Silo Review: Η νέα δυστοπική σειρά του Apple TV+ αξίζει σίγουρα την προσοχή σας

Οι εντυπώσεις μας από τα πρώτα επεισόδια
10 Μαΐου 2023 10:41
Silo Review: Η νέα δυστοπική σειρά του Apple TV+ αξίζει σίγουρα την προσοχή σας

Αν είσαι λάτρης της δυστοπικής μυθοπλασίας ή σου αρέσει απλά να βυθίζεσαι σε μυστηριακούς μετά-αποκαλυπτικούς κόσμους τότε το "Silo", που στριμάρει στο Apple TV+ από τις 5 Μαΐου, είναι σίγουρα από τις σειρές που πρέπει να τσεκάρεις σύντομα. Από τα πρώτα κιόλας επεισόδια δείχνει ότι είναι διατεθειμένη να ρισκάρει, τόσο στην αφήγηση όσο και στην σκηνοθεσία. Είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Hugh Howey ενώ ο showrunner και σεναριογράφος της σειράς είναι ο Graham Yost των Band of Brothers και Justified, ενώ ο Morten Tyldum του The Imitation Game σκηνοθέτησε τρία επεισόδια.

Πρωταγωνιστούν οι: Rebecca Ferguson (Dune, Doctor Sleep), Harriet Walter (Succession), Chinaza Uche (Dickinson), Avi Nash (The Walking Dead), David Oyelowo (Selma), Rashida Jones (Parks and Recreation) και Tim Robbins (Mystic River. Shawshank Redemption). Η επίσημη σύνοψη της σειράς λέει: Σε ένα ερειπωμένο και τοξικό μέλλον, χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε ένα γιγάντιο σιλό βαθιά κάτω από τη γη. Όταν ο σερίφης παραβιάζει έναν βασικό κανόνα της κοινότητας και οι κάτοικοι πεθαίνουν μυστηριωδώς, μια μηχανικός ονόματι Juliette αρχίζει να αποκαλύπτει κάποια συγκλονιστικά μυστικά και την αλήθεια για το μέρος που ζει.

Το Silo λοιπόν είναι μία σειρά που εξερευνά τον αγώνα της ανθρωπότητας για επιβίωση σε έναν κόσμο όπου η επιφάνεια της Γης έχει καταστεί ακατοίκητη και οι άνθρωποι της αναγκάζονται να ζήσουν σε ένα τεράστιο υπόγειο. Τα ερωτηματικά αλλά και τα αινίγματα που χρειάζεται να απαντηθούν από τους θεατές είναι πολλά και ο τρόπος που παρουσιάζονται από τους σεναριογράφους είναι το χαρακτηριστικό που κάνει το συγκεκριμένο τηλεοπτικό σόου να ξεχωρίζει στο είδος του. Η κεντρική ιδέα της είναι ιντριγκαδόρικη. Με τα βιβλία ιστορίας να έχουν καταστραφεί σε τέτοιο βαθμό που οι κάτοικοι δεν είναι σίγουροι πώς έφτασαν εκεί ή τι συνέβη στον έξω κόσμο, το μοναδικό που γνωρίζουν πολύ καλά είναι ότι το έξω ισούται με θάνατο.

Έτσι, εμείς ως θεατές μένουμε με τα ίδια  αναπάντητα ερωτήματα. Τι συνέβη και κατέληξαν όλοι σε αυτό το υπόγειο καταφύγιο; Ποιος το έφτιαξε; Ποιο γεγονός κατέστρεψε το περιβάλλον της Γης; Μήπως κρύβεται κάτι μεγαλύτερο από πίσω; Όλα αυτά τα ερωτηματικά προφανώς και κάποια στιγμή θα απαντηθούν, μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή όμως, οι υπεύθυνοι της σειράς έχουν δημιουργήσει μία έντονη αίσθηση προσμονής που προκαλεί το ενδιαφέρον σου για την συνέχεια. Ακολουθεί βέβαια πιστά το παλιότερο τηλεοπτικό φορμάτ, δεν μοιάζει δηλαδή με μονταρισμένη ταινία κομμένη σε 10 επεισόδια, αλλά περισσότερο με μία σειρά που έχει βελτιώσει την τεχνική του cliffhanger.

Επίσης, η παραγωγή της έχει κάνει εντυπωσιακή δουλειά ώστε να καταφέρει να κάνει αυτό το έντονα κλειστοφοβικό και δυστοπικό περιβάλλον να μοιάζει πιστευτό. Ο σχεδιασμός των δωματίων αλλά και του καταφύγιου γενικότερα είναι εξαιρετικός με τους υπεύθυνους να έχουν φτιάξει έναν κόσμο οπτικά εντυπωσιακό αλλά και ζοφερό ταυτόχρονα. Αυτή η προσοχή στην λεπτομέρεια δημιουργεί μία στοιχειωτική ατμόσφαιρα με το κοινό να παρασύρεται εύκολα αλλά και να βυθίζεται σε αυτόν τον δυστοπικό κόσμο.

Αισθάνεσαι δηλαδή ότι οι χαρακτήρες ζούνε σε ένα καταπιεστικό μέρος, σκοτεινό και γεμάτο μυστικά. Δίνεται μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση σεναριακά στην προσεγμένη ανάπτυξη αυτών των χαρακτήρων. Αυτό, προσθέτει ένα επιπλέον συναισθηματικό βάθος στην ιστορία που παρακολουθούμε.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσιάζει η σειρά είναι ο τρόπος που εξετάζει θεματικές όπως η ατομικότητα αλλά και η εξουσία. Στο περιβάλλον όπου ζουν οι άνθρωποι υπάρχει μία διακριτική αλλά αυστηρή ιεραρχία η οποία τρέφεται από μία κουλτούρα φόβου. Αυτό όπως είναι λογικό, επηρεάζει σημαντικά του χαρακτήρες, με κάποιους να αποδέχονται τη μοίρα τους και κάποιους άλλους να πιέζουν το σύστημα.

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση, χρειάζεται ασφαλώς τον απαραίτητο χρόνο. Για να εδραιωθεί ο κόσμος αλλά και οι χαρακτήρες της ιστορίας, απαιτείται ένας συγκεκριμένος ρυθμός που για κάποιους θεατές μπορεί να θεωρηθεί μέχρι και αργός. Βέβαια, η σειρά μοιάζει τόσο καλοστημένη μέχρι στιγμής που αισθάνεσαι ότι η ανταμοιβή στο φινάλε της θα δικαιώσει όσους την ακολούθησαν. Είναι αλήθεια ότι έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες. 

Συνοψίζοντας, το Silo, με την κάπως πιο στοχαστική του αφήγηση, έχει όλα τα προσόντα και τις αρετές για να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί από μεγάλη μερίδα του τηλεοπτικού κοινού. Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του κειμένου, έκανε πρεμιέρα στο Apple TV+ στις 5 Μαΐου με δυο επεισόδια. Έπειτα, τα επεισόδια θα προβάλλονται κάθε Παρασκευή μέχρι το φινάλε της σειράς στις 30 Ιουνίου.