Guardians of the Galaxy Vol. 3 Review: Το γλυκόπικρο φινάλε της πιο ασυμβίβαστης παρέας του MCU

Μία από τις καλύτερες τριλογίες του franchise… αν όχι η καλύτερη
08 Μαΐου 2023 11:30
Guardians of the Galaxy Vol. 3 Review: Το γλυκόπικρο φινάλε της πιο ασυμβίβαστης παρέας του MCU

Η τρίτη και τελευταία ταινία για τους Guardians of the Galaxy, είναι μία από τις καλύτερες ιστορίες που έχουν ειπωθεί στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, ολοκληρώνοντας έτσι με τον πιο ιδανικό τρόπο την πολυαγαπημένη σειρά. Με τη γνωστή μίξη χιούμορ και δράσης, αυτή η ταινία προσφέρει όλα όσα θα ήθελαν οι θαυμαστές του franchise, δίνοντας παράλληλα και ένα ικανοποιητικό κλείσιμο για την ιστορία των αγαπημένων τους χαρακτήρων. Επιπρόσθετα, αυτή τη φορά, το Guardians of the Galaxy Vol. 3 παρουσιάζει και ένα συναισθηματικό βάθος που δεν είχαμε δει στο παρελθόν. Η ταινία πραγματεύεται θέματα όπως αυτά της οικογένειας, του μετατραυματικού στρες, της αυτοθυσίας και της απώλειας, ενώ δεν την αισθάνεσαι ποτέ βαριά ή μελοδραματική.

Ο σκηνοθέτης James Gunn, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει και γράψει και τις τρεις ταινίες των Guardians, έχει δημιουργήσει μια ιστορία που είναι ταυτόχρονα έντονα συγκινητική αλλά και γεμάτη δράση. Πρωταγωνιστούν οι: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Karen Gillan, Pom Klementieff, Vin Diesel, Bradley Cooper, Sean Gunn, Chukwudi Iwuji, Will Poulter, Elizabeth Debicki, Maria Bakalova και Sylvester Stallone.

Η ταινία βρίσκει τους ήρωες μας στο Knowhere. Ο Peter Quill, ο αρχηγός των Guardians, προσπαθεί να συμβιβαστεί με το γεγονός της απώλειας της Gamora ενώ οι υπόλοιποι της αντισυμβατικής  ομάδας προσπαθούν να τον στηρίξουν σε αυτή την σκληρή δοκιμασία που περνάει. Όταν όμως μαθαίνουν ότι ένα μέλος της κινδυνεύει, τότε αφήνουν την θλίψη και τα προσωπικά τους στην άκρη και ξεκινούν μία δύσκολη αποστολή για να σώσουν τον φίλο τους. Και όπως πάντα, οι Guardians, για να το καταφέρουν αυτό, θα βασιστούν στην εξυπνάδα, τη γενναιότητά αλλά και την αγάπη που τρέφει ο ένας για τον άλλον.

Το ensemble καστ, κάνει για ακόμη μία φορά εξαιρετική δουλειά. Ο Pratt λάμπει ως Quill, παρουσιάζοντας το γνωστό του χαρακτηριστικό που συνδυάζει χιούμορ αλλά και συναίσθημα. Ο Dave Bautista μαζί με την Pom Klementieff ως Drax και Mantis αντίστοιχα, δίνουν μερικές από τις αστείες ατάκες της ταινίας. Ο αξιαγάπητος Groot του Vin Diesel κάνει κι αυτός ακόμη πιο αισθητή την παρουσία του μέσα στην πλοκή, ενώ η Zoe Saldana ως αρχηγός των Ravagers πλέον, βρίσκεται εκεί για να ταράξει τις δυναμικές μεταξύ της ομάδας.

Οι δυο ερμηνείες που ξεχωρίζουν όμως είναι αυτές των Karen στον ρόλο της Nebula και του Bradley Cooper στον ρόλο του Rocket. Η Gillan προσφέρει βάθος και πολυπλοκότητα στον χαρακτήρα της, ενώ ο Cooper, διαχειρίζεται εξαιρετικά την σημαντική θέση του Rocket στην ιστορία. Αυτός είναι άλλωστε ο πυρήνας της ιστορίας μας.

Η ταινία βέβαια παρουσιάζει και μερικούς νέους χαρακτήρες. Αυτοί οι νέοι χαρακτήρες προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο βάθους στην ιστορία, θέτοντας παράλληλα νέες προκλήσεις και εμπόδια τα οποία πρέπει να ξεπεράσουν οι πολυμήχανοι Guardians. Ο High Evolutionary, αν και μονοδιάστατος ως τον villain της ιστορίας, είναι κι αυτός αρκετά πιστευτός για να σε κάνει να τον μισήσεις.

Ένα από τα δυνατά στοιχεία των δύο προηγούμενων ταινιών ήταν πάντα η χρήση μουσικής και το Guardians of the Galaxy Vol. 3 δεν αποτελεί εξαίρεση. Το soundtrack είναι γεμάτο από κλασικές ροκ και ποπ επιτυχίες, συμπληρώνοντας τέλεια τον τόνο της ταινίας και προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο διασκέδασης, τόσο στις σεκάνς δράσης όσο και στις πιο έντονα συναισθηματικές σκηνές. Από επικές διαστημικές μάχες μέχρι τις σώμα με σώμα, όλα μοιάζουν εξαιρετικά χορογραφημένα, όπως επίσης και η χρήση του CGI αλλά και των πρακτικών εφέ τα οποία είναι επίσης εντυπωσιακά.

Συνοψίζοντας λοιπόν, το Guardians of the Galaxy Vol. 3 είναι μία επική και έντονα συναισθηματική περιπέτεια, που καταφέρνει και κάνει ένα από τα καλύτερα κλεισίματα σε τριλογία του MCU, γενικότερα. Το χιούμορ και η δράση είναι πάντα εκεί, αλλά οι πιο σκοτεινές στιγμές είναι αυτές που κάνουν πραγματικά την ταινία να ξεχωρίζει. Αν και είναι δύσκολο να πούμε το τελικό αντίο στους πολυαγαπημένους Guardians, αυτή η ταινία αδιαμφησβήτητα δίνει ένα ικανοποιητικό τέλος στο ταξίδι τους με τον κάθε χαρακτήρα να έχει αποκτήσει περισσότερο βάθος.

Κανένας τους δεν θα είναι ίδιος μετά το φινάλε της. Ο James Gunn, στην τελευταία του παρουσία στο συγκεκριμένο κινηματογραφικό σύμπαν, προσφέρει απλόχερα στους fans που έχουν ταυτιστεί με τους αντισυμβατικούς του ήρωες, ένα έργο με τεράστια καρδιά, με αξιομνημόνευτες στιγμές γέλιου, δράσης αλλά και συγκίνησης.