Game of Thrones: Οι χαρακτήρες που αγαπήθηκαν για τους δικούς τους λόγους

Varys, Hound, Littlefinger και άλλα αουτσάιντερ
24 Μαΐου 2019 12:10
Game of Thrones: Οι χαρακτήρες που αγαπήθηκαν για τους δικούς τους λόγους

Πριν λίγες μέρες έπεσε οριστικά η αυλαία του Game of Thrones, μιας από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες παραγωγές στην ιστορία της τηλεόρασης. Το τέλος μας βρήκε διχασμένους. Σε άλλους άρεσε, ενώ άλλοι ήθελαν κάτι περισσότερο ή κάτι διαφορετικό. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές εφόσον ξέρουμε τι ζητάμε από τη σειρά καθένας για τον εαυτό του. Όλοι όμως συμφωνούμε στο γεγονός ότι αυτά τα 10 πλέον χρόνια που παρακολουθούμε τη σειρά, γνωρίσαμε, αγαπήσαμε και δεθήκαμε με ορισμένους χαρακτήρες, καθένας μας με διαφορετικούς και για διαφορετικούς λόγους.

Είτε μας άρεσε ο φανταστικός χαρακτήρας αυτός καθαυτός είτε ο αντίστοιχος ηθοποιός που τον ενσάρκωσε ίσως και τα δύο. Το ταξίδι αυτό ήταν πολύ όμορφο και άσχετα από το πως τελείωσε αν γυρίσουμε στο παρελθόν, στη πρώτη κιόλας σεζόν, και θυμηθούμε κάποιους χαρακτήρες έχουμε τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά τους στο σύνολο και τη γενική εικόνα με βάση φυσικά το τέλος που είδαμε και τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν.

Στις γραμμές που ακολουθούν θα διαβάσετε λίγα λόγια για κάποιους από τους χαρακτήρες που προσωπικά εγώ αγάπησα και πιστεύω άφησαν μία παρακαταθήκη πίσω τους. Μία κληρονομιά που θα μας δίνει για πολλά χρόνια από τώρα αφορμή για συζητήσεις, αναμνήσεις όμορφες ή άσχημες και όλα τα όμορφα που μένουν σε ότι αποτελεί κομμάτι της ζωής μας για σχεδόν 10 χρόνια.

Όπως θα δείτε δεν έχω συμπεριλάβει κανένα βασικό χαρακτήρα της σειράς, χαρακτήρες δηλαδή από τους οίκους των Targaryen, Stark ή Lannister. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μου άρεσαν οι βασικοί πρωταγωνιστές της σειράς. Ορισμένοι μάλιστα, όπως ο Ned Stark ή ο Jamie, είναι στην κορυφή της λίστας μου. Σε αυτό το άρθρο όμως έχω συμπεριλάβει μόνο δευτερεύοντες χαρακτήρες, εξίσου σημαντικούς, οι οποίο με τη ζωή και το έργο τους επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της ιστορίας ή την εξέλιξη άλλων βασικών χαρακτήρων. Για κάθε χαρακτήρα θα παραθέτω κι ένα απόσπασμα από τη σειρά ώστε να θυμηθούμε μερικές δυνατές στιγμές από προηγούμενες σεζόν.


Petyr Baelish

Ο Littlefinger μας συστήθηκε από την πρώτη σεζόν ως διαχειριστής των οίκων ανοχής του King’s Landing αλλά και ως Master of Coin του Robert Baratheon. Διπλωμάτης, εγωκεντρικός και αδίστακτος, με ατέλειωτη δίψα για εξουσία μέχρι και την τελευταία του πνοή. Με βασικό του όπλο την ικανότητά του να σπέρνει τη διχόνοια ανάμεσα στους ανθρώπους και να εκμεταλλεύεται τις διαμάχες τους για δικό του όφελος, κατάφερε να σκαρφαλώσει στην σκάλα της εξουσίας και να κερδίσει ό,τι επιθυμούσε δρώντας πάντοτε από τις σκιές.

Αν αναλογιστούμε ότι κάθε υποχθόνιο σχέδιό του προχωρούσε ασταμάτητα την πλοκή της σειράς για 7 σεζόν καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και πιο επικίνδυνους παίκτες στο Games of Thrones. H απληστία του ήταν αυτή που του κόστισε τη ζωή ωστόσο το σημείο στο οποίο έφυγε από το παιχνίδι ήταν το ιδανικότερο.

Με γνώμονα πάντα το συμφέρον του και το πως μπορεί να κερδίσει περισσότερα, έζησε μία ζωή φτιάχνοντας και καταστρέφοντας συμμαχίες σκορπώντας παντού γύρω του το χάος. Νομίζω δε χρειάζονται συστάσεις για το πόσο εκπληκτικά απέδωσε ο Aidan Gillen το ρόλο του Littlefinger καθόλη τη διάρκεια της σειράς. Ο Ιρλανδός ηθοποιός έδωσε εξαιρετικές ερμηνείες και τεράστιο βάθος σε έναν ήδη πολύ δύσκολο και πολύπλοκο χαρακτήρα. Ας θυμηθούμε την καλύτερη κατά την άποψή μου σκηνή του Littlefinger όπου ακούμε την θεωρία του για τα επτά βασίλεια αλλά και το περίφημο “Chaos is a ladder” που τον χαρακτήριζε στο εκατό τοις εκατό.


Lord Varys

Ψυχρός πραγματιστής, οραματιστής ενός νέου, καλύτερου κόσμου και σπουδαίος διπλωμάτης με μεγάλη διορατικότητα. Ο Lord Varys, γνωστός και ο ως Spider, λειτούργησε ως το αντίπαλο δέος του Littlefinger, η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Όπως και ο Littlefinger έτσι και ο Varys έβλεπε τη γνώση και την πληροφορία ως τη δύναμη που μπορεί να ανεβάσει ή να ανατρέπει καθεστώτα. Δρώντας ως Master of Whispers για χάρη του Aegon Targaryen και του Robert Baratheon έστησε ένα πολύπλοκο δίκτυο από πληροφοριοδότες και κατασκόπους σε Westeros και Essos.

Το δίκτυο κατασκόπων του απάρτιζαν ορφανά και φτωχά παιδιά στα οποία μάλιστα είχε μεγάλη αδυναμία μιας και τα δικά του παιδικά χρόνια στο Essos υπήρξαν μαρτυρικά και τον στιγμάτισαν για μια ζωή. Τα κίνητρα του Varys υπήρξαν στη βάση τους αγνά σε αντίθεση με του Littlefinger.

Οραματιζόταν έναν καλύτερο κόσμο με άξιους ηγέτες και πιο δίκαιη μεταχείριση των απλών ανθρώπων του λαού. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στις αξίες του και αν κρίνουμε από το τέλος της σειράς, όλες οι θυσίες που έκανε και τα ιδανικά για τα οποία πολέμησε βρήκαν απήχηση στις καρδιές αυτών που έμειναν να διοικούν. Τα μέσα ωστόσο που χρησιμοποιούσε για να πετύχει αυτό που ήθελε δεν ήταν το ίδιο αγνά.

Δρώντας από το σκοτάδι μέσω των κατασκόπων του πρόδωσε φιλίες, δωροδόκησε, υποκίνησε δολοφονίες ηγετών, έκλεψε και είπε ψέματα. Όσα μπράβο κι αν δώσουμε στον Conleth Hill για την ερμηνεία του στο ρόλο του Varys δε θα είναι αρκετά για να αποτυπώσουν την εξαιρετική παρουσία του στη σειρά και τον τόσο αληθινό, αυθόρμητο και πειστικό τρόπο που απέδωσε τον χαρακτήρα του. Ας θυμηθούμε μία ωραία σκηνή του Varys με τον Oberyn Martell όπου εξηγεί πώς η αποχή του από τις σαρκικές απολαύσεις του κόσμου τον βοηθάει να μείνει συγκεντρωμένος στο μοναδικό πράγμα που έχει σημασία, να βρει τον κατάλληλο ηγέτη για τον θρόνο.


Theon Greyjoy

Ο θάνατος του Theon Greyjoy φαίνεται να απουσιάζει από όλα τα παράπονα που ακούστηκαν μέχρι στιγμής για την 8η σεζόν. Κι αυτό γιατί η ιστορία του έκλεισε με ένα πολύ δίκαιο, ταιριαστό και ποιητικό τρόπο. Από την αρχή της σειράς ο Alfie Allen που υποδύθηκε το ρόλο του Theon φρόντισε να μας τοποθετήσει σε ένα ρόλερ κόστερ συναισθημάτων κάνοντάς μας να τον συμπαθήσουμε, να τον αντιπαθήσουμε, να τον σιχαθούμε, να τον λυπηθούμε, να παρακαλάμε να τελειώσει το μαρτύριό του και μετά από τόσα σκαμπανεβάσματα τελικά τον βλέπουμε να μετανιώνει για τα λάθη και να λυτρώνεται.

Εξαιρετικά καλογραμμένος χαρακτήρας, διχασμένος ανάμεσα σε δύο οικογένειες, δύο ονόματα, δύο πατρίδες. Για τον Theon ο μεγαλύτερος εχθρός του ήταν ο εαυτός του. Βασανιζόταν να ανακαλύψει μέσα του αν είναι Stark ή είναι Greyjoy. Αν ανήκει στην οικογένεια που τον γέννησε ή στην οικογένεια που τον μεγάλωσε. Θέλησε να αποδείξει ότι είναι Stark και απέτυχε. Σαν αποτέλεσμα της ήττας του έκανε φρικτά εγκλήματα εναντίον των ανθρώπων που τον μεγάλωσαν. Θέλησε να αποδείξει ότι είναι Greyjoy αλλά δεν τον πίστεψε κανένας, όλοι τον αρνήθηκαν. Σαν αποτέλεσμα της αποτυχίας του το έβαλε στα πόδια.

Εγκατέλειψε την αδερφή του στα χέρια του Euron. Στα χέρια του Ramsay Bolton πέρασε φρικτά βασανιστήρια. Παρόλα αυτά, έστω και αργά βρήκε τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του και να διεκδικήσει την χαμένη του τιμή. Όπως θα δούμε και στην συναισθηματικά φορτισμένη σκηνή του με τον Jon, κατάλαβε ότι δεν χρειάζεται να παλεύει πλέον μέσα του για την ταυτότητά του. Ήταν Greyjoy και ήταν Stark. Και πέθανε σαν ήρωας. Και αυτόν τον θάνατο τον κέρδισε με το σπαθί του. Εξάλλου What is dead may never die.


Sandor Clegane

Ο Sandor Clegane, γνωστός και ως Hound, είχε ένα πολύ ιδιαίτερο ταξίδι καθόλη τη διάρκεια της σειράς και ο χαρακτήρας του όπως και άλλοι που θα δούμε σε αυτή τη λίστα αποτελεί οδηγό για την εξέλιξη βασικών πρωταγωνιστών του Game Of Thrones. Φυσικά το ταξίδι του Hound είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτό της Arya Stark και το γεγονός ότι έπαιξαν για αρκετά λεπτά της τελευταίας σεζόν μαζί και μοιράστηκαν στιγμές δράσης, δούλεψε πολύ ωραία στα δικά μου μάτια και βγήκε πολύ οργανικά.

Η χημεία μεταξύ τους ήταν τρομερή μιας και οι δύσκολες στιγμές που πέρασαν στις προηγούμενες σεζόν όχι μόνο τους έφερε πιο κοντά αλλά οι χαρακτήρες τους σφυρηλατήθηκαν και αντάλλαξαν πολύτιμα στοιχεία. Το πείσμα της Arya έδωσε δύναμη στον Clegane να αντιμετωπίσει το φόβο του για τη φωτιά αλλά και τον αδερφό του, ενώ η ωμή δύναμη και μαχητικότητα του Hound βοήθησε την Arya να γίνει μία δυναμική πολεμίστρια.

Ο Clegane έκανε ένα συναρπαστικό ταξίδι από πιστό σκυλί του βασιλιά, σε προδότη, επικηρυγμένο, να μάχεται για τη ζωή του, να προσπαθεί να σώσει την Arya, να προδίδεται από εκείνη, να υπερνικά το φόβο του για τη φωτιά και να κλείνει την ιστορία του με τον πλέον ποιητικό τρόπο. Σκοτώνοντας το μεγαλύτερο εχθρό του, τον αδερφό του που του έκαψε το πρόσωπο όταν ήταν μικρός και του στιγμάτισε τη ζωή. Ακολουθεί μία φανταστική σκηνή έντονης στιχομυθίας και μάχης με την επόμενη ηρωίδα της λίστας μας, την Brienne of Tarth.


Brienne of Tarth

Παλεύοντας να αφήσει το στίγμα της σε μία κοινωνία όπου το αξίωμα του ιππότη ήταν ανδρική υπόθεση, η Brienne και η ιδιαίτερη αγάπη που δόθηκε από τον Martin στο γράψιμό της διδάσκει σε πολλούς σκηνοθέτες ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αποτυπώνεται επί σκηνής ο δυναμισμός αλλά ταυτόχρονα και η ευαίσθητη πλευρά μιας γυναίκας. Χωρίς φανφάρες, υπερβολές και φεμινιστικά μηνύματα, η Brienne εκπροσώπησε άξια και τους δύο ρόλους που της ανατέθηκαν.

Κάθε φορά που την βλέπαμε στο πεδίο της μάχης ήταν ένα ασταμάτητο θηρίο, με επιβλητική παρουσία, ικανότατη, έξυπνη και με μπόλικες αντοχές. Το άλλο μισό εξυπηρετούσε, όπως και στην περίπτωση του Hound και της Arya, την εξέλιξη του χαρακτήρα του Jamie Lannister. Όταν είναι μαζί του μεταμορφώνεται σε άλλο χαρακτήρα, πιο ευαίσθητη, πιο συγκαταβατική, πιο δίκαιη. Τι να πει κανείς για τις υπέροχες σκηνές που δόθηκαν σε αυτούς τους δύο χαρακτήρες;

Εξαιρετική χημεία ανάμεσα στη Gwendoline Christie και τον Nikolaj Coster-Waldau, ενώ η εκτέλεση της μετάβασης στη σχέση τους από το μίσος, στο καθήκον, την αποδοχή, τη φιλία, το θαυμασμό και τέλος την ερωτική έλξη ήταν αριστουργηματική και νομίζω ότι αποδίδει όλες τις φάσεις από τις οποίες μπορεί να περάσει η σχέση ενός άντρα και μιας γυναίκας. Ας δούμε την σκηνή όπου ο Jamie αποκαλύπτει στην Brienne το λόγο που σκότωσε τον Mad King την ώρα που οι δυο τους βρίσκονται υπό κράτηση από τους Bolton.

Η λίστα θα μπορούσε να συνεχίσει με 10, 15 και περισσότερους χαρακτήρες οπότε λέω να σταματήσω σε ένα λογικό αριθμό. Υπήρχαν κάποια honorable mentions στη λίστα που απλά θα αναφέρω εν τάχει. H Margaery Tyrell και η γιαγιά της Olenna Tyrell ήταν δύο γυναίκες που ταρακούνησαν για πολλές σεζόν την πολιτική ζωή του King’s Landing με πολλούς γάμους, τη δολοφονία του Βασιλιά Joffrey, την διαμάχη της Cersei με τα Sparrows όπου στο τέλος της 6ης τερματίστηκε με αιματηρό τρόπο. Ο Ser Barristan Selmy υπήρξε ένα φωτεινό παράδειγμα τιμής και πίστης στο βασίλειο, που όμως δεν έτυχε της μεταχείρισης που του άξιζε από τον Joffrey κι έζησε τα τελευταία του χρόνια στο Essos υπηρετώντας την Daenerys Targaryen.

Ο Samwell Tarly είναι ένας αγαπημένος χαρακτήρας και πιστός φίλος στον Jon Snow. Η συνεισφορά του στη σειρά δεν ήρθε από το πεδίο της μάχης αλλά μέσα από τη μελέτη και τη γνώση του παρελθόντος όπως η αποκάλυψη ότι ο Jon είναι ο νόμιμος κληρονόμος στο θρόνο. Τέλος, ξεχώρισα ιδιαίτερα την μικρή Lyanna Mormont, που παρά το νεαρό της ηλικίας της εκπροσώπησε άξια τον οίκο της στα μάτια των υπόλοιπων αρχηγών του Βορρά, είχε έντονο το αίσθημα της δικαιοσύνης και ήταν από τους πρώτους που τάχθηκε στο πλευρό του Jon Snow μετά την μάχη με τον Ramsay Bolton, ενώ έχασε τη ζωή της πολεμώντας γενναία κατά την πολιορκία του Winterfell από τον στρατό του Night King. Εξαιρετικά πειστική και η ερμηνεία της μικρής Bella Ramsey.


Εσείς ξεχωρίζετε χαρακτήρες μέσα στη σειρά; Αγαπήσατε κάποιον ιδιαίτερα; Δεθήκατε με κάποιον περισσότερο; Έχετε κάποια αγαπημένη σκηνή που σας έχει μείνει αξέχαστη; Τώρα που αποχαιρετάμε οριστικά πλέον το Game of Thrones μπορείτε να αποδώσετε κι εσείς ένα φόρο τιμής σε μερικούς από αυτούς τους χαρακτήρες που σας συντρόφευσαν για τόσα χρόνια και να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο με μία πιο αισιόδοξη νότα.