The Old Guard Review - Η Charlize Theron και οι αθάνατοι μαχητές της προσφέρουν θέαμα

Και ζουν στα άκρα με την κατάρα της αιωνιότητας
15 Ιουλίου 2020 11:15
The Old Guard Review - Η Charlize Theron και οι αθάνατοι μαχητές της προσφέρουν θέαμα

Για χιλιάδες χρόνια μια ομάδα αρχαίων αθάνατων πολεμιστών, καταφέρνουν να μείνουν ανώνυμοι κρύβοντας την ικανότητα τους να αυτοθεραπεύονται. Όλα όμως αλλάζουν από την στιγμή που ανακαλύπτουν μια νεαρή κοπέλα η οποία έχει το ίδιο ακριβώς χάρισμα με αυτούς που θα τους αναγκάσει να έρθουν αντιμέτωποι με κάποιους που θέλουν να εξερευνήσουν την πηγή των ξεχωριστών δυνάμεων τους.

Η Charlize Theron, λοιπόν, πρωταγωνιστεί σε αυτή τη νέα ταινία δράσης του Netflix και όπως συνηθίζεται στην περίπτωση της, κάνει τη μεγάλη διαφορά. Ακόμα και σε αδύναμες ταινίες όπως το «Aeon Flux» (2005) και το «Atomic Blonde» (2017) βρίσκει πάντα τον τρόπο να ξεχωρίζει, οπότε δεν θα ήταν καθόλου άστοχο να πούμε πως εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί ως μια αυθεντική ηρωίδα δράσης. Η Νοτιοαφρικανή σταρ βραβευμένη με Όσκαρ έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι δεν φοβάται να μεταμορφωθεί ή ακόμα και να τσαλακωθεί όταν το απαιτεί ο ρόλος με το αποτέλεσμα να είναι συχνά πετυχημένο. Έτσι και εδώ, για τις απαιτητικές σκηνές δράσης χρειάστηκε να εκπαιδευτεί σκληρά για αρκετούς μήνες αποδεικνύοντας την ολική της αφοσίωση στους ρόλους που διαλέγει.

Η συμμετοχή του Greg Rucka στο σενάριο φάνηκε πως έδωσε αρκετή αυτοπεποίθηση αλλά και ελευθερία στην Gina Prince-Bythewood η οποία εστιάζει την προσοχή της στις χορταστικές σεκανς δράσης και ταυτόχρονα χτίζει έναν ενδιαφέροντα κόσμο που είναι ικανός να κερδίσει την συμπάθεια του θεατή. Εκεί που υπάρχει σίγουρα μια αδυναμία είναι στους σχηματικούς χαρακτήρες και στην αρκετά προβλέψιμη πλοκή της. Επιπλέον, σεναριακά είχαν να αντιμετωπίσουν και την πρόκληση των αθάνατων χαρακτήρων. Όταν έχεις χαρακτήρες άτρωτους οι οποίοι δεν πεθαίνουν, είναι δύσκολο να δημιουργηθεί το απαραίτητο σασπένς, παρ' όλ' αυτά με έναν έξυπνο τρόπο κατορθώνουν να το ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο.

Σε γενικές γραμμές η υπόθεση είναι καλή και πιθανότατα θα ταίριαζε καλύτερα ως τηλεοπτική σειρά όπου οι χαρακτήρες μπορούν να αναπτυχθούν εκτενέστερα. Για παράδειγμα, θα ήθελα να μάθω περισσότερα σχετικά με το πώς η ομάδα δημιουργήθηκε και κατέληξαν να γίνουν αυτό που είναι στην σημερινή εποχή, κάτι τέτοιο φυσικά δεν συνέβη ποτέ. Ακόμα ένα αρνητικό στοιχείο της ταινίας ήταν η χρήση της μουσικής η οποία ήταν λίγο άστοχη, σίγουρα θα υπάρχουν και αυτοί που τους άρεσε ο τρόπος που αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί αλλά εμένα περισσότερο με αποσυντόνιζε.  

Το «The Old Guard» της Gina Prince-Bythewood, είναι ένα καλοκαιρινό blockbuster το όποιο έχει τα δυνατά του σημεία αλλά και τις αδυναμίες του. Το μόνο σίγουρο είναι πως βλέποντας το δεν νιώθεις πως ‘’έχασες’’ την ώρα σου χωρίς αυτό να σημαίνει πως παρακολούθησες μια ταινία που ξαναγράφει τους κανόνες στο είδος.


Στέλλα Παπασαραφιανού

Η Gina Prince-Bythewood (Beyond the Lights, Love & Basketball) κάθεται στην καρέκλα της σκηνοθεσίας για το action θρίλερ The Old Guard του Netflix, το οποίο αντλεί έμπνευση από το αντίστοιχο comic του συγγραφέα Greg Rucka και του εικονογράφου Leandro Fernandez, με την Charlize Theron να αναλαμβάνει κεντρική ερμηνεία εν προκειμένω.

Η όλη υπόθεση αφορά μία ομάδα πανίσχυρων στρατιωτών που μπορούν να ιαθούν από κάθε τραύμα και των οποίων αρχηγός είναι η ‘Andy’/ ‘Ανδρομάχη της Σκυθίας’ (Theron). Πρόκειται για μία σκληροτράχηλη μαχήτρια που φέρει στις πλάτες της την κατάρα της αθανασίας. Όλοι μαζί συνεργάζονται για να σώζουν επί αιώνες την θνητή ανθρωπότητα από κάθε τι ολέθριο. Ωστόσο, μόλις τους καλούν να αναλάβουν μία νέα αποστολή-πρόκληση, η αληθινή τους ταυτότητα και το χάρισμά τους είναι στα πρόθυρα να αποκαλυφθούν από έναν σκοτεινό οργανισμό που τους έχει εντοπίσει, ενώ διαπιστώνουν την ύπαρξη μίας ακόμη νέας αθανάτου που υπηρετεί στους πεζοναύτες. Κάποιος επιζητά να αναπαράγει τις δυνάμεις τους και να τις χρησιμοποιήσει για τα άθλια σχέδιά του. Και πρέπει να τον σταματήσουν με κάθε τρόπο.

Το cast συναπαρτίζουν επίσης οι: Marwan Kenzari (Aladdin, Ben-Hur, What Happened to Monday), Matthias Schoenaerts (The Mustang, Rust and Bone), KiKi Layne (If Beale Street Could Talk), Chiwetel Ejiofor, Harry Melling και ο Luca Marinelli.

Το παραπάνω έργο συνδυάζει το στοιχείο της δράσης και της γρήγορης εξέλιξης, ακολουθώντας εντούτοις την ασφάλεια της πεπατημένης ανάλογων ταινιών αφού συντάσσεται πλήρως με τις συμβάσεις και τις δοκιμασμένες εντυπωσιοθηρικές λύσεις του εν λόγω είδους. Επομένως, αναπόφευκτα ο παράγοντας του απρόβλεπτου δείχνει να μην παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική ή κάτι το διαφορετικό που θα κάνει τον θεατή να αναφωνήσει με ενθουσιασμό.

Λιγοστές είναι οι στιγμές κατά τις οποίες όντως θα ξαφνιαστεί το κοινό με μία ανατροπή, και ίσως ο επίλογος με τον οποίο επισφραγίζεται η αφήγηση αυτή, να συνιστά μία τέτοια περίπτωση λειτουργώντας ενδεχομένως ως πάσα για συνέχεια.

Πράγματι, παρέχεται με αμεσότητα και σαφήνεια το πλαίσιο του όλου concept, όμως σε ορισμένα σημεία ο θεατής μπορεί να νιώσει ότι το φιλμ γίνεται λιγάκι πιο φλύαρο και ότι θα μπορούσε να είχε μία πιο σύντομη διάρκεια χωρίς αυτό απαραίτητα να επηρεάσει αρνητικά την πλοκή. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι υφίστανται ορισμένα νοηματικά κενά αφού απαντιούνται πράγματα που δεν αποδίδονται ή δεν αναπτύσσονται επαρκώς.

Πάντως, η επιμέλεια του soundtrack από τους Volker Bertelmann και Dustin O'Halloran είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και συνοδεύει ταιριαστά τις σεκάνς όπου ανεβαίνουν οι ρυθμοί όσον αφορά την δράση.  Από την άλλη, η επιλογή της Charlize Theron ως βασική ηρωίδα του project είναι δυνατή αλλά, οφείλει να παραδεχτεί κάποιος ότι προφανώς και κάτι τέτοιο δεν αρκεί για να εγγυηθεί την επιτυχία για το τελικό αποτέλεσμα δεδομένου ότι ανιχνεύονται συγκεκριμένες αδυναμίες ως προς το σενάριο και κατ’ επέκταση ως προς την δόμηση της ιστορίας στην ολότητά της.

Ναι μεν σημειώνονται τεκταινόμενα κατά τα οποία αυξάνεται η αδρεναλίνη, ωστόσο εύκολα αναγνωρίζει ο δέκτης ότι έχει ξαναδεί παρόμοιου τύπου σκηνικά και σε άλλες κινηματογραφικές μυθοπλασίες, οπότε η δουλειά αυτή υστερεί κάπως ως προς το κομμάτι της πρωτοτυπίας.

Συν τοις άλλοις, η δημιουργός επιχειρεί να προχωρήσει σε έναν κοινωνικοπολιτικό σχολιασμό διάφορων επίκαιρων ζωτικών θεμάτων, όπως ζητήματα που άπτονται της επιστημονικής ηθικής, του σεβασμού προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και ενός υπαρξιακού προβληματισμού, αλλά η απόπειρά της αυτή τείνει να εφαρμόσει μία πιο επιδερμική προσέγγιση που σε κάποιες φάσεις είναι σαν να αγγίζει και λιγάκι τα όρια του διδακτισμού.

Το Old Guard του Netflix προσφέρει ένα ψυχαγωγικό θέαμα το οποίο κινείται σε γνώριμα μονοπάτια φαντασίας, περιπέτειας και σασπένς με την Charlize Theron σε ρόλο αθάνατης, ανυπότακτης πολεμίστριας που εν τέλει μπορεί να ματώσει ενώ προσπαθεί να σώσει τον θνητό κόσμο από έναν αδίστακτο εχθρό.

Βρείτε την ταινία στο IMDB