Monarch: Legacy of Monsters Review – Μήπως είναι η επόμενη σειρά που πρέπει να ξεκινήσετε;

Το Monsterverse στο Apple TV+
04 Δεκεμβρίου 2023 11:17
Monarch: Legacy of Monsters Review – Μήπως είναι η επόμενη σειρά που πρέπει να ξεκινήσετε;

Οι ταινίες καταστροφής του Χόλιγουντ συνεχίζουν να ενθουσιάζουν και να γοητεύουν. Από ερειπωμένες πόλεις μέχρι ολόκληρες χώρες ισοπεδωμένες, το συγκεκριμένο υποείδος ταινιών δράσης έχει αποκτήσει ανά τα χρόνια το δικό του ξεχωριστό κοινό.

Την εποχή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όμως, στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού, το 1954, στην Ιαπωνία, ο σκηνοθέτης Ishirō Honda, παρουσιάζει το Godzilla, την ιστορία δηλαδή ενός γιγαντιαίου προϊστορικού θαλάσσιου τέρατος που ξυπνάει από τα βάθη της θάλασσας και τρομοκρατεί τους κατοίκους ενός νησιού καθώς βιώνουν την μανία, τον όλεθρο αλλά και την ασταμάτητη βία που φέρνει η εμφάνιση του.  

Η συγκεκριμένη ιστορία καταστροφής σηματοδότησε τη γέννηση ενός νέου είδους στον κινηματογράφο, αυτό των ταινιών kaiju. Με τα χρόνια, το είδος εξελίχθηκε και απέκτησε διεθνή αναγνώριση, κυρίως μέσα από διασκευές του Χόλιγουντ όπως το Godzilla του 1998, του Roland Emmerich και το King Kong του 2005, από τον Peter Jackson. Ήταν το 2014 όμως, με την ταινία σε σκηνοθεσία του Gareth Edwards, Godzilla, που έβαλε τα θεμέλια για την δημιουργία του Monsterverse, ενός ενιαίου δηλαδή σύμπαντος από ραδιενεργά παραμορφωμένα προϊστορικά τέρατα που τρομοκρατούν τον πλανήτη και την ανθρωπότητα.

Στις ταινίες αυτές, οι άνθρωποι είναι συνήθως διακοσμητικά στοιχεία και ο βασικός πρωταγωνιστής είναι οι μεταλλαγμένοι τιτάνες, ενώ ο συμβολισμός ενός αρχετυπικού, ακατανίκητου τέρατος που έχει έρθει για να αφανίσει τα πάντα στο διάβα του, είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία τα οποία βρίσκονται εκεί για να μας υπενθυμίζουν ότι οι ιστορίες αυτές θα ξυπνούν πάντα τους βαθύτερους και χειρότερους φόβους μας, όπως η πυρηνική απειλή αλλά και η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Το συγκεκριμένο franchise μετράει μέχρι στιγμής τέσσερις ταινίες, το Godzilla (2014), το Kong: Skull Island (2017), το Godzilla: King of the Monsters (2019) και το Godzilla vs. Kong (2021), και δυο τηλεοπτικές σειρές, το Skull Island (2023) και το πιο πρόσφατο Monarch: Legacy of Monsters (2023) το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Apple TV+, στις 17 Νοεμβρίου. Αποτελείται από 10 ωριαία επεισόδια και το έχει αναλάβει ως showrunner ο Chris Black, ο οποίος θα βρίσκεται στην παραγωγή μαζί με τους Mat Fraction και Matt Shakman, ενώ θα πρωταγωνιστούν οι Kurt και Waytt Russell, Anna Sawai, Kiersey Clemons, Ren Watabe, Mari Yamamoto, Anders Holm, Joe Tippett και Elisa Lasowski.

Η επίσημη πλοκή της σειράς αναφέρει τα εξής: Μετά την τεράστια μάχη μεταξύ Godzilla και Titans που ισοπέδωσε το San Francisco, το Monarch: Legacy of Monsters ακολουθεί δύο αδέρφια που βαδίζουν στα βήματα του πατέρα τους για να ανακαλύψουν τη σύνδεση μεταξύ της οικογένειάς τους με τη μυστική οργάνωση Monarch. Το δραματικό έπος – που εκτείνεται σε τρεις γενιές – αποκαλύπτει θαμμένα μυστικά και τους τρόπους με τους οποίους τα επικά γεγονότα που συντρίβουν τη γη μπορούν να αντηχούν στη ζωή μας.

Τα νέα επεισόδια προβάλλονται κάθε Παρασκευή με το τελευταίο να είναι προγραμματισμένο για τις 15 Ιανουαρίου. Εμείς είδαμε τα τρία πρώτα επεισόδια, και οι εντυπώσεις μέχρι στιγμής είναι θετικές. Αρχικά, στον τεχνικό τομέα, τα πηγαίνει εξαιρετικά, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το CGI βρίσκεται συχνά-πυκνά στις οθόνες μας λόγω των σκηνών που απεικονίζουν τα τέρατα αλλά και από το γεγονός στο ότι η πλοκή εκτυλίσσεται σε δυο διαφορετικές χρονολογίες.

Η βασική ιστορία, λαμβάνει χώρα στο Τόκιο ένα χρόνο μετά τα καταστροφικά γεγονότα στην ταινία του 2014, Godzilla, που ισοπέδωσε ολοκληρωτικά την πόλη του Σαν Φρανσίσκο, αφήνοντάς πίσω του πόνο και καταστροφή, ενώ, στα flashbacks, γυρνάμε στην δεκαετία του ’50, στις Φιλιππίνες.

Οπότε, χρονολογικά, βρισκόμαστε συνεχώς ανάμεσα σε δυο τοποθεσίες για διαφορετικούς λόγους όμως. Στο “σήμερα”, οι τρεις νεαροί πρωταγωνιστές προσπαθούν να βρουν την αλήθεια για τον πατέρα τους και την συμμετοχή του στην μυστική οργάνωση Monarch. Στο παρελθόν, βλέπουμε κάποιους άλλους τρεις βασικούς χαρακτήρες οι οποίοι βρίσκονται μπροστά σε μία τρομακτική ανακάλυψη.

Είναι αλήθεια ότι τα γεγονότα που συμβαίνουν στο παρελθόν παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, οι χαρακτήρες παίζουν πιο σημαντικό ρόλο στην ιστορία αλλά και καταλαβαίνουμε από νωρίς ποιοι είναι και από που προέρχονται. Καταλαβαίνουμε δηλαδή τα κίνητρα και τα θέλω τους, κάνοντάς τους πιο εύκολους για να ταυτιστεί κάποιος μαζί τους αλλά και να ακολουθήσει το ταξίδι τους στην σειρά.

Αντίθετα, οι τρεις νεαροί στο παρόν, μοιάζουν νωχελικοί ενώ τα περιστατικά που συμβαίνουν, τα εμπόδια, τα μυστικά που αποκαλύπτονται, μοιάζουν κάπως βεβιασμένα. Προφανώς, κάποια στιγμή θα μάθουμε περισσότερα για τους έξι αλλά και για το πως οι ιστορίες τους συνδέονται, μέχρι στιγμής όμως, τους περισσότερους πόντους τους κερδίζει το τρίο και η ιστορία που διαδραματίζεται στο παρελθόν, παρότι η ερμηνεία του γερόλυκου Kurt Russell κλέβει την παράσταση, με τους υπόλοιπους του cast να στέκονται συμπαθητικά δίπλα του.

Θεματικά, η σειρά εμβαθύνει στον αντίκτυπο καταστροφικών γεγονότων αλλά και στις επιπτώσεις του κοινωνικού τραύματος που μπορεί να περάσει από γενιά σε γενιά, το ένστικτο της επιβίωσης αλλά και στην δυαδική φύση του ανθρώπου.

Το τελευταίο ειδικά, παρουσιάζεται εξαιρετικά ως την βασική θεματική μέσα από το εντυπωσιακό opening credits της σειράς.

Η αλήθεια είναι ότι το Monarch: Legacy of Monsters, αποτελεί μία τιμιότατη πρόταση για τους λάτρεις του είδους. Η σειρά κάνει μία αξιόλογη προσπάθεια στο να μας παρουσιάσει έναν κόσμο όπου προϊστορικά, απειλητικά και αιμοβόρα τέρατα είναι αληθινά και μία κοινωνία ανθρώπων που προσπαθεί να προσαρμοστεί αλλά και να αντιμετωπίσει την ύπαρξη τους.