Καλώς ήρθατε στη ζούγκλα

Ομίχλη στο Westeros
15 Απριλίου 2016 10:18
Καλώς ήρθατε στη ζούγκλα

Που πηγαίνεις και τι κάνεις όταν εξερευνείς μια αχανή ζούγκλα και ξαφνικά ο οδηγός σου εξαφανίζεται; Θα μπορούσες να επιβιώσεις; Θα γνώριζες πώς να κινηθείς στο περιβάλλον ώστε να μείνεις ασφαλής, ή μήπως ο φόβος θα σε κυρίευε αφήνοντάς σε αβοήθητο και φοβισμένο;

Αυτό το ‘αίσθημα της εγκατάλειψης’, πρέπει να είναι παρόμοιο με εκείνο που νιώθουν οι οπαδοί της σειράς βιβλίων ‘A Song of Ice and Fire’ και της τηλεοπτικής μεταφοράς του από το HBO με τίτλο ‘Game of Thrones’, σε ότι αφορά τον ‘χαμένο οδηγό’ τους, τον George RR Martin. Το 1996, ο Martin θα μας σύστηνε την αρχή της φανταστικής περιπέτειας του, μέσα από το πρώτο βιβλίο με τίτλο ‘A Game of Thrones’. Οι αναγνώστες θα μεταφέρονταν στον κόσμο του ‘Westeros’ και τα επτά του βασίλεια, όπου βασιλιάδες ζούσαν και συχνά πέθαιναν, αυγά δράκων εκκολάπτονταν και η μαγεία εξασκούταν από πραγματικούς πιστούς της. Το βιβλίο του θα μπορούσε εύκολα να συγκριθεί με την πλέον διάσημη σειρά φαντασίας ‘O Άρχοντας των Δαχτυλιδιών’ του JRR Tolkien, κι αυτό επειδή (και) o Martin προσπάθησε να δημιουργήσει κάτι περισσότερο από μια απλή και μικρή ιστορία. Έτσι, φρόντισε να φτιάξει ένα ολόκληρο σύμπαν με δεκάδες χαρακτήρες , αναλυτικούς χάρτες και τοποθεσίες, ξεχωριστές γλώσσες και πλούσιο παρελθόν για κάθε έναν από τους χαρακτήρες του ή τις ιστορίες τους. Όμως οι ομοιότητες με τον Tolkien σταματούν εκεί. Αυτό που έκανε το συγκεκριμένο βιβλίο διαφορετικό στην κατηγορία, είναι πως απευθύνεται στο ενήλικο κοινό. Ο Martin έγραψε μια ιστορία για εκείνους που διάβαζαν Tolkien σαν παιδιά όμως τώρα προτιμούν κάτι που να συμβαδίζει με την ηλικία τους. Θεματολογίες που έχουν να κάνουν με φόνους, γενοκτονίες, σκλαβιά, σεξ, βία και αιμομιξία κάνουν τη συγκεκριμένη ιστορία να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους συγγραφείς ή τις ιστορίες που έγραφαν εκείνο τον καιρό, και είχαν ως στόχο διαφορετικό κοινό στην κατηγορία του ‘φανταστικού’.

Ο Martin ήταν ήδη διάσημος, βραβευμένος, συγγραφέας βιβλίων και τηλεοπτικών σειρών από την δεκαετία του ’70.  Οι οπαδοί που είχε κερδίσει από εκείνα τα βιβλία και σειρές τον ακολούθησαν στην νέα του αυτή περιπέτεια ενθαρρύνοντάς τον να συνεχίσει. Από το 1999 έως το 2005 θα πρόσθετε ακόμη 3 βιβλία στην σειρά του, γεμάτα με το ίδιο μυστήριο, στρατηγική και σοκαριστικές ανατροπές, από αυτές που είχαν ήδη αγαπήσει οι οπαδοί του. Αν και οι περισσότερες ιστορίες ‘στενεύουν’ μετά από μια επιτυχημένη αρχή, το ‘A Song of Ice and Fire’ απλώθηκε σαν ένας διαρκώς αυξανόμενος ιστός αράχνης, προσθέτοντας νέους χαρακτήρες και πλοκές, γρήγορες, σχεδόν όσο κι ο θάνατος τους. Μιας και το παρελθόν του περιελάμβανε πολλές δουλειές του να έχουν, είτε γραφτεί, είτε προσαρμοστεί στα τηλεοπτικά δεδομένα, δεν αποτέλεσε σύμπτωση το γεγονός πως ένα μεγάλο στούντιο του χτύπησε την πόρτα. Το ρόλο της μετάδοσης του οράματος του Martin στους θεατές του, ανέλαβε το HBO. O David Benioff και ο Dan Weiss ήταν οπαδοί της σειράς βιβλίων από το 2006. Πλησίασαν και έπεισαν το HBO (Home Box Office) να χρηματοδοτήσει την παραγωγή της σειράς με τις ευλογίες του ίδιου του εν ζωή συγγραφέα. Όπως είναι γνωστό, ο Martin έγινε υποστηρικτής των Dan και David και της ιδέας τους, όταν κατάφεραν να δώσουν μια ικανοποιητική απάντηση σε ένα από τα ερωτήματα του συγγραφέα, που περιελάμβανε τον Jon Snow και τη μητέρα του.

Μόνο οι πραγματικοί οπαδοί των βιβλίων θα μπορούσαν να ανακαλύψουν τα στοιχεία που είχε αφήσει ο Martin να βρουν. Αφού πέρασαν λοιπόν το τεστ, ο Dan και ο David κέρδισαν την εμπιστοσύνη του. Το ‘Game of Thrones’ θα έκανε πρεμιέρα στο καλωδιακό πρόγραμμα του HBO το 2011 και θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία. Οι παραγωγοί εργάζονταν σε διπλά πόστα προσπαθώντας να γράψουν κάποια επεισόδια. Ο George RR Martin επίσης βοήθησε στη συγγραφή κάποιων επεισοδίων, δανείζοντας έτσι την εμπειρία και την ποιότητα του στη σειρά. Η τηλεοπτική σειρά προτάθηκε για αρκετά βραβεία σε όλες τις κατηγορίες, όπως σκηνοθεσίας, συγγραφής, ηθοποιίας, σκηνικών και κουστουμιών για να αναφέρουμε απλώς μερικά από αυτά. Με τόσο μεγάλη επιτυχία,  ένα λυσσασμένο κοινό και μυριάδες σελίδες υλικού, δεν αποτέλεσε εύκολη απόφαση το να παρατείνουν τη σειρά για επόμενες σεζόν.  Ο Martin θα έκδιδε το 5ο του βιβλίο ‘A Dance with Dragons’ το 2011, εξαργυρώνοντας έτσι την επιτυχία της σειράς, και δίνοντας μια ευκαιρία στους οπαδούς του να τον αγαπήσουν λίγο περισσότερο, ενώ παράλληλα έβλεπε τα εκατομμύρια νέους αναγνώστες να βουτούν στα πρώτα βιβλία της σειράς.  Το τεράστιο μέγεθος των βιβλίων δεν θα μπορούσαν εύκολα να μεταφερθούν αυτούσια σε μια τηλεοπτική σειρά λόγω οικονομικών δυσκολιών, όμως το HBO, οι παραγωγοί, οι συγγραφείς και οι άνθρωποι που επέλεξαν τους ηθοποιούς έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους ώστε το ‘Game of Thrones’ να είναι πιστό στο βιβλίο, κάτι που δεν είχε προηγούμενο στα τηλεοπτικά δεδομένα. Η πρώτη σεζόν είχε 10 επεισόδια τα οποία κάλυπταν ουσιαστικά, όλο το υλικό του πρώτου βιβλίου.

Η ζωή ήταν ωραία για όλους εμάς που μας άρεσε το διάβασμα. Όλος εκείνος ο ενθουσιασμός που η σειρά είχε δημιουργήσει μας έκανε να τρέχουμε στα βιβλιοπωλεία για να βρούμε περισσότερες πληροφορίες. Το σοκαριστικό τέλος του πρώτου βιβλίου, το μόνο που έκανε ήταν να ταΐσει τη πείνα μας για το τι θα επακολουθούσε. Οι Βιβλιοφάγοι εκμεταλλεύτηκαν τη γνώση τους με το να γνωρίζουν τι θα γίνει στις επόμενες σεζόν της σειράς. Εγώ προσωπικά ‘καταβρόχθισα’ και τα 5 βιβλία μέσα σε ένα καλοκαίρι. Πρωί, μεσημέρι και βράδυ διάβαζα ξαφνιασμένος τις συνεχείς ανατροπές καθώς ο τρελός κόσμος του κυρίου Martin με τραβούσε μέσα του. Εμείς οι βιβλιόφιλοι δεν υπήρξαμε ευγενικοί σε όσους δεν αρέσκονται στο διάβασμα. Κορδωνόμασταν μπροστά τους με εγωισμό και ανωτερότητα όταν μας έκαναν ερωτήσεις. Εγώ προσωπικά δεν έδινα την παραμικρή πληροφορία στους φίλους μου εκτός αν την έδινα σε μορφή γρίφου ή πειράγματος.  Το σοκ και ο τρόμος που ένιωσαν οι περισσότεροι θεατές στα πιο κρίσιμα σημεία της σειράς, αναπηδούσαν πάνω μου σαν σφαίρες πάνω στον Σούπερμαν. Έζησα και επέζησα αυτές τις εμπειρίες πολύ πριν οι εικόνες τους φτάσουν στους τηλεοπτικούς δέκτες. Μπορούσα ακόμα να ευχαριστηθώ την σειρά, άλλα πλέον μέσα από μια ‘ασφάλεια’ και σιγουριά.  Είχα ήδη ξετυλίξει το περιτύλιγμα των ‘δώρων’ και τώρα απλώς έπαιζα με τα ‘παιχνίδια’. Αυτό το πλεονέκτημα ήταν υπέροχο συναίσθημα, παρόμοιο με αυτό που ο Oberyn Martell ένιωσε βλέποντας το Όρος Gregor Clegane πεσμένος στο έδαφος ανάσκελα, τραυματισμένος θανάσιμα… και κάπως έτσι, το Όρος μοιάζει να έχει πέσει πάνω στους αναγνώστες των βιβλίων επίσης. Μετά από 5 υπέρ επιτυχημένες σεζόν του Game of Thrones, η σειρά είχε σχεδόν (έμφαση στο ‘σχεδόν’) εξαντλήσει όλο το διαθέσιμο υλικό των βιβλίων. Το A Dance with Dragons που είχε γράψει ο Martin το 2011 τελείωσε αντίστοιχα με την σειρά, με τους χαρακτήρες σε παρόμοια μέρη. Πίσω, τον Απρίλιο του 2015 οι αναγνώστες όπως εγώ, θα έριχναν το φταίξιμο για ‘απουσία υλικού’ στο μάρκετινγκ που δημιουργούν τα μεγάλα στούντιο, όπου κουστουμαρισμένοι δαίμονες προσπαθούν να ξεζουμίσουν κάτι μέχρι να πάρουν και την τελευταία δεκάρα από αυτό.

Σίγουρα, θα είχαμε το νέο βιβλίο –του οποίου ήδη γνωρίζαμε τον τίτλο- ‘The Winds of Winter’, πριν τον χειμώνα του 2015. Απλά ήθελαν να περιμένουν μέχρι τα Χριστούγεννα….Ναι, τα Χριστούγεννα…. Μάρκετινγκ…. Λέγαμε στους εαυτούς μας. Έτσι κι αλλιώς, ο ίδιος ο Martin, όπως είναι η παράδοση του, θα αποκάλυπτε κεφάλαια από το νέο του βιβλίο σε κάποιο συνέδριο. Αυτός ήταν ο τρόπος που είχε να καθησυχάζει τους φανατικούς του οπαδούς και να μας κάνει να θέλουμε περισσότερα.  Αυτή η καθυστέρηση φυσικά πρέπει να ήταν ένα σχέδιο του HBO, της εκδοτικής και των ειδικών σε θέματα μάρκετινγκ για να κρατούν ψηλά το  Hype .  Όπου να’ ναι θα έρθει μια ανακοίνωση, ακριβώς πριν την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων προσφορών του Amazon. Οι μήνες του 2015 περνούσαν και οι ελπίδες μας συρρικνώνονταν. Ίσως έχασα την ανακοίνωση, έλεγα στον εαυτό μου καθώς έκανα άσκοπα κλικ μεταξύ του λογαριασμού του Martin στο Tweeter και του Blog του. Τα Χριστούγεννα ήρθαν και πέρασαν και οι καρδιές μας άρχισαν να βουλιάζουν.  Τώρα αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο, τα επεισόδια της σειράς να επικαλύψουν τα βιβλία. Θα μας κλέψουν αυτό το ψυχολογικό αβαντάζ γνώσης για το ‘τι πρόκειται να συμβεί’. Και ξαφνικά ‘Έγινε’. Μια ανάρτηση του George RR Martin στις 2 Ιανουαρίου του 2016 , στο Blog του, επιβεβαίωσε πως δεν θα ήταν δυνατόν να τελειώσει το 6ο βιβλίο πριν την ολοκλήρωση της 6ης σεζόν της τηλεοπτικής σειράς. Γρήγορα λοιπόν διαπιστώσαμε πως ήμασταν τώρα μόνοι χωρίς οδηγό, στην HBO /Westeros Ζούγκλα.

Προς τιμήν τους, τα μέλη της παραγωγής συμπεριλαμβανομένου των παραγωγών David και Dan μας είχαν προειδοποιήσει πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και ήταν προετοιμασμένοι. Ο George RR Martin τους είχε ήδη δώσει κάποιες σημειώσεις για την πλοκή και τις ιστορίες και προχωρούσαν χωρίς εκείνον. Η δημοτικότητα της σειράς, η επιτυχία της σε οικονομικό επίπεδο και μυριάδες άλλοι παράγοντες δεν θα την άφηναν να καθυστερήσει περιμένοντας τον γνωστό για το αργό γράψιμο συγγραφέα. Η 6η σεζόν του Game of Thrones θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις 24 Απριλίου στο HBO με ένα επεισόδιο που τιτλοφορείται ‘The Red Woman’ , για πρώτη φορά σε ένα ανυποψίαστο και ανέτοιμο παγκόσμιο κοινό.

Μερικοί οπαδοί δείχνουν την οργή τους ακόμη και στην παραμικρή ενόχληση σε ότι αφορά κάποιο αγαπημένο τους βιβλίο, ταινία ή τηλεοπτική σειρά. Το να απογοητεύεις το κοινό σου και να μην στέκεσαι στο ύψος των προσδοκιών τους είναι πράγματα που μπορούν να τρελάνουν από το άγχος τους συγγραφείς, τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς.  Ο George Lucas για παράδειγμα, δημιούργησε την σειρά Star Wars με ότι αυτό συνεπάγεται, όμως παρέδωσε μια ‘κάτω των προσδοκιών’ τριλογία (prequel), κάτι που οδήγησε την Disney, την νέα κάτοχο των δικαιωμάτων της σειράς, να τον αποκόψει από την δημιουργική διαδικασία των νέων επεισοδίων. Το HBO τώρα βρίσκεται σε μια περίεργη θέση, όπου πρέπει να αντικαταστήσει την δημιουργική δύναμη πίσω από την επιτυχημένη σειρά μιας και τουλάχιστον το ένα τρίτο της ιστορίας μένει να ειπωθεί. Και οι δύο πλευρές έχουν παραδεχτεί την δυνατότητα πως η σειρά θα διαφέρει αρκετά από την ροή του επόμενου βιβλίου. Και όταν αναφερόμαστε σε μια τόσο μεγάλη ιστορία, όπως αυτή που το  ‘A Song of Ice and Fire’ έχει γίνει, είναι σαν να χωρίζει κανείς ένα τεράστιο ποταμό στη μέση, στέλνοντας τα νερά του σε δύο διαφορετικούς μακρινούς καταρράκτες.

Και οι δύο θα συνεχίσουν με μεγάλη ορμή άλλα δεν θα μπορέσουμε ξανά να ενώσουμε αυτά τα δύο ρεύματα. Αυτό όχι μόνο θα χωρίσει την ‘φυσική ροή’ του εγχειρήματος άλλα και την ίδια την βάση των οπαδών. Οι απλοί αναγνώστες πιθανόν θα παρακολουθήσουν την σειρά και δεν θα επιστρέψουν στον κόσμο του Martin διαβάζοντας το 6ο του βιβλίο. Οι αναγνώστες από την άλλη που ακολουθούν τον συγγραφέα από το 1996 αναπόφευκτα θα ασκήσουν κριτική στην σειρά του HBO για τον τρόπο που ‘χάλασαν’ κάτι που ακολουθούσαν για πάνω από δύο δεκαετίες. Άλλοι θα στρέψουν το βλέμμα τους στον ίδιο τον Martin και θα αναρωτηθούν το γιατί δεν κατάφερε απλώς να γράψει γρηγορότερα (λες και έτσι λειτουργούν τα πράγματα). Στο τέλος, τα αισθήματα των περισσοτέρων θα πληγωθούν, και αυτό πριν καν καταλήξουμε στο αν το HBO είναι ικανό να παραδώσει ποιοτική γραφή χωρίς το υλικό του ίδιου του συγγραφέα ως οδηγό. Αν η 6η σεζόν είναι μια αποτυχία, μπορεί να αποτελέσει καταστροφή και για το βιβλίο άλλα και για το ίδιο το στούντιο. Διακυβεύονται  πολλά εδώ. Μια ακόμη τρομακτική πιθανότητα είναι πως ο ίδιος ο Martin δεν θα ολοκληρώσει την σειρά. Το ‘The Winds of Winter’ είναι απλώς το 6ο βιβλίο, με επιβεβαιωμένο το 7ο που θα έχει τίτλο ‘A Dream of Summer’ που φημολογείται πως θα είναι και το τελευταίο της σειράς, όμως ούτε ο ίδιος ο συγγραφέας δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά στο αν θα γράψει ένα 8ο ή 9ο. Είναι εντελώς πιθανό η τηλεοπτική σειρά να έχει τελειώσει και να μαζεύει τις στάχτες της μέχρις ότου αυτό να συμβεί. Η τελική κατάληξη είναι απίθανο να προβλεφτεί.

Το παρήγορο κατά τη γνώμη μου όσο σκέφτομαι αυτή την περίεργη κατάσταση στην οποία θα υποβάλλω τον εαυτό μου στις 24 Απριλίου είναι αυτό…. Το A Song of Fire and Ice μαζί με το Game of Thrones είναι μια εμπειρία που όμοια της δεν έχει υπάρξει ξανά στη ζωή μου. Το να ευχαριστιέμαι δύο διαφορετικές μορφές διασκέδασης όπου η τηλεοπτική προσαρμογή φτάνει να ξεπερνά το αυθεντικό υλικό σε ότι αφορά την πρόοδο της ιστορίας είναι κάτι που δεν θυμάμαι να έχω συναντήσει ξανά. Προσωπικά αγαπώ και την σειρά άλλα και τα βιβλία. Πιθανότατα προτιμώ τα βιβλία λίγο περισσότερο όμως είμαι σε θέση να εκτιμήσω τις προσπάθειες ολόκληρου του θιάσου.  Όπως και να’ χει, νιώθω ευλογημένος που κάτι που πραγματικά εκτιμώ τόσο πολύ μου δίνεται σε δύο διαφορετικές εκδοχές / μορφές.  Είναι όπως όταν αγοράζεις ένα DVD και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται ένα διαφορετικό τέλος της ταινίας.

Στο ταξίδι μας στην ζούγκλα έχουμε βρεθεί μπροστά από ένα σταυροδρόμι. Όμως σε αντίθεση με παρόμοιες επιλογές, μπορούμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς όλες τις διαφορετικές κατευθύνσεις, συλλέγοντας τις εμπειρίες αυτών των δρόμων. Και έχοντας δει πόσο ύπουλος μπορεί να γίνει ο Martin γράφοντας τους χαρακτήρες του, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ : Ήταν αυτό το σατανικό σχέδιο του από την αρχή; Μας ‘έπαιξε’ στα δάχτυλα του;  Μόνο ο χρόνος θα δείξει. Οπότε, ξεκινήστε μαζί μου καθώς διασχίζουμε το άγνωστο χωρίς τον οδηγό μας. Είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο πια. Μπορούμε όλοι μας να νιώσουμε περιέργως σίγουροι, πως η επόμενη έκπληξη θα μας βρει το ίδιο ξαφνιασμένους όλους μας. Απλώς εύχομαι να είναι ένας δράκος που θα πιάσει στο τέλος αυτόν  τον καταραμένο και  κακομαθημένο Olly…