Mosul Review - Μία σκληρή μάχη μαίνεται κατά του ISIS στο Netflix

Πώς τα πηγαίνει το πολεμικό δράμα σε παραγωγή των Joe και Anthony Russo;
09 Δεκεμβρίου 2020 13:18
Mosul Review - Μία σκληρή μάχη μαίνεται κατά του ISIS στο Netflix

O σεναριογράφος Matthew Michael Carnahan (Dark Waters, World War Z) επιχειρεί να πάρει το βάπτισμα του πυρός ως δημιουργός, παραδίδοντάς μας ένα εξαιρετικό, μοντέρνο πολεμικό δράμα, το Mosul που θα μπορούσε κάλλιστα να τοποθετηθεί δίπλα σε διαμαντάκια του είδους, όπως Zero Dark Thirty και The Hurt Locker, και το οποίο μας μεταφέρει λίγο πριν την λήξη της κυριαρχίας του Ισλαμικού Κράτους στη Μουσούλη, δηλαδή στις παραμονές της απελευθέρωσή της.

Ο σκηνοθέτης αριστοτεχνικά, μ’ έναν απίστευτα ρεαλιστικό τρόπο και χωρίς εύπεπτα κόλπα μίας εντυπωσιοθηρικής νοοτροπίας, μας παρουσιάζει μέσα από την δική του μανιέρα μία συγκλονιστική ιστορία που αντλεί έμπνευση από πραγματικά γεγονότα, υπαρκτά πρόσωπα και από το άρθρο “The Desperate Battle to Destroy ISIS του ρεπόρτερ του New Yorker, Luke Mogelson.

Το κύριο cast του φιλμ απαρτίζεται από τους: Waleed Elgadi, Hayat Kamille, Thaer Al-Shayei, Suhail Dabbach, Adam Bessa, Is'haq Elias, Mohimen Mahbuba, Ben Affan, και τον Qutaiba Abdelhaq. Πίσω από την εν λόγω παραγωγή του Netflix, βρίσκονται οι αδερφοί Russo (Avengers: Endgame).

Η υπόθεση εστιάζει σε μία ειδική αστυνομική ομάδα κρούσης από τη Μουσούλη που σε ένα μέρος ρημαγμένο, γεμάτο χαλάσματα και ανθρώπινα ερείπια παλεύει να εκριζώσει και να εξουδετερώσει και τους τελευταίους θύλακες του ISIS μέσα στην πόλη. Εκεί ένας ντόπιος νεαρός αστυνομικός, ο Kawa (Adam Bessa) αφότου σκοτώνεται ο θείος του από ισλαμιστές, ο ίδιος σώζεται από καθαρή τύχη από την παραπάνω στρατιωτική μονάδα που είναι σε απόρρητη αποστολή. Έτσι, έπειτα από πρόταση του διοικητή της, Jasem (Suhail Dabbach), ο Kawa αποφασίζει όντως να προσχωρήσει σε αυτήν ως μέλος του απελευθερωτικού τους αγώνα ενάντια στο Χαλιφάτο.

Η αραβόφωνη αυτή ταινία αποτελεί ένα πολύ διαφορετικό θρίλερ δράσης που συνιστά ίσως ένα λαμπρό κινηματογραφικό χρονογράφημα-ύμνο προς τις ανθρωπιστικές αξίες και την ελευθερία, με εύστοχα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα τα οποία με αφοπλιστική ωμότητα αγγίζουν ένα σύγχρονο και φλέγον θέμα, την αμείλικτη μάχη κατά του φονταμενταλισμού, της φρικιαστικής εγκληματικής δραστηριότητας που επέβαλλε η τυραννία της ισλαμιστικής οργάνωσης στο Ιράκ.

Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για το συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή, την  διαφθορά στο ιρακινό στράτευμα, την ανάμειξη ξένων ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή, τον μαρασμό, τον όλεθρο και την επικυριαρχία της άκρατης σεχταριστικής βίας στον τόπο εκείνον. Το τυφλό μίσος, οι φρικαλεότητες και ο φονικός παραλογισμός του Daesh εξαπέλυσαν ένα σαρωτικό κύμα δεινών, απώλειας, καταστροφής και απερίγραπτου πόνου μεγαλώνοντας το τραύμα μίας χώρας που φαινόταν να βυθίζεται σε έναν πρωτοφανή σκοταδισμό καθώς σπαρασσόταν από την βαρβαρότητα, την αναλγησία και την τρομοκρατία.

Σχεδόν φωτογραφικά πιστά, και χωρίς υπερβολές, ο Carnahan αποτυπώνει όλα αυτά και με την βοήθεια του διευθυντή φωτογραφίας, Mauro Fiore, δίνει στο έργο του μία διάχυτη αίσθηση απειλής, κρατώντας σε εγρήγορση τον θεατή και διατηρώντας απερίσπαστη την προσοχή του μέχρι το φινάλε. Ο θάνατος καιροφυλακτεί σε κάθε γωνιά. Κανείς δεν είναι ασφαλής.

Η αγωνία για το τί έπεται κάθε φορά ενισχύεται από τον γοργό ρυθμό και τις καθηλωτικές ανατροπές που σε κρατούν γαντζωμένο από την άκρη του καθίσματός σου αποπνέοντας μία αίσθηση επείγουσας ανάγκης και πλήρους επαγρύπνησης.

Η σκιαγράφηση των ηρώων πραγματοποιείται πολύ επιδέξια ώστε να μπορούμε να εμβαθύνουμε καλύτερα στους χαρακτήρες, τα κίνητρα τους και ό,τι τους βαραίνει σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Δεν πρόκειται για αψεγάδιαστους στρατιώτες-υπερόπλα, αλλά για άτομα με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος, με ανθρωπιά, με αρετές και αδυναμίες που τους καθιστούν πολύ οικείους ως μορφές. Γνήσιο δέσιμο, φιλία, συντροφικότητα, αλληλοσυμπαράσταση και αυτοθυσία διέπουν τον πυρήνα τους αλλά δεν λείπουν τα λάθη, οι διαφωνίες, και οι στιγμές έντασης μεταξύ τους.

Το Mosul μας μεταφέρει στην καρδιά μίας ακατάβλητης προσπάθειας κατά του θρησκευτικού φανατισμού και των συνακόλουθων θηριωδιών του, με το βλέμμα στραμμένο σε έναν δίκαιο και υπέρτατο σκοπό και στην ελπίδα για διεκδίκηση όσων χάθηκαν στην φωτιά και τον κουρνιαχτό του πολέμου.

Βρείτε την ταινία στο IMDB