Star Wars: Πίσω στο παρελθόν

Λίγο πριν το Rogue One
06 Δεκεμβρίου 2016 01:52
Star Wars: Πίσω στο παρελθόν

Όταν πήρα το ‘βάπτισμα’ στους Unboxholics με το πρώτο μου κείμενο σας είχα γράψει για την ανάμνησή μου από την πρώτη μου ταινία. Αυτή ήταν το Star Wars: A New Hope πίσω στο 1977 και αν δεν θυμάστε εκείνο το κείμενο, ήμουν 2 χρονών και με πήρε ο ύπνος όπως όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Φυσικά και δεν κατάλαβα εκείνη την εποχή πως το σύμπαν που έχει δημιουργήσει ο George Lucas ξεπερνούσε τις κινηματογραφικές αίθουσες και γινόταν ένα πολιτισμικό φαινόμενο. Ήταν παντού! Στον κινηματογράφο, στα drive-ins (υπαίθριοι κινηματογράφοι για αυτοκίνητα), στην τηλεόραση, στα μαγαζιά με παιχνίδια, στα ταχυφαγεία, στα κινούμενα σχέδια, στα βιντεοπαιχνίδια, στο Muppet show, στην ποπ κουλτούρα, στο Saturday Night Live, τα βιβλία, τα κόμικς, στα δοχεία φαγητού των πιτσιρικάδων και…σε εκατοντάδες ακόμη παραδείγματα που δεν μου φτάνει ο χώρος εδώ για να σας παραθέσω. Το Star Wars ήταν διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο όμως ήταν μοναδικά Αμερικανικό χάρη στη μίξη εφευρετικότητας, λατρείας των ηθοποιών, πρωτοπορίας των Χολιγουντιανών εφέ και καθαρής φιλοσοφίας καπιταλισμού σε ότι αφορά τον τρόπο που έβγαζε χρήματα. Η ‘δύναμη’ ήταν πραγματική και είχε καταφέρει να μαγνητίσει τη φαντασία και το πορτοφόλι μας. Από το ξεκίνημα του την δεκαετία του ’70 και την χιονοστιβάδα των πραγμάτων που σχετίζονται με τους Jedi συνέχισε να κατρακυλά ασταμάτητα σε ένα μονοπάτι που δε φαινόταν να έχει τελειωμό.

Μετά την τεράστια επιτυχία της πρώτης τριλογίας (ή όπως κάποιοι λένε της ‘Αγίας Τριλογίας’) ο George Lucas επέστρεψε σε έναν γαλαξία πολύ μακριά για να μας αφηγηθεί την ιστορία του Anakin Skywalker (ή Starkiller όπως ήταν το αρχικό του όνομα) σε μία ακόμη τριλογία με τη μορφή του prequel η οποία ξεκίνησε το 1999 με την κυκλοφορία του The Phantom Menace και ακολουθήθηκε από το Attack of the Clones το 2002 καθώς και το τελευταίο μέρος της με τίτλο Revenge of the Sith το 2005. Αυτή η τριλογία δέχτηκε αντιφατικές κριτικές και κατάφερε να διχάσει τη βάση του φανατικού του κοινού. Πολλοί, όπως εγώ, ήμασταν ευτυχισμένοι που είχαμε μια καινούργια ιστορία από το σύμπαν του Star Wars ενώ άλλοι, ένιωσαν πως ο Lucas ξόδεψε πολύ χρόνο στα οπτικά εφέ και το green screen και όχι τόσο πολύ στην ίδια την ιστορία και την ανάπτυξη των χαρακτήρων. Καθώς ο χρόνος περνούσε και επέστρεφα να παρακολουθήσω τις ταινίες ξανά, κατέληξα να συμφωνώ περισσότερο με το κριτικό κοινό πως τα prequels δεν είχαν την μαγεία της αυθεντικής πρώτης τριλογίας. Πολλοί από τους οπαδούς ζήτησαν να μεταβεί η ιστορία στο μέλλον (χαχα) και να συνεχίσει η ιστορία του Luke Skywalker, του πρωταγωνιστή των πρώτων ταινιών. Σίγουρα η οικονομική επιτυχία των συνδυασμένων 6 ταινιών δικαιολογούσαν την συνέχεια και τις δημιουργικές προσπάθειες όμως οι προβληματισμοί στράφηκαν γύρω από τον ίδιο τον Lucas. Πολλοί αναρωτήθηκαν αν μπορούσε να σταθεί στο ύψος της περίστασης.

Τότε, το 2012 οι οπαδοί έλαβαν μια τεράστια έκπληξη όταν η Disney ανακοίνωσε πως απέκτησε τα δικαιώματα του Star Wars όταν ουσιαστικά αγόρασε την Lucas Film για πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Όχι δεν είναι λάθος, ΔΙΣεκατομμύρια! Λίγο αργότερα η Disney ανακοίνωσε πως είχε στα σχέδια της να παράγει όχι μόνο μια συνέχεια της αυθεντικής ιστορίας με 3 νέες ταινίες άλλα ακόμη και έναν αδιευκρίνιστο αριθμό ‘stand alone’ (μοναδιαίων) ταινιών που θα περιείχαν ιστορίες από χαρακτήρες που είτε δεν γνωρίζαμε, ή γνωρίζαμε πολύ λίγα για αυτούς. Θα είχαμε να κάνουμε με μια ‘καρτουνίστικη’ (λόγω Μίκυ Μάους)  έκδοση του Star Wars ή θα κατάφερναν να παραδώσουν όλα όσα περιμέναμε; Προς ικανοποίησή μας η Disney κατάφερε να δημιουργήσει μια φανταστική προσθήκη στη συλλογή όταν κυκλοφόρησε το επεισόδιο VII με τίτλο ‘The Force Awakens’, το 2015. Το κοινό ερωτεύτηκε ξανά την σειρά. Ξαφνικά τα prequels έμοιαζαν με κακές αναμνήσεις, ξεχασμένες καθώς νέα πνοή φυσούσε στην σειρά. Ένα πραγματικό ‘ξύπνημα’.

Ποιο όμως θα ήταν το επόμενο βήμα; Η Disney είχε ένα σχέδιο για να κρατήσει τους οπαδούς προσηλωμένους όσο θα γυρνούσαν το 8ο επεισόδιο, με ημερομηνία κυκλοφορίας το 2017. Το σχέδιό της περιελάμβανε κάτι εντελώς νέο. Κατά την γιορτινή περίοδο του 2016 η Disney θα κυκλοφορούσε την πρώτη stand alone ταινία από τον κόσμο του Star Wars και το κοινό θα είχε την ευκαιρία να το δει ως Rogue One.  Χρονολογικά επιστρέφουμε στο παρελθόν ξανά καθώς η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την δράση της αντίστασης πριν τα γεγονότα του Episode IV: A New Hope. H ταινία θα έχει εντελώς νέους ηθοποιούς και ήρωες της συμμαχίας καθώς και πρωτάκουστους ‘κακούς’ της Αυτοκρατορίας. Συνδέσεις με την αυθεντική ιστορία είναι αναμενόμενες όμως θα είναι περιορισμένες πέρα από την επερχόμενη επανεμφάνιση του Darth Vader, τον πιο γνωστό ‘κακό’ της σειράς. Εδώ θα βρείτε ένα πρόσφατο τρέιλερ γεμάτο από κλασική δράση που χαρακτηρίζει το Star Wars μπλεγμένη με μια μίξη φρέσκων και αναγνωρίσιμων ηθοποιών του Χόλυγουντ.

Η ιδέα είναι να εξαργυρώσουν την δημοφιλία της σειράς και να κρατήσουν προσηλωμένους τους οπαδούς χωρίς την ανάπαυλα 2-3 χρόνων που χρειάζεται συνήθως για την παραγωγή της επόμενης ταινίας. Η Disney δε θέλει να χάσει την Χριστουγεννιάτικη σεζόν κάθε χρόνο οπότε γεμίζει τα κενά με αυτές τις ‘μοναδικές’ ταινίες. Τα κίνητρα είναι οικονομικά καθώς χρειάζονται να μαζέψουν όλα τα χρήματα που ξόδεψαν για την απόκτηση των δικαιωμάτων. Μπορούν όμως να συνεχίσουν να παράγουν ‘καλή τέχνη’ που αξίζει την προσοχή του κοινού; Τα πρώτα δείγματα είναι κάπως ανησυχητικά καθώς τεχνικές δυσκολίες στην παραγωγή και φήμες για καυγάδες μεταξύ του στούντιο και του σκηνοθέτη έρχονται στην επιφάνεια και είναι ‘σταθερές’ τους τελευταίους 12 μήνες. Κάποιες σκηνές ξαναγυρίστηκαν και ηθοποιοί επέστρεψαν στο στούντιο για παραπάνω δουλειά όταν πιστεύαμε πως τα γυρίσματα έχουν ολοκληρωθεί. Πολλοί οπαδοί του περσινού Batman vs. Superman άρχισαν να έχουν ένα περίεργο αίσθημα στο στομάχι τους πως η Disney ίσως έκανε λάθος με αυτό το τολμηρό εγχείρημα. Μια ακόμη διαφορά θα είναι πως για πρώτη φορά σε ταινία Star Wars εκείνη θα ξεκινά χωρίς το εικονικό πλέον κείμενο στην οθόνη. Οι κλασικοί οπαδοί θα απογοητευτούν από αυτό όμως στο ‘δικό μου βιβλίο’ αυτό δεν αποτελεί ανησυχία. Θα μάθουμε την τελική ετυμηγορία σε μερικές εβδομάδες.

Η προσωπική μου πεποίθηση πάνω στο θέμα είναι γεμάτη ελπίδα. Μου αρέσει το γεγονός πως η Disney διαχωρίζεται από τον παραδοσιακό τρόπο προσέγγισης. Έχουμε όλοι βαρεθεί τα remakes ή την ‘επανασυσκευασία’ αυτών των προϊόντων. Όμως αυτή η εξερεύνηση του μεγάλου σύμπαντος του Star Wars δεν μοιάζει με κάτι τέτοιο. Σίγουρα θα είναι γεμάτο με πράγματα που έχουμε ξαναδεί, ίσως το πλέον χαρακτηριστικό να είναι το Death Star όμως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι Skywalkers και η μάχη τους με την ‘δύναμη’ δεν θα αποτελούν το κεντρικό θέμα. Αυτή η οδός είναι που έχουν ακολουθήσει με επιτυχία τα βιβλία και τα κόμικς του Star Wars. Επιπροσθέτως, άλλα franchises έχουν αποδείξει πως μπορούν να είναι επιτυχημένα με αυτή τη συνταγή, και φέρνω ως παράδειγμα το σύμπαν του Star Trek. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν καταφέρει να εισάγουν ιστορίες και χαρακτήρες με πολύ λίγη σύνδεση με εκείνους της αυθεντικής ιστορίας. Τέλος, με σεβασμό σε αυτή την νέα κατεύθυνση που παίρνει το Star Wars, η περιέργειά μου είναι στα ύψη καθώς μου δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσω μια ιστορία που πολύ σύντομα αναφέρεται μέσα από μερικές γραμμές στο A New Hope, σχεδόν 40 χρόνια πίσω. Σχεδιάζω να γράψω ένα δεύτερο κείμενο με ένα review του Rogue One την εβδομάδα της κυκλοφορίας του. Ελπίζω να μου πείτε τη γνώμη σας στα σχόλια και να επιστρέψουμε για να σχολιάσουμε την ταινία αφότου την δούμε.

Είθε η δύναμη να είναι μαζί σας.