Blue Eye Samurai Review - Αν ο Tarantino έκανε anime...

…μάλλον κάπως έτσι θα έμοιαζε!
10 Νοεμβρίου 2023 16:35
Blue Eye Samurai Review - Αν ο Tarantino έκανε anime...

Στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα της περιόδου Έντο, ένας μοναχικός ρονίν τριγυρνάει από περιοχή σε περιοχή, αναζητώντας εκδίκηση. Η Mizu, μία ταλαντούχα μαχήτρια με σκοτεινό και αιματοβαμμένο παρελθόν, ψάχνει τους 4 άντρες που θεωρεί υπεύθυνους για την κατάσταση της. Το νέο anime του Netflix, είναι ένα συναισθηματικό ταξίδι βίας, τιμής, εκδίκησης αλλά και διαφορετικότητας.

Ο Jane Wu έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία της σειράς, σε σενάριο των Michael Green και Amber Noizumi. Τις φωνές τους δανείζουν οι Patrick Gallagher, Kenneth Branagh, Alain Uy, Brian Takahashi, Randall Park, Brenda Song και Darren Barnet μεταξύ άλλων.

Πολλά είναι τα θετικά που μπορεί να βρει κάποιος στο Blue Eye Samurai. Η σειρά έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από κοινό και κριτικούς, με τους περισσότερους μάλιστα συμφωνούν για την πρωτοτυπία και την ποιότητα της ιστορίας που αφηγείται.

Ο τίτλος είναι από τα πρώτα στοιχεία που προκαλούν ενδιαφέρον. Ο σαμουράι με τα μπλε μάτια. Για ποιο λόγο οι δημιουργοί αισθάνονται την ανάγκη να διαφοροποιήσουν την ηρωίδα τους μέσα από το χρώμα των ματιών της; Την απάντηση φυσικά δεν θα σας την χαλάσουμε, θα την μάθετε μέσα από την σειρά.

Θεματικά, η ιστορία της Mizu εξερευνά ζητήματα που ιντριγκάρουν τον θεατή, όπως η προδοσία αλλά και η αφοσίωση, η αγάπη, το μίσος, η δίψα για εκδίκηση, η τιμή, αλλά και η ταυτότητα. Παρουσιάζεται ο κώδικας τιμής των σαμουράι, Μπουσίντο, και βλέπουμε την ηρωίδα να έρχεται αντιμέτωπη με ηθικά διλλήματα καθώς θα χρειαστεί να αμφισβητήσει μερικούς από τους κανόνες του με απώτερο σκοπό την αναζήτηση της λύτρωσης μέσα από την εκδίκηση. Βιώνει επίσης διαφορετικές πτυχές της αγάπης, και μαθαίνει ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή δύναμης αλλά και αδυναμίας.

Παρότι εσωτερικά επικρατεί μία έντονη συναισθηματική κατάσταση, η στάση της απέναντι στα γεγονότα, η συμπεριφορά της και οι πράξεις της, δείχνουν συνέπεια και προσήλωση στον αρχικό της στόχο. Επιπλέον, κουβαλάει πάνω της χαρακτηριστικά ενός βυρωνικού ήρωα. Είναι δηλαδή, μοναχική, μελαγχολική, έξυπνη, αλαζόνας, κυνική, ευάλωτη, γεμάτη τύψεις αλλά την ίδια στιγμή και αμετανόητη, χωρίς ιδιαίτερη συμπάθεια προς τις κοινωνικές νόρμες. Η Mizu, είναι μία γοητευτική ηρωίδα που μπορείς να κατανοήσεις τα κίνητρά της, τη ψυχοσύνθεσή της, τις δυσκολίες της, τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της, με αποτέλεσμα να ταυτίζεσαι μαζί της.

Πέρα από το πρωτότυπο σενάριο το οποίο συνδυάζει ιδανικά το δράμα με την δράση και το χιούμορ, τους καλογραμμένους χαρακτήρες, με την Mizu, φυσικά να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους, το Blue Eye Samurai, είναι απόλαυση για τα μάτια. Πίσω από ένα ιστορικό και πολιτιστικό σκηνικό, κάθε πλάνο μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Με αυτή την αισθητική, που πραγματικά σου μαγνητίζει το βλέμμα, είναι εύκολο να βυθιστείς στον κόσμο που έχουν δημιουργήσει οι Michael Green και Amber Noizumi.

Ένας κόσμος πανέμορφος οπτικά, ζοφερός και δύσκολος όμως για τους χαρακτήρες που ζουν μέσα σε αυτόν. Οι σκηνές μάχης είναι γεμάτες ωμή βία, με αρμονία στην κίνηση, πλημμυρισμένες στο αίμα και υπέροχα χορογραφημένες.

Η σειρά των Green και Noizumi έχει εμφανές επιρροές τόσο στο στυλ όσο και υφολογικά από τον Ιαπωνικό κινηματογράφο, όμως, αυτό που ίσως φανεί πιο οικείο σε πολλούς, είναι η σύνδεση που κάνουν με το σινεμά του Tarantino, και πιο συγκεκριμένα με το Kill Bill. Μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία με την ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη και αυτό προσδίδει μία έξτρα διασκεδαστική νότα στην θέασή της.

Το Blue Eye Samurai, ανήκει σίγουρα στις καλύτερες anime σειρές της φετινής χρονιάς. Ο ρυθμός της πλοκής είναι τόσο μεταδοτικός που σε ωθεί να πατάς το play για το επόμενο επεισόδιο μέχρι το ανατρεπτικό φινάλε. Η πρώτη σεζόν αποτελείται από οκτώ επεισόδια, διάρκειας από 35 έως 62 λεπτά το καθένα και είναι διαθέσιμη στο Netflix. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση για την συνέχειά της.