Project Power Review - Το κοκτέιλ εκρήξεων, υπερδυνάμεων και δράσης του Netflix με τον Jamie Foxx

Θα ρίσκαρες να γίνεις υπερήρωας απλώς μ’ ένα χάπι;
17 Αυγούστου 2020 10:07
Project Power Review - Το κοκτέιλ εκρήξεων, υπερδυνάμεων και δράσης του Netflix με τον Jamie Foxx

Οι Henry Joost και Ariel Schulman «μαγείρεψαν» στο σινεμά το δικό τους κοκτέιλ εκρήξεων, υπερδυνάμεων και δράσης παραδίδοντάς το στο Netflix με την επωνυμία Project Power, και με ένα δυνατό cast που περιλαμβάνει τους Jamie Foxx (Baby Driver, Django Unchained), Joseph Gordon-Levitt (The Dark Knight Rises, Inception), Dominique Fishback (Show Me a Hero, The Deuce) και τον Rodrigo Santoro (Westworld, Lost).

Το σενάριο υπογράφει ο Mattson Tomlin, ενώ το επιτελείο των ηθοποιών συμπληρώνουν επίσης οι Courtney B. Vance, Amy Landecker, Colson Baker, Allen Maldonado και ο Machine Gun Kelly.

Η πλοκή του έργου επικεντρώνεται σε ένα χάπι το οποίο για πέντε λεπτά προικίζει με υπεράνθρωπες δυνατότητες όποιον το πάρει. Το μυστηριώδες και αμφιλεγόμενο αυτό σκεύασμα σύντομα αρχίζει να διακινείται παράνομα στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης με επικίνδυνα απρόβλεπτες συνέπειες που για μερικούς μπορεί να αποβούν μοιραίες. Μία έφηβη, ένας αστυνομικός και ένας πρώην αξιωματικός λοιπόν, δίνουν τα χέρια για να βρουν ποιος κρύβεται πίσω από όλο αυτό και να ξεσκεπάσουν τον εμπνευστή του.

Η εν λόγω παραγωγή του Netflix ως προς το concept της θα μπορούσε να πει κανείς ότι προσιδιάζει αρκετά στο sci-fi φιλμ Limitless (2011) του Neil Burger, χωρίς ωστόσο να μπορεί να γίνει λόγος για απόλυτη ομοιότητα.

Πρόκειται για μία ταινία η οποία εκτυλίσσεται γοργά, έχει νεύρο, και ως έναν μεγάλο βαθμό βρίσκει τρόπους να διατηρήσει το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τέλος της, χωρίς βέβαια να μπορεί να ξεφύγει εντελώς από κάποια κοινότοπα μοτίβα που συναντάει κανείς σε τέτοιου είδους project. Ως κινηματογραφική δουλειά κάποιος θα διακρίνει εύκολα σε αυτήν το έντονο action στοιχείο και ο παράγοντας της έκπληξης είναι εξίσου αισθητός, ενώ φυσικά δεν λείπουν τελείως και ορισμένες υπερβολές ως προς την εξέλιξη της υπόθεσης.

Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι εμφανές ότι δένουν πολύ αρμονικά μεταξύ τους, με την ανερχόμενη Dominique Fishback να εισπράττει αβίαστα την συμπάθειά σου χάρη στην ενέργεια, το τσαγανό και την ιδιαίτερη χάρη που δίνει στην μορφή που υποδύεται ώστε να σε κερδίζει σχεδόν αμέσως αφενός με αυτά, και αφετέρου με το πόσο εύστροφη, αφοπλιστικά ειλικρινής και ετοιμόλογη είναι ειδικά όταν φτύνει τις ρίμες της καθώς ραπάρει.

Ο Jamie Foxx σε ρόλο πολυμήχανου, σκληροτράχηλου βετεράνου στρατιωτικού και ο Joseph Gordon-Levitt με την λογική του να τα ρισκάρει όλα για όλα όταν στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια, σίγουρα σε αρκετές φάσεις εξασφαλίζουν κάποιες πολύ δυνατές στιγμές.

Παραπάνω αναφέρθηκε ότι δεν αποφεύγονται τελείως οι δοκιμασμένες συνταγές, και σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι υπάρχει μία χαρακτηριστική σκηνή η οποία φαντάζει να κλείνει το μάτι στον θεατή, κάτι που προσωπικά εμένα μου θύμισε ένα συγκεκριμένο συμβάν από το The League of Extraordinary Gentlemen (2003) του Stephen Norrington, και άγγιξε λιγάκι τις χορδές της νοσταλγίας!

Ο δέκτης προσδοκά και όντως βλέπει να λαμβάνουν χώρα εκρηκτικά σκηνικά, με τους δρώντες που χρησιμοποιούν το χάπι αυτό που χαρίζει υπερδυνάμεις, να νιώθουν ότι αξιοποιούν στο 100% κάθε κύτταρο του κορμιού τους και κατ΄επέκταση την θαυμαστή ιδιότητα που αποκτούν χάρη σ’ αυτό, η οποία ποικίλλει από άτομο σε άτομο ενώ για κάποιους μία δοκιμή μπορεί κυριολεκτικά να κάνει το μεγάλο μπαμ!

Οι δημιουργοί θίγουν πλαγίως ζητήματα όπως είναι το θέμα των εξαρτήσεων, η νεανική παραβατικότητα, οι αδικίες, οι οικονομικές ανισότητες, ο ρατσισμός, η κοινωνική υποκρισία, χωρίς εντούτοις να διεισδύουν περαιτέρω σε αυτά. Επιπλέον, ενίοτε το σενάριο μοιάζει να επιταχύνει δυσανάλογα πολύ γρήγορα, με ρυθμούς κάπως ασθματικούς κάτι που θα μπορούσε να μετριαστεί λιγάκι.

Το Project Power από την αρχή μέχρι την λήξη του εκπέμπει ευχάριστα δυναμικά vibes που 'boostάρουν' την δράση, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, ρωτώντας σε εν τέλει: Αν υπήρχε ένα χάπι που θα σ’ έκανε υπερήρωα, θα τολμούσες να το πάρεις;!

Βρείτε την ταινία στο IMDB