DARK Season 3 Review - Τελικά, το πού ή το πότε έχει σημασία;

Εντυπώσεις από την τελευταία σεζόν της time-travel σειράς του Netflix
08 Ιουλίου 2020 12:41
DARK Season 3 Review - Τελικά, το πού ή το πότε έχει σημασία;

Πρόσφατα έπεσε η αυλαία για μία από τις πιο πολυσυζητημένες sci-fi μυθοπλασίες στα τηλεοπτικά χρονικά, το Dark του Netflix που με το ξεχωριστό του ύφος και την πλοκή του, απέδειξε και στην 3η σεζόν που ήταν η τελευταία του, ότι μπορεί να καθηλώνει με θαυμαστή ευρηματικότητα και επιδεξιότητα πλήθος θεατών ανά την υφήλιο και όχι άδικα.

Το cast συγκροτούν οι: Louis Hofmann, Karoline Eichhorn, Lisa Vicari, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Jördis Triebel, Andreas Pietschman, Paul Lux, Moritz Jahn, Christian Hutcherson, Oliver Masucci, Peter Benedict, Gina Stiebitz, Deborah Kaufmann, Daan Lennard Liebrenz, Julika Jenkins, Carlotta von Falkenhayn, Tamar Pelzig, Dietrich Hollinderbäumer και ο Mark Waschke.  

Η εν λόγω γερμανική δραματική ανθολογία τρόμου επανέρχεται δριμύτερη με ακόμη πιο περίπλοκα ζητήματα και σοβαρές ανατροπές δοκιμάζοντας τα όρια του νου του δέκτη και προσκαλώντας τον να ανακαλύψει την λύση στον σκοτεινό γρίφο που εξύφαναν αριστοτεχνικά στα δύο πρώτα κεφάλαια της ιστορίας οι δημιουργοί του project, Baran bo Odar (Sleepless), και Jantje Friese (Who am I).

Το παραπάνω δίδυμο τώρα πια μας προτρέπει να αναζητήσουμε απαντήσεις στο ιδιαίτερο αυτό υβρίδιο μυστηρίου και παράδοξου που χάνεται μέσα στον χρόνο παρασύροντάς μας έτσι σε ένα σύμπαν όπου το λογικό από το παράταιρο απέχουν πολύ λίγο. Τα νέα σαρωτικά συμβάντα που μας επιφύλαξαν εξακολουθούν να αντιβαίνουν στην κοινή λογική ενώ έρχονται να διασαλεύσουν ακόμη περισσότερο τις ευαίσθητες ισορροπίες ανάμεσα στο τυχαίο και το αναπόδραστο.

Το συγκλονιστικό cliffhanger του 2ου κύκλου οπωσδήποτε δημιούργησε τεράστια ανυπομονησία στο κοινό, με τον ήρωα ‘Jonas Kahnwald’ (Hofmann) να βρίσκεται στην δίνη κρίσιμων γεγονότων που έλαβαν χώρα τότε δρομολογώντας και άλλα καταιγιστικά τεκταινόμενα για το τί έπεται στο εξής, κάτι για το οποίο σκοπίμως θα δώσουμε φειδωλά ορισμένες πληροφορίες με πρόθεσή μας να αποφύγουμε όσο γίνεται κάποιο spoiler.

Πλέον, ένα ακόμη πιο ζοφερό σενάριο προκύπτει όπου μία λεπτή γραμμή διαχωρίζει το ανορθόδοξο από την ορθό, με επίκεντρο βεβαίως το Winden όπου τα πάντα μοιάζουν να έχουν αλλάξει ριζικά. Εν προκειμένω, το δυνητικά πιθανό και το αληθινό φαίνεται να πλέκονται αξεδιάλυτα σε ένα σύνθετο κουβάρι το οποίο πρέπει να ξεμπερδέψει ο ‘Jonas’ παλεύοντας να επιζήσει σε έναν κόσμο που κάποτε του ήταν οικείος! Η επαρχιακή πόλη όπου μεγάλωσε έχει καταλήξει να είναι ένα αφιλόξενο και κατεστραμμένο μέρος με βαριά αύρα και λίγα μόνο σημάδια να μαρτυρούν πώς κάποτε στον τόπο αυτόν υπήρχε ζωή. Είναι εφικτό άραγε να αναστραφεί ο όλεθρος που συντελέστηκε εφόσον το χωροχρονικό συνεχές μπορεί να παραβιαστεί; Όμως, με ποιόν σκοπό και με τί κόστος;! Τελικά, το πού ή το πότε έχει σημασία;

Κατά βάση, τρεις ημερομηνίες (1986, 2019, 2052) συνιστούν τα σημεία-σταθμούς ως προς την εξέλιξη της δράσης, λειτουργώντας σχεδόν σαν άγκυρες μέσα στον χώρο και τον χρόνο, με την πραγματικότητα να τίθεται συνεχώς υπό διαπραγμάτευση τη στιγμή που οι εναλλακτικές της εκδοχές μας εισάγουν σε πολύ συγκεκριμένα δεδομένα με την τύχη του Winden να φαντάζει πάντα αμφίβολη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο  ‘Jonas’ είναι διατεθειμένος να μάθει τί είναι αυτό που καθορίζει τα παρελθόντα, τα παρόντα και τα μελλούμενα, ποια είναι η λεπτή γραμμή που τα χωρίζει, ενώ αγωνίζεται να βρει μία σωτήρια διέξοδο που θα ενισχύει το ενδεχόμενο αποτροπής της Αποκάλυψης.

Μέσω μίας μη γραμμικής αφήγησης που αναπτύσσεται μέσα από εμβόλιμα κομμάτια-διηγήσεις όμοιες με χρονικά άλματα, ακολουθούμε τον πρωταγωνιστή, συνεχίζοντας να μυούμαστε σε ένα τελείως αντισυμβατικό δυστοπικό ταξίδι με γενναίες δόσεις παράδοξου, όπου εντροπία και νομοτέλεια παρουσιάζουν μία παράξενα συμβιωτική σχέση χωρίς να ακυρώνουν η μία την άλλη όσο οξύμωρο και αν φαίνεται αυτό.

Το τέλος και η αρχή διαδέχονται το ένα το άλλο σε έναν ατέρμονα αινιγματικό κύκλο όπου το άπειρο αναμετριέται με το πεπερασμένο την ώρα που παράλληλοι κόσμοι συνυπάρχουν, ανοίγονται χρονικοί βρόχοι, σημειώνονται απρόσμενες αφίξεις ή εξαφανίσεις ανθρώπων και αυτό που παρακολουθούμε ως «τρέχον γεγονός» είναι σε μία διαρκή διαδικασία μετασχηματισμού. Και κάπου εδώ εντείνεται ο προβληματισμός πάνω στην έννοια της αιτιότητας σε συνάρτηση με εκείνη της ελεύθερης βούλησης και του μοιραίου. Ταυτόχρονα, η υπόθεση επενδύεται ίσως και με μία πιο αλληγορική χροιά που περιέχει μεταξύ άλλων και θρησκευτικής φύσεως αναφερόμενα.

Οι συντελεστές του εγχειρήματος διαχειρίζονται με απίστευτη μαεστρία το στοιχείο του απρόβλεπτου, της έντασης και της συγκίνησης, καθοδηγώντας μας βαθμιαία να ανακαλύψουμε μαζί με τους κύριους δρώντες την γενεσιουργό δύναμη που πυροδότησε όλο αυτό το σκηνικό.

Ο 3ος κύκλος του Dark, επισφραγίζεται με ένα φινάλε που τον καθιστά εξίσου δυνατό με τους δύο προηγούμενους, βάζοντας τελεία με τρόπο που η σειρά αυτή καταφέρνει να χαραχτεί στο μυαλό μας ως ένα από τα πιο λαμπρά mind-bending σόου της μικρής οθόνης.

Βρείτε τη σειρά στο IMDB