True Detective Night Country: Πώς τα πηγαίνει, μέχρι τώρα; | Ep. 3-4 Review

Βρισκόμαστε στη μέση της σεζόν και όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε προς σε ένα ενδιαφέρον φινάλε
07 Φεβρουαρίου 2024 15:00
True Detective Night Country: Πώς τα πηγαίνει, μέχρι τώρα; | Ep. 3-4 Review

Μας έχουν μείνει ακόμη δύο επεισόδια μέχρι το φινάλε της 4ης σεζόν του True Detective ή αλλιώς "True Detective: Night Country" και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την κατάληξη αλλά και την λύση του αινίγματος που μας επιφυλάσσουν οι δημιουργοί της. Οι δυο ντετέκτιβ, Danvers και Navarro, καθώς ερευνούν το μυστήριο με τους δολοφονημένους επιστήμονες, ανακαλύπτουν περισσότερα στοιχεία όσο τα πτώματα τους ξεπαγώνουν, βρίσκουν σύνδεση με τη δολοφονία της Αnnie Kowtok αλλά έρχονται και σε επαφή με τα μυστικά της φυλής Tsalal.

Τα επεισόδια 3 και 4, εμβαθύνουν όμως και στις προσωπικές ζωές των βασικών χαρακτήρων, όπως η σχέση της Danvers με το αφεντικό της, την ψυχική υγεία της αδελφής της Navarro αλλά και το παρελθόν των δυο ντετέκτιβ και τον λόγο που δεν θέλουν να συνεργάζονται πλέον μαζί σε αποστολές.

Σε αντίθεση με το 3ο, το επεισόδιο τέσσερα, επιταχύνει τα γεγονότα και φαίνεται πως η σειρά, πλέον, θα κινείται σε έναν πιο γρήγορο ρυθμό καθώς οι εξελίξεις, οι ανατροπές αλλά και οι απαντήσεις θα αποκαλύπτονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα. Υπήρχε η αίσθηση μέχρι στιγμής, ότι, δεν συμβαίνουν και πολλά, όσον αφορά την πλοκή πάντα. Η ιστορία είχε εστιάσει περισσότερο στις σχέσεις αλλά και στις δυναμικές μεταξύ των πρωταγωνιστών της. Αυτό δεν σημαίνει ότι έβγαινε εκτός κλίματος, ίσα-ίσα, που ταίριαζε στην γενικότερη ατμόσφαιρα της μόνιμης νύχτας όπου όλα έμοιαζαν το ίδιο μέσα στο βαθύ σκοτάδι της Αλάσκας, προσθέτοντας μάλιστα και ένα ακόμη στοιχείο το οποίο εκτίμησα ιδιαίτερα, αυτό της φολκλορικής αισθητικής.

Παρόλα αυτά, έμοιαζε ότι, παραγκωνιζόταν ως ένα βαθμό, το βασικό μυστήριο της πλοκής, η ψυχή του δράματος, που δεν είναι κάτι άλλο από τους παγωμένους, γυμνούς επιστήμονες. Το επεισόδιο τρία λοιπόν, εστίασε με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια στις διαπροσωπικές σχέσεις των ηρώων του, προσπαθώντας να μας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να καταλάβουμε το παρελθόν τους, τι τους παρακινεί και γιατί ενεργούν με τον τρόπο που ενεργούν.

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι πέτυχε τον σκοπό του. Ο συναισθηματικός κόσμος ενός χαρακτήρα μπορεί να αποκαλυφθεί και μέσα από την δράση, μέσα από αυτά που κάνει και από τις ενέργειες του γενικότερα. Στην περίπτωση του 3ου επεισοδίου, αυτές οι αποκαλύψεις παρουσιάστηκαν κάπως πιο βεβιασμένα, ίσως και χοντροκομμένα. Τουλάχιστον αυτό πέρασε σε μένα. Μπορεί και να κάνω λάθος. Θα φανεί στην συνέχεια.

Στο επεισόδιο τέσσερα βέβαια, η κατάσταση αλλάζει. Η κάθε σκηνή πλέον προχωράει τη πλοκή και ένα βήμα παραπέρα, αισθάνεσαι ότι τα πάντα αρχίζουν και μπαίνουν στην τελική ευθεία, σε ένα τρομακτικό μονοπάτι όπου κάθε αποκάλυψη έρχεται για να φορτώσει συναισθηματικά την ιστορία με την κορύφωση και την λύση να μοιάζουν όσο πιο κοντά από ποτέ. Τα στοιχεία τρόμου για τα οποία είχαμε κάνει αναφορά στις εντυπώσεις μας από την πρεμιέρα της σειράς, τώρα, έχουν τον πρώτο λόγο και παίζουν σημαντικό ρόλο αφηγηματικά αλλά και στην γενικότερη ατμόσφαιρα. Η ιδέα της παγωμένης Αλάσκας βυθισμένη στο σκοτάδι, έδωσε στους δημιουργούς την δυνατότητα να τοποθετήσουν εξαιρετικά τον τρόμο στην ιστορία.

Στα θετικά θα πρέπει να τονίσουμε την εκπληκτική απεικόνιση της άγριας ομορφιάς αλλά και τη σκληρότητα του τοπίου της Αλάσκας. Ο προσεκτικός σχεδιασμός του ήχου, ο αέρας που ακούγεται ο οποίος θαρρείς ότι περνάει μέσα από την οθόνη της τηλεόρασης σου και εισβάλει στο σαλόνι σου, όπως και η σωστή χρήση της μουσικής η οποία άλλοτε προσδίδει μία πιο κωμική διάθεση, ενώ άλλες φορές λειτουργεί σαν μία επιπλέον απειλή αφηγηματικά προσδίδουν μία έξτρα ποιότητα στην παραγωγή και στο στήσιμο της τηλεοπτικής σειράς.

Βρισκόμαστε πλέον δυο επεισόδια μακριά από το φινάλε της 4ης σεζόν, και η αλήθεια είναι ότι το επεισόδιο τέσσερα μας πρόσφερε μία έντονη εμπειρία, με τεταμένη ατμόσφαιρα και καθηλωτικές αποκαλύψεις, τοποθετώντας συγχρόνως τις κατάλληλες βάσεις για όλα αυτά που θα ακολουθήσουν, αποδεικνύοντας ότι το True Detective Night Country εξακολουθεί να είναι μία από τις καλύτερες προτάσεις για τους φαν του είδους αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση. Μετά και την ολοκλήρωση των τελευταίων επεισοδίων, τα οποία είναι προγραμματισμένα να προβληθούν στις 9 και 18 Φεβρουαρίου, θα σας παραδώσουμε την ολοκληρωμένη άποψη μας για την σειρά.