Forza Motorsport 6 Review

Forza Motorsport 6 Review

08 Σεπτεμβρίου 2015 01:19
Αυτή τη φορά, πατάει πραγματικά το γκάζι...

Η σειρά Forza Motorsport κλείνει φέτος 10 χρόνια παρουσίας στο χώρο των videogames με το έκτο παιχνίδι του franchise να έρχεται στο Xbox One σε μια πολύ καλή περίοδο στη μέχρι τώρα διαδρομή της κονσόλας. Η σειρά της Turn 10 κατάφερε σε διάστημα 10 χρόνων, όχι μόνο να ορθοποδήσει στο χώρο των track racing games, αλλά έγινε κύριος πρωταγωνιστής του genre χάρη στην ποιότητα και τη συνεχή εξέλιξη του στούντιο στη δημιουργία νέων τίτλων. Τα Forza πέτυχαν, όχι απλά το να γίνουν τα «Gran Turismo» της Microsoft, αλλά το να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στη θρυλική σειρά του Kazunori Yamauchi. Το Forza Motorsport 6, λοιπόν, έφτασε στο Xbox One και αποτελεί το καλύτερο δημιούργημα των αμερικανών μέχρι σήμερα και ίσως το καλύτερο racing παιχνίδι της τρέχουσας γενιάς. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το παιχνίδι έχει 460 πλήρως αναβαθμιζόμενα και ρυθμιζόμενα οχήματα (περισσότερα από τα διπλά σε σχέση με το launch του Forza Motorsport 5), το καθένα με τη δική του οδηγική ταυτότητα και 26 πίστες, με ποικιλία φυσικών πιστών αλλά και φανταστικών διαδρομών βασισμένες σε τοποθεσίες ανά την υφήλιο (με την πίστα του Rio de Janeiro να επιστρέφει από το Forza 1 και να αποτελεί το highlight της λίστας). Να σημειώσω πως τα απαράδεκτα microtransactions που συνόδευαν την κυκλοφορία του προκατόχου του, εδώ λάμπουν δια της απουσίας τους, ενώ όλα τα αρχικά διαθέσιμα αυτοκίνητα είναι διαθέσιμα στο Forzavista. Ο παίκτης και στο έκτος μέρος εξελίσσεται ανά επίπεδο με το καθένα από αυτά να του δίνει τη δυνατότητα να κερδίσει βραβεία, όπως in-game χρήματα, mods ή κάποιο αυτοκίνητο. Η κύρια καριέρα με την ονομασία “Stories of Motorsport” χωρίζεται σε πέντε Volumes τα οποία αποτελούνται από τρεις σειρές αγώνων, με τον παίκτη να επιλέγει την κατηγορία οχημάτων που επιθυμεί (70s F1, Le Mans Prototypes, 90s Icons κ.α.). Επίσης κομμάτι του Career είναι τα Showcase Events τα οποία επί της ουσίας αποτελούν διάφορες δοκιμασίες όπως είναι 1v1 με τον Stig του Top Gear και Car Bowling, με τα άλλα modes να είναι τα Free Play και Test Drive μέσω των οποίων ο παίκτης μπορεί να τρέξει άμεσα και τα Rivals, Leagues και Multiplayer τα οποία είναι modes που αφορούν το online παιχνίδι με άλλους παίκτες.

Η Turn 10 κάνει λόγο για 70+ ώρες Career gameplay αφού μόλις ο παίκτης ολοκληρώσει το Stories in Motorsport, μπορεί να τρέξει όλα τα πρωταθλήματα ξανά με άλλη κατηγορία οχημάτων. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τίτλου καθώς και στο Forza Motorsport 6 γίνεται χρήση των Drivatars. Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, επομένως δε γνωρίζουν τι ακριβώς είναι τα Drivatars, πρόκειται για την online παρουσία όλων των παικτών την οποία ο παίκτης έχει ως αντίπαλο στους αγώνες και προσαρμόζεται ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης του ατόμου που εκπροσωπεί. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας εξαιρετικά σύνθετος αλγόριθμος που μπορεί να χαρίσει ατελείωτες επιλογές ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει σε κάθε περίπτωση η A.I., οπότε ο παίκτης βιώνει εξαιρετικά απρόβλεπτες καταστάσεις.  

Όσον αφορά το online play, η Turn 10 χρησιμοποιεί την ίδια γραμμή με τα Forza Motorsport 5 και Forza Horizon 2 προσφέροντας μία πολύ καλή πλατφόρμα με 24 παίκτες, με καλογραμμένο net code, χωρίς προβλήματα και την προσθήκη νέων λειτουργιών όπως είναι το Spectate αλλά και την προσθήκη νέων επιπέδων όπως το Leagues, τα οποία είναι online τουρνουά βασισμένα στο εκάστοτε επίπεδο των παικτών. Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, για τον οποίο έχουν ακουστεί πολλά και διάφορα το τελευταίο διάστημα, το Forza Motorsport 6 είναι ίσως το ομορφότερο παιχνίδι του Xbox One μέχρι σήμερα, με την ForzaTech μηχανή γραφικών να αναδεικνύει τις δυνατότητες της κονσόλας. Το παιχνίδι τρέχει αψεγάδιαστα σε ανάλυση 1080p και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, με τον πλούτο και το βάθος των γραφικών να είναι απαράμιλλος. Ένα ελαφρύ aliasing γίνεται σε σημεία αισθητό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ενοχλεί.

Όλα τα οχήματα να είναι λεπτομερώς σχεδιασμένα, τόσο στον εξωτερικό, όσο και στον εσωτερικό τομέα, ενώ οι πίστες να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση στο βάθος και τη λεπτομέρεια που διαθέτουν σε κάθε τους τετραγωνικό μέτρο. Η οπτική εμπειρία κορυφώνεται με τη βοήθεια ορισμένων απίστευτων τεχνικών όπως το σύστημα PBM (physically-based materials), το οποίο προσομοιώνει τη συμπεριφορά του φωτισμού κατά τις αντανακλάσεις και τις διαθλάσεις πάνω σε συγκεκριμένα υλικά, με αποτέλεσμα ο φωτορεαλισμός να περνάει σε άλλο επίπεδο.

Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με τα καιρικά φαινόμενα και κυρίως με τη προσθήκη του νερού στο όλο σύνολο, από τις σταγόνες της βροχής στο παρμπρίζ, μέχρι τα λιμνάζοντα νερά στις ατέλειες του οδοστρώματος (περισσότερα για το στοιχείο «νερό», παρακάτω). Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στον τομέα του ήχου, ο οποίος είναι άκρως ρεαλιστικός και μοναδικός για κάθε όχημα ξεχωριστά. Αυτό, ωστόσο, που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι το πόσο καλά «δεμένος» και με αλληλουχία είναι ο ήχος των οχημάτων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα σε συνάρτηση με το περιβάλλον τους, όπως είναι ο αντίλαλος σε τούνελ, ο ήχος των υπόλοιπων αυτοκινήτων στην πίστα ή ο ήχος του κοινού στις κερκίδες. Οπτικοακουστικά, λοιπόν, το Forza Motorsport 6 χαρίζει ένα υπερθέαμα που μόνο αν το δείτε με τα μάτια σας θα το πιστέψετε.

Το σημείο όμως του παιχνιδιού που έχει ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το gameplay. Ο χειρισμός όλης της σειράς Forza διαφοροποιείται σε σχέση με άλλα racing παιχνίδια καθώς ενώ είναι δομημένος με βάση το ρεαλισμό, δεν είναι τόσο απότομος και “ξύλινος” όπως συναντάμε σε άλλα racing του συγκεκριμένου genre. Ο χειρισμός είναι ρευστός χωρίς “κολλήματα” ή προκαθορισμένες αντιδράσεις, ενώ ο παίκτης έχει τον πλήρη έλεγχο των ρυθμίσεων με εκτενείς παραμετροποιήσεις και ουσιαστικό αντίκτυπο στην οδήγηση. Επιπροσθέτως, η χρηματική επιβράβευση ανάλογα με τις ρυθμίσεις του παίκτη αποτελεί ένα κίνητρο για την εξέλιξη του οδηγικού προφίλ, κάτι που εδώ και χρόνια λατρεύουμε στα Forza.

Ένα νέο στοιχείο που προστέθηκε στο παιχνίδι είναι τα Μods. Πρόκειται για “κάρτες” οι οποίες δίνουν διάφορα bonus ανάλογα με το effect τους. Ο παίκτης έχει στη διάθεση του τρία slots όπου μπορεί να χρησιμοποιήσει mods που έχουν σχέση, είτε με την απόδοση του αυτοκινήτου, είτε με χρηματικά έπαθλα. Για την απόκτηση των Mods οι παίκτες αγοράζουν πακέτα με in-game χρήματα ή κερδίζουν σε prize spins τα οποία τιμολογούνται ανάλογα με την σπανιότητά τους (Common, Uncommon, Rare, Super Rare).

Ο καιρός στο Forza Motorsport 6 παίζει ουσιαστικό ρόλο κατά την οδήγηση καθώς ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αλλάζουν και οι συνθήκες του οδοστρώματος επηρεάζοντας έτσι την οδηγική συμπεριφορά των αυτοκινήτων. Η βροχή αλλά και η διεξαγωγή αγώνων τη νύχτα είναι δύο ευπρόσδεκτες και άριστα εκτελεσμένες προσθήκες, με το νερό να επηρεάζει όχι μόνο την οδηγική συμπεριφορά των οχημάτων, αλλά και τον τρόπο οδήγησης του παίκτη προσθέτοντας το φαινόμενο της υδρολίσθησης (την αλλαγή πορείας του οχήματος όταν αυτό περάσει από λάκκο με νερά με μεγάλη ταχύτητα) και τη νύχτα να επηρεάζει το οπτικό πεδίο του παίκτη, αλλά και τη θερμοκρασία του οδοστρώματος. Μάλιστα, όσον αφορά την υδρολίσθης, οι σχεδιαστές μελέτησαν τις πραγματικές πίστες, κατέγραψαν τις ατέλειες του οδοστρώματος και το που ακριβώς λιμνάζουν νερά και τα μετέφεραν όλα αυτά, ατόφια μέσα στο παιχνίδι.

Το Forza Motorsport 6 είναι ένα παιχνίδι δομημένο με βάση το αυτοκίνητο και τη χαρά της οδήγησης. Αναδεικνύει το αυτοκίνητο σαν οντότητα και δίνει την ευκαιρία στους παίκτες να οδηγήσουν μερικά Best-Of της ιστορίας των τετράτροχων. Για να το πετύχουν αυτό βέβαια οι σχεδιαστές της Turn 10 χρησιμοποίησαν τη βοήθεια ανθρώπων οι οποίοι έχουν πάθος για την αυτοκίνηση. Μεγάλα ονόματα του ειδικού Τύπου, όπως είναι οι Richard Hammond, James May και Matt Farrah, επαγγελματίες οδηγοί όπως οι Justin Bell και Tanner Foust παρελαύνουν επί της οθόνης και των ηχείων. Αυτό το πάθος φαίνεται από την επιλογή των πιστών και των αυτοκίνητων, μέχρι την κατηγοριοποίηση των event. Λεπτομέρειες όπως ο καπνός των stands φαγητού εκτός πίστας, οι φρενήρεις ρυθμοί τηλεοπτικής κάλυψης, η σκόνη που σηκώνεται από τις αμμοπαγίδες, τα κομμάτια ελαστικού που κολλάνε στο αυτοκίνητο με την πάροδο των γύρων, αναδεικνύουν τη γεμάτο μικρές, αλλά σημαντικές για τη συνολική εμπειρία λεπτομέρειες. Όλα στο Forza Motorsport 6 είναι δοσμένα έτσι ώστε να ενδυναμωθεί ο βασικός σκοπός του παιχνιδιού, που δεν είναι άλλος από την απόλαυση της οδήγησης και σε αυτό, έχουμε να κάνουμε με ένα από τα αρτιότερα βιντεοπαιχνίδια αυτής της κατηγορίας.

Συνοψίζοντας : Το Forza Motorsport 6 είναι από τις περιπτώσεις που έπιασα τον εαυτό μου να χαμογελάει καθ’ όλη τη διάρκεια της ενασχόλησής μου μαζί του. Και ξέρετε, μετά το μεταβατικό, βιαστικό και «ρηχό» Forza Motorsport 5, το πληρέστατο, μεστό και με χαρακτήρα έκτο μέρος έρχεται για να θέσει και πάλι τη σειρά ως μία από τις κορυφαίες της κατηγορίας. Για όσο λείπει ο κύριος ανταγωνιστής, ο οποίος δεν έχει ακόμη δείξει τα δόντια του στην τρέχουσα γενιά και με τα Driveclub και Project CARS να μην εμβαθύνουν τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο και τη δομή, το Forza Motorsport 6 είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στο genre. Οι κάτοχοι του Xbox One και ταυτόχρονα λάτρεις της ταχύτητας, μόλις μπήκαν σε μονόδρομο.
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : Turn 10 Studios
Publisher : Microsoft Studios
Available for : Xbox One
Release date : 2015-09-18