Kingdom Review

Ο ασιατικός τρόμος ξυπνάει με την μορφή ζωντανών-νεκρών, τυλιγμένος με τον μανδύα του Μεσαίωνα
06 Φεβρουαρίου 2019 10:49
Kingdom Review

Το νοτιοκορεάτικο μεταποκαλυπτικό δράμα Kingdom και πρωτότυπη παραγωγή του Netflix, ανοίγει από μόνο του μία νέα οδό στο είδος του καθαρόαιμου ασιατικού τρόμου, γυρίζοντάς μας εκατοντάδες χρόνια πίσω στην καρδιά του Joseon.

Η εν λόγω ατμοσφαιρική σκοτεινή δυστοπία με ζόμπι αντλεί υλικό από το διαδικτυακό comic “Kingdom of the Gods” της σεναριογράφου Kim Eun-hee (Signal) η οποία ανέλαβε εδώ καθήκοντα δημιουργού από κοινού μαζί και με τον σκηνοθέτη Kim Seong-hun (Tunnel, Hard Day). Οι δυο τους λοιπόν, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας αφηγούνται μέσω της μικρής οθόνης μία ιδιαίτερη μυθοπλασία που συνδυάζει αριστοτεχνικά την ίντριγκα, το μυστήριο, το απόκοσμο και το ανεξήγητο, παντρεύοντάς τα με στοιχεία εποχής, της φαντασίας και του υπερφυσικού.

Η υπόθεση του σόου μας μεταφέρει στην μεσαιωνική δυναστεία Joseon της Κορέας, ένα διάστημα κατά το οποίο ο πρίγκιπας προχωράει σε ένα παράτολμο εγχείρημα, μία αποστολή αυτοκτονίας θα έλεγε κανείς, στην προσπάθειά του να ερευνήσει τα αίτια μίας ανεξήγητης φονικής επιδημίας που μαστίζει στο βασίλειό του με δεκάδες υπηκόους του να αποδεκατίζονται σταδιακά. Είναι αποφασισμένος να μάθει τους λόγους που προκάλεσαν αυτήν την απίστευτα μεταδοτική, αλλά και θανατηφόρα νόσο στην περιοχή.

Με την υγεία και του ίδιου του πατέρα του να διακυβεύεται επίσης, ο νεαρός αποχωρεί από την πρωτεύουσα. Σπεύδει να επισκεφθεί τον προσωπικό γιατρό του γονέα του σε κάποιο χωριό για να εντοπίσει την ρίζα του προβλήματος και να το αντιμετωπίσει όσο είναι ακόμα καιρός. Δεν αργεί ωστόσο, να διαπιστώσει μία συνταρακτική αλήθεια που ωθεί σε αφανισμό την χώρα του. Και όλα αυτά καθώς ζωντανοί-νεκροί αρχίζουν να περιφέρονται στην επικράτειά της καταλαμβάνοντας σχεδόν κάθε γωνιά της, ενώ οι παρασκηνιακοί του αντίπαλοι επιζητούν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους την περίσταση για να ανέλθουν στον αυτοκρατορικό θρόνο.

Σε πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε τους: Ju Ji-hoon (Along with the Gods: The Two Worlds, The Spy Gone North, Dark Figure of Crime), Bae Doona (Sympathy For Mr. Vengeance, The Host, Cloud Atlas), και τον Ryu Seung-ryong (Miracle in Cell No. 7).

Το Kingdom δεν αποτελεί μία τυπική περίπτωση ανθολογίας με ζόμπι. Αντιθέτως χαράσσει επιδέξια τον δικό του δρόμο στην βιομηχανία του θεάματος μέσα από μία υποβλητική και ανατριχιαστική ανθολογία με διάκοσμο και κοστούμια βγαλμένα από το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο μίας άλλης περιόδου σχεδόν ξεχασμένης μέσα στις σελίδες των περασμένων.

Δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις τις εκπληκτικές λήψεις που εξασφαλίζει η ζηλευτή κινηματογράφηση που έχει επιλεγεί εν προκειμένω. Μπροστά σου άλλοτε φιγουράρει το Παλάτι Gyeongbok που δεσπόζει από το 1395 στην Hanyang, την γνωστή πια σήμερα ως Σεούλ, ενώ ενίοτε παρακολουθείς σκηνές από διάφορες πτυχές της υπαίθρου.

Ο εντυπωσιακός τρόπος με τον οποίο αποδίδεται η εκάστοτε λεπτομέρεια του χώρου της δράσης αντανακλά παράλληλα πολύ ρεαλιστικά τα ήθη, τα έθιμα, τις νόρμες, και τις ταξικές διαφορές μεταξύ ανώτερων και κατώτερων στρωμάτων του τότε. Από την μία οι απλοί χωρικοί και η φτωχική καθημερινότητά τους στην επαρχία και από την άλλη οι ευγενείς και η γεμάτη ανέσεις και πολυτέλειες αυλή του Υψηλότατου. Επιπλέον, οι ενδυμασίες που επιμελήθηκε ο σχεδιαστής Kwon Yoo-jin, αλλά και το μακιγιάζ ειδικά όσον αφορά την αναπαράσταση των ζόμπι, προσλαμβάνουν τόσο πειστική όψη που ίσως να σε κάνει να στριφογυρίσεις στην θέση σου αρκετές φορές ειδικά σε στιγμές που η αγωνία φουντώνει επικίδνυνα.

Πρόκειται για ένα καθηλωτικό εγχείρημα που σε εισάγει βήμα βήμα στον πυρήνα της όλης πλοκής, χτίζοντας γύρω από αυτόν ένα σύνθετο μωσαϊκό όπου η ζωή και ο θάνατος εναλλάσσονται μέσα από ιδιότυπα συμβάντα και καταστάσεις.

Ναι μεν η “γέννηση” και ο πολλαπλασιασμός ενός ανεξέλεγκτου, κτηνώδους εχθρού φαντάζουν ως κάτι σοκαριστικά φοβερό, εντούτοις εκείνο που ουσιαστικά σε προβληματίζει ακόμη περισσότερο είναι οι αθέατοι δρώντες μίας διψασμένης για μεγαλεία ελίτ που δεν είναι λιγότερο απειλητικοί. Από τις θέσεις-κλειδιά που κατέχουν κινούν τα νήματα μίας καλοστημένης πλεκτάνης που καλλιεργεί το έδαφος για την ανέλιξή τους στην εξουσία. Ο διάδοχος του στέμματος αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αμυνθεί απέναντι σε δύο μέτωπα, αυτό της πολιτικής συνωμοσίας που έχει στηθεί εις βάρος του και εκείνο των αιμοδιψών, νυχτόβιων ορδών που προελαύνουν στον τόπο του.

Τα πλάνα όπου κυριαρχούν άγριες μάχες με σπαθιά ή οι επιθέσεις των ζόμπι προκύπτουν ως αποκορύφωμα της έντασης που κλιμακώνεται μέσα από γεγονότα που αυξάνουν την αβεβαιότητα για αυτό που έπεται. Το σασπένς δομείται προσεκτικά ενδιάμεσα των φαινομενικά πιο ήπιων τεκταινόμενων που εκτυλίσσονται και η ανατροπή ξεπροβάλλει ακριβώς σε καίρια σημεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πολλά υποσχόμενο αυτό project απαρτίζεται συνολικά από έξι επεισόδια, καθένα από τα οποία υπερβαίνει σε προϋπολογισμό το κόστος των $1.78 εκατ. Η φιλόδοξη και πολυδάπανη αυτήν υπερπαραγωγή ανανεώθηκε ήδη και για 2η σεζόν. Τα γυρίσματα του επόμενου κύκλου πήραν κιόλας το πράσινο φως να ξεκινήσουν σύντομα αφότου η σειρά έκανε παγκοσμίως ποδαρικό στο Netflix στις 25 Ιανουαρίου του 2019.

Αυτό που σίγουρα θα σου μείνει από το Kingdom είναι το φινάλε που επισφραγίζει την 1η σεζόν! Σου ξεδιαλύνει αρκετές απορίες σχετικά με την φύση των νεκραναστημένων πτωμάτων που αφυπνίζονται την νύχτα. Με τις σάλπιγγες να έχουν ηχήσει για μία αφοπλιστικά ωμή νοτιοκορεάτικη ζόμπι-Αποκάλυψη, ο cliffhanger επίλογος που σου επιφυλάσσει το τέλος, σε αφήνει να μετράς τις μέρες για την ώρα που θα σημάνει για την επιστροφή του επερχόμενου κεφαλαίου.

Βρείτε τη σειρά στο IMDB