The Prom Review - Το γεμάτο αστέρες και επίκαιρο μιούζικαλ του Ryan Murphy

Μας δείχνει πως η ανιδιοτελή αγάπη για τον συνάνθρωπο μας είναι το μυστικό για ένα καλύτερο μέλλον
04 Ιανουαρίου 2021 14:36
The Prom Review - Το γεμάτο αστέρες και επίκαιρο μιούζικαλ του Ryan Murphy

Οι Dee Dee Allen (Meryl Streep) και Barry Glickman (James Corden), πρωταγωνιστές του μιούζικαλ "The Eleanor Roosevelt Story", μετά την παταγώδη αποτυχία στην πρεμιέρα του σόου τους, προσπαθούν να διαχειριστούν τον επικείμενο αφανισμό τους από την showbiz. Όλες οι κριτικές είναι κάτι παραπάνω από αρνητικές και πλέον έχουν χαρακτηριστεί από τον χώρο ως ξεπεσμένοι νάρκισσοι. Στην τραγική αυτή κατάσταση προστίθενται ακόμα δυο ξεπερασμένοι ηθοποιοί, η Angie Dickinson (Nicole Kidman) και ο Trent Oliver (Andrew Rannells). Στην προσπάθεια τους να γίνουν και πάλι επίκαιροι, αποφασίζουν να ταξιδέψουν από την Νέα Υόρκη στην Ιντιάνα για να βοηθήσουν μια μαθήτρια λυκείου που μόλις ανακοίνωσε ότι είναι γκέι και πως θα παρευρεθεί στο φετινό χορό αποφοίτων με την συνοδό της, ο σύλλογος γονέων αποφασίζει να την τιμωρήσει και να απαγορεύσει τον φετινό χορό.

Στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκουμε τον Ryan Murphy ενώ το σενάριο συνυπογράφουν οι Bob Martin και Chad Beguelin με πρωταγωνιστές τους: Meryl Streep, James Corden, Nicole Kidman, Keegan-Michael Key, Andrew Rannells, Ariana DeBose, Kerry Washington και Jo Ellen Pellman.

Ρίχνοντας μια ματιά στο βιογραφικό του Ryan Murphy αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για μια αξιόλογη περίπτωση καλλιτέχνη. Το όνομα του βρίσκεται πίσω από εξαιρετικά τηλεοπτικά σόου όπως το Nip/Tuck (2003 - 2010), το Glee (2009–2015), το American Horror Story, το American Crime Story αλλά και πρόσφατες δημιουργίες του στο Netflix, όπως το Hollywood (2020) και το Ratched (2020). Στον κινηματογράφο από την άλλη, τον είδαμε να σκηνοθετεί το ρομαντικό δράμα Eat Pray Love (2010) ενώ δέκα χρόνια αργότερα επιστρέφει με μια νεανική ρομαντική κωμωδία σε μορφή μιούζικαλ, το The Prom (2020).

Όπως και στο Hollywood, έτσι και εδώ, ο Murphy δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία και τρυφερότητα προς τους χαρακτήρες του βοηθώντας τους να ξεπεράσουν τα εμπόδια τους λιγάκι πιο εύκολα απ' όσο θα περίμενε κανείς. Δεν τους αφήνει να ταλαιπωρηθούν αλλά ούτε και να τσαλακωθούν ιδιαίτερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μια προσέγγιση που έχει σχολιαστεί αρνητικά από κοινό και κριτικούς. Έχει κατηγορηθεί δηλαδή ότι σαν σκηνοθέτης στρογγυλεύει και ωραιοποιεί λίγο τις καταστάσεις με αποτέλεσμα να χάνεται το απαραίτητο δραματικό στοιχείο.

Είναι αλήθεια ότι η υπερβολική αισιοδοξία που επικρατεί σε κάθε σημείο της ιστορίας στέκεται εμπόδιο στη δημιουργία οποιουδήποτε άλλου συναισθήματος. Προσωπικά όμως δεν με ενόχλησε ποτέ αυτό και θεωρώ μάλιστα ότι η αισιοδοξία αλλά και η θετική ενέργεια που υπάρχει από τους πρωταγωνιστές απέναντι στα εμπόδια αλλά και στους ‘’κακούς’’, μικρόμυαλους ανταγωνιστές, ταιριάζει σαν γάντι στην ατμόσφαιρα και στο κλίμα της ταινίας στο σύνολο της. Το αισθάνεσαι ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη στην ιστορία και πως όλα τα κομμάτια της θα ενωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργήσουν λυτρωτικά για τους χαρακτήρες της.  

Αυτό που καταφέρνει ο σκηνοθέτης με την συγκεκριμένη συνθήκη που έχει χτίσει, είναι να σε κάνει να βολευτείς με μεγαλύτερη άνεση στον καναπέ σου ώστε να απολαύσεις μια feel-good ιστορία ικανή να σχηματίσει ένα χαμόγελο στα χείλη σου δημιουργώντας μια ευχάριστη δίωρη απόδραση. Αξιοπρεπέστατες ήταν επίσης και οι ερμηνείες των ηθοποιών οι οποίοι φάνηκε να διασκεδάζουν ιδιαίτερα με τα εντυπωσιακά μουσικοχορευτικά νούμερα των εξαιρετικών Matthew Sklar και David Klotz. Όλοι τους κατάφεραν να εκφράσουν με μεγάλη επιτυχία το συναισθηματικό περιεχόμενο της ιστορίας.  

Κλείνοντας λοιπόν, θεωρώ πως το The Prom του Ryan Murphy επικοινωνεί όλα εκείνα τα θετικά μηνύματα που χρειαζόμαστε σε μια τέτοια παράξενη εποχή που ζούμε. Η φιλία, η αλληλεγγύη αλλά και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον είναι τα κυρίαρχα συστατικά της ταινίας  του η οποία μας δείχνει πως όταν υπάρχει πραγματική αγάπη για τον συνάνθρωπο μας τότε όλες οι προκαταλήψεις  που καταλήγουν να λειτουργούν σαν βαρίδια που μας βυθίζουν όλο και περισσότερο στην κακία και το μίσος, μπορούν να εξαφανιστούν.

Βρείτε την ταινία στο IMDB