Πίσω από τις κάμερες #1: The Revenant

Το ψύχος, το ωμό συκώτι και η...αρκούδα
08 Μαρτίου 2016 09:42
Πίσω από τις κάμερες #1: The Revenant

Η ακαδημία φέτος επέλεξε να κάνει κάτι αρκετά προσποιητό. Να δώσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας στο ‘Spotlight’. Δεν διαφωνώ πως πρόκειται για ένα θέμα το οποίο χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή. Είναι όμως ο τρόπος με τον οποίο επέλεξαν να το προβάλουν, κατά τη δική μου άποψη, λάθος. Η ταινία ‘πάσχει’ από θέματα ρυθμού και ηθοποιίας και σίγουρα δεν ήταν η καλύτερη ταινία για φέτος. Αν είναι έτσι δηλαδή, τι να πει και το κακόμοιρο το ‘Carol’ που αγνοήθηκε παντελώς. Το The Revenant από την άλλη, συγκεντρώνει πάρα πολλά στοιχεία του τίτλου ‘Καλύτερη ταινία’. Ήδη ο άνθρωπος που τη σκηνοθέτησε, κέρδισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Και εδώ, έχουμε να κάνουμε με το ‘προσποιητό’ της Ακαδημίας. Πως γίνεται να δίνεις ένα όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και πρώτου ανδρικού ρόλου σε μια ταινία που δεν είναι η καλύτερη της χρονιάς;

Και όχι μόνο αυτό, άλλα το αγαλματίδιο να στο κλέβει μια άλλη ταινία που το μόνο όσκαρ που πήρε ήταν αυτό του σεναρίου. Είναι τελικά το ‘σενάριο’ αρκετό για να δώσει τον τίτλο της καλύτερης ταινίας σε κάποιον; Και εδώ, δεν θα διαφωνήσω πως το The Revenant έπασχε σεναριακά. Πιστεύω πως ο σκηνοθέτης επικεντρώθηκε πάρα πολύ στην ανθρώπινη δύναμη που πηγάζει μέσα από την ‘εκδίκηση’ και την απονομή δικαιοσύνης, και άφησε σε δεύτερη μοίρα κάποιο πραγματικό σενάριο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ολόκληρη η ταινία ακυρώθηκε στο τέλος. Ολόκληρο δηλαδή το νόημα της, διαγράφτηκε από ένα τεράστιο Χ. Όπως και να έχει, ακόμα και με αυτό το μέτριο σενάριο, θεωρώ πως έπρεπε να έχει κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, από τη στιγμή που κέρδισε στις άλλες δύο βασικές κατηγορίες. Για να γυριστεί όμως η συγκεκριμένη ταινία, διάφορα πράγματα συνέβησαν πίσω από τις κάμερες…

Ο Inarritu χαρακτηρίζεται ως ‘τρελός’ από τους συναδέλφους του. Έχει ακουστεί πως δεν υπολογίζει την υγεία των ηθοποιών και πως βλέπει την ταινία σαν κάτι που πρέπει να γυριστεί πάση θυσία. Κατά τα γυρίσματα του The Revenant υπήρξαν πολλοί που παραιτήθηκαν και άλλους τους οποίους απέλυσε ο σκηνοθέτης. Ο βασικός λόγος ήταν η παράταση που πήραν τα γυρίσματα έως ότου βρει την κατάλληλη τοποθεσία. Αρχικά θα γύριζαν σε κάποιο σημείο του Καναδά, όμως όταν διαπίστωσε  ο σκηνοθέτης πως το περιβάλλον δεν ήταν αρκετά κρύο, έψαξε για άλλο μέρος. Ευτυχώς βρέθηκε κάποιο που τον ικανοποιούσε στην Αργεντινή. Πολλοί από το συνεργείο δεν άντεξαν τις καιρικές συνθήκες και τον χρόνο (μην ξεχνάμε πως τα γυρίσματα διήρκησαν περίπου 9 μήνες) και αποχώρησαν βλαστημώντας ενώ όπως είπαμε ακούγεται πολύ έντονα πως ο ίδιος έδιωξε μερικούς από εκείνους. Μεταξύ αυτών και ένας παραγωγός, ο Jim Skotchdopole , ένας άνθρωπος που είχε συνεργαστεί με τον Inarritu και στο ‘Birdman’. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης λέει πως δεν τον έδιωξε, απλώς τον…μετέθεσε σε κάποιο άλλο σημείο των γυρισμάτων, από όπου μετά από λίγο εκείνος έφυγε μια και καλή!

Σε κάποια σκηνή μέσα στο έργο, ένας γυμνός άντρας σέρνεται στο χώμα καθώς ακολουθεί μια μάχη. Όπως είναι γνωστό στο Χόλυγουντ, ο Inarritu απεχθάνεται την χρήση του ‘Blue screen’ οπότε θέλει όλα τα εφέ να είναι φυσικά. Τώρα για ποιο λόγο αποφάσισε ότι ένας γυμνός ηθοποιός είναι απαραίτητο να συρθεί στο παγωμένο έδαφος , αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Πάντως οι συνάδελφοι του ηθοποιού έλεγαν πως ‘βρισκόταν σε συνεχή πόνο από τις λήψεις’. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης αναφέρει πως ανησυχούσε αρκετά για την υγεία του ηθοποιού και πως τον ρώτησε αρκετές φορές αν θέλει να το κάνει.

Συνεχίζοντας τις ‘αντιξοότητες’ αξίζει να αναφέρουμε πως ο πρωταγωνιστής Leonardo Dicaprio όντως τρώει ένα ωμό συκώτι Βίσωνα σε μια σκηνή. Το συκώτι αυτό είναι πηγή τοξινών και απαγορεύεται η ωμή βρώση του, όμως αυτό δεν σταμάτησε τον «οσκαρικό» πλέον Leo από το να το κάνει. Ο πρωταγωνιστής βρισκόταν μόνιμα σε κατάσταση υποθερμίας κατά τα γυρίσματα μιας και οι θερμοκρασίες δεν ανέβηκαν ποτέ πάνω από το μηδέν. Αυτό που φορούσε στην ταινία ήταν μια πραγματική αρκούδα Γκρίζλι (το δέρμα της). Η υπεύθυνη κουστουμιών δήλωσε πως ήταν ένα από τα δυσκολότερα πράγματα στον κόσμο,  να καταφέρουν να δανειστούν αυτό το δέρμα. Αυτό γιατί δεν υπάρχουν τόσο τέλεια δείγματα μιας και απαγορεύεται το κυνήγι τους.

Σε ότι αφορά την ίδια την αρκούδα που πρωταγωνίστησε με τον DiCaprio, αυτή παραμένει ένα μυστικό, μιας και ο σκηνοθέτης δεν θέλει να προβεί σε πολλές αποκαλύψεις. Αρκέστηκε να δηλώσει πως πρόκειται για κασκαντέρ και πως χρειάστηκαν αμέτρητες πρόβες με καλώδια ώστε να υπάρχει αυτή η φυσικότητα στο πέταγμα του πρωταγωνιστή. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως ο Tom Hardy, έπρεπε να δηλώσει παραίτηση από την ταινία  Suicide Squad, μιας και τα γυρίσματα του Revenant πήραν παράταση. Ο Inarritu έχει πει πως η ταινία αφορά την επιβίωση, έτσι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκείνοι οι συντελεστές που κατάφεραν να ‘επιβιώσουν’ της παραγωγής δίνουν ένα ξεχωριστό τόνο στην ταινία.

Βρείτε την ταινία στο IMDB