Black Knight - Review: Είναι αυτή η νέα κορεάτικη σειρά του Netflix το επόμενο 'κόλλημα';

Αν ζείτε και αναπνέετε για δυστοπίες, το ‘Black Knight’ είναι το οξυγόνο σας!
15 Μαΐου 2023 11:49
Black Knight - Review: Είναι αυτή η νέα κορεάτικη σειρά του Netflix το επόμενο 'κόλλημα';

Το φρέσκο μεταποκαλυπτικό σόου Black Knight που μόλις πρόσφατα προστέθηκε στο Netflix, έρχεται από τη Νότια Κορέα και υπόσχεται να σε βάλει για τα καλά σε μία καθηλωτική τηλεοπτική δυστοπία διά χειρός του δημιουργού Cho Ui-seok.

Εν προκειμένω, σε πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε τον Kim Woo-bin (Uncontrollably Fond, Our Blues), ενώ τον πλαισιώνουν οι: Song Seung-heon (Voice, Black), Kang Yoo-seok (Light on Me), Esom, Kim Eui-sung (Train to Busan), Jin Kyung, Nam Kyung-eup, Roh Yoon-seo και ο Lee Joo-seung. Πρόκειται για μία δυσοίωνα φουτουριστική μίνι σειρά-διαμαντάκι η οποία αντλεί έμπνευση από το ομότιτλο webtoon του Lee Yun-kyun, και απαρτίζεται συνολικά από έξι επεισόδια περίπου σαράντα πέντε λεπτών το καθένα.

 

Η υπόθεση εκτυλίσσεται εν έτει 2071, με τη γη να έχει χτυπηθεί από έναν μετεωρίτη και την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει προκύψει μετά από το εν λόγω ολέθριο συμβάν να έχει ανατρέψει κάθε ισορροπία πάνω στον πλανήτη. Πλέον, ό,τι έχει απομείνει από την ανθρωπότητα κατορθώνει να επιβιώσει με περιορισμένους πόρους οι οποίοι κατανέμονται από ειδικούς διανομείς-φρουρούς, τους λεγόμενους «Μαύρους Ιππότες» που αναλαμβάνουν την παράδοση αυτών των πολύτιμων εφοδίων. Τα αποθέματα οξυγόνου, όπως και τα βασικά αγαθά είναι λιγοστά. Οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να φορούν κατάλληλα κατασκευασμένες μάσκες για να αναπνέουν κανονικά.

H κορεατική χερσόνησος στο μεγαλύτερο μέρος της θυμίζει έρημο, και μόνο 1% του πληθυσμού της έχει διασωθεί χωρισμένο σε διαφορετικές οικιστικές ζώνες με κριτήριο την κοινωνική θέση του καθενός. Κάποτε, ένας από τους «Μαύρους Ιππότες», ο φημισμένος '5-8' συναντά έναν έφηβο, τον ‘Sa-Wol’ που τον έχει ως πρότυπό του και θέλει να του μοιάσει. Η γνωριμία τους αυτή θα αποτελέσει την αρχή για ένα ντόμινο καταιγιστικών εξελίξεων που θα φέρουν στην επιφάνεια πολλά ένοχα μυστικά για αυτούς που ευθύνονται για την καθεστηκυία τάξη. Ο ήρωας αποφασίζει να εκπαιδεύσει τον νεαρό και να ρίξει φως στην αλήθεια. Μια δυνατή φιλία και ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτοανακάλυψης ξεκινά μέσα σε έναν άκρως σκοτεινό και επικίνδυνο κόσμο.

Το παρόν project προσεγγίζει με πολύ ευρηματικό τρόπο το ενδεχόμενο ενός Αρμαγεδώνα και το πως διαμορφώνεται η επαύριός του πάνω στη Γη με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο από άποψη οικολογικής καταστροφής όσο και από άποψη κοινωνικής συνύπαρξης και διαβίωσης. Ευθύς εξαρχής δομείται άρτια το συγκεκριμένο πλαίσιο καλλιεργώντας την αίσθηση της απειλής, της αβεβαιότητας και μιας ζοφερής πραγματικότητας σε έναν τόπο ρημαγμένο και μαραζωμένο.

Επιπλέον, η σειρά είναι διάσπαρτη με ουσιαστικούς προβληματισμούς, φλέγοντα ερωτήματα αλλά και αιχμηρά σχόλια πάνω σε ζητήματα που αφορούν στη στάση του ανθρώπου απέναντι στη φύση και στον συνάνθρωπό του. Γίνεται λόγος για το κοινωνικό χάσμα που βαθαίνει ακόμη περισσότερο σε περιπτώσεις ανεξέλεγκτων κρίσεων και το κύμα ταλαιπωρημένων προσφύγων που μπορεί να προέλθει από κάτι τέτοιο.

Συν τοις άλλοις, δίνεται έμφαση στο πόσο ραγδαία αυξάνονται οι αντίστοιχες ανισότητες, η σύγκρουση συμφερόντων και ο αποκλεισμός των πολλών για να ευνοηθούν λίγοι μόνο προνομιούχοι. Υπογραμμίζεται πως μία άλλη «Γη της Επαγγελίας» είναι στα σκαριά αλλά δεν είναι προσβάσιμη για όλους.

Ο σκελετός του θεάματος αυτού χτίζεται πάνω στην αξία της οικογένειας, της φιλίας, της εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης, της ομαδικότητας, ενώ στο αντίπαλο δέος βρίσκονται η απληστία, η διαφθορά, η μεγαλομανία, η πλεονεξία, η έλλειψη ηθικής και ο ατομικισμός.

Το στοιχείο της ίντριγκας, του απρόβλεπτου, της συγκίνησης και της έκπληξης συνέχουν το όλο εγχείρημα μέσα από καλογραμμένες σκηνές δράσης οι οποίες λαμβάνουν χώρα με γρήγορο ρυθμό και ένταση, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του δέκτη μέχρι το τέλος. Η χρησιμοποίηση ειδικών εφέ με μία sepia αισθητική ντύνουν ταιριαστά τα εξωτερικά πλάνα όπου αποδίδεται πολύ εύστοχα η μόλυνση του αέρα και οι απανωτές καταδιώξεις σε μία απεραντοσύνη από άμμο και χαλάσματα. Επίσης, η επιλογή της μουσικής χτίζει ακόμη πιο στιβαρά την υποβλητικότητα με την οποία ντύνεται κάθε τεκταινόμενο.

Ο Kim Woo-bin επιστρέφει δυναμικά στην τηλεόραση μετά από μία σύντομη παύση, και μας συστήνεται ως ένας αινιγματικός, σκληροτράχηλος και δίκαιος χαρακτήρας, ο '5-8', με ένα ξεχωριστό origins story που σε κερδίζει αβίαστα. Αλλά και το υπόλοιπο cast ανταπεξέρχεται εξίσου επιτυχημένα στις ανάγκες του ρόλου τους. Για παράδειγμα, τον Song Seung-heon αγαπάς να τον μισείς, ενώ τον πιτσιρικά Kang Yoo-seok τον συμπαθείς από το πρώτο κιόλας λεπτό, όπως άλλωστε και τον Kim Eui-sung που υποδύεται τον ‘Παππού’, έναν ηλικιωμένο που είναι μία κατηγορία από μόνος του. 

Αν ζεις και αναπνέεις για δυστοπίες, τότε το Black Knight είναι το οξυγόνο σου, και καταφτάνει στη μικρή οθόνη για να σου παραδώσει ένα σπέσιαλ πακέτο sci-fi περιπέτειας, αγωνίας, ελπίδας και αναστοχασμού που σίγουρα θα υπογράψεις με ενθουσιασμό για να το παραλάβεις!

Tags: