The Crown Season 5 Review - Κρίση ταυτότητας στη βρετανική βασιλική οικογένεια

Μία ματιά στην πιο πολυσυζητημένη σεζόν της σειράς
17 Νοεμβρίου 2022 09:16
The Crown Season 5 Review - Κρίση ταυτότητας στη βρετανική βασιλική οικογένεια

Η εποχή των 90’s σίγουρα δεν ήταν και η καλύτερη για τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Αποκαλύψεις, σκάνδαλα, διαζύγια, επικρίσεις για το κρατικό χρήμα, αλλά και η γενικότερη αίσθηση ότι η μοναρχία είναι πια κάτι ξεπερασμένο και αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, επηρέασαν σημαντικά την ζωή αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των μελών της πιο διάσημης φαμίλιας στο νησί.

Πιο συγκεκριμένα, ο χωρισμός του Πρίγκιπα Καρόλου και της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, αλλά και η απαίτηση της βασίλισσας Ελισάβετ να αναλάβει η κυβέρνηση συνολικά το κόστος της συντήρησης και επιδιόρθωσης της ιστορικής θαλαμηγού «Μπριτάνια», πυροδότησαν ένα κύμα αρνητικής κριτικής τόσο για το παλάτι, όσο και για το θεσμό της μοναρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιτυχημένη σειρά του Peter Morgan επιστρέφει για την 5η σεζόν της, και αποτελεί φυσικά μία μια δραματοποιημένη αφήγηση ιστορικών γεγονότων που αφορούν τη βασιλική οικογένεια, ενώ καλύπτει την περίοδο από το 1991, μέχρι και τη νίκη του εργατικού κόμματος της Αγγλίας, με επικεφαλής τον Tony Blair το 1997. Πιο συγκεκριμένα, η επίσημη σύνοψη του 5ου κύκλου του The Crown αναφέρει τα εξής: Μια νέα δεκαετία ξεκινά και η βασιλική οικογένεια αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση στα χρονικά: πώς θα εξακολουθήσει να συνάδει με τη Βρετανία της δεκαετίας του '90; Καθώς η Νταϊάνα κι ο Κάρολος μπλέκονται σε έναν τεράστιο μιντιακό πόλεμο, οι πρώτες ρωγμές κάνουν τα θεμέλια της μοναρχίας να τρίζουν.

Στο κεντρικό cast συναντάμε τους: Imelda Staunton ως βασίλισσα Ελισάβετ Β', Elizabeth Debicki ως Νταϊάνα, Lesley Manville ως πριγκίπισσα Μαργαρίτα, Jonathan Pryce ως πρίγκιπας Φίλιππος, Dominic West ως πρίγκιπας Κάρολος, Olivia Williams ως Καμίλα Πάρκερ, ο John Lee Miller ως πρωθυπουργός John Major και ο Bertie Carvel ως πρωθυπουργός Tony Blair.

Το ταλέντο από τους ηθοποιούς που επιλέχτηκαν για να αναπαραστήσουν τους ρόλους τους, ξεχειλίζει από την οθόνη. Στιβαρές και δυναμικές, οι ερμηνείες όλων προσδίδουν την έξτρα δραματικότητα που απαιτεί η εκάστοτε σκηνή. Αυτή που ξεχωρίζει είναι σίγουρα η Elizabeth Debicki στον ρόλο της ως πριγκίπισσα Νταϊάνα. Η ερμηνεία της περνάει μέσα από το εξαιρετικό μακιγιάζ με τρόπο ρεαλιστικό, παρασέρνοντας σε στο συναισθηματικό της ταξίδι, το οποίο μόνο σταθερό δεν το λες.

Με τη βοήθεια του Peter Morgan, σκιαγραφούν ένα σκοτεινό και εύθραυστο πορτρέτο μίας γυναίκας που ταλαιπωρήθηκε τόσο από τον ευαίσθητο ψυχικό της κόσμο, όσο και από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από τα μίντια της εποχής, αλλά κυρίως από τον εγκλωβισμό και την απομόνωση που αισθάνθηκε από τη βασιλική οικογένεια.

Η σειρά βέβαια προβάλλει και τον αντίλογο. Προσπαθεί δηλαδή να πάρει μία κάπως πιο ισορροπημένη στάση απέναντι στα γεγονότα παρουσιάζοντας την πλευρά του Κάρολου, αλλά και της Ελισάβετ. Υπάρχουν μάλιστα στιγμές που οι τρεις τους θα έρθουν για πρώτη φορά σε σύγκρουση, πίσω πάντα από τις κλειστές θεόρατες πόρτες του παλατιού. Μόνο που αυτή την φορά η Νταϊάνα θα αναγκαστεί να σπάσει την σιωπή της, ανοίγοντας δημόσια την κουβέντα για ότι βίωσε μετά τον γάμο της με τον Κάρολο και την γέννηση του πρώτου της παιδιού, Ουίλιαμ.

Πέρα όμως από τις αξιόλογες ερμηνείες, την ενδιαφέρουσα μουσική επένδυση, την ιδιαίτερα πετυχημένη αναπαράσταση της εποχής, την επιβλητική σκηνοθεσία και την πάντα πανέμορφη φωτογραφία της σειράς, υπάρχει μία αδυναμία που δεν είχε κάνει την εμφάνιση της στις προηγούμενες σεζόν, τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό.

Αυτή η αδυναμία βρίσκεται στο σενάριο. Δεν είναι κάποια σπουδαία αστοχία, απλώς, υπάρχουν κάποια επεισόδια τα οποία αισθάνεσαι ότι σέρνονται, εστιάζοντας σε χαρακτήρες που δεν μας απασχολούν σχεδόν καθόλου στην συνέχεια (όχι δεν αναφέρομαι στην οικογένεια Αλ Φαγέντ), με αποτέλεσμα να διαταράσσεται κάπως η ροή στην εξέλιξη της κύριας πλοκής.

Εν κατακλείδι, η 5η σεζόν του The Crown, μπορεί να μην έχει την σεναριακή συνοχή των προηγούμενων κύκλων, συνεχίζει όμως να προκαλεί το ενδιαφέρον του θεατή τόσο με το προσωπικό δράμα της πριγκίπισσας Νταϊάνα, όσο και με το αρνητικό κλίμα που φαίνεται να έχει περικυκλώσει για τα καλά την βασιλική οικογένεια. Η σειρά πλέον έχει αποκτήσει ένα πιο σκοτεινό κλίμα, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στην επόμενη σεζόν, η οποία θα είναι και η τελευταία.