Game of Thrones | Season 6 | Episode 9

The Battle of the Bastards
21 Ιουνίου 2016 08:27
Game of Thrones | Season 6 | Episode 9

Η σειρά Game of Thrones έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως μία από τις πιο σημαντικές και πλέον αμφιλεγόμενες όλων των εποχών. Τη λατρεύεις ή λατρεύεις να τη μισείς. Έχει κατηγορηθεί για πολλούς λόγους, αλλά έχει αγαπηθεί για ακόμα περισσότερους, τόσο από κοινό όσο και κριτικούς. Έχει άφθονη βία, αίμα, βρισιές και σεξιστικό περιεχόμενο και παρόλα τα ακραία μέσα που χρησιμοποιεί, κατάφερε να γίνει η αγαπημένη σειρά εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό βέβαια συνέβαλαν σημαντικά στοιχεία, όπως ο τεράστιος κόσμος της, οι πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες των εκατοντάδων χαρακτήρων της,  οι σπουδαίες ανατροπές και πολλά άλλα. Στο παρών άρθρο δεν θα αναλύσουμε φυσικά ολόκληρη τη σειρά, παρά μόνο το ένατο και προτελευταίο επεισόδιο της έκτης σεζόν του Game of Thrones. Φυσικά αν δεν έχετε δει τη σειρά μέχρι αυτό το σημείο, καλό είναι να σταματήσετε εδώ την ανάγνωση γιατί ακολουθούν spoilers.

Το επεισόδιο έχει τίτλο “Battle of the bastards” και επικεντρώνεται στη μάχη του Jon Snow με τον Ramsay Bolton και την προσπάθεια του πρώτου να πάρει πίσω την πατρίδα του, το Winterfell. Προβλήθηκε στην Αμερική στις 20 Ιουνίου 2016 και πρόκειται για ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, επεισόδια του Game of Thrones και ένα από τα πιο ωραία σκηνοθετημένα επεισόδια σειράς που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, τόσο στην δική του όσο και σε άλλες κατηγορίες. Παράλληλα με τη μάχη Jon-Ramsay που όπως είπαμε καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του επεισοδίου, βλέπουμε και την επιστροφή της Daenerys στην Meereen, όπου καλείται να αντιμετωπίσει τους masters που επιτίθενται στην πόλη με το στόλο τους. Ένας στόλος που μέσα στα πρώτα 10 λεπτά γίνεται κομμάτια από τις ασταμάτητες φλόγες του Drogon, του Viserion και του Rhaegal, τους δράκους της Daenerys.

Πρόκειται για μία σπουδαία και απαράμιλλης ομορφιάς σκηνή, με εκπληκτικά εφέ μιας και είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τα τρία "αδέρφια" να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να εκτοξεύουν φωτιές δεξιά και αριστερά καίγοντας τα ξύλινα πλοία το ένα μετά το άλλο. Η νίκη αυτή της Daenerys ίσως να είναι και η τελευταία της στην ήπειρο του Essos, αφού είναι πλέον έτοιμη να διασχίσει τη Narrow Sea και να διεκδικήσει τον θρόνο που της ανήκει, έχοντας στην διάθεσή της τρεις πανίσχυρους δράκους, τον στρατό των Dothraki αλλά και των Άσπιλων.  Στο Winterfell, ο Jon Snow συναντάει τον Ramsay Bolton και του προτείνει να μονομαχήσουν ένας εναντίον ενός χωρίς να χαθεί ούτε μία ψυχή παραπάνω. Ο Ramsay φυσικά αρνείται την πρόταση του Jon, μιας και ο στρατός του είναι πολύ μεγαλύτερος και η δράση μεταφέρεται για την επόμενη μέρα στο πεδίο της μάχης. Η σκηνή αυτή ομολογουμένως είχε ελάχιστη ένταση αν εξαιρέσουμε την τελευταία φράση της Sansa “You’re going to die tomorrow Lord Bolton. Sleep well”.               

Σκηνοθέτης αυτού του επεισοδίου όπως και του επόμενου που είναι το φινάλε της σεζόν είναι ο ταλαντούχος Miguel Sapochnik, σκηνοθέτης των επίσης εξαιρετικών επεισοδίων 7 και 8 της πέμπτης σεζόν. Αυτό που κατάφερε να δημιουργήσει ο Sapochnik είναι κάτι αριστουργηματικό και παρόμοιο του δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στη μικρή οθόνη. Έδωσε στο κοινό, την πιο όμορφη, άρτια υλοποιημένη, σκοτεινή και βάρβαρη μάχη που έχουμε δει ποτέ σε σειρά. Η μάχη ξεκινάει από τη στιγμή που ο Ramsay εκτελεί τον μικρό αδερφό του Jon, Rickon Stark και για λίγο παγώνουν όλα. Κάποια δευτερόλεπτα μετά νιώθω πραγματικά να μην μπορώ να πάρω ανάσα από την καταιγιστική δράση, τους ατέλειωτους αποκεφαλισμούς, τα κομμένα μέλη και τις σωρούς πτωμάτων πάνω στις οποίες πατούσαν όσοι είχαν απομείνει ζωντανοί. Πολύ γρήγορα η σκηνή κατάφερε να με πάρει μαζί της, χάθηκα και απλώς παρακολουθούσα, φωνάζοντας κατά διαστήματα “πίσω σου είναι πρόσεχε!”. Δεν θυμάμαι στη ζωή μου να έχω παρακολουθήσει σκηνή με τόσο μεγάλη δυναμική, που να μου μεταφέρει με τον πιο ωμό τρόπο την φρίκη του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της μάχης οι στρατιώτες του Jon, καθώς ήταν περικυκλωμένοι από τους Bolton, άρχισαν να σπρώχνουν και να ποδοπατούν ο ένας τον άλλον. Η υπεράνθρωπη προσπάθεια του Jon να σηκωθεί στα πόδια του καθώς περνούσαν από πάνω του δεκάδες wildlings, ενώ του κοβόταν σιγά σιγά η ανάσα, είναι εντυπωσιακή και με παρέσυρε τόσο που σε σημεία πίστευα ότι δεν μπορώ κι εγώ να αναπνεύσω. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Kit Harrington (Jon Snow) έδωσε μία συγκλονιστική ερμηνεία, την καλύτερή του σε ολόκληρη τη σειρά και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Ακολουθεί η πρώτη μεγάλη στιγμή για τους “καλούς”, καθώς ο Tormund σκοτώνει τον Little Jon, που πρόδωσε τον οίκο των Stark και παρέδωσε στον Ramsay τον Rickon και την Osha. Οι Bolton κερδίζουν έδαφος κι εκεί που φαίνεται ότι όλα έχουν τελειώσει για τον Jon, η Sansa κάνει την ανατροπή, φέρνοντας για υποστήριξη τους Knights of the Vale με επικεφαλής τον Littlefinger.

Ο Ramsay υποχωρεί και κλείνεται στο κάστρο του Winterfell. Ο Wun Wun (ο γίγαντας των wildlings) γκρεμίζει την πόρτα αλλά θυσιάζεται την ώρα που οι στρατιώτες του Jon σκοτώνουν και τους τελευταίους Bolton. Το τέλος του Ramsay, ενός από τους πιο μισητούς χαρακτήρες της σειράς έχει φτάσει. Τον πιάνουν αιχμάλωτο και τον φυλακίζουν δίπλα στα κλουβιά των σαρκοφάγων σκύλων του. Η Sansa τον επισκέπτεται στη φυλακή, για να δει από κοντά και με απόλυτη ψυχραιμία το ταπεινωτικό τέλος του Ramsay καθώς τον κάνουν κομμάτια τα ίδια του τα κτήνη. Μία σκηνή με τεράστια συναισθηματική φόρτιση τόσο για εμάς τους θεατές που είδαμε να τιμωρείται ο κακός, αλλά και για την ίδια την Sansa που έχει επιστρέψει επιτέλους στο σπίτι της και είναι ελεύθερη. Το χαμόγελό της στην τελευταία σκηνή μαρτυράει πολλά για την εξέλιξη του χαρακτήρα της όλες αυτές τις σεζόν. Την πρώτη φορά που έφυγε από το Winterfell ήταν ένα κοριτσάκι και είχε στο μυαλό της πως θα γίνει πριγκίπισσα και θα φοράει όμορφα ρούχα. Τώρα έχει σκληρύνει, έχει παλέψει για τη ζωή της, τη ζωή του αδερφού της και επιτέλους πήρε εκδίκηση από τον άνθρωπο που της έκανε το μεγαλύτερο κακό.

Εν κατακλείδι, τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανένας από ένα επεισόδιο; Τα είχε όλα. Δράκους, φωτιές, θανάτους σπουδαίων χαρακτήρων τόσο καλών όσο και κακών, την καταστροφή του οίκου των Bolton και την άνοδο των Stark στο Winterfell. Πέρα από αυτά, μας έδωσε την ομορφότερη μάχη που έχουμε δει ποτέ σε fantasy-medieval σειρά και τίμησε απόλυτα την παράδοση που θέλει το ένατο επεισόδιο κάθε σεζόν να είναι το climatic episode, αυτό δηλαδή στο οποίο γίνονται τα πιο σημαντικά γεγονότα.

Μετά το climatic episode έρχεται το aftermath, που στην περίπτωση αυτής της σεζόν θα διαρκέσει 1 ώρα και 10 λεπτά και θα έχει τίτλο “Winds of Winter”. Είναι τόσα πολλά αυτά που προσωπικά θέλω να δω σε 70 λεπτά και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας αλλά αυτό θα ήταν ένα άλλο άρθρο από μόνο του. Μέχρι την επόμενη Κυριακή να είστε καλά και να θυμάστε…Winter is coming!