House of Cards S5: Ψηφίζουμε Underwood "δαγκωτό"

Οι εντυπώσεις μας από τα πρώτα δύο επεισόδια της νέας σεζόν
29 Μαΐου 2017 17:30
House of Cards S5: Ψηφίζουμε Underwood

"We make the terror” ξεστόμισε ο Frank Underwood λίγο πριν πέσει η αυλαία της τέταρτης σεζόν και με άφησε με ανοικτό το στόμα, να βράζω στο θυμό μου για το πώς στήνεται η τράπουλα του πολιτικού παιχνιδιού, νιώθοντας και ένα ρίγος να με διαπερνά όσο σκεφτόμουν τι παίζεται στα παρασκήνια. Η φράση αυτή έδωσε το έναυσμα για να πάει το House of Cards σε ένα άλλο επίπεδο, πιο ωμό και απάνθρωπο από ποτέ, με τους Underwood στο μοχλό των εξελίξεων. Η τέταρτη σεζόν θεωρώ πως είναι και η αρτιότερη του show που δημιούργησε ο Beau Willimon (βάσει του ομώνυμου βιβλίου) μετά την αξεπέραστη 1η σεζόν, όμως χωρίς τον άνθρωπο που τη δημιούργησε και την έπλασε ως έχει, πως θα στεκόταν η σειρά στην 5η σεζόν;

Χάρη στην Cosmote TV, την οποία ευχαριστούμε για την αποκλειστική πρόσβαση που μας παρείχε στην άκρως αναμενόμενη 5η σεζόν του House of Cards, σας μεταφέρουμε τις πρώτες εντυπώσεις μας από τη μάχη των Underwood να παραμείνουν στον Λευκό Οίκο. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως η Cosmote TV θα προβάλλει ολόκληρη την πέμπτη σεζόν ξεκινώντας με διπλή πρεμιέρα την Τετάρτη 31/05 στις 22:00, λίγες ώρες μετά την πρεμιέρα στην Αμερική. Και μπορεί να είδαμε μόλις 2 ώρες από τις 10 που μας επιφυλάσσει το House of Cards, όμως στο τυπικό πλέον στυλ της σειράς, μας παίρνει από τον αυχένα και μας βουτάει στο πολιτικό θρίλερ των εκλογών της Αμερικής. Η μάχη μεταξύ των Underwood και των Conway μαίνεται καθώς απομένουν λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Για να κρατηθούν ο Frank και η Claire στην εξουσία όμως θα τεστάρουν στο έπακρο τη σχέση τους τόσο ως ζευγάρι όσο και ως πολιτικοί, με τα παιχνίδια εξουσίας να κινούνται σε… απολύτως ρεαλιστικά σενάρια, κάνοντας ακόμη πιο τρομακτικά.

Μέχρι τώρα το House of Cards παρουσίαζε σενάρια που ναι μεν ήταν αρκετά αληθινά, κινούνταν δε στη σφαίρα της φαντασίας. Το πόσο επίκαιρο έχει γίνει πλέον, ύστερα και από τρέχον πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ με την προεδρία Τράμπ, αποδεικνύει την πανίσχυρη και προφητική γραφή του Willimon στις προηγούμενες σεζόν. Η πέμπτη σεζόν αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση: πώς θα αντιμετωπίσει την ίδια την πολιτική πραγματικότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διατηρεί όλα όσα αγαπήσαμε όπως προδοσίες, δολοπλοκίες και παμπόνηρα πολιτικά παιχνίδια εξουσίας, που θα σας κάνουν να αναρωτιέστε αν όλα αυτά που βλέπετε πράγματι συμβαίνουν έτσι, πίσω από την κουρτίνα.

Και από τα πρώτα δύο επεισόδια φαίνεται πως η τράπουλα έχει στηθεί σωστά και με μεθοδικότητα για να μας συναρπάσει. Ο Frank μπορεί να μεν να είναι ο πρωταγωνιστής με τον οποίο μάθαμε τη σειρά, όμως η Claire έρχεται και αυτή στο προσκήνιο για να φέρει την δική της δυναμική στα βρώμικα πολιτικά παιχνίδια και της φιλοδοξίες τους. Μια «σιδηρά κυρία» Robin Wright με την αποστειρωμένη, εκλεπτυσμένη και ψύχραιμη ερμηνεία της Claire Underwood “κόβει και ράβει” έναν δικό της…Frank, δίπλα στον Underwood, δημιουργώντας ένα άκρως ενδιαφέρον δίπολο. Κατ’εμέ μια πολύ σωστή επιλογή να πρωταγωνιστήσει και η Claire, κάτι που το story arc της έψηνε εδώ και μερικές σεζόν. Απελευθερώνει τη γραφή και τα όρια της σειράς και προσδίδει, παράλληλα, μια διαφορετική και ενίοτε λιγότερο ψυχρή οπτική. Το ρητό «πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα κρύβεται μια ακόμη πιο μεγάλη γυναίκα» ενσαρκώνεται κατά γράμμα.

Ο Kevin Spacey ως Frank Underwood, από τη δικιά του σκοπιά, μοιάζει πιο τυφλωμένος από την εξουσία από ποτέ, βγάζοντας την πιο σκοτεινή του Μακιαβελική πλευρά ως ο μαχόμενος για την καρέκλα του Πρόεδρος των ΗΠΑ. Μπορώ να πω πως ο μονόλογος του στο δεύτερο επεισόδιο κατατάσσεται εύκολα μέσα στους 5 καλύτερους που μας χάρισε ο Spacey, αφήνοντας μας να υπνωτιστούμε -ως άλλα πιόνια του- με τις δολοπλοκίες και την νότιοαμερικάνικη προφορά του Frank Underwood.

Με το κάλεσμα του Προέδρου για κήρυξη πολέμου ενάντια στο ICO -η φανταστική εκδοχή του ISIS στη σειρά- ο Frank προσκάλεσε μερικούς νέους εχθρούς στην σκακιέρα του, οι οποίοι ενεργούν κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. Πέραν του δημοσιογράφου Tom Hammerschmidt, που προσπαθεί με κάθε μέσο διαθέσιμο να αποδείξει ποιος δολοφόνησε την Zoe Barnes, στο επικίνδυνο εγχείρημα αυτό προστίθενται δύο νέοι χαρακτήρες που υποδύονται οι Scott Campbell και Patricia Clarkson. Μένει να δούμε την εξέλιξη και πόσο κρίσιμο ρόλο θα παίξουν στα γεγονότα.

Ιδιαίτερα η πρεμιέρα της 5ης σεζόν είναι από τις καλύτερες που μας έχει χαρίσει η σειρά και τολμώ να πω πως στέκεται επάξια σε αυτή της 1ης, όμως πρέπει να αναφέρω μερικές παρατηρήσεις που έκανα κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο επεισοδίων. Εκτιμώ βαθύτατα πως το House of Cards έχει καταφέρει να εξελίσσεται σημαντικά σε κάθε σεζόν, όμως η φυγή του δημιουργού της, Beau Willimon, δείχνει τα σημάδια της όσον αφορά τη γραφή. Έχουμε συνηθίσει στο σοβαρό και προσγειωμένο ύφος της σειράς και μάλιστα που και που μας κάνει να σκάμε και ένα χαμόγελο, όμως θεωρώ πως μερικές καθαρά κωμικές σκηνές είναι υπερβολικές και εκτός τόπου και χρόνου με το ύφος. Ως αποτέλεσμα ήταν να με βγάζει από το κλίμα της και να λειτουργεί αρνητικά σαν κακοτοποθετημένο "comic relief". Επίσης, φαίνεται πως σε μια υπερπροσπάθεια να θίξει επίκαιρα θέματα σε ένα περιορισμένο χρόνο, το κάνει κάπως βιαστικά και ξερά, αφήνοντας την αίσθηση του «έπρεπε να υπάρχει και αυτό», χωρίς να αναφερθώ περαιτέρω στην εν λόγω σκηνή, μιας και αποτελεί spoiler.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το House of Cards μας επιφυλάσσει μια ακόμη συναρπαστική σεζόν, ίσως την κρισιμότερη όλων, η οποία κρύβει πολλές υπόνοιες πως θα αλλάξει πρόσωπο, με ότι και αν σημαίνει αυτό.

Δείτε την Season 5 του House of Cards από τις 31/05 και κάθε Τετάρτη στις 22:00 με διπλό επεισόδιο αποκλειστικά στο Cosmote Cinema 4HD, ενώ το 13ο και τελευταίο επεισόδιο θα προβληθεί μόνο του στις 12/07 την ίδια ώρα. Μετά την προβολή τους, όλα τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα, για μία εβδομάδα, on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS, η οποία διατίθεται δωρεάν για τους hybrid συνδρομητές.