Transformers: Devastation Review

Transformers: Devastation Review

29 Οκτωβρίου 2015 10:34
Απόλυτη καταστροφή ή απόλυτη εξιλέωση;

Δεν πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος που να έχει γεννηθεί την δεκαετία του 80΄ή του 90, να ασχολείται με ταινίες, βιντεοπαιχνίδια και γενικότερα τον χώρο της ψυχαγωγίας και να μην αντιδρά αμέσως με κάποιο επιφώνημα όταν ακούει το όνομα Transformers. Ακόμα και εγώ που δεν έχω έντονη επαφή με τα Transformers, γνωρίζω πολύ καλά την επιρροή που είχε η τηλεοπτική σειρά τότε, ενώ κάθε Σαββατοκύριακο σίγουρα θα έβλεπα από ένα επεισόδιο που θα έδειχνε γνωστό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας τις πρωϊνές ώρες. Το όνομα των Transformers μπορεί να αποπνέει σεβασμό σε εκατομμύρια ανθρώπους που μεγάλωσαν μαζί με αυτό, αλλά δεν θα έλεγα πως ο ίδιος σεβασμός έχει τηρηθεί από όσες ομάδες ανάπτυξης έχουν ασχοληθεί με αυτό στην βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών.

Σίγουρα, τίτλοι όπως το Transformers: War for Cybetron έχουν καταφέρει ως ένα βαθμό να τηρήσουν ψηλά το επίπεδο του ονόματος Transformers στο gaming, αλλά τα περισσότερα παραδείγματα είναι ρηχά. Ειδικότερα, το περσινό Transformers Rise of the Dark Spark χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μία από τις χειρότερες προσθήκες στην ιστορία της σειράς, πάντα όσον αφορά το gaming. Παράλληλα, η μηδαμινή απήχηση και οι κακές κριτικές του The Legend of Korra, ένας τίτλος που είναι και αυτός βασισμένος σε καρτούν, δεν δίνουν και πολύ θάρρος στον μέσο καταναλωτή να σκεφτεί θετικά για το Transformers Devastation. Για αυτό το λόγο, η Activision φέτος αποφάσισε να συνεργαστεί με την Platinum Games, γνωστή από διάσημους action τίτλους της όπως το Bayonetta, το Madworld και το Vanquish. Η ιστορία του Devastation βρίσκει για ακόμα μία φορά τους Autobots να προσπαθούν να αποτρέψουν τα σχέδια του Megatron, ο οποίος βρήκε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει την ενέργεια πλάσματος ενάντια στον πλανήτη Γη, μετατρέποντάς τον σε μέταλλο. Παίζοντας το Transformers: Devastation, το πρώτο πράγμα που ένιωσα είναι πως η Platinum Games πούλησε το σύστημα μάχης του Bayonetta στην Activision. Φυσικά αυτό δεν ισχύει από επιχειρηματικής άποψης καθώς οι δύο πλευρές δεν υπέγραψαν κάποιο συμβόλαιο, αλλά το gameplay του παιχνιδιού, ο ρυθμός και ο χειρισμός είναι λες και βγήκαν από το Bayonetta. 

Αυτό δεν είναι καθόλου κακό μιας και το Bayonetta φημίζεται για ένα από τα πιο στιβαρά και καλοδουλεμένα συστήματα μάχης στη βιομηχανία. Ξεκάθαρα, η εταιρία δούλεψε σκληρά για αυτό και τώρα έχει την ευκαιρία να το δει να ενσωματώνεται και σε άλλους τίτλους εκτός του Bayonetta, με τη δική της επίβλεψη κιόλας. Για όσους δε γνωρίζουν ή δεν έχουν ασχοληθεί με το Bayonetta, το σύστημα μάχης του Transformers Devastation χαρακτηρίζεται από το Focus σύστημα που επιτρέπει στους παίκτες να αποφύγουν τις επιθέσεις των εχθρών με το πάτημα ενός πλήκτρου και με τον κατάλληλο συγχρονισμό της αποφυγής, να παγώσουν το χρόνο και να μπορέσουν να κερδίσουν κάποια επιπλέον χτυπήματα κατά των αντιπάλων τους. Αυτό το σύστημα είναι το Witch Time που γνωρίσαμε στο Bayonetta πίσω στο 2009 και έχει ενσωματωθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στο νέο Transformers. 

Αναμενόμενα, το όνομα της Platinum Games έχει συνδεθεί με την καταιγιστική δράση, έναν εκρηκτικό ρυθμό και μία ακατάπαυστη δόση από σκηνές μάχης. Από αυτά τα συστατικά αποτελείται το gameplay του Devastation, το οποίο έχει έναν μεγάλο αριθμό από μάχες με bosses όπως ο Megatron, o Devastator, ο Starscream και άλλοι. Φυσικά, ένα παιχνίδι Transformers δε θα μπορούσε να μην έχει την επιλογή μεταμόρφωσης σε όχημα και αυτό η εταιρία το εκμεταλλεύτηκε ως έναν τρόπο δημιουργίας των combos. Αυτός ο συνδυασμός αποδείχθηκε ιδιαίτερα απολαυστικός και προσθέτει μία ευπρόσδεκτη ποικιλία στις μάχες. 

Επιπλέον, μιας και μιλήσαμε για το Vehicle Mode του παιχνιδιού, θα ήθελα να σταθώ και στο πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα ranged όπλα στη μάχη όπως τα blasters, shotguns, τα machine guns, sniper rifles και rocket launchers. Οι εναέριοι εχθροί δεν είναι λίγοι και πολλές φορές έπρεπε να ήμουν αρκετά γρήγορος για να συνδυάσω τις επιθέσεις του χαρακτήρα που είχα υπό έλεγχο για να αντιμετωπίσω και αυτούς που βρίσκονταν στο έδαφος. Φυσικά, δεδομένου ότι στο Vehicle Mode μπορούσα να πυροβολήσω ταυτόχρονα, ο αριθμός των συνδυασμών ήταν αρκετά μεγάλος.  H Platinum προσπάθησε να δώσει βάθος στο παιχνίδι με τη σύνθεση όπλων και τη δημιουργία power ups μέσω ενός mini-game με τον WheelJack αλλά τίποτα από αυτά δεν ήταν ικανά να τραβήξουν στο ελάχιστο την προσοχή μου, η οποία ήταν να απολαύσω κάθε λεπτό της επόμενης μάχης.

Εκτός αυτού, δεν τα βρήκα ενδιαφέροντα και απευθύνονται ξεκάθαρα σε όσους επιθυμούν να παίξουν σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας. Ένα από τα πράγματα που λάτρεψα στο Transformers: Devastation είναι τα cel-shaded γραφικά του, τα οποία είναι πιστά στην αισθητική της animated τηλεοπτικής σειράς, ενώ το soundtrack του τίτλου είναι εκρηκτικό, με τη ζωηρή ηλεκτρική κιθάρα να είναι το όργανο που ακούγεται κατά κύριο λόγο στη διάρκεια της κάθε μάχης. Παράλληλα, ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός είναι πως το Transformers Devastation μου έδωσε την δυνατότητα καθ'όλη τη διάρκεια του campaign να επιλέξω εγώ τον χαρακτήρα με τον οποίο θα ήθελα να παίξω από τους Autobots, ακόμα και αν οι διαφορές μεταξύ των χαρακτήρων περιορίζονται μόνο σε μία super move, την διαφορετική μεταμόρφωσή τους και τα διαφορετικά στατιστικά.

Ίσως εδώ θα ήταν χρησιμότερο από την Platinum Games να έδινε σε κάθε Autobot το δικό του στυλ μάχης μέσα από ένα διαφορετικό σετ κινήσεων και αρκετά διαφοροποιημένα animations, διότι η δυνατότητα να μπορώ να εξοπλίσω το κάθε Autobot με το μεγαλύτερο ποσοστό των όπλων χωρίς προβλήματα συμβατότητας, δεν μου έδωσε πολλούς λόγους για να παίξω και με κάποιον άλλο χαρακτήρα πέρα από τον αγαπημένο μου.

Ενώ συνολικά το Transformers Devastation με άφησε ικανοποιημένο, δεν μπορώ να παραλείψω να αναφερθώ στη μικρή διάρκεια του campaign, το οποίο αποτελείται από επτά κεφάλαια και δεν ξεπερνά τις πέντε ώρες, ανάλογα πάντα με το επίπεδο δυσκολίας που θα επιλεχθεί. Μπορεί οι developers να πρόσθεσαν κάποια side missions σε κάθε κεφάλαιο, αλλά δεν ήταν σε καμία περίπτωση αρκετά για να αυξήσουν κατά πολύ τη συνολική διάρκεια και θα τιμηθούν κυρίως από τους τελειομανείς. Ακόμα και το Challenge mode που εμπεριέχει 50 challenges, δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσουν πλήρως την τιμή του Transformers: Devastation με αυτόν τον μικρό αριθμό περιεχομένου.

Συνοψίζοντας : Παρόλο που το μεγαλύτερο ποσοστό των παικτών που ασχολούνται με action games δε θα βρουν κάτι πρωτοποριακό ή καινούργιο στο Transformers: Devastation, η προσπάθεια της Platinum Games αξίζει να τιμηθεί από κάθε φίλο της σειράς και ειδικά από τους φανατικούς των Transformers της πρώτης γενιάς. Οπότε συνολικά σίγουρα δεν αποτελεί "devastation" για τη σειρά, αλλά απεναντίας πρόκειται για μία από τις ευχάριστες προσθήκες, στην όχι και τόσο ευχάριστη πορεία παιχνιδιών.
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : Platinum Games
Publisher : Activision
Available for : PS4, Xbox One, PC, PS3, Xbox 360
Release date : 2015-10-09