The Tax Collector Review - O ανεξέλεγκτος Shia LaBeouf στη νέα ταινία του David Ayer

Στέκεται στα πόδια της όμως;
13 Αυγούστου 2020 14:13
The Tax Collector Review - O ανεξέλεγκτος Shia LaBeouf στη νέα ταινία του David Ayer

Στην υπόθεση ακολουθούμε δύο “φοροεισπράκτορες”, τον David και τον Creeper, οι οποίοι δουλεύουν για τον αρχιμαφιόζο Wizard, εισπράττοντας τα ποσοστά του από τα παράνομα κέρδη των τοπικών συμμοριών. Τα σχέδια τους όμως ανατρέπονται όταν ο παλιός αντίπαλος του Wizard επιστρέφει στο Los Angeles από το Μεξικό με διάθεση να “ταράξει” τα νερά.

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του David Ayer, με τους: Bobby Soto, Cinthya Carmona, Shia LaBeouf και Jose Conejo Martin.

Ο διάσημος σκηνοθέτης των ταινιών «Training Day (2001)», «The Fast and the Furious (2001)», «End of Watch (2012)», «Fury (2014)» αλλά και του απογοητευτικού «Suicide Squad (2016)», επιστρέφει με μια καινούργια αστυνομική ταινία δράσης. Ο Ayer, έχει γίνει γνωστός για την δημιουργία  ταινιών εγκλήματος που διαδραματίζονται κυρίως στο Λος Άντζελες και ασχολείται συχνά με συμμορίες αλλά και τη διαφθορά της αστυνομίας.

Η τελευταία πραγματικά καλή του δουλειά ήταν αρκετά χρόνια πριν και ήταν το πολεμικό δράμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου «Fury», με τον Brad Pitt και τον Shia Labeouf να πρωταγωνιστoύν σε μια από τις πιο σκεπτόμενες αντιπολεμικές ταινίες της δεκαετίας που μας πέρασε.

Στο «The Tax Collector» όμως υπάρχουν κάποια θεματάκια τα οποία ξεχωρίζουν αρνητικά από την αρχή. Οι κεντρικοί χαρακτήρες της ταινίας για παράδειγμα, ενώ δείχνουν αρκετά ενδιαφέρον, δεν μαθαίνουμε ποτέ κάτι από το παρελθόν τους και την αιτία που είναι αυτοί που είναι. Για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο ο Ayer αποφάσισε να μην δώσει καθόλου βαρύτητα στην ανάπτυξη τους με αποτέλεσμα να καταλήξουν μονοδιάστατοι, καρικατούρες και αρκετά βαρετοί και προβλέψιμοι στις αποφάσεις τους. Η αφηγηματική ροή έχει επίσης προβλήματα, όπως και η γενικότερη σκηνοθεσία του, η οποία δεν κατάφερε ποτέ να φέρει στο προσκήνιο το ταλέντο που τον είχε διακρίνει τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως ανέφερα πιο πάνω, ο Labeouf και ο Ayer είχαν συνεργαστεί ξανά μαζί στο παρελθόν στην τελευταία για τον σκηνοθέτη καλύτερη στιγμή του, στο «Fury» και η αλήθεια είναι πως αν προσπαθούσαμε να βρούμε κάτι θετικό στην ταινία θα ήταν η ερμηνεία του Labeouf. Είχε δείξει την διάθεση από την αρχή να αφοσιωθεί ακόμα και σωματικά στον ρόλο του “χτυπώντας” ένα αληθινό τατουάζ σε ολόκληρο το στήθος του. Ο συγκεκριμένος ηθοποιός βέβαια είναι ένας από τους πιο εκκεντρικούς του Χόλυγουντ και πλέον δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που να εκπλήσσεται από τον τρόπο που προσεγγίζει τους ρόλους που υποδύεται.

Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να συμβεί ώστε το αποτέλεσμα να ήταν καλύτερο, αλλά μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά πως οι επιφανειακοί χαρακτήρες σε συνδυασμό με την αδύναμη πλοκή, ήταν αρκετά για να αποφασίσω μέσα μου πως η καινούργια ταινία του ταλαντούχου David Ayer δεν ανήκει στις καλύτερες στιγμές του.

Βρείτε την ταινία στο IMDB