Horizon Forbidden West Video Review | Η επιστροφή της Aloy στο PS5!

Μια αναλυτική ματιά στο νέο πόνημα της Guerrilla

Όσο φαντασμαγορικά και αν ήταν τα Killzone, ποτέ δε με είχαν προετοιμάσει γι' αυτό που θα ακολουθούσε από την Guerrilla Games. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2017, έκανε το ντεμπούτο του το Horizon Zero Dawn, το οποίο κατάφερε αμέσως να γεννήσει μια νέα μασκότ για το PlayStation, αφού ήταν μια φανταστική open world περιπέτεια με πανέξυπνο concept και παραδόξως ένα καλοστημένο και πρωτότυπο σενάριο.

Τώρα, περίπου πέντε χρόνια μετά, η περιπέτεια της δυναμικής Aloy συνεχίζεται μέσα από το Forbidden West. Το sequel είναι η πρώτη μεγάλη αποκλειστικότητα του PlayStation για φέτος και πραγματικά τιμά τον όρο sequel. Αναλυτικότερα, το στούντιο πάτησε πάνω στα γερά θεμέλια του πρώτου παιχνιδιού, για να προσφέρει μια εμπειρία που κάνει βήματα μπροστά με νέες ιδέες και νέους gameplay μηχανισμούς, χωρίς να επανεφευρίσκει ωστόσο τον τροχό.

Για παράδειγμα, το combat σύστημα έχει εμπλουτιστεί πολύ, ειδικά στην melee πλευρά, αφού πλέον υπάρχουν πολλά combos, ειδικές κινήσεις, timing και γενικά περισσότερο βάθος, ενώ από την άλλη η εξερεύνηση έχει αλλάξει σημαντικά με το glider που αποκτά η Aloy στην αρχή του παιχνιδιού, καθώς και με το γάντζο, δύο εργαλεία που την κάνουν πιο οργανική και διασκεδαστική. Πάνω κάτω το ίδιο ισχύει για τις περισσότερες πτυχές του παιχνιδιού, που όλες τις βρήκα εμπλουτισμένες και φρεσκαρισμένες, όπως αρμόζει σε ένα σωστό sequel. Φυσικά, υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που μπορεί να γίνει, όπως για παράδειγμα το stealth, το οποίο παρά τις προσπάθειες, όπως το ειδικό skill tree, παραμένει ρηχό και απλοϊκό.

Πολύ πιο φορμαρισμένη βρήκα την Guerrilla Games και τους writers της και στο θέμα των χαρακτήρων, αφού πλέον υπάρχει ένα πιο σφιχτοδεμένο καστ που θα σας συντροφεύσει στην περιπέτεια, ενώ η ιστορία συνολικά σε κρατά σε αγωνία, με αρκετές ανατροπές και σύνθετες sci-fi ιδέες, παρόλο που έχει χαθεί ελαφρώς η απόλυτη αύρα μυστηρίου που περίβαλε το πρώτο παιχνίδι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τεχνικό τομέα, την open world δομή, το διαθέσιμο περιεχόμενο και άλλες πτυχές του παιχνιδιού, μπορείτε να δείτε την αναλυτική μου συζήτηση με τον Σάκη Καρπά, διάρκειας περίπου μισής ώρας, μέσα από τον player που ακολουθεί:

Συνοψίζοντας : Το Horizon Forbidden West, χωρίς να επανεφευρίσκει τον τροχό, εξελίσσει τη σειρά με φυσικό και οργανικό τρόπο. Νέες ιδέες και μηχανισμοί, όπως ο γάντζος και η υποθαλάσσια εξερεύνηση, έρχονται να σταθούν δίπλα στο αρκετά εμπλουτισμένο combat σύστημα, για να συνθέσουν μια καλοστημένη εμπειρία. Αν και αυτή τη φορά η ιστορία έχει χάσει λίγη από την αίγλη του μυστηρίου που περίβαλε το πρώτο παιχνίδι, έχει γίνει σαφώς καλύτερη δουλειά στους χαρακτήρες, ενώ δε λείπουν και οι πολλές ανατροπές που σε κρατούν σε αγωνία. Συνολικά, το Forbidden West αφήνει την αίσθηση ενός ολοκληρωμένου ταξιδιού, μιας περιπέτειας με φαντασμαγορικά set pieces που εντυπωσιάζουν χάρη στον αστραφτερό τεχνικό τομέα. Ίσως για πολλούς το μελανό σημείο να είναι η πολύ συνηθισμένη open world δομή ή τα διαφορά bugs, όπως τα μαλλιά της Alloy που χοροπηδάνε σε κάθε cutscene (και που σίγουρα θα διορθωθούν προσεχώς). Όπως και να ‘χει, αν έχετε παίξει το Zero Dawn γνωρίζετε ήδη τι να περιμένετε, οπότε πιάστε τα τόξα και ετοιμαστείτε για ένα δεύτερο γύρο!
Box Art
Developer : Guerrilla Games
Publisher : Sony Interactive Entertainment
Distributor : Sony Hellas
Available for : PS4, PS5
Release date : 18-02-2022