Da 5 Bloods Review - Ο Spike Lee δίνει ραντεβού με την επικαιρότητα στο Netflix

Ένας συνδυασμός πολιτικού σινεμά και ταινίας δράσης
22 Ιουνίου 2020 13:30
Da 5 Bloods Review - Ο Spike Lee δίνει ραντεβού με την επικαιρότητα στο Netflix

Τέσσερις Αφροαμερικανοί βετεράνοι ξεκινάνε ένα ταξίδι στα βάθη της ζούγκλας του Βιετνάμ δεκαετίες μετά από τον πόλεμο, για να βρουν τη σορό του χαμένου τους αρχηγού, αλλά και έναν κρυμμένο θησαυρό. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Delroy Lindo, Jonathan Majors, Clarke Peters, Norm Lewis, Isiah Whitlock Jr., Mélanie Thierry, Paul Walter Hauser, Jasper Pääkkönen, Jean Reno και Chadwick Boseman.

Στο πολεμικό δράμα του Spike Lee, «Da 5 Bloods», η αφήγηση ξετυλίγεται σε δύο χρόνους, στο παρόν και στο παρελθόν, με σκηνές flash back από την εποχή του πολέμου που είναι γυρισμένες σε 16mm, ώστε να δώσουν μια επιπλέον αίσθηση ρεαλισμού στην οθόνη. Πίσω στο παρελθόν, λοιπόν, μας δίνονται οι πολύτιμες πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη στην ομάδα των κεντρικών ηρώων της ταινίας, αλλά και τι απέγινε ο πνευματικός τους ηγέτης. Παράλληλα, όμως, ακολουθούμε ένα στόρι θαμμένου θησαυρού που απειλεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα και να φέρει στην επιφάνεια φαντάσματα του παρελθόντος αλλά και σκοτεινά μυστικά.

Η νέα ταινία του Spike Lee είχε προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών, όμως κάτι τέτοιο φυσικά δεν συνέβη ποτέ λόγω των συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 κι έτσι πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στην πλατφόρμα του Netflix στις 12 Ιουνίου. Η έναρξή της είναι αρκετά έντονη με πλάνα από συνεντεύξεις του Muhammad Ali, του Malcolm X, της Angela Davis, αλλά και με εικόνες και ιστορικά αποσπάσματα από τις χειρότερες στιγμές της ανθρωπότητας και με την βία να ξεσπάει με όλη την γραφική υπερβολή της. Τα πρώτα τρία λεπτά της ταινίας είναι σοκαριστικά και σε τοποθετούν ακριβώς εκεί που πρέπει να βρίσκεσαι συναισθηματικά.

Στην συνέχεια γίνεται η προσπάθεια να φωτιστούν τα ψυχολογικά τραύματα που υπέστησαν οι τέσσερις φίλοι κατά την διάρκεια του πολέμου, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που η ταινία μπέρδεψε λίγο με τις προθέσεις της και έχασε αρκετά από την φόρα που είχε αποκτήσει μέχρι εκείνο το σημείο.

Παρ' όλ' αυτά, καταφέρνει προς το τέλος και συγκεκριμένα με τον ανατριχιαστικό μονόλογο του Delroy Lindo με το βλέμμα του καρφωμένο στην κάμερα, να αποκτήσει και πάλι κάποια δυναμική, χωρίς όμως να καταφέρνει να φτάσει στο επίπεδο του πρώτου μέρους. Ένιωσα πως από ένα σημείο και μετά ο σκοπός της ήταν να μεταφέρει διάφορες θεματικές και όχι να αφηγηθεί μια συνεκτική ιστορία.

Επιπλέον, εμφανίστηκαν κάποιοι χαρακτήρες οι οποίοι έμοιαζαν εντελώς αχρείαστοι στην πλοκή, γεγονός που δείχνει πως το σενάριο ήταν η μοναδική αδυναμία της. Να πούμε εδώ πως το σενάριο έχει γραφτεί από τον Spike Lee και τον Kevin Willmott και πως οι δυο τους είχαν κερδίσει το βραβείο Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου στα Oscars του 2019 για το «BlackKklansman». Τα θετικά στοιχεία που ξεχωρίζουν στην ταινία είναι οι ερμηνείες των κεντρικών ηρώων με αποκορύφωμα αυτή του Delroy Lindo που θα τον οδηγήσει πιθανότατα στα Όσκαρ, η εξαιρετική φωτογραφία του Newton Thomas Sigel, η παιχνιδιάρικη σκηνοθεσία του Spike Lee, αλλά και τα μαθήματα ιστορίας που δίνει, με μουσικό χαλί τον δίσκο του Marvin Gaye «What’s Going On», ο οποίος γράφτηκε στην σκιά του πολέμου του Βιετνάμ.

Το 'Da 5 Bloods', λοιπόν, είναι ένα κάλεσμα για αφύπνιση σε έναν κόσμο που δείχνει πως δεν είναι ικανός να μάθει από τα ίδια του τα λάθη, με την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Ο Spike Lee βρίσκει πάντα τον τρόπο σε κάθε του φιλμ να προκαλεί προβληματισμό στον θεατή και να ακουμπάει τις ευαίσθητες χορδές του, με σκοπό πάντα να τον φέρει σε άβολη θέση. Αυτό ακριβώς κάνει και αυτή τη φορά, μόνο που στην διάρκειά της κάπου χάνει τον δρόμο ανάμεσα σε ένα αιχμηρό πολιτικό σχόλιο και μια συνηθισμένη ταινία δράσης.

Βρείτε την ταινία στο IMDB