Το Escape Room μπήκε στο Netflix και του δώσαμε μια ευκαιρία

Σε περίπτωση που ψάχνατε μια τίμια ταινία τρόμου που θυμίζει "Saw"
05 Νοεμβρίου 2020 13:51
Το Escape Room μπήκε στο Netflix και του δώσαμε μια ευκαιρία

Κατά διαστήματα έχουν κυκλοφορήσει στον κινηματογράφο διάφορα κλειστοφοβικά ψυχολογικά θρίλερ τρόμου, με το franchise του Saw να αποτελεί μία από τις κυρίαρχες πηγές έμπνευσης για πολλά από αυτά τα project, κάτι που εν μέρει παρατηρεί κανείς και στην περίπτωση του Escape Room του Adam Robitel (Insidious: The Last Key, The Taking of Deborah Logan) που φαίνεται να θέλει να τηρήσει σχεδόν απαρέγκλιτα τους κανόνες του εν λόγω είδους .

Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν οι Bragi F. Schut (Season of the Witch) και Maria Melnik (American Gods). Το cast συγκροτούν οι: Taylor Russell (Lost in Space, Before I Fall), Logan Miller (Love, Simon, The Walking Dead), Deborah Ann Woll (Daredevil, The Punisher), Jay Ellis (Insecure, Top Gun Maverick), Tyler Labine (Voltron, New Amsterdam), Nik Dodani (Atypical, Murphy Brown), και ο Yorick van Wageningen (The Girl with the Dragon Tattoo, Papillon).

Η υπόθεση εστιάζει σε έξι αγνώστους που αποφασίζουν να επισκεφθούν ένα escape room διεκδικώντας ως έπαθλο για τις προκλήσεις που πρόκειται να συναντήσουν, το ποσό των $10.000. Αυτό όμως που φαντάζονταν να τους περιμένει ως περιπέτεια τελικά αποδεικνύεται ζωντανός εφιάλτης. Σύντομα διαπιστώνουν ότι στο δωμάτιο απόδρασης όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι ένα αμείλικτο παιχνίδι επιβίωσης ξεκινά και για να στεφθεί κάποιος νικητής των δοκιμασιών θα πρέπει να βάλει όλα του τα δυνατά έναντι άλλων.

Σε αυτήν την απίστευτα αγωνιώδη εμπειρία με θανάσιμους γρίφους τα περιθώρια να επιζήσει κανείς στενεύουν επικίνδυνα ώρα με την ώρα. Κάθε τόσο οι συμμετέχοντες έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις οι οποίες ξεφεύγουν από τον έλεγχό τους και τους οδηγούν ολοένα και πιο κοντά στον θάνατο. Βλέπουν πια πως έχουν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους να βρουν τα στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στην έξοδο ώστε να γλιτώσουν από εκεί μέσα. Αλλά πρέπει να επιστρατεύσουν όλη τους την εξυπνάδα και την ταχύτητα προκειμένου να μπορέσουν να διαφύγουν!

Το φιλμ ως προς την δράση του καταφέρνει να διατηρήσει σε έναν σχετικά επαρκή βαθμό ένα γρήγορο τέμπο, το σασπένς καθώς και το action στοιχείο χωρίς ωστόσο να ξεμακραίνει και πολύ από την ασφάλεια της πεπατημένης όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα. Το αποτέλεσμα είναι ναι μεν να παρουσιάζει ορισμένες ανατροπές αλλά να έχει και κάποια σημεία που η έκβασή τους δεν φαντάζει και τόσο αναπάντεχη. Έτσι, εμφανίζονται κάποιες διακυμάνσεις όσον αφορά την ίντριγκα και το μυστήριο. Βέβαια, να σημειωθεί ότι στο σύνολο των τεκταινόμενων που διαδραματίζονται, οι εύκολες εξηγήσεις και οι κάπως τραβηγμένες τροπές και λύσεις δεν λείπουν τελείως από εδώ.

Από την άλλη, η χρήση flash backs διαφωτίζει περισσότερο την προϊστορία καθενός από τους έξι ήρωες και έτσι προσφέρεται η δυνατότητα μίας καλύτερης ανάλυσης των χαρακτήρων ώστε στην πλειονότητά τους να έχουν κατά βάση κάτι αρκετά οικείο και να γίνονται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια συμπαθείς στο κοινό. Καθένας από τους δρώντες καλείται παράλληλα να ξορκίσει τους δικούς του δαίμονες ενώ παλεύει για την ζωή του στα διαφορετικά επίπεδα του ακραίου αυτού παιχνιδιού.

Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ωθεί συχνά τους διαγωνιζόμενους να υπερβούν εαυτόν, αλλά φέρνει συγχρόνως στην επιφάνεια και πιο σκοτεινές τους τάσεις ώστε να μεταμορφώνονται και οι ίδιοι σε μία εν δυνάμει απειλή ο ένας για τον άλλον.

Η συνεργασία και ο ανταγωνισμός, το ομαδικό και το ατομικό πνεύμα εναλλάσσονται με την αντίστροφη μέτρηση και την δυσκολία των όσων υφίστανται οι πρωταγωνιστές να δρουν εδώ ως καταλύτες και να αποκτούν καθοριστική σημασία για ό,τι τους επιφυλάσσει η συνέχεια. Το δίλημμα να φτάσουν στο τέρμα ή να παραιτηθούν είναι διάχυτο στην αδυσώπητη μάχη που δίνουν την ίδια στιγμή που τεστάρεται χωρίς κανένα έλεος η ανθρωπιά τους και οι αντοχές τους.

Το τέλος του Escape Room ενδέχεται να ξενίσει τον θεατή εφόσον μπορεί να φανεί αρκετά υπερβολικό ή εντυπωσιοθηρικό λειτουργώντας ίσως ως πάσα για ένα πιθανό sequel όπου θα βρεθούν και άλλοι υποψήφιοι παίκτες που «πεθαίνουν» να μπουν σε ένα τέτοιο δωμάτιο απόδρασης, μα λίγοι ξέρουν πώς μπορούν να βγουν σώοι από εκεί.

Βρείτε την ταινία στο IMDB