The Last of Us Part II Remastered Review - Αριστουργηματικά περίσσιο!

The Last of Us Part II Remastered Review - Αριστουργηματικά περίσσιο!

16 Ιανουαρίου 2024 17:00
Μια ματιά στο πιο χρήσιμα αχρείαστο remaster των τελευταίων χρόνων

Θα ξεκινήσω από τα βασικά για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου σε αυτούς που τυχαίνει να μη γνωρίζουν τη σχέση μου με τη σειρά της Naughty Dog. Θεωρώ τα The Last of Us, και δη, το Part II, από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα στο μέσο. Είναι ο λόγος που λατρεύω με τέτοιο πάθος τα βιντεοπαιχνίδια. Τα έργα του κυρίου Druckmann και της παρέας του εκεί στη Santa Monica της Καλιφόρνια, με έχουν διαλύσει, με έχουν συνεπάρει, με έχουν μαγέψει εδώ και πολλά χρόνια. Στην πρώτη ταλάντωση της χορδής του ronroco του Gustavo Santaolalla, γονατίζω…

Η Sony το έκανε -όχι τόσο επιτυχημένα- και με το The Last of Us Part I, και έρχεται να το κάνει και με το Part II: ένα remastered/ remake, του οποίου η αναγκαιότητα ύπαρξης, εύκολα αμφισβητείται. Και αμφισβητείται γιατί ούτε το πρώτο, αλλά κυρίως, ούτε το δεύτερο παιχνίδι έχουν ανάγκη από κάποια remastered ή remake κυκλοφορία. Η δικαιολογία «μα πρέπει να το γευθούν και οι παίκτες του PS5» δεν στέκει, μιας και η PS4 έκδοση του Part II υποστηρίζεται κανονικότατα από το PS5 και μάλιστα από τις πρώτες ημέρες ζωής της κονσόλας έχει δεχθεί και σχετικό update που βελτιώνει την απόδοση του τίτλου. Με απλά λόγια, όποιος έχει PS5, μπορούσε πανεύκολα -και φθηνότερα- να απολαύσει την ήδη πανέμορφη PS4 έκδοση του Part II. Όσο κι αν λατρεύω το παιχνίδι, όσο κι αν θέλω να το βιώνω στην καλύτερη δυνατή του μορφή, η κυκλοφορία ενός remaster μοιάζει περιττή.

Δεδομένου αυτού, λοιπόν, αν έχετε ασχοληθεί σωστά (έχετε «λιώσει» εν ολίγοις) με την PS4 έκδοση του τίτλου, δε χρειάζεται να «ιδρώσει το αφτί σας», μιας και τα όσα υπάρχουν στο remaster, αν και πολύ ευπρόσδεκτα στο πακέτο, δεν είναι, κατά την άποψή μου, ικανά να σε πείσουν να δώσεις εκ νέου χρήματα. Βέβαια, οφείλω να αναγνωρίσω στην Sony ότι η κίνηση να κοστολογήσει το remaster στα €49.99 και όχι full price είναι προς τιμήν της και σίγουρα δίνει περισσότερες ελπίδες αγοράς στους περισσότερους λάτρεις του τίτλου, ενώ πολύ καλή επιλογή βρίσκω το upgrade (με αισθητά λιγότερα χρήματα) γι’ αυτούς που έχουν ήδη το The Last of Us Part II στην κατοχή τους. Να σημειωθεί πως upgrade στις disk εκδόσεις του PS4, μπορεί να γίνει μόνο σε PS5 που δέχονται δίσκους. Και τέλος, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των saves από την PS4 έκδοση, στο The Last of Us Part II Remastered.

Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν αναιρούν το γεγονός πως η Naughty Dog προσπάθησε και εν μέρει κατάφερε, να δώσει ένα αρκετά πλούσιο remaster, με όμορφες πινελιές και ευπρόσδεκτα χαρακτηριστικά. Ξεκινώντας από τον τεχνικό τομέα, που είναι και το σημαντικότερο κομμάτι ύπαρξης ενός remaster, το παιχνίδι πράγματι έρχεται βελτιωμένο. Καταρχάς, μιλάμε για 4K ανάλυση στο Quality Mode (30 fps), κάτι που κάνει το Part II και επίσημα ένα από τα ομορφότερα και πιο -ας μου επιτραπεί η έκφραση- “next gen” παιχνίδια εκεί έξω. Στο Performance Mode (60 fps) ο τίτλος τρέχει στα 1440p. Επιπροσθέτως, για τηλεοράσεις που το υποστηρίζουν, υπάρχει η δυνατότητα ξεκλείδωτου framerate (VRR), με την απόδοση να κυμαίνεται από 30 μέχρι 50FPS στο Quality Mode και από 60 μέχρι 90FPS στο Performance. Για την ιστορία, οι εκδόσεις του PS4 και του PS4 Pro, έτρεχαν στα 1080p και 1440p αντίστοιχα, πάντα με στόχο τα 30 fps, τα οποία σε φορτωμένες σκηνές δεν κατάφερναν να τα διατηρήσουν. Εκτός αυτού, σε σημεία που το framerate αντιμετώπιζε προβλήματα στο PS4, η remaster έκδοση στο PS5 δείχνει ομαλότατη.

Πέραν, όμως, της απόδοσης και των αναλύσεων, υπάρχουν και βελτιώσεις στην ίδια τη μηχανή γραφικών. Πιο συγκεκριμένα, πλέον έχουμε υψηλότερη ανάλυση στα textures, πιο πλούσιες σε αντικείμενα περιοχές, με περισσότερη λεπτομέρεια, καλύτερο draw distance, καλύτερους φωτισμούς, πιο πειστικές σκιάσεις, διορθωμένα και ομαλότερα animations και άλλα. Ήταν που ήταν ένα πανέμορφο παιχνίδι, ακόμη και στο 2024 που βρισκόμαστε, πλέον το The Last of Us Part II Remastered ρίχνει σαγόνια και κατά την άποψή μου είναι το ομορφότερο παιχνίδι του PS5 (και όχι μόνο…). Και για να τελειώνω με τα τεχνικά, πλέον το DualSense υποστηρίζεται πλήρως, με τα Haptic Feedback και Adaptive Triggers να χαρίζουν ένα απολαυστικό immersion στο gameplay.

Εκτός των τεχνικών πινελιών και βελτιώσεων, το Remaster του Part II φέρνει και μερικές ενδιαφέρουσες προσθήκες και modes. Καταρχάς, έχουμε τα Lost Levels, δηλαδή τρία νέα επίπεδα (Sewers, Jackson Party, Boar Hunt) που κόπηκαν από την αρχική κόπια του παιχνιδιού. Δεν είναι κάτι που χωρίς αυτά η εμπειρία είναι φτωχότερη, αλλά έχουν το δικό τους ενδιαφέρον. Επιπλέον, έχει προστεθεί εκτενές commentary από τους developers, οι οποίοι δίνουν τη δική τους οπτική και μερικές απίθανες ιστορίες για την ανάπτυξη του τίτλου. Τέλος, το No Return, είναι ένα ολοκαίνουργιο Roguelike Survival Mode, κάτι σαν wave gameplay, με αστείρευτη δράση που θα ανεβάσει σίγουρα του παλμούς της καρδιάς σας. Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με την πολύ βελτιωμένη και σαφέστατα πλουσιότερη έκδοση Guitar Free Play, για τα πιο…μουσικά αφτιά εκεί έξω.

Συνοψίζοντας : Εν κατακλείδι, το Remaster του The Last of Us Part II είναι πράγματι μια αισθητά πλουσιότερη και βελτιωμένη έκδοση του αριστουργήματος της Naughty Dog, που κλείνει το μάτι κυρίως σε όσους δεν έχουν στο παρελθόν εμπειρία μαζί του. Εγώ, για να είμαι ειλικρινής, δεν ένιωσα σε καμία περίπτωση ότι χρειαζόμουν μία τέτοια κυκλοφορία. Ο τίτλος ήταν ήδη υπέροχος, υποστηριζόταν ήδη από το PS5 και η θέση του στην καρδιά μου παραμένει εκεί που ήταν.
Box Art
Tested on : PS5
Developer : Naughty Dog
Publisher : Sony Interactive Entertainment
Available for : PS5
Release date : 19-01-2024