα βαρύ, δραματικό σόου, το οποίο μιλάει για θέματα βίας, κακοποίησης και εθισμού. Στη σειρά πρωταγωνιστεί η Margaret Qualley του Once Upon a Time... In Hollywood (2019) και του βιντεοπαιχνιδιού "Death Stranding" του Hideo Kojima, καθώς και οι Billy Burke, Andie MacDowell, Nick Robinson, Anika Noni Rose και Tracy Vilar.

Η πλοκή της σειράς επικεντρώνεται σε μία νεαρή μητέρα και στη προσπάθεια της να μπορέσει να ορθοποδήσει στην κοινωνία μαζί με την δίχρονη κόρη της. Έχοντας αφήσει πίσω την κακοποιητική συμπεριφορά που βίωνε από τον σύζυγο της, η Alex Russell, πασχίζει να κάνει μία καινούργια αρχή, ώστε να προσφέρει στο παιδί της σταθερότητα, ασφάλεια, αγάπη αλλά και ένα καλύτερο μέλλον. Δυστυχώς όμως, τα πολύπλοκα προγράμματα στήριξης του κράτους, η έλλειψη σπουδών της, οι απρόβλεπτες συγκυρίες, οι λάθος επιλογές αλλά και η μηδενική βοήθεια από το οικογενειακό της περιβάλλον, την οδηγούν σε συνεχόμενα αδιέξοδα.

Κι όμως, παρόλο που η θεματική με την οποία ασχολείται η δημιουργός του σόου είναι σκληρή και δύσκολη, ο τρόπος που την μεταφέρει στην οθόνη, είναι αρκετά "εύπεπτος". Σαν θεατής χρειάζεσαι τις απαραίτητες "ανάσες" για να παρακολουθήσεις πιο εύκολα το δράμα που ζει η Alex με την κόρη της, Maddy.

Φαίνεται ξεκάθαρα δηλαδή η διάθεση των παραγωγών ότι ο στόχος τους δεν είναι να δημιουργήσουν φθηνές εντυπώσεις χρησιμοποιώντας για παράδειγμα, τις σκηνές βίας για να σε σοκάρουν, όχι. Ακουμπάνε το θέμα με μεγάλη ευαισθησία και σύνεση, διότι γνωρίζουν πόσο εύκολο θα ήταν να μπει ο μελοδραματισμός από την πίσω πόρτα, χάνοντας έτσι την ουσία.

Αυτό που επίσης κάνει εξαιρετικά αυτή η σειρά είναι το πόσο εύκολα σε βάζει στην θέση της πρωταγωνίστριας. Σου δημιουργεί από την πρώτη κιόλας σκηνή ερωτηματικά στο μυαλό σου, και δεν μπορείς παρά να γίνεις κομμάτι της ιστορίας.

Τι θα κάνει τώρα, που θα πάει με το παιδί μέσα στη νύχτα, θα την βοηθήσουν οι γονείς της, θα βρει δουλειά, θα μπορέσει να κρατήσει τη δουλειά, κι αν βρει δουλειά που θα αφήνει την μικρή, θα την βρει ο σύζυγός, θα απογοητευτεί και θα γυρίσει πίσω στην κόλαση που ζούσε; Ερωτηματικά που ούτε η ίδια η πρωταγωνίστρια γνωρίζει τις απαντήσεις. Μαζί της βιώνεις και εσύ την απελπισία και τις δυσκολίες που εμφανίζονται στην καθημερινότητα της.

Όλα αυτά βέβαια δεν τα πετυχαίνει μόνο το καλογραμμένο σενάριο της Metzler. Ο άσσος που είχε καλά κρυμμένο στο μανίκι της, είναι η Margaret Qualley. Θυμάστε όλοι φυσικά την περσινή σειρά-αποκάλυψη του Alan Scott, The Queen's Gambit, και πως ένα ολόκληρο πρότζεκτ είχε στηθεί πάνω στην ταλαντούχα ηθοποιό Anya Taylor-Joy. Το ίδιο συμβαίνει και στο Maid.

Η ψυχή της σειράς είναι η Qualley, και το ευαίσθητο βλέμμα της. Ο τρόπος που αντιδράει στα πράγματα που συμβαίνουν μπροστά της, δείχνει ότι ήταν κάτι παραπάνω από έτοιμη για να πάρει πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ερμηνεία της στη σειρά νομίζω πως θα είναι σημείο αναφοράς στην μετέπειτα καριέρα της.

Εν κατακλείδι, το Maid του Netflix, μας αφηγείται ένα σκληρό ταξίδι που μέχρι και το φινάλε του τίποτα δεν είναι σίγουρο και εύκολο για την ηρωίδα της ιστορίας, και πρέπει μέχρι και το τελευταίο λεπτό να παλέψει με νύχια και με δόντια για να καταφέρει να δώσει στην μικρή της κόρη το μέλλον που της αξίζει. Ένα μέλλον μακρία από τοξικές καταστάσεις, δυστυχία και απελπισία.

Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και παρακολουθήστε την σειρά αυτή, και αν στον τελευταίο μονόλογο της Alex νιώσετε την καρδιά σας έτοιμη να σπάσει από τα έντονα συναισθήματα και τα μάτια σας να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα σας, μην ανησυχείτε, δεν θα είστε οι μοναδικοί.