Wednesday Review: Αμφιλεγόμενη η επιστροφή στον μακάβριο κόσμο της οικογένειας Addams
Πολλά χρόνια πριν το τηλεοπτικό τους ντεμπούτο την δεκαετία του ‘60, η οικογένεια Addams, θα κάνει την εμφάνιση της για πρώτη φορά στο περιοδικό The New Yorker το μακρινό 1938, έκτοτε, την έχουμε δει σε διάφορα μέσα, όπως τηλεόραση, κινηματογράφο, βιντεοπαιχνίδια, κόμικς και μιούζικαλ. Ο δημιουργός τους ήταν ο Charles Addams, ο οποίος ήταν γνωστός στον χώρο της λογοτεχνίας για τους σκοτεινούς, χιουμοριστικούς και μακάβριους χαρακτήρες του. 80 σχεδόν χρόνια αργότερα, ένας άλλος καλλιτέχνης με παρόμοια αγάπη στο παράξενο και αλλοπρόσαλλο στοιχείο στα έργα του, ο Tim Burton, θα μεταφέρει ξανά στην τηλεόραση, την Wednesday, το ένα από τα δυο παιδιά των Gomez και Morticia Addams.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην σειρά έχει η Jenna Ortega στον ρόλο της Wednesday, ενώ πλάι της θα δούμε τους Catherine Zeta-Jones ως Morticia Addams, Luis Guzmán ως Gomez Addams, Isaac Ordonez ως Pugsley Addams, Fred Armisen ως Uncle Fester, Emma Myers ως Enid Sinclair, Jamie McShane ως Sheriff Donovan Galpin, Joy Sunday, Gwendoline Christie, Riki Lindhome, Percy Hynes White, Thora Birch και Hunter Doohan. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Christina Ricci, η οποία είχε υποδυθεί την Wednesday στις ταινίες The Addams Family και Addams Family Values του 1991 και 1993 αντίστοιχα, θα βρίσκεται και αυτή στο σόου στον ρόλο της Marilyn Thornhill.
Ο χαρακτήρας της Wednesday, από την πρώτη τηλεοπτική της εμφάνιση μέχρι και σήμερα, δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται. Στο κλασσικό sitcom του ’60, την είχαμε γνωρίσει ως ένα γλυκό, εύθυμο αλλά παράξενο κοριτσάκι, στις ταινίες του Barry Sonnenfeld την δεκαετία του ‘90 την είδαμε να αποκτάει μία πιο σκοτεινή, κυνική, και αντικοινωνική μορφή, ενώ στη σειρά του Netflix, θα γνωρίσουμε μία έφηβη πλέον Wednesday, περισσότερο “μαύρη” και απροσάρμοστη από ποτέ, χωρίς να δείχνει καμία διάθεση να ακολουθήσει τις επιταγές της εποχής.
Για παράδειγμα, δεν χρησιμοποιεί κινητό, της αρέσει να γράφει ιστορίες σε μία φορητή vintage γραφομηχανή, ενώ άμα βρεθεί σε χώρο που θα ακουστούν στα ηχεία οι Cramps, παρασύρεται σε ξέφρενους χορούς, δίχως να την απασχολούν τα βλέμματα γύρω της.
Ο Tim Burton, μαζί με τους showrunners της σειράς, Al Gough και Miles Millar, είχαν την ενδιαφέρουσα ιδέα να αφήσουν στην άκρη την υπόλοιπη οικογένεια Addams, και να επικεντρωθούν μόνο στην Wednesday και πιο συγκεκριμένα, στα σχολικά της χρόνια ως έφηβη, αλλά και στην δυσκολία να εναρμονιστεί με το περιβάλλον γύρω της. Ο ίδιος ο Burton δήλωσε ότι η συγκεκριμένη ιδέα τον έπεισε να συμμετάσχει στο project των Gough και Millar, διότι, όπως είπε, του θύμιζε τα δικά του δύσκολα παιδικά χρόνια στο σχολείο, προσδίδοντας έτσι μία διαφορετική οπτική στο σύμπαν των Addams.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Η αδυναμία στο εν λόγω εγχείρημα όμως αρχίζει να γίνεται αντιληπτή αρκετά νωρίς στα επεισόδια της σειράς. Αρχικά να αναφέρουμε ότι το κουβάρι της πλοκής ξετυλίγεται μέσα στην ακαδημία Nevermore. Η συγκεκριμένη ακαδημία βρίσκεται εκεί για τους περιθωριακούς της κοινωνίας, και όταν λέμε περιθωριακούς, εννοούμε παιδιά από οικογένειες λυκανθρώπων, Σειρήνων (πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας), βαμπίρ και γενικότερα άτομα με ιδιαίτερες, υπερφυσικές ικανότητες. Εκεί, μία σειρά από ανεξήγητους φόνους θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της Wednesday Addams. Στην προσπάθειά της να λύσει το μυστήριο θα έρθει αντιμέτωπη με το παρελθόν της οικογένειάς της, αλλά και σε άβολες αποκαλύψεις.
Η επιτυχία της οικογένεια Addams βασίστηκε πάνω σε μια ξεκάθαρη λογική. Μπορεί να είμαστε παράξενοι, διαφορετικοί, περισσότερο μακάβριοι για τα γούστα σας, μπορεί ακόμα και να μοιάζουμε σαν μία διαλυμένη οικογένεια, η οποία είναι αδύνατον να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, η αλήθεια είναι όμως ότι η πραγματική απειλή είναι οι φαινομενικά κανονικοί και “φυσιολογικοί” άνθρωποι που μας περιτριγυρίζουν.
Η συγκεκριμένη ιδέα, το να δούμε δηλαδή ένα μέλος της οικογένειας να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μακριά από την υπόλοιπη, θα αξιοποιούνταν όντως, αν εκεί που θα έστελναν την νεαρή έφηβη Wednesday, δεν θα ήταν ένα ειδικό σχολείο γεμάτο από περιθωριακούς σαν εκείνη αλλά σε ένα κανονικό, “φυσιολογικό” σχολείο.
Έτσι, ίσως, η βασική ιδέα των showrunner της σειράς θα έβρισκε τον χώρο να αναπτυχθεί, αλλά και να δημιουργήσει καινούργιες συνθήκες και δυναμικές ανάμεσα στους κεντρικούς χαρακτήρες. To Wednesday που παίζει αυτή την στιγμή στο Netflix, μοιάζει να ακυρώνει κάπως τον μύθο των Addams. Αν δεν τον ακυρώνει, σίγουρα τον επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό που το τελικό αποτέλεσμά του αλλοιώνει πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά του. Η σειρά βέβαια έχει τις αρετές της απλά δυσκολεύεται να τις αναδείξει μέσα από το αδύναμο σενάριο.
Η στροφή προς το teen drama, ίσως λειτουργήσει σε ένα κοινό που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το εν λόγω σύμπαν, η εκτέλεση του όμως, αδικεί την πλούσια κληρονομιά που μας έχει αφήσει το δημιούργημα του καρτουνίστα Charles Addams.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.