Sweet Tooth Review - Το γλυκύτατο παραμύθι του Netflix που όλοι μιλούν για αυτό

Ο Gus και οι περιπέτειές του
10 Ιουνίου 2021 09:39
Sweet Tooth Review - Το γλυκύτατο παραμύθι του Netflix που όλοι μιλούν για αυτό

Το μετά-αποκαλυπτικό παραμύθι της DC Vertigo, έκανε πρεμιέρα στο Netflix, στις 4 Ιουνίου, και μέσα από οχτώ επεισόδια, επιχειρεί να μας ταξιδέψει στον κόσμο του Gus. Η ιστορία ξεκινάει με την “Μεγάλη Κατάρρευση”, όταν ένας φονικός ιός μολύνει μεγάλο κομμάτι της ανθρωπότητας με ταχύτατους ρυθμούς σκορπίζοντας έτσι τον θάνατο σε εκατομμύρια πολίτες του κόσμου. Την ίδια στιγμή καθώς η κοινωνία καταρρέει, ένα ακόμα ανεξήγητο φαινόμενο αρχίζει να αναπτύσσεται. Εκατοντάδες γυναίκες ξαφνικά γεννούν μωρά υβρίδια ανθρώπου-ζώου, κανένας όμως δεν γνωρίζει αν το γεγονός αυτό προκαλείται από τον ιό.

Ο πατέρας ενός από τα υβρίδια αυτά πλασματάκια, αποφασίζει να φύγουν μαζί και να χτίσουν ένα καταφύγιο μακριά από τις ταραχές και το χάος που έχει ξεσπάσει στον υπόλοιπο κόσμο, και μεγαλώνει το παιδί του με σκοπό να το προετοιμάσει κατάλληλα για την διαβίωση-επιβίωση στην φύση. Έτσι, ο μικρός Gus και ο πατέρας του, Pubba, ζούνε μαζί μέσα στα άγρια βουνά για δέκα ολόκληρα χρόνια, προσπαθώντας να μην έρθουν σε επαφή ποτέ με κανέναν άλλον άνθρωπο. Τα πράγματα όμως δεν πηγαίνουν όπως τα έχει σχεδιάσει ο πατέρας του, και έτσι ο Gus ή αλλιώς «Sweet Tooth», πρέπει να πάρει κάποιες γενναίες αποφάσεις οι οποίες θα καθορίσουν την μετέπειτα ζωή του.

Η εταιρία παραγωγής ταινιών, Team Downey, που ιδρύθηκε από τους Robert Downey Jr. και Susan Downey, μπορεί κινηματογραφικά να ψάχνει ακόμα να βρει τα πατήματα της, ωστόσο, τηλεοπτικά μας έχει προσφέρει ήδη μία αξιόλογη σειρά όπως το Perry Mason (TV Series 2020– ), και τώρα, ξεκινάει να χτίζει ένα καλό σερί υψηλού επιπέδου παραγωγών με το Sweet Tooth. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η ομότιτλη σειρά κόμικς του Jeff Lemire κυκλοφόρησε το 2009 από την DC, ενώ για την τηλεοπτική του μεταφορά, υπεύθυνοι στο σενάριο και σκηνοθεσία είναι οι: Jim Mickle και Beth Schwartz.

Ειδικά στο σενάριο, οι δυο τους έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά έχοντας βρει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των βασικών χαρακτήρων-κλειδιά της ιστορίας, οι οποίοι, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, είναι αρκετοί. Η αλήθεια είναι ότι μόλις αντιληφθείς ότι η πλοκή δεν έχει σκοπό να εστιάσει μόνο στην ιστορία ενός χαρακτήρα αλλά θα προσπαθήσει να απλωθεί ανάμεσα σε διαφορετικούς, οι οποίοι βέβαια θα συνδεθούν με κάποιον τρόπο με την βασική πλοκή, μπορεί να αισθανθείς μια αβεβαιότητα κυρίως για το αν θα καταφέρουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον σου στο ίδιο επίπεδο. Το αναφέρω αυτό επειδή τα γεγονότα εξελίσσονται σε τρία-τέσσερα διαφορετικά μέρη, οπότε θα ήταν πολύ εύκολο να σε “πετάει” εκτός κλίματος κάθε φορά που ο χώρος και ο χαρακτήρας αλλάζει.

Ευτυχώς, τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Ο χρόνος που αφιερώνουν οι δημιουργοί στο χτίσιμο του κάθε ήρωα ξεχωριστά, στην ανάπτυξη της πλοκής αλλά και στο γενικότερο worldbuilding, που όπως γνωρίζουμε παίζει σημαντικότατο ρόλο σε τέτοιου είδους σειρές, είναι αξιοζήλευτος. Θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω στο χτίσιμο του κόσμου.

Καταρχάς, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα πανέμορφα φυσικά τοπία της Νέας Ζηλανδίας. Δεν είναι όμως μόνο η φυσική ομορφιά που μαγνητίζει το βλέμμα, είναι και η σκηνοθεσία του Jim Mickle, που σε τοποθετεί ακριβώς ανάμεσα σε δυο κόσμους, από την μία τον μετά-αποκαλυπτικό και από την άλλη τον ελεύθερο κόσμο της άγριας φύσης.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών, έχοντας φυσικά ένα καλό σενάριο στην κατοχή τους για να δουλέψουν, είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές. Ο μικρός Christian Convery, στον ρόλο του Gus, είναι αξιολάτρευτος, ενώ, ο Nonso Anozie, στον ρόλο του μοναχικού Tommy Jepperd, που λειτουργεί σαν προστάτης του, δίνει και αυτός μια τίμια ερμηνεία. Ο Adeel Akhtar, στον ρόλο του απεγνωσμένου γιατρού όμως που ψάχνει σαν μανιακός την θεραπεία για τον ίο, ίσως ήταν από τους αγαπημένους και σίγουρα αυτός με τον μεγαλύτερο ενδιαφέρον σεναριακά. Αξιόλογη ερμηνεία δίνει και ο Will Forte, στον ρόλο του πατέρα του νεαρού Gus.

Το άλλο στοιχείο που χρειάζεται για να πετύχει μια σειρά αυτού τους είδους, είναι μια φωνή με ζεστή και ιδιαίτερη χροιά για να σου αφηγείται -διακριτικά- κάποιες έξτρα πληροφορίες για τους χαρακτήρες αλλά και για την ιστορία γενικότερα. Αυτό το καταφέρνει ο James Brolin (πατέρας του Josh Brolin) στον ρόλο του αφηγητή, ο οποίος πραγματικά σε ταξιδεύει με την ήρεμη φωνή του δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι παρακολουθείς ένα γλυκό παραμύθι.

Το Sweet Tooth λοιπόν, θεωρώ πως συνδυάζει με επιτυχία όλα εκείνα τα συστατικά που κάνουν μια σειρά φαντασίας να ξεχωρίζει. Το συγκινητικό, γεμάτο ανατροπές σενάριο, το προσεγμένο χτίσιμο των χαρακτήρων, οι κακές και σκοτεινές δυνάμεις που στέκονται συνεχώς εμπόδια στον δρόμο του μικρού Gus, ο κόσμος που ζει, γεμάτος αντιθέσεις, όλα αυτά τα στοιχεία νομίζω πως είναι αρκετά για να σας προσφέρουν μία απολαυστική καλοκαιρινή εμπειρία.