Silo: Τα πάντα ανατρέπονται μετά και το φινάλε της 1ης σεζόν - Review

Η τελική μας άποψη για τη νέα δυστοπική σειρά του Apple TV+
10 Ιουλίου 2023 12:56
Silo: Τα πάντα ανατρέπονται μετά και το φινάλε της 1ης σεζόν - Review

Αν ρίξουμε μία ματιά στον κατάλογο του Apple TV+, θα βρούμε σειρές επιστημονικής φαντασίας όπως το Foundation, το For All Mankind, το Invasion, το Severance, το Amazing Stories, το Extrapolations και πολλές άλλες. Δεν γνωρίζω αν κάτι τέτοιο ήταν στα σχέδια τους, στα αρχικά τους πλάνα ή τους βγήκε στην πορεία, όμως, αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι η συγκεκριμένη streaming πλατφόρμα έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στο είδος, σε τέτοιο βαθμό που μπορούμε πλέον να την θεωρούμε το «σπίτι των sci-fi τηλεοπτικών σόου». Το αξιοσημείωτο φυσικά είναι ότι υπάρχει και ποιότητα πίσω από την κάθε σειρά. Όποια κι αν επιλέξεις να δεις, έχει ένα στάνταρ επίπεδο το οποίο είναι πάντα άνω του μετρίου.

Αυτή ήταν μία γενική παρατήρηση που ήθελα από καιρό να εκφράσω. Επιστρέφοντας στο Silo τώρα, τη νέα δυστοπική σειρά επιστημονικής φαντασίας της ψηφιακής πλατφόρμας βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Hugh Howey, που έκανε φινάλε πριν λίγες ημέρες, μόνο θετικά σχόλια μπορούμε να κάνουμε.

Η 1η της σεζόν, είναι γεμάτη σασπένς, δράση, μυστήριο, αποκαλύψεις, προδοσίες, με μία ενδιαφέρουσα ιστορία γύρω από καλογραμμένους χαρακτήρες η οποία όμως, παίρνει όσο χρόνο χρειάζεται για να ξεδιπλωθεί μέσα από τα 10 ωριαία επεισόδια. Διότι, όπως είχαμε αναφέρει και στις εντυπώσεις μας από τα δυο πρώτα επεισόδια, η σειρά είναι για τους πιο υπομονετικούς θεατές.

Στο Silo λοιπόν, πρωταγωνιστούν οι: Rebecca Ferguson (Dune, Doctor Sleep), Harriet Walter (Succession), Chinaza Uche (Dickinson), Avi Nash (The Walking Dead), David Oyelowo (Selma), Rashida Jones (Parks and Recreation) και Tim Robbins (Mystic River. Shawshank Redemption).

Showrunner και σεναριογράφος της σειράς είναι ο Graham Yost των Band of Brothers και Justified, ενώ ο Morten Tyldum του The Imitation Game σκηνοθέτησε τρία επεισόδια. Η επίσημη σύνοψη της σειράς αναφέρει: Σε ένα ερειπωμένο και τοξικό μέλλον, χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε ένα γιγάντιο σιλό βαθιά κάτω από τη γη. Όταν ο σερίφης παραβιάζει έναν βασικό κανόνα της κοινότητας και οι κάτοικοι πεθαίνουν μυστηριωδώς, μια μηχανικός ονόματι Juliette αρχίζει να ψάχνει για την αλήθεια και αποκαλύπτει κάποια συγκλονιστικά μυστικά για το μέρος που ζει.

Η σειρά εξερευνά τον αγώνα της ανθρωπότητας για επιβίωση σε έναν κόσμο όπου η επιφάνεια της Γης έχει καταστεί ακατοίκητη και οι άνθρωποι της αναγκάζονται να ζήσουν σε ένα τεράστιο υπόγειο. Τα ερωτηματικά αλλά και τα αινίγματα που χρειάζεται να απαντηθούν είναι πολλά και ο τρόπος που παρουσιάζονται από τους σεναριογράφους είναι το στοιχείο που κάνει το συγκεκριμένο τηλεοπτικό σόου να ξεχωρίζει στο είδος του. Τα μυστικά του αποκαλύπτονται σταδιακά, όπως και οι απαντήσεις που δίνονται, ο δρόμος δηλαδή προς την αλήθεια για τον κεντρικό χαρακτήρα, είναι επίπονος, τραυματικός αλλά και λυτρωτικός. Το ντετεκτεβίστικο ύφος της ταιριάζει απόλυτα με το περιβάλλον στο οποίο εξελίσσεται.

Σκοτεινό, μουντό, κλειστοφοβικό, η ποιότητα της παραγωγής είναι εξαιρετική και κάνει αυτό το μέρος να μοιάζει οπτικά εντυπωσιακό αλλά και ζοφερό συγχρόνως. Αυτή η προσοχή στην λεπτομέρεια από τους σκηνογράφους αλλά και ο ρυθμός που προχωράει η πλοκή, είναι ο λόγος που το κοινό θα παρασυρθεί και θα βυθιστεί στο δυστοπικό κόσμο του Silo.

Επίσης, ο ηχητικός σχεδιασμός και η μουσική ξεχωρίζουν, προσθέτοντας μία στοιχειωτική και απειλητική ενέργεια στην ατμόσφαιρα αλλά δίνοντας και επιπλέον ένταση στις σκηνές δράσης οι οποίες από ένα σημείο και μετά είναι αρκετά συχνές. Αυτό το χαρακτηριστικό βέβαια, ο ρυθμός δηλαδή, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μπορεί να περιορίσει το ενδιαφέρον κάποιων προς την σειρά. Μπορεί να βαρεθούν και την παρατήσουν με απλά λόγια.

Αν ο ρυθμός για κάποιους μπορεί να θεωρηθεί αδυναμία, οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι σίγουρα ένα από τα δυνατά χαρτιά της σειράς. Πιο συγκεκριμένα, η Rebecca Ferguson είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή ως Juliette, απεικονίζοντάς την ως μια ισχυρή, έξυπνη και συμπονετική ηρωίδα που αμφισβητεί τα πάντα γύρω της και παλεύει μέχρι το τέλος για τα πιστεύω της.

Σίγουρα κουβαλάει το σόου με την χαρισματική της παρουσία, και, ο αγώνας που δίνει, η αναζήτηση της αλήθειας, η επιμονή της αλλά και το τραυματικό παρελθόν της, δεν σου δίνουν πολλά περιθώρια παρά να είσαι μαζί της συναισθηματικά στο ταξίδι της.

Κλείνοντας, το Silo, είναι μία ποιοτική σειρά στο είδος της που θα σας καθηλώσει από την αρχή μέχρι το τέλος, με τις ανατροπές της πλοκής, τις συναρπαστικές σεκάνς δράσης, τις πιο ευαίσθητες στιγμές της αλλά και με τις φιλοσοφικές της ερωτήσεις. Είναι μία σειρά που προσπαθεί μέσα σε όλα να εξερευνήσει τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε έναν κυνικό κόσμο που η ανθρωπιά πλέον απουσιάζει. Το Apple TV+ έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει 2η σεζόν, παρόλα αυτά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ημερομηνία.