The Last Dance Review - Το απόλυτο ντοκιμαντέρ του Netflix για τον 'Air Jordan'

Welcome to the Space Jam!
21 Απριλίου 2020 16:06
The Last Dance Review - Το απόλυτο ντοκιμαντέρ του Netflix για τον 'Air Jordan'

Θυμάμαι πως σχεδόν όλοι οι παιδικοί μου φίλοι ήταν ένθερμοι υποστηρικτές των Chicago Bulls. Στην προσπάθειά τους να αισθανθούν λίγο πιο κοντά στους αγαπημένους τους ήρωες, αγόραζαν συχνά φανέλες και διάφορα αξεσουάρ της ομάδας. Εγώ από την άλλη είχα στην κατοχή μου ένα καπέλο των Orlando Magic, το οποίο αν θυμάμαι καλά ήταν δώρο των γονιών μου. 

Για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο (ίσως επειδή τους άρεσε περισσότερο το σήμα) διάλεξαν να μου πάρουν αυτό το καπέλο και όχι των Bulls, με αποτέλεσμα να αναγκάζομαι να το “παίζω” οπαδός των Magic έτσι ώστε να υποστηρίξω αυτά που φορούσα.  Η αλήθεια, όμως, είναι πως τα περισσότερα πιτσιρίκια των 90’s ήμασταν μαγεμένα με τον “Air Jordan” και την παρέα του και μετά από αρκετά χρόνια ίσως έχουμε το πιο ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ εκείνης της εποχής.

Το The Last Dance, λοιπόν, είναι μία σειρά ντοκιμαντέρ 10 επεισοδίων που έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ την Κυριακή του Πάσχα από το ESPN, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο μέσω του Netflix και μας διηγείται την προσπάθεια του Michael Jordan και των Chicago Bulls για τη διεκδίκηση του έκτου τους τίτλου στο NBA.  Το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του Jason Hehir (The Fab Five, Andre The Giant, The ’85 Bears), εστιάζει στην πορεία του σπουδαιότερου μπασκεμπολίστα όλων των εποχών, από την παιδική του ηλικία μέχρι και την κατάκτηση του τελευταίου τίτλου στην ιστορία των Bulls.

Η κόκκινη αρμάδα του MJ έγινε ευρέως γνωστή τη δεκαετία του '90, όταν με συμπαίκτες τους Scottie Pippen, Toni Kukoc, Ron Harper, Dennis Rodman, Steve Kerr, John Paxson, Horace Grant, Luc Longley και προπονητή τον Phil Jackson, συγκρότησαν μια από τις ισχυρότερες "δυναστείες" στην ιστορία του NBA, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους με την κατάκτηση 6 πρωταθλημάτων (1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998) και το μυθικό ρεκόρ νικών σε κανονική περίοδο από σύλλογο που κατέκτησε τελικά τον τίτλο την ίδια σεζόν (72-10 το 1996).  Όντας οι απόλυτοι κυρίαρχοι των 90’s στο χώρο του μπάσκετ της Βόρειας Αμερικής, δεν άργησαν να γίνουν παγκόσμιο φαινόμενο, δημιουργώντας εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το Τhe Last Dance του Hehir είναι ένα από τα σπάνια ντοκιμαντέρ που σε κάνει να ζεις τη κάθε στιγμή που βλέπεις. Το σενάριό του είναι γεμάτο συγκρούσεις και συγκινήσεις, με αρκετούς τραγικούς ήρωες και η δομή του θεωρείται κλασσική αφού αφηγείται το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας με κάποια flashbacks, αλλά και μέσω προσωπικών συνεντεύξεων, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα αρκετά ακυκλοφόρητα πλάνα από τη σεζόν 1997-98.

To ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ενώ εστιάζει στην ζωή του Michael Jordan, βρίσκει το χρόνο για να αναπτύξει το προφίλ των βασικών συμπαικτών του, όπως του Pippen, του Rodman του Steve Kerr, του προπονητή Phil Jackson, αλλά και του “κακού” της ιστορίας, τoν γενικό διευθυντή της ομάδας, Jerry Krause.  

Η πορεία των Chicago Bulls προς την κορυφή φαίνεται να είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν μια τραγική ιστορία και έρχεται για να επιβεβαιώσει το γεγονός πως όλες οι αυτοκρατορίες κάποτε πέφτουν και το δυσάρεστο είναι πως οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι συνήθως οι ίδιοι. Πληγωμένοι εγωισμοί, αλαζονεία και επιπόλαιοι χειρισμοί οδηγούν πάντα στην αυτοκαταστροφή. Συνήθως, σε τέτοιου είδους αθλητικά ντοκιμαντέρ, υπάρχει η διάθεση από τον σκηνοθέτη, αλλά και από τους συντελεστές, να ωραιοποιήσουν τις καταστάσεις.

Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει σε καμία περίπτωση εδώ, καθώς γίνεται ξεκάθαρο από την αρχή ότι έχουν προσεγγίσει τα γεγονότα με ειλικρίνεια και μας θυμίζουν πως πίσω από τις μεγάλες επιτυχίες, τα πολλά λεφτά και την λάμψη των πρωταθλητών, υπάρχουν άνθρωποι με ανασφάλειες, πάθη, φοβίες και άγχη, οι οποίοι είναι ικανοί να καταστρέψουν τα πάντα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα όλων των επεισοδίων της σειράς «Τhe Last Dance» στο Netflix:

  • Δευτέρα, 20 Απριλίου – Επεισόδια 1-2
  • Δευτέρα, 27 Απριλίου – Επεισόδια 3-4
  • Δευτέρα, 4 Μαΐου – Επεισόδια 5-6
  • Δευτέρα, 11 Μαΐου – Επεισόδια 7-8
  • Δευτέρα, 18 Μαΐου – Επεισόδια 9-10

Βρείτε τη σειρά στο IMDB