Damsel Review – Αξίζει η νέα ταινία φαντασίας του Netflix;

Με πρωταγωνίστρια την Millie Bobby Brown του Stranger Things
12 Μαρτίου 2024 16:02
Damsel Review – Αξίζει η νέα ταινία φαντασίας του Netflix;

Το Damsel, σε σκηνοθεσία Juan Carlos Fresnadillo και σενάριο του Dan Mazeau, προσκαλεί το κοινό σε έναν κόσμο φαντασίας με δράκους και μυθικά βασίλεια, σε ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης, προδοσίας, επιβίωσης και θέλησης. Με πρωταγωνίστρια την Millie Bobby Brown του Stranger Things στον ρόλο της πριγκίπισσας Elodie, η ιστορία ξεκινάει με τον πρώτο βασιλιά της Aurea να καταδιώκει μαζί με τους άντρες του έναν πανίσχυρο δράκο που κατοικεί στο ψηλότερο βουνό του βασιλείου του. Εκεί, μέσα στην τεράστια σπηλιά, ο δράκος τους στήνει παγίδα, σκοτώνοντας την συνοδεία του βασιλιά και αφήνοντάς τον στο έλεός του.

Αρκετούς αιώνες αργότερα, η Elodie, κόρη του Λόρδου Bayford, λαμβάνει μία πρόταση από τη βασίλισσα Isabelle της Aurea να παντρευτεί τον γιο της, τον πρίγκηπα, Henry. Αν και διστακτική στην αρχή, βάζει πάνω απ’ όλα τον λαό της και τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες ζει. Ο γάμος της θα αποφέρει σημαντικά κέρδη στο μικρό τους βασίλειο. Δέχεται λοιπόν την πρόταση και ταξιδεύει μαζί με την οικογένεια της στο νέο της σπίτι. Ο όμορφος και καλοσυνάτος πρίγκιπας, όπως και η οικογένεια του όμως, κρύβουν μυστικά τα οποία όταν αποκαλύπτονται είναι πολύ αργά για την νεαρή πριγκίπισσα.

Μαζί με την Brown θα δείτε και τους Angela Bassett (Black Panther franchise) και Robin Wright (House of Cards), καθώς και οι Nick Robinson (Jurassic World), Ray Winstone (The Departed), Brooke Carter (The Peripheral), Ricky Guillart (Dear Earth), Saif Mohsen (They Cloned Tyrone), Shohreh Aghdashloo (The Expanse), Elmano Sancho (Filha da Lei), Sam Sharma (Operation Cobra), Sonya Nisa (Red Rose) και Erickson Santos Gomes (Quer o Destino).

«Υπάρχουν πολλές ιστορίες ιπποτισμού όπου ο ηρωικός πρίγκηπας σώζει την δεσποσύνη που κινδυνεύει. H δική μας, δεν είναι μία από αυτές.» Τα λόγια αυτά ακούγονται μέσα σε μαύρο φόντο στα πρώτα δευτερόλεπτα της ταινίας. Από την έναρξη της, η πρωταγωνίστρια μας δηλώνει ότι θα δούμε κάτι διαφορετικό, μας υπόσχεται δηλαδή μία νέα ματιά πάνω στα παραδοσιακά παραμύθια που έχουμε συνηθίσει τους πρίγκηπες να σώζουν τις πριγκίπισσες. Το πλαίσιο στο οποίο τοποθετούνται οι χαρακτήρες είναι όντως οικείο, αλλά και απειλητικό. Ο ευγενής νέος που γεμάτος τρυφερότητα μοιράζεται ένα από τα όνειρα του με τη μέλλουσα σύζυγό του, το ζεστό καλωσόρισμα από τους γονείς του, το μαγευτικό βασίλειο με τα πανέμορφα τοπία.

Όλα μοιάζουν ειδυλλιακά και ότι μάλλον, τελικά, η απόφαση να τον παντρευτεί, ήταν σωστή. Ένα ίχνος απειλής όμως υπάρχει πάντα στην ατμόσφαιρα. Το παγωμένο χαμόγελο της βασίλισσας, η αποστασιοποίηση, ο προβληματισμένος πατέρας της νεαρής Elodie, αλλά και το προαίσθημα της θετής της μητέρας ότι αυτός ο γάμος πρέπει να ματαιωθεί. Δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα όπου πίσω από τον παραμυθένιο ρομαντισμό, η Elodie θα ανακαλύψει ότι κρύβεται κάτι πιο σκοτεινό.

Και κάπως έτσι περνάμε από ένα ρομαντικό παραμύθι σε μία ιστορία επιβίωσης και εκδίκησης. Μετά το προσεκτικό χτίσιμο της πλοκής στο πρώτο μισάωρο, την πρώτη πράξη της ταινίας δηλαδή που ανατρέπει έξυπνα τις προσδοκίες, ακολουθεί ο σκληρός αγώνας της νεαρής πριγκίπισσας στο δεύτερο μέρος, όπου εκεί βλέπουμε την Millie Bobby Brown να δίνει μία εξαιρετική παράσταση με τον ρόλο της, απεικονίζοντας μία αποφασιστική και πολυμήχανη ηρωίδα που αψηφά το κλασικό αρχέτυπο “damsel in distress”. Κρίνοντας και από τις προηγούμενες επιλογές της μετά το Stranger Things, αν η ίδια και ο ατζέντης της έχουν διαλέξει να γίνει η επόμενη action heroine, νομίζω ότι βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

Ωστόσο, ενώ η ταινία καταφέρνει μέχρι εκείνη τη στιγμή να πετύχει τον σκοπός της, να μας παρουσιάσει δηλαδή αυτό που μας υποσχέθηκε στην αρχή, η συνέχεια είναι κάπως προβληματική. Παλεύει με τον ρυθμό της, η χρήση των ειδικών εφέ σε κάποιες σκηνές είναι κατώτερη των προσδοκιών, αδυνατώντας έτσι να βυθίσει το κοινό της πραγματικά στον φανταστικό κόσμο της. Όσο αφορά την δήλωση της, ότι θα δούμε κάτι διαφορετικό, σταματάει με την έναρξη της τρίτης πράξης όπου η ολοκλήρωση της ιστορίας, η απαιτούμενη κλιμάκωση, σκοντάφτει πάνω σε γνώριμα κλισέ βγάζοντας στην επιφάνεια το αδύναμο σενάριό της.

Το Damsel, έχει αρετές αλλά και αδυναμίες, σίγουρα είναι η επιλογή του μήνα για την συνδρομητική πλατφόρμα του Netflix, που παρά τα ελαττώματά της, παραμένει μία διασκεδαστική ταινία, σχεδιασμένη ειδικά για τους λάτρεις της φαντασίας και της περιπέτειας.

Tags: