Αφιέρωμα: Black Mirror (TV Series)

Ο μαύρος αντικατοπτρισμός
25 Απριλίου 2017 20:40
Αφιέρωμα: Black Mirror (TV Series)

To Black Mirror μπήκε με άνεση στο προσωπικό μου Top 5 των τηλεοπτικών σειρών. Θυμάμαι ακόμα στο πιλοτικό επεισόδιο, την απορία στο πρόσωπο μου. Εάν ξεπεραστεί αυτό το αρκετά ιδιαίτερο και περίεργο πρώτο επεισόδιο μετά μπαίνεις -και δεν θέλεις για κανέναν λόγο να βγεις- σε έναν μαγευτικό κόσμο αυτόνομων επεισοδίων. Να σημειώσω εδώ πως το γεγονός ότι τα επεισόδια είναι αυτοτελή είναι απίστευτα ξεκούραστο και χαλαρωτικό. Εδώ δεν έχουμε “Αυτός ποιος είναι;”, “Καλά δεν το θυμάσαι αυτό;”, “Μισό, σε ποιο επεισόδιο έγινε αυτό;”. Καμία αυτοσυγκέντρωση και καμία φοβερή μνήμη δεν χρειάζεται εδώ. Είναι σαν να βλέπεις κάθε φορά μια ταινία διάρκειας από 45 λεπτά έως 1:30 ώρα. Πολλές φορές δε, τα επεισόδια είναι καλυτέρα από πολλές αντίστοιχες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, δράματος ή θρίλερ.

Ωραία όλα αυτά αλλά τι είναι το Black Mirror; Με τι έχει να κάνει; Καταρχήν είναι μια Αγγλική παραγωγή, στο επίκεντρο της οποίας θα βρούμε άκρως σκοτεινά και σατιρικά θέματα - ιστορίες που κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την τεχνολογία και τις επιπτώσεις της. Είτε αυτές είναι καλές, είτε άσχημες. Σύμφωνα με το δημιουργό της τηλεοπτικής σειράς “κάθε επεισόδιο έχει διαφορετικό cast, διαφορετικό “στήσιμο”, ακόμα και διαφορετική πραγματικότητα. Όλα όμως έχουν να κάνουν με τον τρόπο που ζούμε τώρα – και τον τρόπο που θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε 10 λεπτά αν ήμασταν αδέξιοι”. Συνήθως τοποθετούνται χρονικά σε ένα εναλλακτικό παρόν ή στο κοντινό μέλλον. Η πλειοψηφία των επεισοδίων, αν όχι όλα, θα μπορούσαν άνετα να υλοποιηθούν τώρα που μιλάμε αλλά και στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Εάν η τεχνολογία ήταν ναρκωτικό και μοιάζει πάρα πολύ, τότε, ποιες ακριβώς θα ήταν οι παρενέργειες; Στην περιοχή, μεταξύ ικανοποίησης και δυσφορίας, τοποθετείται το Black Mirror. O “Μαύρος Καθρέφτης” που συναντάμε στον τίτλο της σειράς, θα τον βρούμε σε κάθε τοίχο, σε κάθε γραφείο, σε κάθε παλάμη χεριού. Η κρύα, γυαλιστερή οθόνη, μιας τηλεόρασης, ενός μόνιτορ, ενός smartphone. Θα μπορούσε να είναι ο σκοτεινός αντικατοπτρισμός του ανθρώπου επηρεασμένος από την τεχνολογία. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάνει αυτήν τη σειρά ξεχωριστή. Άλλος ένας λόγος είναι το σενάριο, σφιχτό, καλοδουλεμένο και χωρίς ιδιαίτερα κενά.

Επίσης πάρα πολύ καλό είναι και το cast των ηθοποιών όπου πραγματικά δεν ξεχωρίζω κανέναν. Όλοι κινούνται σε υψηλό επίπεδο. Πολύ καλή επίσης και η μουσική που πλαισιώνει τα επεισόδια. Μεταξύ των πολλών καλών επεισοδίων θα βρούμε και ένα με θεματολογία τα βιντεοπαιχνίδια και συγκεκριμένα με Virtual Reality. Ενδιαφέρον αλλά και τρομακτικό ταυτόχρονα. Ποια πρέπει να είναι άραγε τα όρια σε αυτές τις περιπτώσεις; Υπάρχουν όρια; Αρκετή τροφή για σκέψη ακόμα και μετά το τέλος του επεισοδίου.

Θεωρώ ότι είναι από τις μοναδικές σειρές αν όχι η μοναδική, που έβλεπα τα επεισόδια κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο για να μην τελειώσουν. Ένα επεισόδιο τον μήνα είναι ιδανική αναλογία. Μια ταινία, αν και πρόκειται για τηλεοπτική σειρά, διαφορετική, ενδιαφέρουσα και τρομακτική με “περίμενε” κάθε μήνα να την ανακαλύψω, να την απολαύσω, να προβληματιστώ και να σκεφτώ τα πράγματα. Πράγματα που έχουν γίνει αλλά και που μπορούν να γίνουν πολύ σύντομα. Σκέψεις που σε τρομάζουν για το τι επιπτώσεις θα μπορούσαν όντως να υπάρξουν σε αυτήν την περίπτωση. Σε αυτό το σημείο καμιά φορά ανακουφίζομαι, γιατί λέω μέσα μου πως θα μπορούσαν τα πράγματα να έχουν πάρει πολύ καλύτερη τροπή, από την άλλη όμως με πιάνει άγχος αστραπιαία, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν πάει και πολύ χειρότερα.

Το Black Mirror θα έχει και νέα σεζόν, αργότερα μέσα στο έτος που διανύουμε. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα στη νέα σεζόν, ένα επεισόδιο θα σκηνοθετήσει η γνωστή σε όλους μας Jodie Foster με θεματολογία την μητέρα και μια κόρη της. Ένα επεισόδιο θα γυριστεί στην Ισλανδία και ένα θα έχει τελείως κωμικό χαρακτήρα. Αναμένεται να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία μεταξύ των επεισοδίων, σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν.

Ο δημιουργός της σειράς Charlie Brooker δεν δήλωσε πρόθυμος να φτιάξει ένα sequel του επεισοδίου San Junipero. Κρίμα γιατί είναι ένα από τα καλύτερα και πιο ενδιαφέροντα της σειράς. Και μόνο το γεγονός ότι θα υπάρξει νέα σεζόν με χαροποιεί ιδιαίτερα και ελπίζω να υπάρξουν και πολλές άλλες ακόμα. Χρειάζονται τέτοιου είδους σειρές, είναι απολύτως απαραίτητες, ειδικά με αυτήν την χωματερή τηλεοπτικών σειρών που έχει προκύψει τελευταία. Πρέπει κάτι να ξεχωρίζει από τα σκουπίδια, διότι πολλές φορές η άσχημη μυρωδιά τους δυστυχώς “σκεπάζει” και πράγματα που αξίζουν.

Γιατί είναι χρήσιμη και ικανή τελικά η τεχνολογία; Είναι ξεκάθαρο πως η τεχνολογία σαν εργαλείο είναι εξαιρετικά χρήσιμη, ενδιαφέρουσα, απαραίτητη και απολαυστική. Επίσης ξεκάθαρο είναι και το γεγονός ότι όλα εξαρτώνται από το ποιος, που και με ποιο τρόπο την εφαρμόζει. Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός του; Μήπως στο βωμό της απλούστευσης, της διευκόλυνσης και της εξυπηρέτησης βάζει και αλλά πράγματα; Πράγματα όπως η ηθική, η συνείδηση και η ψυχή; Πάνω από όλα αυτά μήπως θυσιάζει και την αξιοπρέπεια στο τέλος; Εάν αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, τότε ναι, οι εφαρμογές της τεχνολογίας είναι καλοδεχούμενες και μπορούν να περάσουν. Θα στρώσω πρώτος εγώ, ένα μεγάλο και ωραίο κατακόκκινο χαλί να τις υποδεχτώ.

Βρείτε τη σειρά στο IMDB