Masters of the Air: Είναι η πρώτη blockbuster σειρά που πρέπει να δείτε για το 2024; | Ep. 1 & 2 Review

Οι εντυπώσεις μας από την πρεμιέρα της επικής πολεμικής σειράς της Apple
31 Ιανουαρίου 2024 18:23
Masters of the Air: Είναι η πρώτη blockbuster σειρά που πρέπει να δείτε για το 2024; | Ep. 1 & 2 Review

Η νέα σειρά του Apple TV+, παραγωγής των Gary Goetzman, Steven Spielberg και Tom Hanks, είναι βασισμένη στο βιβλίο του 2007, με τίτλο Masters of the Air: America's Bomber Boys Who Fought the Air War Against Nazi Germany, του βιογράφου Donald L. Miller. Σύμφωνα με τους συντελεστές της, η ιστορία μένει σε μεγάλο βαθμό πιστή στις πραγματικές εμπειρίες των Αμερικανών πρωταγωνιστών της, αντλώντας πληροφορίες από αρχεία της Πολεμικής Αεροπορίας και συνεντεύξεις με βετεράνους αξιωματικούς. Ανέφεραν επίσης ότι οι βασικοί χαρακτήρες βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα. Ιδιαίτερα αυτοί που υποδύονται ο Austin Butler ως Maj. Gale Cleven, ο Callum Turner ως Maj. John Egan, ο Barry Keoghan ως Lt. Curtis Biddick, o Anthony Bayer ως Lt. Harry Crosby, o Nate Mann ως Maj. Robert Rosenthal, και o Sawyer Spielberg ως Lt. Roy Claytor.

Η μίνι σειρά, των John Shiban και John Orloff, ακολουθεί την αληθινή ιστορία της 100ης Μοίρας Βομβαρδισμού, μιας μονάδας της Όγδοης Πολεμικής Αεροπορίας του Στρατού των ΗΠΑ, που πολέμησε στον αέρα κατά της Ναζιστικής Γερμανίας τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Προσπαθεί να απεικονίσει το θάρρος, τη θυσία αλλά και τη συντροφικότητα της μονάδας που αντιμετώπιζε τον θάνατο καθημερινά καθώς βομβάρδιζαν εχθρικούς στόχους και συμμετείχαν σε επικίνδυνες εναέριες μάχες. Η σειρά, προσπαθεί επίσης να εξερευνήσει τις προσωπικές ζωές, τις σχέσεις και τις προκλήσεις των ανδρών και των γυναικών τόσο στο έδαφος όσο και στον εχθρικό ουρανό.

Έχει γίνει γνωστό ότι είναι μία από τις πιο ακριβές παραγωγές της συνδρομητικής πλατφόρμας στην κατηγορία πολεμικών σειρών, με ποσό που αγγίζει τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Στην οθόνη τα λεφτά που ξοδεύτηκαν φαίνονται τόσο στον σχεδιασμό των μαχητικών αεροπλάνων όσο και στις σκηνές αερομαχίας.

Κάθε φορά που τα αεροπλάνα σηκώνονται στον αέρα, η σειρά καταφέρνει να απεικονίσει την ένταση και τον κίνδυνο που είχαν να αντιμετωπίσουν οι νεαροί αεροπόροι κατά τη διάρκεια των μαχών, ενώ δίνει έμφαση και στην ανθρώπινη πλευρά παρουσιάζοντας την σκληρή πραγματικότητα που βίωναν τα πληρώματα των βομβαρδιστικών από τα ανελέητα αντιαεροπορικά γερμανικά πυρά μέχρι τις θανατηφόρες συναντήσεις με εχθρικά μαχητικά. Αν και για το δεύτερο κομμάτι, κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις.

Επιπλέον, προσπαθεί, και ως ένα σημείο το πετυχαίνει, να μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τις στρατηγικές και τακτικές πτυχές ενός πολέμου που διαδραματίζεται στον αέρα, τοποθετώντας έτσι τις βάσεις για την πλοκή και τα εμπόδια που θα συναντήσουν οι χαρακτήρες όταν βρεθούν στον ουρανό.

Κάθε σκηνή δηλαδή σε προετοιμάζει για την επόμενη καθιστώντας ξεκάθαρο την επικινδυνότητα της κάθε αποστολής. Εμβαθύνει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων από τα υψηλότερα διοικητικά στελέχη προσφέροντας στον θεατή μία λεπτομερή κατανόηση της πολυπλοκότητας αλλά και των διλλημάτων που αντιμετώπιζαν οι υπεύθυνοι της 100ης Ομάδας βομβαρδισμού.

Βέβαια, υπάρχει ένα σημαντικό προβληματάκι σε όλα αυτά που αναφέραμε. Και αυτό δεν είναι άλλο από την απουσία των χαρακτήρων. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει αντιληπτό τι ακριβώς θέλουν οι δημιουργοί να κάνουν με αυτούς. Μοιάζει δηλαδή ότι έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στο ιστορικό πλαίσιο, στις τακτικές αντιμετώπισης των γερμανικών αντεπιθέσεων, κρατώντας τους πρωταγωνιστές τους διακριτικά στην άκρη. Μερικοί θεατές μπορεί να διαπιστώσουν ότι η σειρά κλίνει περισσότερο προς μια ιστορική αφήγηση παρά μια ιστορία που βασίζεται στους χαρακτήρες και οδηγείται από αυτούς. Αυτή η έλλειψη ανάπτυξης τους, μπορεί να σταθεί εμπόδιο για όσους αναζητούν μία στενότερή συναισθηματική σχέση με το πλήρωμα των βομβαρδιστικών.

Έχοντας αναφέρει αυτή την αδυναμία στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, έχω την αίσθηση ότι οι λάτρεις των παλιών πολεμικών ταινιών, όπως το We Were Soldiers, The Thin Red Line αλλά και το πιο πρόσφατο Dunkirk, θα ευχαριστηθούν την ατμόσφαιρα αλλά και τις εντυπωσιακές αερομαχίες και γενικότερα το πλαίσιο στο οποίο έχουν τοποθετήσει οι δημιουργοί την δράση. Επίσης, υπάρχει προφανής πνευματική σύνδεση με τα Band of Brothers και The Pacific, παραγωγής και πάλι των Spielberg, Hanks και Goetzman.

Το Masters of the Air λοιπόν, κάνοντας πρεμιέρα με διπλό επεισόδιο, είναι μία σειρά που αξίζει σίγουρα να την τσεκάρετε τόσο λόγω της ποιότητας της στο τεχνικό κομμάτι όσο και για τα σπουδαία ονόματα που έχουν αναμειχθεί με το πρότζεκτ. Το τελευταίο επεισόδιο είναι προγραμματισμένο να προβληθεί στις 15 Μαρτίου. Έχουμε δρόμο ακόμα…