Αφιέρωμα: Breaking Bad

Η ιδιοφυία πίσω από το έγκλημα
12 Μαΐου 2016 10:37
Αφιέρωμα: Breaking Bad

Λίγες είναι οι σειρές που μένουν χαραγμένες στο μυαλό με κάθε λεπτομέρεια μετά από μερικά χρόνια προβολής τους. Ακόμα λιγότερες είναι αυτές που σε κάνουν να γίνεσαι γραφικός και κουραστικός προς τους φίλους σου, ώστε να τους πείσεις να τη δουν και μετά να σε ευχαριστήσουν. Το Breaking Bad είναι η νούμερο ένα σειρά στη δική μου λίστα, για την οποία πρέπει να αρχίσει να με αποφεύγει κόσμος αν δεν την έχει δει και θέλει την ησυχία του. Είναι ο βασιλιάς της αμερικάνικης τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια αν και λίγο υποτιμημένο κατά την άποψή μου. Το Breaking Bad είναι μια ιδιοφυής σειρά για πολλούς λόγους και ένας από αυτούς είναι πως δεν έχει έναν και μόνο χαρακτήρα που κουβαλάει ολόκληρο show στην πλάτη του. Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που όλοι μιλούν για ένα χαρακτήρα και βλέπουν μια σειρά μόνο για αυτόν και όλοι οι άλλοι ηθοποιοί, γνωστοί ή όχι, παίζουν το ρόλο του κομπάρσου. Εδώ δε μιλάμε μόνο για τον αριστουργηματικό Walter White αλλά και για δέκα τουλάχιστον ακόμα αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, από την οικογένεια και τους συνεργάτες του, μέχρι και τους αντιπάλους του, που μετά από την εξόντωση του καθενός νομίζεις πως δε θα βρεθεί καλύτερος, έρχεται όμως ο επόμενος για να σε διαψεύσει. Στις παρακάτω γραμμές θέλω να αναλύσω την ιδιοφυία πίσω από το show, τους χαρακτήρες του και μερικά γεγονότα μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Το κείμενο δεν είναι κατάλληλο για όσους δεν έχουν δει την εν λόγω σειρά, γιατί δεν θα καταλάβουν την αξία της αν δεν την παρακολουθήσουν οι ίδιοι, συνεπώς υπάρχουν και αρκετά spoilers αναφερόμενα μόνο σε όσους αγάπησαν το Breaking Bad και θέλουν να θυμηθούμε μαζί τα παλιά.

Ο Bryan Cranston (Walter White aka "Heisenberg") δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός πριν να πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη σειρά. Δεν ήταν ούτε άγνωστος, αλλά σχεδόν κανείς δε θυμόταν τους ρόλους του σε άλλες ταινίες και όχι άδικα, γιατί μέχρι να του δώσει την ευκαιρία ο Vince Gilligan, σκηνοθέτης του Breaking Bad, δεν είχε καταφέρει να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στο δράμα. Μάλιστα, οι Sony και AMC δίσταζαν αρχικά να τον προσλάβουν για το ρόλο λόγω του ότι θεωρούταν κωμικός ηθοποιός έως τότε. Κι όμως, είναι από τους καλύτερους δραματικούς πρωταγωνιστές σε σειρά χωρίς να κλέβει τη δόξα και το ενδιαφέρον από τους συμπρωταγωνιστές του. Αλλάζει πρόσωπο πανεύκολα, πριν προλάβεις να το καταλάβεις και σε κάνει να μην ξέρεις αν τον λατρεύεις ή τον μισείς. Κρύβει ένα δαίμονα, που τόσα χρόνια είχε σε νάρκη εις το όνομα του καθωσπρεπισμού και όταν στριμώχτηκε αποφάσισε να φέρει την κόλαση επί της γης. Ως φιλήσυχος καθηγητής χημείας, καθώς διαγιγνώσκεται με καρκίνο τρίτου σταδίου και δύο χρόνια ζωής, αποφασίζει να ρισκάρει τα πάντα έχοντας να χάσει ελάχιστα. Παρόλο που σκοπός του είναι ένα εξασφαλισμένο μέλλον για τη γυναίκα και το παίδι του, πουλώντας ναρκωτικά, σύντομα η γλυκιά γεύση του χρήματος αλλά και το σύντομο χρονικό διάστημα που του απομένει τον μετατρέπουν σε ένα τέρας απληστίας και εγωισμού, προδίδοντας ακόμα και τους πιο πιστούς του φίλους.

Καθ'όλη τη διάρκεια της σειράς, έχει προσφέρει απλόχερα μερικές από τις πιο σοκαριστικές σκηνές και κάνει το θεατή να σιχαίνεται τον Walter, αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο μένει προσκολλημένος πάνω του και τον νοιάζεται, ίσως ακόμα και να τον φοβάται. Και δεν τον φοβάται μάταια, έχοντας ακούσει ατάκες με την επιβλητική χροιά όπως "I am the danger", "Say my name" και "I am the one who knocks". Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη σκηνή που άφησε την κοπέλα του Jesse να πνιγεί με τον ίδιο της τον εμετό μετά τη χρήση ηρωίνης, ενώ θα μπορούσε με μια απλή κίνηση να τη σώσει; Ο Heisenberg όμως κοιτάει πρώτα το συμφέρον του και δεν θέλει εμπόδια στην καριέρα του, γι'αυτό καλύτερα να μη βρεθείς μπροστά του εφόσον δεν ξέρεις τι μπορεί να τον ενοχλήσει. Και εδώ που τα λέμε δε χρειάζεται καν να τον ενοχλήσεις εσύ, γιατί αν θέλει να χειραγωγήσει κάποιον, μπορεί να δηλητηριάσει ακόμα και μικρά παιδιά ή να αναγκάσει άλλους να σκοτώσουν. Και ξαφνικά νιώθεις ένοχος και σιχαίνεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό, επειδή μετά από 5 λεπτά τα έχεις ξεχάσει όλα και συνεχίζεις να λατρεύεις αυτή την εγκληματική φιγούρα που με το μυαλό του και μόνο έχει φτάσει τόσο ψηλά με κάθε τίμημα.

Για τη σκηνή που ανέφερα παραπάνω με την Jane, το σενάριο αρχικά ήθελε τον Walter να της βάζει υπερβολική δόση. Μετά από παρέμβαση του ηθοποιού, θεωρώντας πως "είναι πολύ σκοτεινή εξέλιξη για την ψυχοσύνθεση του Walter White", το άλλαξαν βάζοντας τον Walter να τη γυρνάει απλά ανάσκελα. Για τον ίδιο λόγο όμως, στο τελικό υλικό, απλά την έβλεπε να πνίγεται χωρίς να κάνει τίποτα, ακόμα κι αυτό όμως έκανε τον Bryan Cranston να κλάψει. Και επειδή μιλάμε για μια σειρά αποτελούμενη από ανθρώπους με πάθος, μερικές φορές αυτοί φτάνουν στα άκρα. Ο Bryan Cranston (Walter White) και Aaron Paul (Jesee Pinkman) έμαθαν στ'αλήθεια να δημιουργούν μεθαμφεταμίνη ώστε τα στάδια που παρουσιάζονται στη σειρά να είναι ακριβή. Η Δίωξη Ναρκωτικών όμως επικοινώνησε με το Gilligan ώστε να κόψει μερικές σκηνές από την παραγωγή της ουσίας, για να μην αρχίσουν επιτήδειοι να παράγουν τη δική τους μεθαμφεταμίνη. Μελέτες μέχρι στιγμής έχουν δείξει πως είναι ακατόρθωτο να χρωματιστεί γαλάζια η μεθαμφεταμίνη, ενώ παράλληλα ακούγονται αρκετές φήμες πως πραγματικοί drug dealers έχουν χρωματίσει το δικό τους προϊόν ως φόρο τιμής στο Walter White και δείχνοντας το ποσοστό καθαρότητας της δική τους meth, ανεβάζοντας έτσι την αξία της. Και επειδή ξέρω που πάει το μυαλό σας, αρκετά γράμματα είχαν σταλεί στην παραγωγή του καναλιού με ανησυχίες για την επιρροή της σειράς προς τους θεατές για τον κόσμο των ναρκωτικών, όμως όταν άρχισε να προβάλλεται, οι επιστολές έπαψαν να υφίστανται. Επιπροσθέτως, μια κλινική στο Μεξικό χρησιμοποιεί το Breaking Bad ως βοήθημα για την καταπολέμηση της εξάρτησης στις ναρκωτικές ουσίες.

Ο Jesee Pinkman είναι ο πρώην μαθητής και πλέον συνεργάτης του Walter White, καθώς εκείνος τον έπεισε για την παραγωγή μεθαμφεταμίνης, εκμεταλλεύοντας έτσι τις γνώσεις του Walter χωρίς να ξέρει τι τον περιμένει. Θυμηθείτε πώς ξεκίνησε, ένας "ξεγραμμένος" πιτσιρικάς εξαρτημένος από ουσίες, που απλά ήθελε μερικά λεφτά παραπάνω, και πως κατέληξε, με πολλά χρήματα, ατελείωτο θάνατο γύρω του και έναν Heisenberg που δε μπορεί να τον σταματήσει τίποτα και κανείς, που δε μπορεί πλέον να καταλάβει αν είναι φίλος ή εχθρός του. Ο Aaron Paul που τον υποδύεται έχει δώσει μια εκπληκτική ερμηνεία και έχει δείξει και αυτός τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του. Κάνει κι εκείνος τον θεατή να τον αγαπήσει και κυρίως να τον λυπηθεί, γιατί είναι ο μόνος που μέχρι τέλους βγάζει μια αθωότητα και θέλει απλά να ξεφύγει από την κόλαση που δημιουργείται γύρω του. Αρχικά, ο χαρακτήρας του Pinkman επρόκειτο να πεθάνει από την πρώτη season, γεγονός που στην πορεία άλλαξε λόγω της ικανότητας του Aaron Paul να ερμηνεύσει τόσο καλά το ρόλο του, κάνοντας έτσι την παραγωγή να τον κρατήσει μέχρι τέλους και μάλιστα ως ένα σημαντικό χαρακτήρα σε ολόκληρη τη σειρά... "Bitch!". Όπως όλοι οι ηθοποιοί στο Breaking Bad, δεν ήταν γνωστός στο Hollywood και αυτό έγινε επιτηδευμένα από τον Vince Gilligan, αναδεικνύοντας έτσι νέα ταλέντα χωρίς να έχουν συνδιαστεί φυσιογνωμικά με γνώριμους χαρακτήρες.

Skyler, η σύζυγος του Walter. Ο πιο παρεξηγημένος χαρακτήρας της τηλεόρασης από όσους μπορώ να θυμηθώ. Τη σιχάθηκαν όλοι οι οπαδοί της σειράς, κάποιοι τους κατηγόρησαν για σεξισμό, άλλοι το δικαιολόγησαν διαφορετικά. Κι εγώ τη μίσησα, αλλά πιστεύω πως εν μέρη "παραφέρθηκα" και θα προσπαθήσω να εξηγήσω το γιατί. Έχοντας δεθεί συναισθηματικά, όπως είπα παραπάνω, με τον Heisenberg, ξέρουμε πως έχει κάνει πολλές αισχρές πράξεις για να πετύχει αυτό που θέλει, όμως βαθιά μέσα μας, κρύβουμε την αμαρτία πως είμαστε με το μέρος του. Η Skyler από την άλλη, όταν μαθαίνει για μερικά από αυτά που έχει κάνει ο σύζυγός της, προσπαθεί να του βάλει μυαλό και να τον σταματήσει. Είναι η φωνή της λογικής και τρυπάει τα αυτιά του Walter ως μια τελευταία σειρήνα προειδοποίησης, προσπαθώντας να τον σταματήσει. Ο Walter όμως έχει χωθεί βαθιά στο βούρκο της επιτυχίας του και στρέφεται εναντίον της. Άρα και ο θεατής, έχοντας μπει για τα καλά στην ψυχοσύνθεση του εγκληματία, μισεί κάθε αντίθετη άποψη προς τις πράξεις του. Στη συνέχεια βέβαια, η Skyler αλλάζει πρόσωπο όπως και οι περισσότεροι χαρακτήρες του show και γίνεται δικαιολογημένως περισσότερο μισητή, αλλάζοντας συνεχώς πλευρές, αλλά ποιος μπορεί να της ρίξει το φταίξιμο στο 100%; "Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω για τον καρκίνο σου να επιστρέψει", ατάκα σταθμός που άναψε περισσότερο τα αίματα. Κάποιοι οπαδοί του Breaking Bad δημιούργησαν σελίδες στο facebook με τίτλους όπως "I Hate Skyler White", αποσπώντας πολλές χιλιάδες likes, ενώ άλλοι ξεπέρασαν τα όρια κάνοντας διαδυκτιακό bullying στην ηθοποιό που την υποδύεται, Anna Gunn. Μπορεί η κατάσταση να πήρε επικίνδυνες διαστάσεις για την ηθοποιό αλλά ένα πράγμα δείχνει όλο αυτό. Έκανε άψογα τη δουλειά της.

Και πάμε πάλι σε λατρεμένους χαρακτήρες, όπως τον αγαπητό γλοιώδη Saul Goodman, ο οποίος πλέον απέκτησε και το δική του spin-off σειρά για την οποία δεν θα αποκαλύψω καμία πληροφορία στο παρόν κείμενο. Ο διεφθαρμένος δικηγόρος που μας γοήτευσε με τις απατεωνιές του, αναλαμβάνει τις υποθέσεις πολλών εγκληματιών και έχει πάντα τη λύση σε όλα με το αντίστοιχο αντίτιμο φυσικά. Έχει περισσότερα κονέ και από τη μαφία, πάντα "ξέρει έναν τύπο, που ξέρει έναν τύπο, που... ξέρει έναν άλλο τύπο" που μπορεί να σε βοηθήσει σε ό,τι παρανομία κι αν σκαρφιστείς. Ακόμα και το αυτοδημιούργητο όνομά του, Soul Goodman είναι λογοπαίγνιο για να θυμίζει τη φράση "It's all good, man!" και να αποτυπώνεται υποσυνείδητα στους πελάτες του. Να πούμε για τις διαφημίσεις; Αυτά τα κακόγουστα spot που ακόμα και η γνωστή αλυσίδα παιχνιδάδικων στην Ελλάδα φαντάζει να έχει καλύτερο marketing; Όλοι τις λατρέψαμε και όλοι απορήσαμε για τον τρόπο που προσελκύει πελάτες, αλλά από ότι φαίνεται ο άνθρωπος αυτός δεν αστειεύεται. Μπορεί να μην είναι ό,τι πιο έμπιστο υπάρχει εκεί έξω για να κάνεις φίλο, αλλά αν βρεις τα σκούρα και κανένας δεν έχει τα κότσια να σε αναλάβει, "You Better Call Saul".

Ο γιος Walter Jr.,έχει και στην πραγματικότητα εγκεφαλική παράλυση αν και σε πιο ήπια κατάσταση από ότι στη σειρά και δεν χρησιμοποιεί πατερίτσες. Αποτελεί το πρόσωπο για το οποίο ο Walter White ξεκίνησε την κατηφόρα ώστε να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον, ή αυτή τουλάχιστον ήταν η αρχική του πρόθεση. Σε όλη τη σειρά αποτελεί σημαντικότατο ρόλο για το show και έχει συμμετάσχει σε όλες τις πολυσυζητημένες σκηνές. Αστειεύομαι φυσικά, μόνο πρωινό τον βλέπουμε να τρώει, οπότε ας πάμε καλύτερα στους επόμενους. Το ζεύγος Schrader, Hank και Marie, αν και δευτερεύοντες χαρακτήρες στο cast έχουν εξίσου μια σταδιακή πορεία στην ψυχοσύνθεσή τους. Ειδικά ο Hank, που άλλαξε ριζικά, ως πράκτορας της Δίωξης Ναρκωτικών είναι από τους σημαντικότερους αντιπάλους του Heisenberg και παράλληλα φίλος και κουνιάδος του Walter White. Όσο καλός κι αν είναι στη δουλειά του (και άψογα ερμηνευμένος ως ρόλος), δεν καταφέρνει μέχρι πολύ αργά στη σειρά να καταλάβει πως όταν μιλάει για τον Walter White και τον Heisenburg  πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο. Είχε τον ένοχο κάτω από τη μύτη του, είχε τόση μανία να τον βρει σε σημείο ψύχωσης, αλλά οι μπλόφες του Walter έπιαναν πάντα, ακόμα και όταν του μίλαγε κατάμουτρα για μεγάλα χρηματικά ποσά και ναρκωτικά. Τραυματίζεται, τσακώνεται, ξανατραυματίζεται και καταλήγει να ψάχνει για τον Heisenberg κρυφά από συναδέλφους και οικογένεια. Όλα τα κομμάτια του puzzle όμως μπήκαν στη θέση τους όταν βρίσκεται στο WC του σπιτιού του Walter, ξεφυλλίζοντας τυχαία το βιβλίο "Leaves of Grass" του Walt Whitman (W.W.) και στο εσώφυλλο υπογράφει κάποιος G.B. (Gale Boetticher), κάνοντας αφιέρωση στον "άλλο αγαπημένο του W.W.". Εκεί ξεκινάει η πραγματική ίντριγκα μεταξύ τους σε ένα από τα πιο εκρηκτικά επεισόδια της σειράς, αλλά παράλληλα βλέπουμε έναν θρασύτατο Walter με περίσσεια άνεση να αντιμετωπίζει πρόσωπο με πρόσωπο τον Hank και να του λέει πως ο καρκίνος θα τον προλάβει πολύ πριν ο νόμος καταφέρει να τον τιμωρήσει. Μετά από το "ξεδίπλωμα" αλλά και την εξέλιξη του βασικού cast, αν σας ρωτούσαν ποιο χρώμα σας θυμίζει ο καθένας, τι θα απαντούσατε; Το πρώτο χρώμα που θα σας έρθει στο μυαλό είναι αυτό με το οποίο ήταν δεμένος και ο κάθε χαρακτήρας στο show φορώντας συνεχώς ρούχα με αποχρώσεις αυτού του χρώματος. Σε όσους από αυτούς άλλαξε η προσωπικότητα, έτσι έγινε και με τις αποχρώσεις της ενδυμασίας τους, όπως για παράδειγμα τα γήινα χρώματα του W.W. σκοτείνιασαν σταδιακά όπως έγινε και με το χαρακτήρα του.

Οι "κακοί" της υπόθεσης, τους οποίους ο αρχικακός Heisenburg βάζει ένα - ένα στις θέσεις τους, δεν υστερούν καθόλου σε ερμηνείες. Από τον τρελό Tuco Salamanca, τα  αιμοδιψή αδέρφια Leonel and Marco Salamanca που μόνο από καλή τύχη του Walter δεν κατάφεραν να τον σκοτώσουν, μέχρι και το μυστήριο και αινιγματικό Gustavo Fring. Όλοι είχαν κάτι να δείξουν, όλοι ήταν τεράστια απειλή για τον Walter, ήταν επιβλητικοί και τρομακτικοί, αλλά πρόσφεραν και θεαματικές σκηνές όταν μπήκε ένα τέλος στην πορεία τους. Καλύτερη σκηνή όλων για εμένα και σίγουρα αξέχαστη για πολλούς είναι ο τρόπος που βγήκε από τη μέση ο Gus Fring με τη βοήθεια του τρομερά ταλαντούχου και βουβού γέρου Hector Salamanca με το εφιαλτικό κουδούνισμά του. Τον Mike η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω που θα έπρεπε να τον συμπεριλάβω, δεν ήταν ούτε "καλός" ούτε "κακός". Έπαιζε το δικό του κομμάτι, έλεγε τις σοφίες του, έδειξε την ευαίσθητη αλλά και τραχιά πλευρά του και νομίζω πως όλοι μας λυπηθήκαμε με τον τρόπο που έφυγε. Όπως είπαμε όμως, από τον πραγματικό villain του Breaking Bad δεν ξεφεύγει κανείς όταν του πάει κόντρα.

Πέρα από το λαμπρό cast, την αψεγάδιαστη σκηνοθεσία πίσω από το πορτοκαλί φίλτρο και τις αμέτρητες αλληγορίες, πιστέψτε με πως υπάρχουν πολλά γεγονότα και λεπτομέρειες σε κάθε επεισόδιο που δεν έχουμε προσέξει με μία προβολή. Το Breaking Bad έχει αρκετό βάθος που συχνά αγνοείται και ο σκηνοθέτης επικοινωνεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο με το κοινό, χωρίς να γίνεται πάντα αντιλειπτός, αλλά αυτή είναι και η μαγεία του. Για παράδειγμα, στην πέμπτη και τελευταία season έχει πολλά κρυμμένα easter eggs -ή καλύτερα θα έλεγα tributes- από την πρώτη. Μια αγαπημένη στιγμή είναι στο επεισόδιο 14 της πέμπτης season που σε μια σκηνή εμφανίζεται πεταμένο το παντελόνι του Walter το οποίο έχασε στο πρώτο επεισόδιο και μας χάρισε αυτή την αξιομνημόνευτη -κλασσική πλέον- ημίγυμνη πόζα. Κάποιοι ίσως έχουν παρατηρήσει πως εξαπολύονται συχνά ατάκες και πράξεις copy-paste από το παρελθόν, από τον ίδιο ή διαφορετικό χαρακτήρα, δένοντας πάντα σωστά χωρίς να έχουν τοποθετηθεί τυχαία. Ακούγεται πως ο Heisenburg μετά από κάθε φόνο που διαπράττει υιοθετεί ένα κουσούρι του θύματός του, κυρίως όταν νιώθει ενοχές γι'αυτό. Όπως όταν σκότωσε τον Crazy 8 ξεκίνησε να κόβει τις άκρες στα τοστ του ή όταν σκότωσε τον Mike ξεκίνησε να βάζει πάγο στο ουίσκι του, γεγονότα που ομολογώ δεν "έπιασα" με την πρώτη. Επίσης, καθ'όλη τη διάρκεια του show, οι θεατές "σποϊλάρονται" συνεχώς για την εξέλιξη χωρίς να το ξέρουν. Κάποια πινακίδα αυτοκινήτου θα γράφει "WYRUP" (wire up) και λίγο μετά ο Jesse θα καλωδιωθεί για να παρακολουθήσει τον Walter, ή ο τίτλος του τελευταίου επεισοδίου "Felina", εκτός από αναγραμματισμός του "Finale", αποτελείται και από τα τρία στοιχεία Fe Li Na, τα χημικά σύμβολα για τα Σίδηρο, Λίθιο και Νάτριο ή απλά "Αίμα, μεθαμφεταμίνη και δάκρυα".

Δεν θέλω να πλατιάσω όμως άλλο, μπορεί να μην έγραψα για γεγονότα σταθμούς, όπως το αρκουδάκι από το αεροπορικό δυστύχημα ή την πετυχημένη σκηνή με την πίτσα στην κεραμοσκεπή, αλλά από ότι βλέπω δεν έχουν τελειωμό και θα γραφτεί βιβλίο. Θα κλείσω με λίγες λέξεις του Walter White που κατάφερε να συνοψίσει ολόκληρη τη σειρά.

"I did it for me. I liked it. I was good at it. I was alive."