5 δημοφιλείς supernatural σειρές

Το "κίνημα" των νέων
10 Ιουλίου 2017 09:39
5 δημοφιλείς supernatural σειρές

Το παρόν κείμενο ενδέχεται να περιέχει spoilers.

Μπορεί σήμερα η τηλεόραση να έχει κατακλυστεί από σειρές όλων των γούστων και των ηλικιών, όμως παρατηρείται μια επιτηδευμένη στόχευση στο νεανικό κοινό που προφανώς αποφέρει μεγαλύτερα νούμερα τηλεθέασης. Οι σειρές που έχουν να κάνουν με το υπερφυσικό στοιχείο δεν είναι κάτι καινούργιο. Αν και ο πατέρας όλων των supernatural/ mystery σειρών ήταν το Twin Peaks, η επιτυχία του φαινομένου The X-files το 1993 έκανε το «μυστήριο» mainstream και ήταν η αφετηρία για ένα μπαράζ παραγωγής σειρών του είδους, που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Η δημοτικότητα νεανικών σειρών τη δεκαετία του ’90 όπως το Beverly Hills 90210, Melrose Place και Dawson's Creek, ώθησε τα στούντιο παραγωγής να επικεντρωθούν στο νεανικό κοινό, ανακατεύοντας όλα τα στοιχεία που αγαπούσαν οι teenagers με το υπερφυσικό. Η αρχή έγινε το 1996 με την τεράστια επιτυχία του Buffy the Vampire Slayer με αρκετές ακόμα όπως το Charmed και Roswell να ακολουθούν, καθιστώντας αυτό το πάντρεμα πετυχημένο. Ανεξάρτητα αν μας αρέσουν ή όχι, οι supernatural teen series μετρούν αρκετές seasons και συνεχίζονται ακάθεκτες μέχρι τώρα που μιλάμε, εκεί που άλλες πιο σοβαρές και προσεγμένες σειρές κόβονται χωρίς καν πολλές φορές να προλάβουν να ολοκληρωθούν. Τα συστατικά της επιτυχίας είναι λίγο πολύ γνωστά. Ερωτικά τρίγωνα, τετράγωνα και οκτάγωνα, θεληματικά πηγούνια, κοιλιακοί και στήθη στις επάλξεις, αναμειγμένα όλα μαζί με τη γοητεία του υπερφυσικού και το…γλυκό έτοιμο! Πάμε λοιπόν να δούμε πέντε από τις πιο πρόσφατες δημοφιλείς ανάλογες σειρές, που κατέχουν τις υψηλότερες βαθμολογίες στο IMDb. 

Supernatural

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τα αδέρφια Sam και Dean Winchester, όπου μετά το φρικιαστικό θάνατο της μητέρας τους από έναν δαίμονα, ο πατέρας τους ψάχνοντας να βρει την αιτία πίσω απ’ τον θάνατό της, γίνεται κυνηγός υπερφυσικών πλασμάτων, μεταφέροντας κατά τη διάρκεια της αναζήτησης τη γνώση στους γιούς του που ακολούθησαν αργότερα τα βήματά του. Με το αυτοκίνητό τους τα δυο αδέρφια θα διασχίσουν όλα τα πλάτη της Αμερικανικής ηπείρου, προς αναζήτηση τέτοιων πλασμάτων προστατεύοντας τους αθώους όπου υπάρχει ανάγκη. Έκανε το ντεμπούτο της στον αέρα το 2005 και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να προβάλλεται στους δέκτες, συμπληρώνοντας αισίως την δωδέκατη σεζόν της! Η σειρά είχε παραμείνει για μια δεκαετία στο στάδιο της παραγωγής, αφού ο δημιουργός της αδυνατούσε να την πουλήσει σε κάποιο τηλεοπτικό δίκτυο.  Το CW εν τέλει έδωσε το οκ και τα υψηλά νούμερα των πιλοτικών επεισοδίων ώθησαν το κανάλι να ζητήσει μια πλήρη πρώτη σεζόν. Τα αρχικά πλάνα ήταν να ολοκληρωθεί σε τρεις κύκλους, όμως η τεράστια επιτυχία που αποκόμισε, έκανε το Supernatural να διανύει σήμερα τον δωδέκατο.

Κι εδώ ακριβώς ταιριάζει η έκφραση που λέει ότι το…παρατράβηξαν και ψόφησε! Ενώ στην αρχή μέχρι και τον τρίτο-τέταρτο κύκλο παρουσίαζε ενδιαφέρον και το πήγαινε αρκετά καλά, μετά λόγο της συνεχούς πίεσης για επέκταση, οι ιδέες άρχισαν να στερεύουν. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι σεναριογράφοι να στύψουν πραγματικά ότι υπάρχει σε υπερφυσικό, τραβώντας τη πλοκή απ’ τα μαλλιά. Έτσι εκτός απ’ τα γνωστά υπερφυσικά πλάσματα όπως δαίμονες, φαντάσματα, μάγισσες, βρικόλακες και λυκανθρώπους, στο «παιχνίδι» μπήκαν μυθοπλασίες όπως οι Leviathans, τα τζίνι και οι θεοί του Ολύμπου, μέχρι άγγελοι που φορούν καμπαρντίνες και σφάζουν κόσμο, η κακιά αδερφή του Θεού που έχει οικογενειακά θέματα με τον αδερφό της, ο ίδιος ο Θεός ο οποίος είναι ένας bisexual συγγραφέας που έχει απομονωθεί σε ένα μπαρ και φυσικά ο Εωσφόρος που γκάστρωσε μια θνητή για να φέρει στο κόσμο τον Νεφελίμ γιό του που θα καταστρέψει τα πάντα. Οκ, αυτό το τελευταίο ομολογώ έχει λίγο ενδιαφέρον.  Ο Sam και ο Dean έχοντας δίπλα τους έναν άγγελο και τον σφετεριστή δαίμονα του θρόνου της κολάσεως, πέθαναν, αναστήθηκαν, πήγαν κι’ ήρθαν στη κόλαση και στο καθαρτήριο, προκάλεσαν την πτώση των αγγέλων, έφτιαξαν την προβληματική σχέση του Θεού με την αδερφή του και γενικά είναι υπεύθυνοι για κάθε κοσμοϊστορικό υπερφυσικό φαινόμενο που συμβαίνει. Πως λοιπόν το Supernatural χτυπά αυτά τα τεράστια νούμερα τηλεθέασης; Τι να σας πω, δε ξέρω το ψάχνω κι εγώ! Αν θέλετε βοηθήστε με στα σχόλια.

Teen Wolf

Το Teen Wolf προβλήθηκε απ’ το MTV πρώτη φορά το 2009, διανύοντας φέτος τον έκτο και τελευταίο κύκλο του. Είναι εμπνευσμένο από την ομότιτλη σειρά του 1985, όμως ουδεμία σχέση έχουν, καθώς η νέα version είναι πιο σκοτεινή και δε θυμίζει σε τίποτα την κωμική προσέγγιση του original. Η εισαγωγή θεωρώ έχει επηρεαστεί από την για πολλούς καλύτερη ακόμα και σήμερα ταινία με λυκάνθρωπο, το An American Werewolf in London του 1981, που παρεμπιπτόντως ήταν και η πρώτη ταινία τρόμου που είδα σε ηλικία 2 ετών. Ο μεγάλος μου αδερφός που υποτίθεται έκανε babysitting, με έβαλε κρυφά στο σινεμά. Βέβαια στη σκηνή της μεταμόρφωσης μας πέταξαν έξω γιατί έβαλα τα ουρλιαχτά, αλλά δεν έχει καμιά σημασία!

Ο Scott McCall λοιπόν δαγκώνεται από λυκάνθρωπο στο παρακείμενο δάσος της πόλης του,  που είχε πάει μαζί με τον κολλητό του Stiles, να αναζητήσουν  το πτώμα μιας δολοφονίας. Από εκείνη τη στιγμή έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή του Scott, καθώς προσπαθεί να ελέγξει το θηρίο μέσα του για να μη κάνει κακό στους γύρω του και να ψάξει για την ταυτότητα του λυκανθρώπου που του μετέφερε την κατάρα. Ωστόσο στο δύσκολο αυτό επίτευγμα θα έχει κοντά τους φίλους του, την οικογένειά του και το αφεντικό του, ανακαλύπτοντας στην πορεία την ύπαρξη κι’ άλλων υπερφυσικών πλασμάτων, μέρος των οποίον είναι ακόμα και οι κοντινοί του άνθρωποι. Αναμφίβολα το Teen Wolf απευθύνεται στους teenagers. Διακατέχεται από όλο το teen drama των σχέσεων μεταξύ φίλων, οικογένειας και σχολείου που συναντάμε σε τέτοιου είδους παραγωγές, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαχλό. Πιστεύω ότι κρατάει καλά την ισορροπία ανάμεσα στο δράμα, τη δράση και στο supernatural στοιχείο και σε αυτό βοηθούν τόσο οι δυναμικοί χαρακτήρες του, όσο και οι ηθοποιοί που επιλέχθηκαν για τους ρόλους. Σαφώς και δεν είναι μια σειρά που θα μείνει στις μνήμες μας, παρόλα αυτά βλέπεται ευχάριστα.

True Blood

Το True Blood προβλήθηκε από το HBO πρώτη φορά το 2008 και αποτελείται από επτά seasons που ολοκληρώθηκαν το 2014. Δημιουργός του είναι ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Alan Ball, ο οποίος είναι γνωστός για τα American Beauty και Six Feet Under. Η σειρά είναι εμπνευσμένη από την επιτυχημένη Αμερικάνικη νουβέλα The Southern Vampire Mysteries και καταπιάνεται με την ιστορία της Σούκι Στάκχαουζ. Η Σούκι είναι μια τηλεπαθητική γκαρσόνα ενός τοπικού μπαρ μιας κωμόπολης στη Λουϊζιάνα, η οποία ερωτεύεται έναν μυστήριο βρικόλακα τον Μπιλ που καταφθάνει στη περιοχή. Η ταυτότητα των βρικολάκων δεν είναι κρυφή στην κοινωνία εφόσον αυτοί έχουν αποκαλυφθεί και διοικούνται από τοπικές αρχές για να μην παρεκτρέπονται. Βασική μέριμνα της αρχής είναι να μη συνάπτουν σχέσεις με ανθρώπους, να σβήνουν τη δίψα τους με το συνθετικό αίμα «True Blood» και να μην τρέφονται με ανθρώπους, παρά μόνο όταν οι ίδιοι οι άνθρωποι το επιθυμούν. Οι παραβάτες αυτών των νόμων τιμωρούνται με θάνατο. Φυσικά όλοι οι βρικόλακες δεν ακολουθούν αυτούς τους κανόνες, γι’ αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι τους φοβούνται και κατ’ επέκταση έχουν ρατσιστική διάθεση απέναντί τους. Το ασυνήθιστο ζευγάρι θα πάει κόντρα στους νόμους και την τοπική κοινωνία και θα προσπαθήσει με σημαία την αγάπη τους να δείξει την ανθρώπινη πλευρά των βρικολάκων προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί. Τσουτσούρωσε η τρίχα σας; Περιμένετε έχει κι’ άλλο! Η Σούκι στη πορεία θα μάθει ότι είναι νεράιδα κι’ επειδή μάλιστα το αίμα αυτών είναι σαν νέκταρ για τους βρικόλακες, θα θελήσουν όλοι να της το ρουφήξουν! Τη Σούκι όμως ερωτεύονται και διεκδικούν ένας φίλος του Μπιλ που είναι Βίκινγκ βρικόλακας και αρχηγός της τοπικής αρχής αυτών, το αφεντικό της στο μπαρ που είναι αλλαζόμορφος κι’ ένας λυκάνθρωπος που την παρηγορεί στα δύσκολα.


Όπως καταλαβαίνετε όλα έχουν να κάνουν με τη Σούκι το μπουζούκι που’ ναι πρώτη στο να κάνει νέους φίλους. Δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι βασισμένο στην νουβέλα και τι ποιότητα έχει αυτή, όμως θεωρώ πως το σενάριο είναι κακό. Και όταν η ραχοκοκαλιά του σεναρίου είναι κακή, παρασύρει όλο το υπόλοιπο. Φαίνεται ότι προσπαθεί με νύχια και βρυκολόδοντα να πετάξει από πάνω του το «teen» rating, το οποίο μοιραίως καταφέρνει αφού διακατέχεται από τόνους ανηθικότητας, βωμολοχίας και ακατάλληλου περιεχομένου, με τα οποία δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν ήταν ισοζυγισμένα και δεν υπερκάλυπταν την απόδοση και την εξέλιξη. Είναι σαν έναν teenager που προσπαθεί με βωμολοχίες και ψευτομαγκιά να αποδείξει το αντριλίκι του αλλά δεν πείθει κανέναν. Έτσι και το True Blood μπορεί να θέλει να δείξει «ώριμο» αλλά κατά βάθος είναι ένα φθηνό teen drama καλυμμένο με το πέπλο του υπερφυσικού και πνιγμένο με ακατάλληλο περιεχόμενο που κάνει τα κοριτσάκια να χαχανίζουν μεταξύ τους. Παρόλα αυτά το show απέσπασε το 2009 το American Film Institute Award ως ένα απ’ τα δέκα καλύτερα τηλεοπτικά προγράμματα! Αν σε κάποιον από σας άρεσε το True Blood, και θεωρεί άδικα τα παραπάνω, γράψτε σας παρακαλώ στα σχόλια τους λόγους, έχω μεγάλη περιέργεια!

The Vampire Diaries

Με τη πρώτη ματιά το The Vampire Diaries φαίνεται να είναι παράγωγο του βιβλίου και σειράς ταινιών Twilight, καθώς πραγματεύεται το ειδύλλιο μεταξύ ενός βρικόλακα και ενός teenage κοριτσιού. Όμως η αλήθεια είναι άλλη. Η σειρά βασίστηκε στις ομώνυμες νουβέλες που εκδόθηκαν αρκετά χρόνια πριν το Twilight και η σχέση των πρωταγωνιστών είναι απλά μια βιτρίνα γι’ αυτό που πραγματικά θέλει ο σεναριογράφος να αφήσει τον θεατή να ανακαλύψει. Έκανε την τηλεοπτική του πρεμιέρα στο κανάλι CW το 2009 και ολοκληρώθηκε ύστερα από οχτώ κύκλους τον Μάρτιο του 2017. Το πιλοτικό επεισόδιο συγκέντρωσε τα υψηλότερα νούμερα στην ιστορία του καναλιού και η πρώτη σεζόν πάνω από 3.60 εκατομμύρια θεατές. Κέρδισε τέσσερα People’s Choice Awards και αρκετά Teen Choice Awards. Η μεταφορά του στην τηλεόραση έγινε από τον Kevin Williamson, ο οποίος είναι και δημιουργός της δημοφιλούς απ’ τα 90’s teen drama σειράς, Dawson’s Creek. Διαδραματίζεται σε μια φανταστική πόλη της Virginia το Mystic Falls, όπου καταφθάνει ο 162 ετών βρικόλακας Stefan Salvatore, ακολουθούμενος από το μαύρο πρόβατο της οικογενείας, τον αδερφό του Damon.

Ο Stefan στην προσπάθειά του να ενταχθεί στη πόλη ξεκινώντας μια νέα ζωή γι’ αυτόν, γράφεται στο τοπικό σχολείο όπου εκεί γνωρίζει την Elena Gilbert, η οποία μοιάζει ακριβώς στη γυναίκα που τον μετέτρεψε σε βρικόλακα έναν αιώνα πριν. Η έλξη είναι αμοιβαία, όμως ο αδερφός του που του κρατάει κακία γιατί τον μετέτρεψε παρά τη θέλησή σου σε τέρας, προκειμένου να αποτρέψει τον θάνατό του στον εμφύλιο πόλεμο, δεν έχει σκοπό να το αφήσει έτσι. Ειδικά όταν η Elena μοιάζει στην γυναίκα που και οι δυο είχαν αγαπήσει πριν μετατραπούν. Το ερωτικό αυτό τρίγωνο είναι ασφαλώς και το «touche» του πράγματος που θα τραβήξει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον στο κοινό το οποίο απευθύνεται, ειδικά όταν χρησιμοποιεί τρία πολύ ισχυρά και ευρέως διαδομένα στο συγκεκριμένο folklore αρχέτυπα (τον «καλό» αδερφό, τον «κακό» αδερφό, και το καλοσυνάτο εύθραυστο κορίτσι).  Ωστόσο αυτή είναι μόνο η επιφάνεια, καθώς η σειρά εμβαθύνει περισσότερο στην αναζήτηση για συγχώρεση και λύτρωση μεταξύ των δυο αδερφών, παρά σε μια σχέση ερωτικού τριγώνου. Παίζει αρκετά με την έννοια του καλού και του κακού, διαστρεβλώνοντας συχνά  την εικόνα των πρωταγωνιστών του, κάτι που δε είναι σύνηθες σε τέτοιου είδους σειρές. Παρόλα αυτά όπως και σε κάθε άλλη σειρά που εξαναγκάζεται λόγο επιτυχίας να επεκτείνει τους κύκλους της, το σενάριο μετά τον πέμπτο κύκλο αρχίζει και παραπαίει. Χάνει την ισορροπία του ξεφεύγει και κάνει αχρείαστες υπερβολές. Ωστόσο στον τελευταίο κύκλο επιστρέφει στις ρίζες του και κλείνει με τον καλύτερο και αρκετά συναισθηματικό τρόπο που του άρμοζε. Πιστεύω ότι το The Vampire Diaries είναι μια ωδή στο συγκεκριμένο genre που ανήκει και στο target group που απευθύνεται κάνοντας αρκετά πιο σωστά αυτό που ανάλογες σειρές και ταινίες δεν κατάφεραν.

The Originals

Το The Originals ξεκίνησε ως spin-off του The Vampire Diaries όπου σ’ αυτό έκανε την εμφάνισή της η οικογένεια των πρώτων βρικολάκων εκ των οποίων προέρχονται όλοι οι βρικόλακες. Το CW θεώρησε πως θα είχε ενδιαφέρων να προβάλουν την ιστορία τους κι’ έτσι το 2013, τέσσερα χρόνια μετά την πρεμιέρα του The Vampire Diaries γεννήθηκε το The Originals. Σημείωσε τρομερή επιτυχία, έσπασε τα όρια του απλού spin-off κι’ αυτή τη στιγμή διανύει τον τέταρτο κύκλο του, ενώ έχει ανανεώσει και για πέμπτο το 2018. Οι Mikaelsons είναι μια οικογένεια έξι Βίκινγκ αδερφών όπου σε μια επίθεση στο χωριό τους η μητέρα τους (μια πανίσχυρη μάγισσα), προκειμένου να προστατέψει τα παιδιά και τον άντρα της απ’ τη σφαγή, εκτελεί ένα αρχαίο ξόρκι κάνοντάς τους αθάνατους. Το τίμημα όμως που θα έπρεπε να πληρώσουν ήταν υψηλό, καθώς για να παραμείνουν ζωντανά θα πρέπει να τρέφονται με αίμα ανθρώπων. Τα θύματα ωστόσο επανέρχονταν στη ζωή ως βρικόλακες σκορπίζοντας τον τρόμο και τον θάνατο μη μπορώντας να ελέγξουν την ακόρεστη δίψα τους.

Έτσι προς αποφυγή δημιουργίας νέων τεράτων, τα αδέρφια θα έπρεπε είτε να αποκεφαλίζουν τα θύματά τους είτε να τους βγάζουν την καρδιά. Κάποια την νέα αυτή κατάσταση την εξέλαβαν ως δώρο και κάποια ως κατάρα, δημιουργώντας έτσι ρήξη ανάμεσα στη σχέση τους. Βέβαια τα προβλήματά τους αυτά μπήκαν στο περιθώριο όταν αναγκάστηκαν να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν έναν κοινό νέο εχθρό, τον πατέρα τους, ο οποίος εκλαμβάνοντας τον εαυτό του και τα παιδιά του ως βδελύγματα για το κακό που αναπόφευκτα δημιουργούσαν στην ανθρωπότητα, ορκίστηκε να τα σκοτώσει. Έτσι ξεκινά ένα ανελέητο κυνηγητό ανά τους αιώνες με τα αδέρφια να κρύβονται και να φτιάχνουν στρατιές από bloodlines ακόλουθους, με την ελπίδα να προστατευθούν. Θα κάνουν ισχυρούς συμμάχους και εχθρούς μέσα στους οποίους εκτός από βρικόλακες και ανθρώπους, συμπεριλαμβάνονται λυκάνθρωποι και μάγισσες. Πολύ γρήγορα το The Original αποτίναξε την «ρετσινιά» του ρομαντικού teen rating, όντας πιο σκοτεινό και ώριμο από το The Vampire Diaries, μεταφέροντας εξ αρχής το δράμα στα όρια του οικογενειακού κλοιού, μέσα από ένα ταξίδι επιβίωσης, αποδοχής και συγχώρεσης, που καταρρίπτει την εικόνα του πανίσχυρου αθάνατου cool «τέρατος». Γι’ αυτό κιόλας μπορεί κάποιος να το παρακολουθήσει χωρίς να έχει δει το The Vampire Diaries, αφού το μόνο που στην ουσία μοιράζονται είναι μέρος των χαρακτήρων.

Εσάς ποια είναι η αγαπημένη σας; Πείτε μας στα σχόλια.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το Wikipedia