Πίσω από τις κάμερες #4: Spider-Man 3

Η κατάρα του πρωταγωνιστή...
07 Ιουνίου 2016 09:20
Πίσω από τις κάμερες #4: Spider-Man 3

Υπάρχει ένας στίχος σε ένα τραγούδι του εξαιρετικού Ben Harper που λέει ‘There’s always someone younger, someone with more hunger’ (υπάρχει πάντα κάποιος νεότερος και περισσότερο ‘πεινασμένος’) ο οποίος μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια τι συμβαίνει στο Χόλιγουντ.  Οι περισσότεροι ζηλεύουν τους μεγάλους αστέρες όμως προσωπικά νιώθω θλίψη απλά και μόνο με τη σκέψη πως για να διατηρηθούν στην κορυφή πρέπει να αναλώνονται σε ψεύτικα χαμόγελα, ψεύτικες δημόσιες σχέσεις και να διατηρούν το ψεύτικο καλούπι τους με ενέσεις, κρέμες και κάθε λογής φάρμακα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως οι περισσότεροι καταλήγουν καταθλιπτικοί, βασισμένοι σε ουσίες και εξαρτήσεις.

Η ζωή τους είναι ένα ψέμα. Ένας ρόλος. Είναι ένας άγριος ‘κύκλος’ όπου οι παλαιότεροι προσπαθούν να καθυστερήσουν την αντικατάσταση τους από τους πεινασμένους νέους, και προστατεύουν το ‘χώρο’ τους σαν πεινασμένα λιοντάρια. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η βιομηχανία παραγωγής ταινιών έχει αποφασίσει πως πρέπει να τους ‘διαγράφει’ σιγά-σιγά και από τη μνήμη των θεατών. Τον τελευταίο καιρό τα Reboots και Restarts γνωστών franchises είναι συχνό φαινόμενο. Το είδαμε σε κλασικές ταινίες όπως το Robocop. Το είδαμε στο Batman. Το είδαμε μέχρι και στον James Bond με το Casino Royale. Και η λίστα είναι ατελείωτη. Η επερχόμενη ‘Μούμια’, το Godzilla, ο Dredd, ο Superman, ο Πλανήτης των Πιθήκων, η Κατάρα, ο Hulk, το Star Trek, τα Χελωνονιτζάκια και τόσα ακόμα. Για κάποιον που έχει μεγαλώσει με αυτές τις ταινίες είναι αρκετά ενδιαφέρον και περίεργο γεγονός ένα reboot. To Spiderman κατάφερε ήδη να έχει δύο. Τι στο καλό πήγε στραβά;

Ο Sam Raimi υποτίθεται πως είχε προβλήματα με την ανάμιξη του Studio στην παραγωγή του Spiderman 3, άλλα και του επερχόμενου 4ου μέρους του. Έτσι, αποφάσισε να φύγει αφήνοντας το sequel στην τύχη του. Χωρίς δεύτερη σκέψη και σαν τρίχρονο που κατεβάζει μούτρα και κάθεται στη γωνία με σταυρωμένα τα χέρια, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να σβήσουν την τριλογία με τον Tobey Maguire από το μυαλό τους και να αρχίσουν από την αρχή. Η δικαιολογία που έδωσαν ήταν πως ο Tobey ήταν…κάπως μεγάλος για αυτόν τον ρόλο, που αφορά ένα παιδί και τις περιπέτειές του. Ο «νεότερος και πιο πεινασμένος» που ανάφερα πριν; Αυτός άκουγε στο όνομα ‘Andrew Garfield’. Ξέρω πως δεν πρέπει να κολλάμε σε ονόματα άλλα δεν μπορώ να ξεπεράσω το επίθετο του, και αυτό γιατί μεγάλωσα με το διάσημο κομικ με τον γάτο. Παρόλα αυτά, και στα δικά μου μάτια έμοιαζε πιο ‘Spiderman’ από τον ξεπλυμένο Tobey με τα διάπλατα μάτια στυλ ‘Harry Potter’, αν και γενικώς η παρουσία του μου έμοιαζε λίγο ‘Generic’.

Δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο πάνω του για να πιαστείς. Ίσως όμως πιανόμασταν από τον ιστό του. Ας μη γελιόμαστε, την ταινία την είδαμε όμως για την Emma Stone. Εγώ τουλάχιστον ήθελα να κλωτσήσω την τηλεόραση μπας και ξυπνήσει κάθε φορά που ‘έπαιζε’ η Kirsten Dunst. Άλλα θα μου πεις, αφού κατάφερε να κάνει καριέρα με τέτοιο όνομα, όλα ήταν πιθανά, μέχρι και να την δούμε σε κάποιο Spiderman.  Όπως και να έχει, σε αυτό το ‘νέο’ ξεκίνημα ήρθε και το Sequel. Ένα πολύ μπερδεμένο επεισόδιο όπου έγιναν πολλές λάθος επιλογές. Ο κακός χαμός από θέμα σεναρίου, με τον απλό θεατή να μην ξέρει που να ρίξει το βάρος του περισσότερο.

Αναμενόμενα λοιπόν, τι αποφάσισε να κάνει η εταιρία; Ακύρωσε τα σχέδιά της. Εκείνα περιελάμβαναν και την Gwen Stacy και τον πατέρα της, με την ίδια να έχει τις δυνάμεις του Spider-man. Όμως το σημαντικότερο είναι πως ετοίμαζαν κάποιες ταινίες με ‘κακούς’ ως κεντρικούς ήρωες όπως ο Sinister Six και ο Venom. Ήθελαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους ‘σύμπαν’ αντίστοιχο με της Marvel, χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους χαρακτήρες της Marvel. Τελικά, ο Spidey κατέληξε support στο Civil War μετά τα ναυαγισμένα σχέδια της εταιρίας.

Το Spiderman 3 και 4 είχαν ήδη ανακοινωθεί με ημερομηνίες (Ιούνιο του 2016 και Μάιος του 2018). Ο Paul Giamatti είχε επίσης δηλωθεί πως θα επέστρεφε ως Rhino. Παρόλα αυτά, η εταιρία αποφάσισε να πετάξει τα όποια σχέδιά της στο καλάθι των αχρήστων. Όπως έγινε γνωστό και μέσα από κάποια e-mails μετά τη γνωστή υπόθεση hacking της Sony, παρόλο που το νέο Spiderman υπήρξε κερδοφόρο αποφασίστηκε να γίνει και πάλι αλλαγή στον ηθοποιό, προσλαμβάνοντας έναν ακόμη πιο νέο (το νεότερο έως τώρα). Αυτός θα ήταν ο Tom Holland. Βέβαια το πώς ακριβώς ο Garfield (που πας με αυτό το όνομα;) έφυγε από το franchise, έχει περισσότερες πτυχές από αυτό που φανταζόμαστε. Υπάρχει μια φήμη πως οι παραγωγοί και τα στελέχη της εταιρίας εκνευρίστηκαν και ‘πληγώθηκαν’ όταν εκείνος δεν παρευρέθηκε σε μια εκδήλωση δηλώνοντας ‘άρρωστος’. Όπως και να’ χει, βλέπω η κατάρα του κεντρικού ηθοποιού να χτυπά σύντομα και τον Holland, και προβλέπω αντικατάσταση από κάποιο παιδάκι του νηπιαγωγείου για να κρατηθεί και το όριο της ηλικίας χαμηλά όπως το επιθυμούν.

Tags: