Gran Turismo: Μία αναπάντεχα τίμια βιογραφική ταινία – Review

Γεμάτη σασπένς και συναίσθημα
22 Αυγούστου 2023 09:12
Gran Turismo: Μία αναπάντεχα τίμια βιογραφική ταινία – Review

Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, είτε είσαι λάτρης των αυτοκινήτων είτε όχι, ταιριάζει όσα λίγα αθλήματα με τον κόσμο του κινηματογράφου. Καταφέρνει πάντα να ξεσηκώνει το σινεφίλ κοινό μέσα από συναρπαστικές κούρσες αλλά και να το ακουμπάει συναισθηματικά με τις συγκινητικές ιστορίες των πρωταγωνιστών, ειδικά όταν αυτές προκύπτουν μέσα από πραγματικά γεγονότα. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Από το πρόσφατο "Ford v Ferrari" μέχρι το "Rush" του 2013, οι ταινίες αυτές έχουν την δυνατότητα να προκαλούν έντονα συναισθήματα στον θεατή γεμάτα σασπένς, ενθουσιασμό και συγκίνηση. Το ταξίδι των χαρακτήρων μέσα από την πλοκή, φέρνει πιο κοντά του το κοινό και του “μιλάει” σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο.

Χωρίς βέβαια να υπάρχει ζήτημα σύγκρισης με τους παραπάνω τίτλους, κάτι ανάλογο προσπαθεί να καταφέρει και η νέα βιογραφική ταινία του σκηνοθέτη Neill Blomkamp, Gran Turismo.

Σε κάποια σημεία τα καταφέρνει, σε κάποια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ο Blomkamp, παίρνει την συναρπαστική, αληθινή ιστορία του Jann Mardenborough και δημιουργεί μία αναπάντεχα διασκεδαστική κινηματογραφική εμπειρία. Όπως αναφέρει και η επίσημη σύνοψη, η ταινία Gran Turismo αφηγείται την απόλυτη ιστορία ενός παράτολμου εφηβικού ονείρου που έγινε πραγματικότητα. Οι δεξιότητες του Mardenborough του εξασφάλισαν τη νίκη σε μια σειρά από διαγωνισμούς της Nissan και κατάφεραν να τον κάνουν έναν πραγματικό επαγγελματία οδηγό αγώνων.

Η κινηματογραφική μεταφορά είναι σε σκηνοθεσία του Neill Blomkamp, γνωστού για τα District 9 και Elysium, σε σενάριο των Jason Hall (American Sniper) και Zach Baylin (King Richard) ενώ το καστ πλαισιώνουν οι:  Archie Madekwe, David Harbour, Orlando Bloom, Darren Barnet, Geri Halliwell, Djimon Hounsou και Takehiro Hira. Παραγωγός στην ταινία είναι και ο δημιουργός των Gran Turismo και επικεφαλής της Polyphony Digital, Kazunori Yamauchi.

Στην ιστορία του νεαρού Mardenborough, θα δούμε όλους τους χαρακτήρες που θα συναντούσες σε ένα κλασικό βιογραφικό, αθλητικό δράμα. Τον πατέρα που δεν εγκρίνει και διαφωνεί με το όνειρο που θέλει να ακολουθήσει ο γιος του, το κορίτσι εκείνο που κλέβει την καρδιά του, την κάπως πιο υποστηρικτική μητέρα, τον ανταγωνιστή του και τον επικριτικό, σκληροτράχηλο προπονητή ο οποίος βρίσκεται εκεί για να καθοδηγήσει τον πρωταγωνιστή μας στον δύσκολο δρόμο για την επίτευξή του στόχου του. Και φυσικά, ο συναισθηματικός πυρήνας της ταινίας είναι η ελπίδα. Η ελπίδα ενός αουτσάιντερ να νικήσει αντιπάλους πολύ ανώτερους από εκείνον.

Ο ρυθμός των γεγονότων έχει μία σταθερότητα, μία γρήγορη αφηγηματική ροή που δεν αφήνει τον θεατή αμήχανο μπροστά σε ό,τι συμβαίνει στην οθόνη. Τα ειδικά εφέ παίζουν πάντα σημαντικό ρόλο σε τέτοιου είδους ταινίες, κι αυτή τη φορά οι τεχνικοί πίσω από αυτά παρουσιάζουν ένα τίμιο αποτέλεσμα.

Στο καστ υπάρχουν καλοί ηθοποιοί που πλαισιώνουν τον βασικό πρωταγωνιστή της ταινίας για τον οποίον κάποιος μπορεί να κρατάει τις επιφυλάξεις του όσο αφορά τις ερμηνευτικές του ικανότητες. Δεν πείθει στον βαθμό που θα περίμενε κανείς. Οι εσωτερικές του συγκρούσεις, η σχέση πατέρα-γιου, οι δυσκολίες και οι αμφισβητήσεις που δέχεται, τελικά αποτυπώνονται μέσα από μία – όχι ξύλινη, αλλά κάπως αδύναμη ερμηνεία.

Συνολικά, τα δυνατά σημεία του Gran Turismo βρίσκονται στις σκηνές των αγώνων, τόσο των πραγματικών όσο και των προσομοιώσεων. Καταφέρνει δηλαδή να “πιάσει” τα έντονα συναισθήματα που μπορεί να προσφέρει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, όπως και τον ενθουσιασμό και έξαψη που μπορεί να αισθάνεται ένας gamer πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος ενός παιχνιδιού που λατρεύει να παίζει. Εκεί που μάλλον αποτυγχάνει είναι στο συναισθηματικό κομμάτι.

Τελικά, πραγματική σύνδεση μεταξύ των θεατών και των πρωταγωνιστών της ιστορίας δεν θα υπάρξει ποτέ. Ο λόγος που έχουμε αυτό το αποτέλεσμα στο συναισθηματικό κομμάτι, ίσως είναι εξαιτίας της αρκετά προβλέψιμης πλοκής που μοιάζει περισσότερο σαν ο σκηνοθέτης να βάζει τικ σε κουτάκια παρά να μας αφηγηθεί μία όντως ασυνήθιστη και συναρπαστική πραγματική ιστορία ενός τύπου από την Μεγάλη Βρετανία που κατάφερε από απλός gamer να γίνει πραγματικός οδηγός αγώνων ταχύτητας.