Στο "No One Gets Out Alive" μία σκοτεινή κατάρα απλώνεται | Review

Και η Cristina Rodlo πασχίζει να βγει ζωντανή
04 Οκτωβρίου 2021 10:36
Στο "No One Gets Out Alive" μία σκοτεινή κατάρα απλώνεται | Review

Το θρίλερ μεταφυσικού τρόμου No One Gets Out Alive του Santiago Menghini διασκευάζει σε παραγωγή του Netflix το ομώνυμο μυθιστόρημα του συγγραφέα Adam Nevill (The Ritual) σε σενάριο των Jon Croker και Fernanda Coppel, με την Cristina Rodlo (The Terror: Infamy) να ηγείται του cast. Εμφανίζονται ακόμη οι: Marc Menchaca, Victoria Alcock, David Figlioli, David Barrera, Joana Borja, Alejandro Akara, Jose Palma, Mitchell Mullen και η Vala Noren.

Η πλοκή εστιάζει στην ‘Ambar’ (Rodlo)l μία νέα κοπέλα από το Μεξικό, η οποία βρίσκεται παράνομα στις Η.Π.Α. Χωρίς χαρτιά και σε απόγνωση να βρει κάπου να μείνει στο Cleveland, πηγαίνει σε μία υποβαθμισμένη περιοχή όπου βρίσκει κατάλυμα σε μία άθλια πανσιόν η οποία ανήκει σε δύο πολύ αινιγματικά αδέρφια. Αφότου όμως μετακομίζει εκεί σύντομα διαπιστώνει ότι ανεξήγητα συμβάντα, ανατριχιαστικές κραυγές και οράματα  στοιχειώνουν το κτίριο. Και πλέον θα χρειαστεί να δώσει μάχη για τη ζωή της.

Το συγκεκριμένο κινηματογραφικό project δεν πετυχαίνει να βγει έξω από τα συμβατικά καλούπια του εν λόγω είδους απλά μπορεί να ιδωθεί ως μία ιδιότυπη horror αλληγορία με κοινωνικές προεκτάσεις την ώρα που ενσωματώνει μέσα της το στοιχείο του υπερβατικού. Συνειδητό και ασυνείδητο, εφιάλτης και πραγματικότητα έχουν τον πρώτο λόγο εδώ.

Συν τοις άλλοις, παρ’ όλο που χτίζεται μία υποβλητική ατμόσφαιρα μυστηρίου, ανεξήγητου, μακάβριου και απειλής, συχνά παρεμβάλλονται τα jump scares ώστε αυτό να επιφέρει ως αποτέλεσμα το να τίθεσαι κάπως εκτός κλίματος.

Αξίζει να τονίσουμε πως ο δημιουργός της ταινίας αξιοποιεί ως βασικό συστατικό της αφήγησης ένα επίκαιρο γεγονός, αυτό της προσφυγικής κρίσης κάνοντας το δικό του κοινωνικό σχόλιο για θέματα όπως η εκμετάλλευση ανθρώπων που παρά το τεράστιο ρίσκο παίρνουν τον δρόμο της φυγής για ένα καλύτερο αύριο, ο φόβος της απέλασης, η ανασφάλεια αλλά και το δικαίωμα στο να ελπίζουν παρά τις όποιες αντιξοότητες. Επιπλέον, υπογραμμίζεται το ότι το άτομο πολλές φορές φέρει βαριά το πένθος της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου και συχνά ενδέχεται να αισθάνεται ενοχικότητα για το ότι εκείνο είναι ακόμη εν ζωή.

Επιπρόσθετα, να αναφέρουμε εν προκειμένω ότι ανιχνεύονται και ορισμένες νοηματικές ανησυχίες όπως για παράδειγμα το γιατί η πρωταγωνίστρια μέχρι να πλησιάσουμε στον επίλογο δεν κινδυνεύει τόσο αισθητά από ό,τι σκοτεινό περιφέρεται και σκορπά τον θάνατο μέσα στο σπίτι. Όλο αυτό συνιστά μία αναντιστοιχία σε σχέση με το πώς ξεκινάει το φιλμ και με αυτό που επιδιώκεται εν τέλει να καταδειχτεί ως ο υπέρτατος κίνδυνος.

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι ο σκηνοθέτης μπερδεύεται αρκετά στην προσπάθειά του να διαλέξει ποιο θα είναι ουσιαστικά το κέντρο βάρος της ιστορίας. Η Cristina Rodlo ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στον ρόλο της όπως και οι ηθοποιοί που υποδύονται τους ‘κακούς’ της υπόθεσης, με τους δευτεραγωνιστές επίσης να έχουν μία αξιοπρεπή παρουσία.

Το No One Gets Out Alive δεν είναι ότι θα σε συνεπάρει ως horror μυθοπλασία αλλά αν μη τι άλλο θα σε κάνει να περάσεις καλά περίπου για μιάμιση ώρα που διαρκεί η προβολή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σου μείνει απαραίτητα ως ορόσημο ταινία τρόμου.