Πίσω από τις κάμερες #3: Mad Max Fury Road

Ο Heath Ledger και η κυβέρνηση της Ναμίμπια
19 Απριλίου 2016 12:50
Πίσω από τις κάμερες #3: Mad Max Fury Road

Η ιδέα για το σενάριο του Mad Max εμφανίστηκε στο μυαλό του George Miller το 1998. Αυτό συνέβη όσο εκείνος οδηγούσε, και παρόλο που του φάνηκε ενδιαφέρουσα, είπε να την αφήσει στην άκρη μιας και είχε ήδη γυρίσει τρεις ταινίες στον κόσμο του Mad Max. Όμως καμιά φορά οι ιδέες λειτουργούν αυτόνομα μέσα στο μυαλό του ανθρώπου. Έτσι, μόλις η πλοκή καταστάλαξε μέσα του, αποφάσισε να της δώσει μια ευκαιρία.

Πίσω στο 2001, τα γυρίσματα της ταινίας ήταν προγραμματισμένα να ξεκινήσουν, σε κάποια περιοχή της Αυστραλίας όπου είχαν γυριστεί και τα προηγούμενα τρία μέρη. Όμως μια ξαφνική βροχή έβαλε την παραγωγή στην αναμονή. Ήταν η πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια που έβρεχε σε εκείνη την περιοχή, σημάδι για τις δυσκολίες που έμελλε να ακολουθήσουν σχετικά με την ολοκλήρωση της ταινίας…

Έβρεξε τόσο πολύ που άρχισαν να φυτρώνουν λουλούδια στην περιοχή η οποία αμέσως κρίθηκε ακατάλληλη μιας και η ταινία αφορούσε ένα άνυδρο περιβάλλον. Έτσι, μετά από αρκετό ψάξιμο, βρέθηκε η περιοχή που θα φιλοξενούσε τα γυρίσματα, στην Αφρική. Εκείνη την περίοδο οι αεροπορικές επιδρομές στους Δίδυμους πύργους έλαβαν χώρα, και η αξία του δολαρίου έπεσε κατακόρυφα. Αυτό αύξησε τα έξοδα μεταφοράς από την Αυστραλία στην Αφρική υπερβολικά, οπότε η παραγωγή σταμάτησε επ’ αόριστον.

Όταν τα γυρίσματα ξεκίνησαν τελικά, ο Miller αντιλήφθηκε πως χρειαζόταν έναν πρωταγωνιστή. Σκέφτηκε ότι ίσως έπρεπε να προσλάβει τον Mel Gibson όμως εκείνος την περίοδο αυτή δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός μιας και κάποιες εμφανίσεις του δημόσιες που αφορούσαν αντισημιτικές δηλώσεις ή μέθη και βία. Αργότερα βέβαια ο Miller θα δηλώσει πως δεν τον ήθελε από την αρχή στον ρόλο μιας και «θα ήταν σαν να βάζαμε τον Σον Κόνερι να παίξει σε μια ταινία του Daniel Graig». Όπως και να έχει, χρειαζόταν έναν πρωταγωνιστή, και είχε βάλει στο μάτι τον Heath Ledger. Όμως όσο ο Miller προετοιμαζόταν για τα γυρίσματα ολοκληρώνοντας άλλες δουλειές, ο Ledger ξαφνικά έφυγε από τη ζωή. Ήταν ένα μεγάλο χτύπημα για το όραμα του Miller, και του πήρε αρκετό καιρό μέχρι να βρει τον κατάλληλο ηθοποιό. Αυτός άκουγε βέβαια στο όνομα Tom Hardy.

Η έρημος της Ναμίμπια δυσκόλευε μέρα με τη μέρα τα πράγματα για τους ηθοποιούς. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς (οι νύφες συγκεκριμένα) δεν άντεξαν τη συνεχή ζέστη –κρύο χωρίς διασκέδαση και παραπονέθηκαν έντονα. Έτσι οι υπεύθυνοι τους έδωσαν μια εβδομάδα άδεια ώστε να ηρεμίσουν τα πράγματα. Αυτό έκανε το στούντιο να στείλει έναν απεσταλμένο στα γυρίσματα. Είχαν ήδη κοστίσει αρκετά χρήματα και φαινόταν πως θα βγουν εκτός budget (ο Miller ήταν γνωστός για αυτό) και εκτός προγραμματισμού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια δεν ήταν η επίσκεψη της παραγωγού που θα επέβλεπε τα γυρίσματα άλλα τα παράπονα της κυβέρνησης της Ναμίμπια σχετικά με την ταινία.

Στην αρχή η κυβέρνηση της χώρας ήταν ενθουσιασμένη για το ότι τα γυρίσματα θα γίνονταν εκεί. Αυτό σήμαινε περισσότερα χρήματα και εργασία για τους ντόπιους. Όμως φαινόταν πως το συνεργείο προκαλούσε περισσότερη ζημιά από όση είχε συμφωνηθεί. Η κυβέρνηση ανησυχούσε για κάποια σπάνια είδη κάκτων και σαυρών της περιοχής. Έτσι αποφάσισαν να μεταβούν στο σημείο των γυρισμάτων για ‘αυτοψία’ του χώρου. Φυσικά δεν βρήκαν κάποιο πρόβλημα, κάτι που μάλλον έδειχνε πως οι αναφορές για τα είδη υπό εξαφάνιση ήταν κατασκευασμένες και είχαν σκοπό να προκαλέσουν προβλήματα στο στούντιο.

Τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν το 2012, ή… έτσι πίστεψαν όλοι. Κάποιος αποφάσισε πως πρέπει να ξαναγυρίσουν εκεί για να γυρίσουν σκηνές. Χωρίς κανείς να γνωρίζει τον υπεύθυνο αυτής της απόφασης, δύο είναι οι επικρατέστερες θεωρίες. Ή λάτρεψαν τόσο πολύ την ταινία που έδωσαν παραπάνω χρήματα στον Miller για να γυρίσει περισσότερες σκηνές δράσης, ή ο Miller δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει την ταινία και πίεσε το στούντιο με την μισοτελειωμένη άλλα εκπληκτική έκδοση ώστε να του δώσουν παραπάνω χρήματα. Όπως και να έχει, το 2013 μαζεύτηκε πάλι ολόκληρο το συνεργείο για γυρίσματα τριών εβδομάδων.

Το Mad Max Fury Road, παρόλο που δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τον ίδιο τον Max, είναι ένα από τα καλύτερα έργα της χρονιάς, και με διαφορά η καλύτερη action ταινία της δεκαετίας. Όποιος έχασε την ευκαιρία να την δει στο σινεμά, ελπίζω να το κάνει γρήγορα σε κάποιο άλλο μέσο.

Βρείτε την ταινία στο IMDB