Cocaine Bear Review: Αξίζει τελικά η viral ταινία με την αφηνιασμένη αρκούδα από τα ναρκωτικά;

Ξεχωρίζει σίγουρα η τελευταία ερμηνεία του Ray Liotta
28 Φεβρουαρίου 2023 11:04
Cocaine Bear Review: Αξίζει τελικά η viral ταινία με την αφηνιασμένη αρκούδα από τα ναρκωτικά;

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1985, ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας, μεταφέρει σάκους ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Κολομβία με το ιδιωτικό του αεροπλάνο. Πιο συγκεκριμένα, πετάει στη Μοντερία της Κολομβίας, με σκοπό να παραλάβει 400 κιλά κοκαΐνης για να τη μεταφέρει λαθραία στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ακούει από τον ασύρματο του αεροπλάνου ότι κάποιοι μυστικοί πράκτορες γνώριζαν για την παράνομη επιχείρησή του και ήταν έτοιμοι να τον εντοπίσουν.

Πανικόβλητος, πετάει το παράνομο φορτίο έξω από το αεροπλάνο ενώ στη συνέχεια πηδάει και ο ίδιος με το αλεξίπτωτο στην πλάτη του κάπου πάνω από το Νόξβιλ, του Τενεσί. Προφανώς, κατά το άλμα του, το αλεξίπτωτό του για αδιευκρίνιστους λόγους δεν άνοιξε ποτέ, με τον ίδιο να πέφτει στο κενό. Το πτώμα του βρέθηκε στην αυλή ενός σπιτιού, ενώ τα συντρίμμια του αεροπλάνου εντοπίστηκαν σχεδόν 96 χιλιόμετρα μακριά. Πάνω του βρέθηκαν όπλα, μαχαίρια, μερικά κιλά κοκαΐνης, 4,500 δολάρια (περίπου), γυαλιά νυχτερινής όρασης και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Αρκετούς μήνες μετά τον θάνατό του, ένας κυνηγός θα ανακαλύψει στο δάσος Τσαταχούτσι-Οκονί του Κεντάκι μία νεκρή αρκούδα, ενώ δίπλα της θα βρει ένα σάκο που περιείχε αρκετά κιλά κοκαΐνης. Ο σάκος, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, ήταν ένας από τους σάκους που είχαν πεταχτεί από το αεροπλάνο την μοιραία νύχτα του Σεπτέμβρη. Η άτυχη αρκούδα έφαγε ένα μεγάλο μέρος του σάκου με αποτέλεσμα να πεθάνει από υπερβολική δόση.

Η πραγματική αυτή ιστορία λοιπόν, χρόνια αργότερα, θα βρει το δρόμο της προς το σινεμά, και θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την κωμωδία τρόμου με τίτλο Cocaine Bear, σε σκηνοθεσία και παραγωγή της Elizabeth Banks, γνωστή για την συμμετοχή της στα The Hunger Games, Pitch Perfect αλλά και Charlie's Angels.

Όπως θα καταλάβετε και από την σύνοψη της ταινίας, η Banks παίρνει αρκετές ελευθερίες από τα πραγματικά γεγονότα στην προσπάθειά της να την μετατρέψει σε μία διασκεδαστική, απρόσμενα αιματηρή, μαύρη κωμωδία με στοιχεία τρόμου ανά περιόδους. Η σύνοψή της λοιπόν κάνει λόγο για την εξαφανισμένη κοκαΐνη και την μαύρη αρκούδα που την βρήκε και την έφαγε (αλλά επέζησε) να εθίζεται στην συγκεκριμένη ουσία ψάχνοντας αφηνιασμένη για μία ακόμη δόση, δολοφονώντας όποιον βρεθεί απέναντι της.

Πρωταγωνιστούν: Ray Liotta, Alden Ehrenreich (Solo: A Star Wars Story), Keri Russell (The Americans), O’Shea Jackson, Jr. (Straight Outta Compton), Christian Convery-Jennings (Sweet Tooth), Jesse Tyler Ferguson (Modern Family), Brooklynn Prince (The Florida Project), Isiah Whitlock Jr. (BlacKkKlansman), Kristofer Hivju (Game of Thrones), Hannah Hoekstra (2019’s Charlie’s Angels), Aaron Holliday (Sharp Objects), και Margo Martindale (The Americans).

Από τα αρχικά πλάνα της ταινίας, με την αρκούδα να ξύνεται εμφανώς μαστουρωμένη πάνω σε δέντρα αλλά και με τα πρώτα κομμένα ανθρώπινα μέλη να κάνουν την εμφάνιση τους, αντιλαμβάνεσαι ότι θα παρακολουθήσεις ένα ξέφρενο gore πανηγύρι. Η αλήθεια είναι ότι πολλά θα μπορούσαν να είχαν πάει στραβά με το παράτολμο εγχείρημα της Elizabeth Banks, από την οποία, πάντα σύμφωνα με το δείγμα γραφής που είχαμε από προηγούμενες σκηνοθετικές της απόπειρες, δεν είχαμε και πολλές ελπίδες ότι θα δούμε κάτι αξιόλογο.

Προς έκπληξη όλων όμως, με το Cocaine Bear, κατασκευάζει μία ταινία που έχει επίγνωση του τι ακριβώς είναι αλλά και στο κοινό το οποίο απευθύνεται.

Με χαρακτήρες που βρίσκονται εκεί μόνο και μόνο για να τους κατασπαράξει η αιμοσταγής αρκούδα και με την πλοκή να λειτουργεί ως αφορμή για να δούμε το άγριο θηλαστικό υπό την επήρεια ναρκωτικών να ψάχνει απεγνωσμένα μέσα στο πυκνό δάσος για την επόμενη δόση του αλλά και το επόμενο θύμα του, η ταινία της Banks, μας χαρίζει απλόχερα στιγμές διασκέδασης και γέλιου.

Για παράδειγμα, μία από τις πιο απολαυστικές αλλά και βίαιες στιγμές της είναι η σεκάνς με το ασθενοφόρο, ενώ το τραγούδι των Depeche Mode, Just Can't Get Enough, απογειώνει την συγκεκριμένη σκηνή. Ωστόσο, σίγουρα υπήρχε χώρος για περισσότερες στιγμές όπως η σκηνή του ασθενοφόρου, και αν κάτι θα μπορούσε να καταχωρηθεί στα αρνητικά της ταινίας είναι η απουσία παρόμοιων τραγελαφικών καταστάσεων αλλά και το γεγονός ότι όταν λείπει η αρκούδα από τις σκηνές, επικρατεί μία βαρεμάρα. Επίσης, καλύτερη δουλειά θα μπορούσε είχε γίνει από την ομάδα των ειδικών εφέ, όπως και στον σχεδιασμό του ζώου, το οποίο φυσικά είναι εξολοκλήρου CGI.

Το Cocaine Bear τελικά είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς να είναι μία ταινία με τον συγκεκριμένο τίτλο, αν και όπως αναφέραμε πιο πάνω, υπήρχε χώρος αλλά και οι προϋποθέσεις για την ίδια να παραδοθεί εντελώς στην παράνοια της ιστορίας της ώστε να μας χαρίσει ακόμα περισσότερες απολαυστικές στιγμές.

Αξίζει φυσικά να αναφέρουμε τον αείμνηστο Ray Liotta σε μία από τις τελευταίες του ερμηνείες, ο οποίος μας υπενθυμίζει με την παρουσία του στην ταινία το μεγάλο κενό που θα αφήσει πίσω του στον χώρο του κινηματογράφου με την απώλειά του.