Unorthodox Review - Η ιδιαίτερη ιστορία ελευθερίας του Netflix

Που γεννιέται με αξιοθαύμαστη δύναμη ψυχής
20 Απριλίου 2020 10:15
Unorthodox Review - Η ιδιαίτερη ιστορία ελευθερίας του Netflix

Στη μίνι δραματική-βιογραφική σειρά Unorthodox του Netflix καθήκοντα δημιουργού επωμίζονται οι Anna Winger και Alexa Karolinski αντλώντας έμπνευση από το αντίστοιχο μυθιστόρημα “Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots” της Deborah Feldman, με τους Shira Haas, Jeff Wilbusch και τον Amit Rahav να ερμηνεύουν κεντρικό ρόλο εδώ.

Το κουβάρι της πλοκής ξετυλίγεται γύρω από την ‘Esther Shapiro’ (Haas), μία νεαρή παντρεμένη γυναίκα εβραϊκών ριζών, η οποία υπήρξε βαθιά θρησκευόμενη όμως εγκαταλείπει πια την μέχρι τώρα νοοτροπία ζωής της και έναν γάμο από συνοικέσιο, για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα φεύγοντας κρυφά από τη Νέα Υόρκη, με προορισμό της το Βερολίνο. Ωστόσο, το παρελθόν της σύντομα κάνει την επανεμφάνισή του μπροστά της.

Το cast συμπληρώνουν επιπλέον οι: Jeff Wilbusch, Aaron Altaras, Tamar Amit-Joseph, Ronit Asheri, Dina Doron, Aziz Dyab, και ο David Mandelbaum.

Το εν λόγω project συνιστά μία πολύ προσεγμένη τηλεοπτική παραγωγή που αναπτύσσεται μέσα από τέσσερα επεισόδια συνολικά, διηγούμενο μία βαθιά ανθρώπινη ιστορία χειραφέτησης η οποία ταρακουνάει τον θεατή χωρίς να καταφεύγει σε εύκολες λύσεις μελοδραματισμού ή επιτηδευμένης συγκίνησης.

Ήδη από την αρχή του ξεκινάει να χτίζεται μία εντυπωσιακή αφήγηση με σφιχτό και άρτια δομημένο σενάριο κατορθώνοντας μέσα από μία ρεαλιστική, σχεδόν φωτογραφικά μιμητική απόδοση να προσελκύσει την προσοχή κλιμακώνοντας σταδιακά την ένταση χωρίς υπερβολές, νοηματικά κενά και περιττές φλυαρίες, ενώ κάθε τόσο πυροδοτεί ενδόμυχά μας την αγωνία και τον προβληματισμό για όλα όσα διαδραματίζονται εν προκειμένω.

Από τον πρόλογό του κιόλας, το εγχείρημα αυτό αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του κοινού, χωρίς να βιάζεται, εξετάζοντας τις διάφορες εκφάνσεις ενός πολύ λεπτού ζητήματος, την φυγή μίας 19χρονης κοπέλας, η οποία μεγάλωσε με αναντίρρητη πίστη σε συγκεκριμένα ήθη και παραδόσεις αιώνων, αφού γαλουχήθηκε κατεξοχήν με τους αυστηρούς κανόνες, τα εθιμοτυπικά και τις αρχές του χασιδιστικού περιβάλλοντος του Williamsburg, μία συνοικία του Brooklyn με πολλούς ομόθρησκους Εβραίους. Τα flashbacks που παρεμβάλλονται κατά την εξέλιξη της δράσης, γεμίζουν με όλες τις απαραίτητες εκείνες ψηφίδες το μωσαϊκό του βίου της ‘Esther’.

Η ίδια η πρωταγωνίστρια με την εκφραστικότητα και την υποκριτική της δεινότητα ανεβάζει τον πήχη, καταφέρνοντας να κερδίσει αβίαστα την συμπάθεια του δέκτη, να τον παρακινήσει να θέσει τον εαυτό του νοερά μπροστά στην πρόκληση και τα διλήμματα που εκείνη αντιμετωπίζει, διανοούμενος το να περνάει ακόμη και δυνητικά κάτι τέτοιο σε μία παράλληλη πραγματικότητα. Αλλά και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες βρίσκουν ταιριαστά την θέση τους στον μύθο, με τους δημιουργούς να παρέχουν την δυνατότητα να ψυχογραφήσει, να εμβαθύνει κανείς στους δρώντες.

Παρακολουθείς την ‘Esther’, μία αισθαντική, εύθραυστη γυναικεία παρουσία να μαζεύει όσο θάρρος της έχει απομείνει για να μπορέσει να χαράξει τον δικό της δρόμο μακριά από τις προσδοκίες και τις ασφυκτικές πιέσεις των γύρω της που υπακούν σε όσα προστάζει η κλειστή και πατριαρχικά οργανωμένη τους κοινότητα. Τολμάει να αποστασιοποιηθεί από το μοτίβο μίας σαφώς προκαθορισμένης καθημερινότητας που μέχρι τότε τηρούσε απαρέγκλιτα. Στην εσωτερική σύγκρουση που βιώνει, μαθαίνει να αποδέχεται, να αγκαλιάζει τον φόβο της και να διεκδικεί με κουράγιο την ευκαιρία να κατακτήσει την προσωπική της ελευθερία.

Οι δοκιμασίες και οι ματαιώσεις που υπομένει την ωθούν να επαναιεραρχήσει τις ανάγκες της, να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της και το σθένος να πάρει την απόφαση μίας εκ θεμελίων αλλαγής χαλυβδώνοντας συνεπώς και την θέλησή της να πάει κόντρα στο ρεύμα. Την διαμορφώνουν βαθμιαία τα βιώματα-καταλύτης μέσα από τα οποία φιλτράρει τις επιθυμίες που για καιρό κρατούσε κλειδωμένες εντός της λόγω των περιορισμών που συναντούσε από την ίδια της την οικογένεια και κατ΄ επέκταση από τον ιδιότυπο μικρόκοσμο που την περιέβαλε στην γενέτειρά της.

Το Unorthodox σε εισάγει σε μια ιδιαίτερη εμπειρία θέασης όπου η συνειδητή και λυτρωτική επιλογή της ‘Esther’ να γυρίσει σελίδα, μεταστοιχειώνεται στην πράξη σε ένα θαυμαστό άλμα πίστης μακριά από θέσφατα και ανθρώπινους νόμους που ορίζουν το όποιο πεπρωμένο, κρατώντας μονάχα ως παντοτινή πυξίδα την ελπίδα και το αναφαίρετο ηθικό δικαίωμα στην αυτοπραγμάτωση ως μία άλλη πιο κοντά στον άνθρωπο, Γη της Επαγγελίας.  

Βρείτε τη σειρά στο IMDB