Πίσω από τις κάμερες #2: Steve Jobs

Ο Bale, η χήρα και ο...καρχαρίας
15 Μαρτίου 2016 10:14
Πίσω από τις κάμερες #2: Steve Jobs

Το ‘Steve Jobs’ του 2015 είναι μια εκπληκτική ταινία γύρω από την ταραχώδη ζωή του πρώην επικεφαλής της Apple, Steve Jobs. Η ταινία φέτος ήταν υποψήφια για δύο Οσκαρ τα οποία μάλιστα αφορούν τους πρωταγωνιστές, Michael Fassbender και Kate Winslet. Αυτό που είναι ενδιαφέρον όμως, πέρα από την ταινία η οποία είναι εξαιρετική, είναι η ιστορία πίσω από τις κάμερες. Η Sony εξαγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου του Walter Isaacson γύρω από τη ζωή του Steve Jobs, το 2001 με σκοπό να το προσαρμόσει σε ταινία. Για αυτήν τη δουλειά προσέλαβε τον εκπληκτικό Writer Aaron Sorkin, γνωστό για τους μαεστρικούς διαλόγους και την ταχύτητά του. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Ο συγκεκριμένος δεν ήξερε τίποτα για τον Steve Jobs. Παρόλα αυτά δέχτηκε να εργαστεί πάνω στην ταινία. Τα προβλήματα, όμως, μόλις ξεκινούσαν…

Η αρχική επιλογή διδύμου (σκηνοθέτη – πρωταγωνιστή) ήταν οι David Fincher και Christian Bale. Μάλιστα ο ίδιος ο Fincher έθεσε σαν όρο για να σκηνοθετήσει την ταινία, την παρουσία του Bale ως πρωταγωνιστή. Από ότι φαίνεται όμως, κανείς δεν πήρε στα σοβαρά αυτό το αίτημα του σκηνοθέτη, οπότε ο Bale ποτέ δεν ενημερώθηκε πως υπήρχε η πιθανότητα να πρωταγωνιστήσει σε εκείνο το έργο. Και κάπως έτσι, ο David Fincher αποφάσισε να μην ασχοληθεί με την ταινία λόγω ‘διαφορών’ με το στούντιο. Έτσι , το στούντιο σκέφτηκε ένα άλλο δίδυμο. Αυτό του Danny Boyle και του Leonardo DiCaprio. Οι δυο τους μάλιστα είχαν συνεργαστεί ξανά και στο ‘The Beach’. Το πρόβλημα τώρα ήταν πως ο DiCaprio είχε ήδη αποφασίσει να πρωταγωνιστήσει στο The Revenant. Πέρα όμως από αυτό, η ίδια η γυναίκα του Steve Jobs, τον κάλεσε στο τηλέφωνο να τον παρακαλέσει να μην υποδυθεί τον άντρα της. Η χήρα του Jobs, έδειχνε από την αρχή πως δεν ήθελε να γυριστεί εκείνη η ταινία. Πάντως είναι ενδιαφέρον το ότι ο DiCaprio είχε απέναντί του ως υποψήφιο για Όσκαρ τον Fassbender στον ρόλο που απέρριψε.

Το στούντιο προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποδώσει το ρόλο του Jobs σε κάποιον, κατέληξε στους εξής τέσσερις: Matt Damon, Ben Affleck, Bradley Cooper και Christian Bale. Αυτή τη φορά κατάφεραν να ενημερώσουν τον Bale πως τον προόριζαν για το ρόλο, όμως η γυναίκα του Jobs ‘χτύπησε’ και πάλι. Κάλεσε τον Bale στο τηλέφωνο και τον ικέτεψε να μην πάρει τον ρόλο. Τη δημόσια αντίρρησή του για την ταινία εξέφρασε και ο νέος υπεύθυνος της εταιρίας, ο Tim Cook. O Cook αποκάλεσε ευκαιριακή την προσπάθεια γυρίσματος της ταινίας, με την έννοια πως προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από τον νεκρό Steve Jobs. O Aaron Sorkin του απάντησε πως είναι το λιγότερο υποκριτικό να μιλάει κάποιος για ‘ευκαιριακό κέρδος’ όταν απασχολεί ανήλικα παιδιά σε εργοστάσια για 17 σεντς την ώρα…

Το 2014, λοιπόν, καταστάλαξαν στο πρόσωπο του Michael Fassbender. Παρόλο που ο Sorkin εκείνο τον καιρό δεν είχε ιδέα ποιος ήταν ο Fassbender. Επίσης, ο ίδιος o ηθοποιός εξέφραζε τις ανησυχίες του μιας και εμφανισιακά δεν έμοιαζε καθόλου με τον άνθρωπο που πρόκειται να υποδυθεί. Όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν περίφημα όταν ξαφνικά, και μετά από 2 χρόνια στην παραγωγή, η Sony αποφάσισε να παρατήσει το εγχείρημα. Κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό είχε να κάνει με την γυναίκα του Jobs ή τις επιθέσεις hacking που δέχθηκε, πάντως η ταινία έμοιαζε πια καταδικασμένη.

Η Universal μπήκε στο παιχνίδι το 2014 αποκτώντας τα δικαιώματα της ταινίας αποφασισμένη να τη γυρίσει. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν αρχές του 2015 και ολοκληρώθηκαν ομαλά. Το επόμενο πρόβλημα που αντιμετώπισε η Universal ήταν μια μήνυση από τον ιδιοκτήτη της φωτογραφίας του καρχαρία που χρησιμοποιείται στην ταινία (όσοι την είδαν, καταλαβαίνουν σε πιο σημείο εμφανίζεται). Ο φωτογράφος ζητάει αρκετά χρήματα και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σαφές αν υπήρξε εξωδικαστικός συμβιβασμός ή όχι.

Η ταινία Steve Jobs κυκλοφόρησε εν τέλει κανονικά αν και δεν έκανε τις αναμενόμενες εισπράξεις. Πάντως είναι εντυπωσιακό πως και οι δύο πρωταγωνιστές ήταν υποψήφιοι για Όσκαρ. Είδα πρόσφατα την συγκεκριμένη ταινία, και έχω να δηλώσω εντυπωσιασμένος. Διαθέτει χαρακτηριστικά που λείπουν από πολλές παραγωγές. Οι ερμηνείες είναι όντως εξαιρετικές, η σκηνοθεσία ‘τρέχει’ και το σενάριο είναι άκρως ενδιαφέρον.

Βρείτε την ταινία στο IMDB