The Innocent Review - Μυστήριο και σασπένς αλά ‘Contratiempo’

O Mario Casas επιστρέφει στο νέο σόου του Oriol Paulo
14 Μαΐου 2021 09:18
The Innocent Review - Μυστήριο και σασπένς αλά ‘Contratiempo’

Με το νέο αστυνομικό δράμα εκδίκησης του Netflix, The Innocent, ο Oriol Paulo επιχειρεί να επιστρέψει στα γνώριμα λημέρια της ίντριγκας, της έντασης και της αγωνίας που φέρουν έντονα vibes από το φιλμ του, The Invisible Guest (2016) όπου και εκεί, είχε παίξει ο διάσημος ηθοποιός Mario Casas υπό τις σκηνοθετικές του οδηγίες.

Τον Casas, πλαισιώνουν υποκριτικά η Alexandra Jiménez και η Aura Garrido, ενώ σε κεντρικούς ρόλους βλέπουμε επιπλέον τους: José Coronado, Martina Gusmán, Juana Acosta, Gonzalo de Castro, Ana Wagener, Miki Esparbé, Xavi Sáez, Anna Alarcón και τον Susi Sánchez. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη υποβλητική τηλεοπτική μεταφορά, πηγή έμπνευσης για τον παραπάνω δημιουργό αποτελεί το ομώνυμο μυθιστόρημα του Harlan Coben.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την εμπλοκή του σε έναν άσχημο καυγά στον οποίο κατέληξε να σκοτώσει κατά λάθος έναν άνδρα, ο ‘Mateo’ (Casas) πασχίζει να ορθοποδήσει και να ξαναβρεί τα πατήματά του. Πλέον, έχοντας στο πλευρό του την σύντροφό του, ‘Olivia’ (Garrido) κάνει σχέδια για το μέλλον καθώς οι δυο τους περιμένουν με ανυπομονησία το πρώτο τους παιδί. Ωστόσο, δεν θα είναι τόσο εύκολο για τον ‘Mateo’ να αφήσει πίσω του το παρελθόν αφού σύντομα αυτό του χτυπά ξανά την πόρτα. Νέα απρόσμενα συμβάντα θα απειλήσουν τις ισορροπίες στη μεταξύ τους σχέση, και θα βρεθούν να παλεύουν για την ίδια τους τη ζωή όταν ένας επικίνδυνος εχθρός τους βάζει στο στόχαστρό του.

Στην εν λόγω noir ανθολογία της μικρής οθόνης ξετυλίγεται το κουβάρι ενός σκοτεινού γρίφου οδηγώντας σε ένα θανάσιμο εφιάλτη και ένα απρόβλεπτο παιχνίδι επικράτησης γεμάτο δόλο και απροσδόκητα οδυνηρές συνέπειες. Η βαριά και αινιγματική ατμόσφαιρα του μύθου χτίζεται κατά κύριο λόγο πάνω σε στέρεα θεμέλια, με γρήγορους ρυθμούς, με νεύρο και τον παράγοντα της ανατροπής να κυριαρχεί εν προκειμένω μέσα από επιτυχημένα plot-twists που σίγουρα ξαφνιάζουν το κοινό και το παρακινούν να προσπαθήσει να διαβλέψει καλύτερα το τι έπεται κάθε φορά.

Οι αναδρομικές αφηγήσεις που μεσολαβούν εμβόλιμα κάθε τόσο, φωτίζουν αθέατες πτυχές της  περίπλοκης αυτής ιστορίας και μας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στο να αποκωδικοποιήσουμε καλά κρυμμένες αλήθειες. Στα επεισόδια συχνά η οπτική γωνία του δέκτη συγκλίνει ή ταυτίζεται με εκείνη των βασικών δρώντων μέσω της χρήσης του β’ ενικού προσώπου, και λόγω αυτής της αμεσότητας, της πιο οικείας και προσωπικής απεύθυνσης νιώθεις σαν να σου διηγούνται ένα δικό σου βίωμα.

Οι συντελεστές του project φροντίζουν να σου προσφέρουν όλα τα απαραίτητα ερεθίσματα για μία εις βάθος ψυχογράφηση των κύριων χαρακτήρων. Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης συχνά ταλαντεύονται ανάμεσα στην ενοχή και την αθωότητα, την τιμωρία και την λύτρωση, την ελευθερία και την παγίδευση, την αλήθεια και το ψέμα, την αυτοδικία και την συγχώρεση. Αναζητούν διακαώς την εξιλέωση από παλιά λάθη που τους κόστισαν. Δεν είναι άγιοι και το γνωρίζουν. Τρέχουν να ξεφύγουν από το βάρος εφιαλτικών διλημμάτων και των εσφαλμένων αποφάσεων που πήραν κάποτε. Παράλληλα, κάποιοι από αυτούς πρέπει να αντιμετωπίσουν κάτι αδιανόητα νοσηρό και διαστροφικά βίαιο.

Ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί, ήρωες και θύματα μπλέκονται σε διαδρομές γεμάτες ρίσκο, με ορισμένους να επιλέγουν εσκεμμένα αθέμιτα μέσα για να γλιτώσουν τους εαυτούς τους, άλλους να φτάνουν σε αδιέξοδο και μερικούς να πράττουν το σωστό παρά το όποιο δυσβάσταχτο κόστος και τις όποιες επιπτώσεις συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Καθώς πλησιάζουμε προς τον επίλογο, τα πάντα ξεδιαλύνονται και μπαίνουν στη θέση τους. Οι μάσκες πέφτουν και καθένας τους καλείται να αντικρίσει τη σκληρή πραγματικότητα του τώρα. Αλώβητος δεν θα βγει κανείς απ’ όσους έχουν μπει στη δίνη των εξελίξεων.

Στο The Innocent, η κάθαρση έρχεται αλλά θα πρέπει μαζί με αυτήν να μετρήσουν τις πληγές τους, να κάνουν την αυτοκριτική τους και να διαπιστώσουν αν μπορούν να προχωρήσουν μπροστά μαθαίνοντας να ζουν με το φάντασμα από τα περασμένα, με την επίγνωση ότι λίγο ή πολύ καθένας τους είναι ένοχος.