FIFA 23 Review - Κρεμάει τα παπούτσια με χαμηλά τη μπάλα

FIFA 23 Review - Κρεμάει τα παπούτσια με χαμηλά τη μπάλα

03 Οκτωβρίου 2022 08:52
Ο αποχαιρετισμός της ΕΑ Sports στα FIFA είναι όπως τον περιμέναμε;

Άλλη μια χρονιά, άλλο ένα FIFA και φτάσαμε πλέον στο FIFA 23 που παρεμπίπτοντος είναι και το τελευταίο επί EA Sports, διότι η συνεργασία της με το παγκόσμιο αθλητικό σωματείο λήγει. Ο διάδοχος της ΕΑ είναι ήδη γνωστός και λέγεται EA Sports FC, αλλά ο διάδοχος της FIFA και το ποια εταιρία θα βγάζει το ποδοσφαιράκι της παραμένουν άγνωστες πληροφορίες ακόμα. Σε αυτό το κομβικό σημείο για τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια έρχεται το FIFA 23 για να εκπληρώσει τις ορέξεις των φιλάθλων και των gamers για τη στρογγυλή θεά του γρασιδιού, αλλά είναι το FIFA που τα κάνει όλα και συμφέρει; Είναι αυτός ο αποχαιρετισμός στα όπλα αντάξιος του ονόματός του και της κληρονομιάς της EA Sports; Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Φέτος το πακέτο δεν βρίθει τόσο από modes, όπως άλλες χρονιές και δείχνει να εστιάζει στο να κάνει καλύτερα αυτά που έχει ήδη, χωρίς να βάζει πολλά καρπούζια στις μασχάλες του και καλά κάνει εδώ που τα λέμε. Τα The Journey modes των τελευταίων ετών αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν λόγος αγοράς των FIFA. Έχει όμως όλα όσα θέλει ο μέσος χρήστης, όπως μεγάλες διοργανώσεις (βλ. UEFA Champions, Europa League και Conference League), το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο και ένα αρκετά διασκεδαστικό φρεσκαρισμένο career mode, όπου σας δίνεται η ευκαιρία να παίξετε μέχρι και με τον Ted Lasso της ομώνυμης σειράς. Κρίμα που λείπουν όμως τα voiceovers για να ακούγεται η φωνή του Jason Sudeikis.

Στο πακέτο φέτος θα βρείτε και πολύ πιο ενισχυμένη γυναικεία παρουσία, καθώς το γυναικείο ποδόσφαιρο αντιπροσωπεύεται σε μεγαλύτερο βαθμό επιτέλους, με την προσθήκη του αγγλικού και του γαλλικού πρωταθλήματος, καθώς και του Μουντιάλ γυναικών του 2023. Μέχρι πέρυσι είχαμε μόνο τις εθνικές ομάδες, αλλά τώρα αστέρια όπως η Sam Kerr μπορούν να λάμψουν στα ψηφιακά γήπεδα.

Ενισχύει και το Ultimate Team που είναι ένας ξεχωριστός κόσμος και μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία παιχνιδιού κάθε φορά για τα FIFA. Προς ευχαρίστηση και ανακούφιση των παικτών, θα έλεγα, η EA Sports απλουστεύει τη διαδικασία του chemistry -που είναι το συστατικό που ωθεί τους πάντες στο grind. Πλέον οι δεσμοί μεταξύ των παικτών και πως ορίζεται η χημεία δεν είναι τόσο αυστηροί, καθώς για παράδειγμα δεν μετράνε οι χώρες από την οποία κατάγονται, αρκεί να είναι από την ίδια ομάδα για να συνεργάζονται με αυξημένο chem rating.

Φέτος, όμως, σαν να υπήρξαν πολλές απουσίες licensed ομάδων και ίσως οι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά και σίγουρα σε αυτό το κομμάτι έπαιξε ρόλο που η ΕΑ με την FIFA σπάσανε μεταξύ τους. Μια επιστροφή της Juventus δε μπορεί να φέρει την άνοιξη όσο κι αν διαφημίστηκε. Μάλιστα, παρατηρούνται και σημαντικές ελλείψεις ελληνικού χρώματος, διότι απουσιάζουν ο Ολυμπιακός και η Εθνική Ελλάδος, ομάδες που εδώ και δεκαετίες έδιναν σταθερά το παρόν.

Όλα αυτά όμως δεν έχουν και πολύ νόημα αν το gameplay δε στέκει. Όλα για μένα κρίνονται από το πως παίζει το FIFA και το FIFA 23 φέρνει ούτε λίγο ούτε πολύ μια από τα ίδια. Συνεχίζει πάνω στην φιλοσοφία του περσινού και η HyperMotion 2 τεχνολογία προσφέρει αυτές τις μικρές και πλέον ανεπαίσθητες αλλαγές στη συμπεριφορά των παικτών με προηγμένα physics, αντιδράσεις και ενέργειες χάρη στο εξελιγμένο motion capture. Ναι, είναι προηγμένα. Ναι, θα δείτε κάτι λεπτομέρειες απίστευτες. Θαρρώ, όμως, πως σε αυτό το κομμάτι το FIFA 23 είτε έχει φτάσει στο peak του, είτε…λόγω έλλειψης ανταγωνισμού δεν κάνει τα άλματα που θα περίμενε κανείς. Τείνω πολύ παραπάνω προς το τελευταίο όμως, βάσει της συνολικής αίσθησης που μου άφησε το φετινό ποδοσφαιράκι της EA, καθώς δεν είναι ότι δε το απολαμβάνεις παίζοντας, αλλά νιώθεις ότι έχουν χτυπήσει ταβάνι επικίνδυνα. Ευχή και κατάρα λοιπόν.

Το αισθάνεσαι ότι χρειάζονται να βρουν μια πυξίδα που δεν τη βρίσκουν και τη μασκαρεύουν πλέον πολύ σαν μεγάλες πρωτοποριακές αλλαγές. Σα να μη ξέρουν τι άλλο να κάνουν για να το κάνουν καλύτερο ή τουλάχιστον, δεν φέρει τις βελτιώσεις που περίμενα φέτος και αυτό έχει επιπτώσεις στο τι άλλαξε στο FIFA 23. Ξέρουν στην ΕΑ ότι και φέτος υπάρχει μόνο FIFA και η αλήθεια είναι πως το FIFA 23 είναι πράγματι μονόδρομος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το πιο μεγάλο μου παράπονο για φέτος είναι γιατί έπεσε τόσο ο ρυθμός, σε βαθμό που τα physics μοιάζουν πιο "βαριά" και ειδικότερα της μπάλας. Για παράδειγμα σε κάτι σημεία που έκανα σουτ έξω από την περιοχή, έβλεπα τη μπάλα να πηγαίνει με slow motion προς τα δίχτυα και τον τερματοφύλακα να αντιδρά εξίσου αργοπορημένα. Αυτή η αφυσικότητα σε σημεία διορθώνεται με το νέο power shot που πρόσθεσε η EA Sports πατώντας τα L1+R1, εκεί όπου ο παίκτης παίρνει λίγη φόρα -ρισκάροντας το να χάσετε κατοχή- για να σουτάρει ουσιαστικά μια φωτοβολίδα (ή «μπούμι» όπως λέγαμε κάποτε στις αλάνες). Βλέποντας πόσο πολύ δουλεύει και σε ανταμείβει η «φωτοβολίδα» πολύ θα την εκμεταλλευτούν ειδικά στις online αναμετρήσεις.

Έναν παλιό γνώριμο που η EA εδώ το βάφτισε σα νέα προσθήκη είναι ο τρόπος εκτέλεσης των στημένων φάσεων που θυμίζει FIFA 2004 εποχές και όσοι ξέρουν, ξέρουν. Χάρη σε αυτό επιλέγετε το πώς θα μπει το φάλτσο πολύ πιο απλά, με το δεξί μοχλό να καθορίζει τη θέση που θα χτυπήσει το πόδι πάνω στη μπάλα, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για περίπλοκα combos για να βάλεις ένα knuckle shot για παράδειγμα. Καλώς το ξαναβρήκαμε δηλαδή.

Είδα πολύ καλές βελτιώσεις στις εναέριες διεκδικήσεις που τις έκαναν πολύ πιο...προσγειωμένες στην πραγματικότητα. Είδα, επίσης πως υπάρχει ένα μεγαλύτερο περιθώριο λάθους σε κάθε είδους πάσα προς αποφυγή των τικι-τάκα και θα έλεγα ότι βάσει του πόσο πιο «στρατηγικά» κινείται ο ρυθμός δουλεύει υπέρ του. Ωστόσο, είδα και αρκετά γλιστρήματα παικτών και εξωγήινα σλάλομ που φέτος θα ήθελα να δω να εξαφανίζονται, έτσι για να κάνει κάπως πιο γλυκό τον αποχαιρετισμό της ΕΑ. Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, το FIFA 23 είναι και το καλύτερο παικτικά και πιο ρεαλιστικό ποδοσφαιράκι που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά, σε βαθμό που μπορεί από χρόνο σε χρόνο να μη δει ο μέσος παίκτης τη διαφορά, αλλά πόσο μετράει τελικά αυτό;

To FIFA 23 σηματοδοτεί και την πρώτη απόπειρα της ΕΑ Sports στο cross-play, το οποίο, ας μην κρυβόμαστε, θέλαμε απεγνωσμένα εδώ και χρόνια όλοι όσοι παίζουμε κάθε χρόνο τον τίτλο. Μπορεί να περιορίζεται μεταξύ των δύο γενεών PS5 με Xbox Series X|S και PC σε ένα pool και τα PS4 και Xbox One σε άλλο pool, αλλά η δυνατότητα να παίξετε με τον φίλο σας που το έχει στο PC ήρθε και αυτό από μόνο του φέρνει χαμόγελα. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν τα γνωστά αγκάθια στους servers και παρά την σύνδεσή μου οπτικής ίνας, οι servers τουλάχιστον τις πρώτες μέρες δεν ανταποκρίνονταν στην αυξημένη ζήτηση και τα lag spikes ήταν συχνό φαινόμενο. Δε βλέπω όμως κάτι που δεν υπήρξε τόσα χρόνια, με την ΕΑ να αρνείται να κάνει το μεγάλο βήμα των dedicated servers που θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό αυτό το θέμα. Τουλάχιστον, ναι, υπάρχει cross play φέτος και για την πλειοψηφία αυτό θα μετρήσει περισσότερο.

Το ταβάνι που έχει πιάσει η ΕΑ Sports το βλέπω και στα γραφικά του FIFA 23. Πόσο καλύτερα να γίνουν; Έβλεπα τόσο ρεαλιστικά μοντέλα και πρόσωπα και φωτισμούς μέρας και νύχτας που ήταν οι καλύτεροι που είδα σε τέτοια παιχνίδι, αλλά όχι κάποια τεράστια βελτίωση σε σχέση με πέρυσι. Σχεδόν ανεπαίσθητη θα έλεγα. Πόσο όμως πιο ρεαλιστικός να δείξει ο Messi, ο Ronaldo, ο Mbape και ο Haaland; Ειλικρινά αναρωτιέμαι. Το ότι πρόσθεσαν μερικούς πιο ρεαλιστικούς πανηγυρισμούς στους θεατές και η παρουσίαση έγινε πιο σφιχτή και πιο έντονη δίνει αυτούς τους λίγους αλλά θετικούς πόντους στο γενικό οπτικό αποτέλεσμα της τηλεοπτικής του αύρας.