The Hater Review - Εκεί όπου τα fake news γεννούν μια σκοτεινή πλεκτάνη

Ο σκηνοθέτης του "Corpus Christi" επιστρέφει με ένα άκρως επίκαιρο tech-thriller
25 Αυγούστου 2020 12:20
The Hater Review - Εκεί όπου τα fake news γεννούν μια σκοτεινή πλεκτάνη

Μετά το Corpus Christi (2019), ο Jan Komasa κάθεται και πάλι στην καρέκλα της σκηνοθεσίας, αυτή τη φορά υπογράφοντας το σύγχρονο πολιτικό θρίλερ-δράμα The Hater (πρωτότυπος τίτλος: Sala samobójców: Hejter) του Netflix, με τον Mateusz Pacewicz να έχει επιμεληθεί το σενάριο, ενώ ως πρωταγωνιστής εδώ έχει επιστρατευτεί ο Maciej Musialowski.

Το cast συγκροτούν επίσης οι: Vanessa Aleksander, Danuta Stenka, Agata Kulesza, Maciej Stuhr, Adam Gradowski, Jedrzej Wielecki, και ο Jacek Koman (The Woods).

Η υπόθεση εστιάζει σε έναν νεαρό από την Βαρσοβία, τον ‘Tomasz’ (Musialowski) ο οποίος έχοντας αποβληθεί πρόσφατα από το πανεπιστήμιο, αναζητά να βρει νόημα και σκοπό στη ζωή του αποφασίζοντας παράλληλα να αποδείξει την αξία του σε όσους τον υποτίμησαν. Προσλαμβάνεται λοιπόν, από μία εταιρεία δημοσίων σχέσεων. Έτσι, ξεκινά να καταφεύγει σε αθέμιτα μέσα που παρέχουν οι τακτικές της συκοφαντίας και της παραπληροφόρησης, χτίζοντας σταδιακά μέσω των social media μία ίντριγκα γεμάτη φθόνο και φανατισμό αλλά σύντομα ο ιστός από τις δυσφημήσεις και τα ψέματα που έχει στήσει αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχό του με τραγικές και βίαιες συνέπειες για τους γύρω του.

To εν λόγω κινηματογραφικό εγχείρημα πιάνει πολύ επιτυχημένα τον παλμό του σημερινού γίγνεσθαι ειδικά έτσι όπως διαμορφώνεται και φιλτράρεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε το συγκεκριμένο έργο να καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ο δημιουργός του φιλμ καταπιάνεται με φλέγοντα ζητήματα όπως την προπαγάνδα, την σύγκρουση ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα σε μία εποχή που υπό τον παραμορφωτικό φακό των fake news η πραγματικότητα εύκολα διαστρεβλώνεται. Δίνεται έμφαση στις απόπειρες χειραγώγησης της κοινής γνώμης πάνω σε καίριας σημασίας θέματα, στο πόσο συχνά στοχοποιούνται πρόσωπα και καταστάσεις μέσα από δημοσιεύματα-λίβελους, τον κιτρινισμό του Τύπου και την χρήση μίας αμφιλεγόμενης δημοσιογραφικής πρακτικής η οποία συναντάται σε πολλά ειδησεογραφικά site και πηγές.

Η ταινία αυτή συνιστά μία πολύ παραστατική και ρεαλιστικά δοσμένη απόδοση του πώς γιγαντώνεται το μίσος στο Διαδίκτυο επιφέροντας καταστροφικές επιπτώσεις σε πολλές περιπτώσεις με άμεσο αντίκτυπο τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Ο δέκτης σε αρκετές σκηνές πιάνει τον εαυτό του να προβληματίζεται πάνω στην αξιοπιστία της πληροφορίας, την ηθική δεοντολογία που διέπει αυτό το πεδίο και κατά πόσο τηρείται από τους εκπροσώπους του, με ποια μέθοδο υπηρετείται το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση, και πώς καταδεικνύονται τα κακώς κείμενα της πολιτικής ζωής. Μπορεί κάποιος στο όνομα της έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης να καταδιώκει, να εκβιάζει και να ασκεί έναν έλεγχο που αγγίζει τα όρια της ασφυκτικής πίεσης θυμίζοντας περισσότερο αυθαιρεσία;

Να σημειωθεί εδώ, ο ηθοποιός Mateusz Pacewicz ερμηνευτικά ανταποκρίνεται άψογα στις ανάγκες του ρόλου του κατορθώνοντας από την πρώτη στιγμή να αιχμαλωτίσει τη προσοχή και το ενδιαφέρον του κοινού. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο θεατής θα στριφογυρίσει αμήχανα στο κάθισμά του βλέποντας τον χαρακτήρα του να μηχανορραφεί και να ενεργεί εις βάρος άλλων χωρίς κανέναν ενδοιασμό, κατασκευάζοντας ψεύτικα προφίλ στο Facebook και αλλού, προκειμένου να στεφθούν με επιτυχία τα πλάνα του. Με μία μακιαβελική και νοσηρή λογική θέτει σε εφαρμογή μία απίστευτη ίντριγκα, και κάθε φορά που χρειάζεται να υπερβεί εαυτόν για να καταφέρει κάτι, είναι σαν να ελκύεται ολοένα και περισσότερο από την ιδέα του να συνεχίσει, είναι σαν να εθίζεται σε αυτό το ιδιότυπο παιχνίδι εξαπάτησης που τον εξιτάρει να το φτάσει στα άκρα.

Καθώς το The Hater οδηγείται στο τέλος του, διαπιστώνει κανείς ότι ο θύτης είναι πολύ πιθανό να μην έρθει ποτέ αντιμέτωπος με την θεία δίκη, ειδικά αν αναλογιστεί πιο βαθιά πάνω στην ψευδαίσθηση ενός δίκαιου κόσμου.


Βρείτε την ταινία στο IMDB


Βρείτε την ταινία στο Netflix