Slow Horses Season 3 Review: Μία από τις καλύτερες κατασκοπικές σειρές που θα δεις στο Apple TV+

Η 3η σεζόν συνεχίζει δυναμικά!
06 Ιανουαρίου 2024 17:14
Slow Horses Season 3 Review: Μία από τις καλύτερες κατασκοπικές σειρές που θα δεις στο Apple TV+

Η νέα σεζόν του Slow Horses έκανε φινάλε πριν λίγες ημέρες. Μπορείτε να την βρείτε στον κατάλογο της συνδρομητικής υπηρεσίας του Apple TV+, και βασίζεται στη σειρά λογοτεχνικών βιβλίων Slough House του Mick Herron, ενώ την παραγωγή της έχει αναλάβει η See-Saw Films. Showrunner της είναι ο Άγγλος κωμικός Will Smith, γνωστός για την συμπαραγωγή του στο Veep του HBO, αλλά και για την συμμετοχή του στο βρετανικό The Thick of It.

Η επίσημη σύνοψη του 3ου κύκλου αναφέρει: "Ένας ρομαντικός δεσμός στην Κωνσταντινούπολη απειλεί να αποκαλύψει ένα θαμμένο μυστικό της MI5 στο Λονδίνο. Όταν ο Τζάκσον Λαμπ (ο βραβευμένος με Όσκαρ Gary Oldman) και η ομάδα των απροσάρμοστων πρακτόρων του παρασύρονται στη μάχη, βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια συνωμοσία που απειλεί το μέλλον όχι μόνο του Slough House αλλά και της ίδιας της MI5."

Από την μία λοιπόν έχουμε τους αλκοολικούς, τζογαδόρους, γκαφατζήδες, εθισμένους σε ναρκωτικά, εξαντλημένους συναισθηματικά και σωματικά, απόκληρους πράκτορες της υπηρεσίας αντικατασκοπείας και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, MI5, γνωστοί και ως «slow horses», και από την άλλη τον κυνικό, αντισυμβατικό, μεθύστακα προϊστάμενο τους.

Όλοι αυτοί οι περιθωριακοί χαρακτήρες, διαμορφώνουν μία δυσλειτουργική ομάδα βρετανών πρακτόρων που υπηρετούν στο κατώτερο τμήμα της MI5, το Slough House. Ο καθένας με τα δικά του ελαττώματα και αδυναμίες, προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι ξοφλημένος, ότι έχει ακόμα μέσα του την φλόγα και το κίνητρο για να γίνει ξανά ένας καλός πράκτορας.

Αυτοί οι τύποι και τύπισσες είναι η καρδιά της ιστορίας, ενώ οι αλληλεπιδράσεις και οι δυναμικές που δημιουργούνται μεταξύ των μελών της ομάδας, παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο μείγμα που περιέχει μαύρο χιούμορ, σάτιρα, έρωτα, δράμα και σασπένς. Χαρακτήρες με συναισθηματική πολυπλοκότητα που όσο και αν προσπαθούν να το κρύψουν, νοιάζονται ο ένας για τον άλλον. Ο Jackson Lamb για παράδειγμα, ο ηγέτης αυτής της ιδιόμορφης ομάδας. Τους βρίζει, τους προσβάλλει συνεχώς υπενθυμίζοντας τους ότι είναι άχρηστοι ωθώντας τους προς την παραίτηση, είναι ο πρώτος που θα τρέξει να τους βοηθήσει, να τους ξελασπώσει και να τους υπερασπιστεί. Παρά την κακή του συμπεριφορά, είναι απόλυτα προστατευτικός μαζί τους.

Ο άνθρωπος που μεταφέρει αποτελεσματικά αυτό το κλίμα στην οθόνη δεν είναι άλλος από τον Gary Oldman φυσικά. Το υλικό που του έχουν δώσει οι συγγραφείς φαίνεται να του ταιριάζει απόλυτα. Ο ίδιος θέλησε να βάλει μερικά παραπανίσια κιλά για τον ρόλο που υποδύεται, ενώ ο τρόπος που σέρνει τις λέξεις που βγαίνουν από το στόμα του είναι απλά απολαυστικός. Σε αντίθεση με την 1η σεζόν, τότε που αισθανόσουν ότι τίποτα δεν είναι ικανό να τον κουνήσει από τον αγαπημένο καναπέ του βρώμικου, ακατάστατου, γεμάτο από καπνό τσιγάρων και άδειων μπουκαλιών ουίσκι, γραφείου του, πλέον, είναι συνεχώς σε κίνηση, μοιάζει δηλαδή να έχει βρει κάτι που είχε ξεχάσει, την ανάγκη του να βρίσκεται στο πεδίο, στο επίκεντρο της δράσης.

Και κάπου εδώ θα βρείτε την μεγαλύτερη αλλαγή της 3ης σεζόν από τις προηγούμενες. Υπάρχει περισσότερο δράση. Στη νέα σεζόν, οι σκηνές αυτές είναι αρκετές και είναι έντονες, με μπόλικες μάχες σώμα με σώμα, χειροβομβίδες να πέφτουν δεξιά κι αριστερά, αλλά και αρκετό πιστολίδι. Η πλοκή πλέον, απαιτεί από τους χαρακτήρες να κάνουν περισσότερα βήματα έξω από την ζώνη άνεσης και ασφάλειας τους.

Ξεχωρίζει φυσικά το χαρακτηριστικό βρετανικό φλέγμα που συναντάμε συνήθως στο είδος, με ένα σενάριο αρκετά συμπαγές το οποίο ισορροπεί με μεγάλη άνεση μεταξύ δράματος και μαύρης κωμωδίας, δράσης και αδράνειας, προσφέροντας έτσι στους θεατές μία ιστορία, γεμάτο ένταση, ίντριγκα, απόρρητα μυστικά, ανατροπές και συνομωσίες. 

Επομένως, το Slow Horses, από τους υποδειγματικά αναπτυγμένους χαρακτήρες μέχρι την κατασκοπική του δράση, συνεχίζει να δίνει στους λάτρεις του είδους μία καλογραμμένη, αυθεντική ιστορία που πέρα από κάποια γνώριμα μοτίβα, αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό από τα παραδοσιακά κατασκοπικά θρίλερ. Όσο αφορά το μέλλον της σειράς, είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι θα επιστρέψει στη συχνότητα της Apple και για 4η σεζόν.