3 Body Problem Review – Η  νέα σειρά του Netflix από τους δημιουργούς του Game of Thrones

Που πρέπει να δουν οι λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας!
25 Μαρτίου 2024 11:18
3 Body Problem Review – Η  νέα σειρά του Netflix από τους δημιουργούς του Game of Thrones

Η νέα δημιουργία επιστημονικής φαντασίας των D.B. Weiss και David Benioff που έκανε πρεμιέρα στο Netflix, 3 Body Problem, κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να κατακτήσει την κορυφή της λίστας με τις δημοφιλέστερες σειρές της συνδρομητικής πλατφόρμας παγκοσμίως. Πρόκειται για την τηλεοπτική διασκευή της best seller τριλογίας βιβλίων του κινέζου συγγραφέα Cixin Liu, με τον Alexander Woo (The Terror: Infamy) να αναλαμβάνει το σενάριο και τη μεταφορά του στην μικρή οθόνη. Στην παραγωγή της θα συναντήσουμε σημαντικά ονόματα του χώρου όπως τον Brad Pitt, την Rosamund Pike, τον Jeremy Kleiner την Dede Gardner και πολλούς άλλους.

Όσο αφορά το καστ, αυτό περιλαμβάνει μία μίξη γνωστών και πρωτοεμφανιζόμενων ηθοποιών όπως οι: Jovan Adepo (Watchmen), Rosalind Chao (Better Things), Eiza González (Baby Driver), John Bradley (Game of Thrones), Jess Hong (Inked), Marlo Kelly (Dare Me), Jonathan Pryce (The Crown), Eve Ridley (Peppa Pig), Ben Schnetzer (Y: The Last Man), Alex Sharp (The Curious Incident of the Dog in the Night-Time), Sea Shimooka (Pink Skies Ahead), Zine Tseng (ντεμπούτο), Saamer Usmani (Succession) και ο Benedict Wong (Dr. Strange in the Multiverse of Madness).

Η ιστορία ξεκινά με μία σεκάνς που σε αρπάζει από τα μούτρα, από την Πολιτιστική Επανάσταση της Κίνας, όπου η Ye Wenjie, ένας χαρακτήρας-κλειδί, γίνεται μάρτυρας του βάναυσου χαμού του πατέρα της. Flash forward στο παρόν, όπου βλέπουμε μία ομάδα ερευνητών να έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές αποκαλύψεις και τον Clarence "Da" Shi, πρώην πράκτορας της MI5 που εργάζεται πλέον για μία μυστική οργάνωση πληροφοριών, ο οποίος προσπαθεί να συνδέσει τις πολλαπλές αυτοκτονίες επιστημόνων.

Αυτό είναι περιληπτικά το ιδιαίτερο πλαίσιο στο οποίο οι δημιουργοί έχουν τοποθετήσει τους χαρακτήρες τους, με τα γεγονότα να παρουσιάζονται εκτός χρονολογικής σειράς που εκτείνεται από την δεκαετία του ’60 στην Κίνα, μέχρι το σήμερα στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η επαναδιαπραγμάτευση του χρόνου όπως και του χώρου, κάνει την πλοκή περισσότερο ενδιαφέρουσα, αλλά και τα ερωτήματα και τους γρίφους που καλούνται να λύσουν οι ήρωες της ακόμη πιο περίπλοκα. Υφολογικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνδυάζει την βαριά επιστημονική φαντασία με ένα νουάρ αστυνομικό θρίλερ. Σίγουρα μία καλλιτεχνική απόφαση ικανή να καθηλώσει τους θεατής της.

Λειτουργεί επίσης ως μία υπενθύμιση της ευθραυστότητας της ανθρωπότητας απέναντι σε κοσμικές δυνάμεις πέρα ​​από την κατανόησή της, καθώς εμβαθύνει σε ερωτήματα σχετικά με τη φύση της ύπαρξης και τις ηθικές συνέπειες των αλληλεπιδράσεών της με εξωγήινη νοημοσύνη. Πρόκειται για μία σύνθετη σειρά που παίζει με τις κοινωνικές και ιστορικές αλληγορίες και δε διστάζει να ακουμπήσει την διεθνή πολιτική σκηνή, τον αυταρχισμό, τον ιδεολογικό εξτρεμισμό και τη δυναμική της εξουσίας, αλλά και να εξερευνήσει θεματικές όπως η οικολογία, η αυτοκτονία, την εμμονή ως διαταραχή των χαρακτήρων της και τις ηθικές επιλογές και τις συνέπειες των πράξεών τους.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών προσθέτουν στη συνολική επιτυχία της σειράς, καθώς απεικονίζουν ιδανικά τους προβληματισμούς, τις εμμονές που πριν λίγο αναφέραμε, ενώ οδηγούν την πλοκή προς τα εμπρός, διερευνώντας παράλληλα τα βαθιά φιλοσοφικά και υπαρξιακά ζητήματα που αποτελούν τον πυρήνα της αφήγησης. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιους, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι χαρακτήρες όπως η Jin, την οποία υποδύεται η Jess Hong, αλλά και ο Da Shi, τον οποίο υποδύεται ο Benedict Wong, προσδίδουν μία έξτρα δυναμική στην οθόνη.

Το 3 Body Problem, είναι μία ποιοτική σειρά στο κομμάτι της παραγωγής, ενώ θεματικά είναι εξαιρετικά πολύπλευρη, κατατάσσοντας την σίγουρα ως την επιλογή του μήνα (κι όχι μόνο) για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, η οποία τους ενθαρρύνει να αναλογιστούν βαθιά ερωτήματα σχετικά με τη φύση της ανθρωπότητας, το σύμπαν και τη θέση τους μέσα σε αυτό. Μία σπουδαία τηλεοπτική μεταφορά που θα αφήσει το δικό της στίγμα στο είδος. Προς το παρόν, το Netflix δεν έχει ανακοινώσει επίσημα κάτι για τη δεύτερη σεζόν. Ωστόσο, οι δημιουργοί έχουν αναφέρει ότι έχουν σχέδια γι΄αυτή  και ήδη τα δουλεύουν.