No Hard Feelings Review – Η Jennifer Lawrence παραδίδει μαθήματα αποπλάνησης και γέλιου

Η άποψή μας για τη νέα ρομεντί της Sony Pictures
27 Ιουνίου 2023 11:09
No Hard Feelings Review – Η Jennifer Lawrence παραδίδει μαθήματα αποπλάνησης και γέλιου

Το No Hard Feelings εξερευνά μέσα από κωμική ματιά τη σχέση μιας 32χρονης γυναίκας και ενός 19χρονου αγοριού, που και οι δύο όμως αναζητούν κάτι περισσότερο από τη ζωή τους. Είναι μια ταινία που “παίζει” με τα στερεότυπα και τους κανόνες της κοινωνίας που ζουν οι δυο χαρακτήρες της, προσπαθώντας να αναδείξει τη χαρά αλλά και την ομορφιά που κρύβεται πίσω από την αγάπη προς τον συνάνθρωπό σου.

Η Maddie, οδηγός της Uber, αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της και γενικότερα βρίσκεται σε μία δύσκολη φάση με τα οικονομικά της. Ζει σε μια μικρή πόλη στο Οχάιο, όπου νιώθει παγιδευμένη, δίχως κίνητρο, σκοπό και στόχους για το μέλλον της. Έχει κακό ιστορικό με τις σχέσεις της και δεν πιστεύει στην αληθινή αγάπη. Είναι κυνική, σαρκαστική και επαναστατική, αλλά και μοναχική, ανασφαλής και ευάλωτη.

Μια μέρα λοιπόν, λαμβάνει μια ασυνήθιστη πρόταση από ένα πλούσιο ζευγάρι. Το ζευγάρι θέλει να την προσλάβει για να βγει με τον γιο τους Percy για ένα συγκεκριμένο διάστημα. Ο Percy είναι ένα 19χρονο αγόρι που πρόκειται να αποφοιτήσει από το γυμνάσιο και να πάει στο Χάρβαρντ. Είναι έξυπνος, ευγενικός και περίεργος, αλλά και ντροπαλός, αφελής και άπειρος σε πολλά θέματα. Δεν είχε ποτέ κοπέλα και δείχνει μία δυσκολία στο να ταιριάξει με τους συνομηλίκούς του. Είναι ευγενικός και υπάκουος, ενώ την ίδια στιγμή, φιλόδοξος και ανήσυχος.

Η Maddie λέει το ναι στη συμφωνία πιστεύοντας αρχικά ότι θα κερδίσει εύκολα λεφτά, το βλέπει όμως και ως μία διέξοδο από τις δικές της δυσκολίες και προβλήματα. Σκοπεύει να μάθει στον νεαρό, άβγαλτο Percy πώς να χτίσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να γίνει περισσότερο εξωστρεφής και γενικότερα να του δείξει τις απολαύσεις της ζωής.

Ωστόσο, το σχέδιό της δε θα πάει ακριβώς όπως το είχε στο μυαλό της. Σύντομα, αυτό που θα ανακαλύψει είναι ότι ο Percy δεν είναι ένα κλασικό έφηβο αγόρι. Μάλλον δεν ενδιαφέρεται και τόσο για πάρτι και σεξ. Του αρέσει η τέχνη και λογοτεχνία. Αυτό που τον γοητεύει από τον χαρακτήρα της Maddie, δεν είναι η ακραία συμπεριφορά της, αλλά η αυθεντικότητά της, το θάρρος της και η άγνοια φόβου. Όσο περισσότερο χρόνο περνούν μαζί, τόσο αναπτύσσουν μία πιο ουσιαστική και ειλικρινή σχέση.

Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Gene Stupnitsky, ο οποίος έγραψε το σενάριο μαζί με τον John Phillips και πρωταγωνιστούν οι: Jennifer Lawrence, Andrew Barth Feldman, Laura Benanti, Natalie Morales και Matthew Broderick.

Οι Stupnitsky και Phillips, δημιούργησαν μία έξυπνη και αστεία κωμωδία που ισορροπεί το χιούμορ με τις πιο ευαίσθητες και τρυφερές στιγμές της. Η ιστορία τους μπορεί να μην είναι απρόβλεπτη ή καινοτόμα, παρόλα αυτά, εμβαθύνει όσο χρειάζεται στην σχέση μεταξύ δυο διαφορετικών ατόμων, με εντελώς αντίθετες προσεγγίσεις στην ζωή.

Αν μη τι άλλο, τέτοιου τύπου δυναμικές ανάμεσα σε χαρακτήρες στο σινεμά, προκαλούν πάντα το ενδιαφέρον του θεατή. Επιπλέον, αυτό που κάνει την ταινία να λειτουργεί είναι η χημεία μεταξύ της Lawrence και του Feldman, που είναι και οι δύο εξαιρετικοί στους ρόλους τους.

Η Lawrence είναι μία φυσική κομεντιέν, που δείχνει όμως και το δραματικό της εύρος καθώς αποκαλύπτει την μοναχικότητα αλλά και τα ευαίσθητα σημεία της Maddie. O Feldman στο ρόλο του δύστροπου αλλά γλυκού Percy, παρουσιάζει κι αυτός το βάθος που απαιτείται από τον δικό του χαρακτήρα.

Κι οι δυο καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την ιστορία τους με ικανοποιητικό τρόπο, καθώς όλες οι αλλαγές και μεταμορφώσεις έρχονται οργανικά μέσα από την πλοκή. Ωστόσο, η ταινία έχει και σοβαρές αδυναμίες.

Μερικές από αυτές είναι τα χοντροκομμένα αστεία τα οποία βασίζονται κυρίως σε φθηνό χιούμορ, αλλά και η αρκετά προβλέψιμη κατάληξη της ιστορίας. Θα μπορούσε επίσης να εξερευνήσει βαθύτερα τα θέματα του χάσματος των γενεών, της ταξικής διαφοράς αλλά και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Συνολικά, το No Hard Feelings είναι μία ενδιαφέρουσα ρομεντί η οποία ανά διαστήματα προσπαθεί να πειραματιστεί με τις συμβάσεις του είδους. Αυτό που είναι σίγουρο βέβαια, είναι ότι οι fans της Jennifer Lawrence θα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν σε έναν ρόλο που αισθάνεσαι ότι της ταιριάζει απόλυτα.