Star Wars Jedi: Survivor Review – Η Δύναμη είναι και πάλι μαζί του

Star Wars Jedi: Survivor Review – Η Δύναμη είναι και πάλι μαζί του

06 Μαΐου 2023 16:44
O Cal Kestis επιστρέφει στην μεγαλύτερη και πιο σκοτεινή του περιπέτεια

Τυχαίνει τα sequels να μην είναι επιτυχημένα τις περισσότερες φορές και να απογοητεύουν. Λίγα είναι τα παραδείγματα μεγάλων παιχνιδιών που στον αριθμό "2" ή το δεύτερο κεφάλαιό τους τα κατάφεραν περίφημα. Θα μπορούσε το sequel του Star Wars Jedi: Fallen Order να είναι μέσα σε αυτή τη λίστα; Η απάντηση είναι πως «ναι» μόνο που το συνοδεύει ένα σημαντικού μεγέθους «αλλά».

Η Respawn Entertainment άνοιξε το δρόμο για μια νέα γενιά Star Wars παιχνιδιών, με μοντέρνα αφήγηση, παικτικό στιλ, απαιτητικό από τον παίκτη και συνάμα άκρως διασκεδαστικό. Το Star Wars Jedi: Survivor χτίζει προφανώς στην δοκιμασμένη και αρκετά επιτυχημένη φόρμουλα του Fallen Order και προσπαθεί να την μεγαλώσει σε όλα τα επίπεδα. Μόνο που αλλού πετυχαίνει διάνα και αλλού ο στόχος του κοντράρει αυτόν των Stormtroopers.

Για αρχή θα σας παω στην ιστορία εκεί όπου συναντάμε τον Cal Kestis (τον υποδύεται πάλι ο Cameron Monaghan) πέντε χρόνια μετά το φινάλε του προηγούμενου παιχνιδιού, καθώς εκτελεί μόνος του αποστολές για τον Saw Gerrera, αφοσιωμένος στο να παλέψει την Αυτοκρατορία με νύχια και με δόντια. Μπορεί να το κάνει μόνος του; Πολύ γρήγορα τα γεγονότα τον οδηγούν να καταλάβει πως δε μπορεί χωρίς τους σύμμαχούς του και έτσι παλιά και αγαπημένα πρόσωπα, σμίγουν με φρέσκα σε αυτήν την επικών διαστάσεων -χωρίς καμία υπερβολή- Star Wars περιπέτεια.

Εκτιμώ πολύ -ως ένας λάτρης του Star Wars- που ασχολείται η πλοκή με το The High Republic κομμάτι του σύμπαντος, όπου στο πρώτο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη από πλευράς αφήγησης. Η επιλογή της Respawn τη δικαιώνει και ποντάρει ακόμη περισσότερο σε αυτή την άγνωστη εποχή του σύμπαντος, που για ακόμη μια φορά φέρνει τον Cal σε εντελώς αχαρτογράφητα μέρη του γαλαξία. Ο villain της ιστορίας, ο Dagan Gera τσεκάρει το «μυστηριώδης κακός», όμως όχι και το πολυεπίπεδος όσον αφορά τα κίνητρά του. Εδώ που τα λέμε θα μπορούσε να είχε δουλευτεί λίγο παραπάνω και ο χαρακτήρας του Cal, παρά το ότι τον βλέπουμε πιο ώριμο, μουσάτο και μεστό, στο ζενίθ των δυνάμεών του και σε μια αρκετά ζοφερή ιστορία ειδικά για τον ίδιο.

Ετοιμαστείτε για ένα... "χιτσκοκικό, γκρανγκιονιολικό" φινάλε, με ένα αποτελεσματικό εν τέλει κρεσέντο που χτίζει συνεχώς και συνεχώς μεθοδικά την κορύφωσή του. Η γενικότερη γραφή της ιστορίας κινήθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα καθώς ήταν ένα συναρπαστικό τρενάκι συναισθημάτων, που είχε όλα όσα πρεσβεύει μια Star Wars ιστορία. Το αφηγηματικό τόξο της και αυτό που σαν παίκτης αλλά και σαν Star Wars fan μου άφησε, ήταν αυτό που λέμε «τίκαρε όλα τα κουτάκια». Βοήθησαν φυσικά και κέρδισε πόντους οι ερμηνείες όλων των βασικών πρωταγωνιστών, ειδικά του Cal -προφανώς-, της Cere, του Greeze, της Merrin και του Bode, ο οποίος είναι το «κρυφό hit”.

Αν κάτι κάνει πολύ καλά η Respawn -και το θεωρώ σήμα κατατεθέν της πλέον- είναι να χτίζει και να ξεδιπλώνει τον ρυθμό και την ιστορία, με απόλυτο συγχρονισμό μαζί με τις αρετές του gameplay. Το έκανε στο campaign του Titanfall 2, το έκανε πιο εστιασμένα στο “Fallen Order” και εδώ, στο “Jedi Survivor”, επαναλαμβάνει με ακρίβεια ντράμερ χτυπάει τα beats πάνω στους σωστούς χρόνους.

Παικτικά ενώ είναι απολαυστικό, το Star Wars Jedi: Survivor και από ποικιλία «σφύζει» περίμενα πολλά παραπάνω. Ναι, είναι αρκετά απαιτητικό, αλλά αυτή τη φορά λόγω των πολύδιαφημισμένων stances περίμενα μεγαλύτερη διαφοροποίηση και να αγγίξει περισσότερο την “Souls-like» συνταγή του. Όσο εντυπωσιακά κι αν είναι και όσο κι αν βοηθούν ανάλογα την περίπτωση, δεν παύει να μπορείς να πετσοκόψεις άπαντες με δύο οποιαδήποτε stances. Κατέληξα να ακολουθώ το dual-wielding (αλά Ahsoka) για main και για δεύτερο είτε Dual-blade αλά Darth Maul είτε το βαρύ Crossguard που θυμίζει Kylo Ren.

Δεν σας κρύβω ότι πέραν κάποιων bosses που έπεφτε ξύλο, αν ανέβαζες λίγο κάποια force abilities και έχτιζες ένα συγκεκριμένο tree (τιγκαρισμένο force push πχ) τα έβγαζες πέρα χωρίς να αλλάζεις συνεχώς stance. To θεωρώ μια χαμένη ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για να δοθεί πολύ μεγαλύτερο βάθος στο gameplay που προτιμάει μια πιο χαλαρή και εύπεπτη συνταγή. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι απολαυστικό το πετσόκομμα και ειδικά ο τεμαχισμός των εχθρών από το lightsaber αποτυπώνεται καλύτερα από κάθε άλλο Star Wars παιχνίδι μέχρι σήμερα.

Κατά τα άλλα το να πηδάς με παρκούρ κινήσεις σαν Assassin με Jedi ικανότητες παραμένει απολαυστικό, όσο απλοϊκό κι αν είναι στην εκτέλεσή του. Στα ρηχά κινήθηκαν οι γρίφοι του, οι οποίοι είναι εκεί στο περιβάλλον σαν έξτρα μπαχαρικό.

Μια ακόμη κίτρινη κάρτα που του δίνω όμως είναι πως επιχείρησε να στήσει τον «ανοιχτό» κόσμου του στο στιλ του God of War: Ragnarok και δεν του βγαίνει. Το κουτάκι «Metroidvania” το τικάρει μια χαρά, όμως μου άφησαν μια δυνατή ξερή γεύση οι κόσμοι του. Πανέμορφοι οι περισσότεροι μεν, αλλά άοσμοι, χωρίς ζωντάνια και υπερβολικά στατικοί δε, ειδικά όταν τα cutscenes και τα QTEs δεν χορεύουν μπροστά στον παίκτη. Παρόλο που ταξίδεψα σε αρκετούς πλανήτες, τα περιβάλλοντα ανακυκλώθηκαν πολλές φορές προς απογοήτευσή μου και το ότι δεν έχουν μια απαραίτητη open world ζωντάνια δεν τα βοηθάει. Ειδικά ο Khobo που είναι στην πραγματικότητα ο βασικός χάρτης του παιχνιδιού.

Ούτε και ο τρόπος που σου δίνονται τα side-quests ήταν προσεγμένος, συμβαδίζοντας με την υπόλοιπη ξηρασία του κόσμου, σαν τις ερήμους του Tatooine. Θα ήθελα να μου δώσει παραπάνω λόγους και κίνητρα να εξερευνήσω τους κόσμους του αλλά μόλις τελείωσε η -ομολογουμένως συναρπαστική και ώριμη- ιστορία του, ένιωσα "γεμάτος" και χωρίς επιθυμία να επαναλάβω ξανά τις τοποθεσίες του. Ένα μέσο playthrough θα σας πάρει περίπου 20 ώρες για να το βγάλετε και μερικές ώρες παραπάνω αν σουλατσάρετε για μυστικά, side quests και λίγη εξερεύνηση.

Η δεύτερη και πιο σημαντική «κίτρινη κάρτα» πηγαίνει απευθείας στη Respawn καθώς δεν φρόντισαν ο τίτλος να είναι «γυαλισμένος» από την πρώτη μέρα, ούτε και από τις επόμενες που ακολούθησαν. Πραγματικά αντιμετωπίζει πολλά τεχνικά προβλήματα το Star Wars Jedi: Survivor που στη δική μου εμπειρία τουλάχιστον έφτασαν μέχρι και στο βαθμό του game-breaking δύο φορές. Από bugs είχε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε από τοιχώματα που δεν πιανόταν ο Cal, μέχρι κάκιστα και αλλοπρόσαλλα animations. Ίσως το χειρότερο και αυτό που έσπαγε το immersion ήταν το έντονο -σε εκνευριστικό βαθμό- pop-up στα textures.

Στην ίδια μοίρα και ο τεχνικός του τομέας που απείχε πολύ από το να είναι ομαλός στα 60fps με ένα μέτριο και αρκετά ‘λασπωμένο’ για τα δεδομένα του PS5, Performance Mode. Όταν το απενεργοποιούσα και βελτιώνονταν η ποιότητα των γραφικών και έπεφταν τα καρέ, αυτό είχε άμεση και σοβαρή επίπτωση στο gameplay που απαιτεί να έχεις timing και συγχρονισμό. Ενώ φαίνεται ότι είναι ένα πανέμορφο παιχνίδι, ειλικρινά κάπου εκεί στο πετσί του, υπάρχει ένας τεχνικός τομέας που δικαιώνει τη Respawn και θα μπορούσε να ρίχνει σαγόνια, ωστόσο, λόγω αυτών των θεμάτων δεν φτάνει στην πηγή για να πιει νερό. Και η κατάσταση που σας μεταφέρω είναι μετά και το πρώτο μεγάλο διορθωτικό patch του. Ευελπιστώ να στρώσει καθώς η ιστορία και η επική Star Wars περιπέτεια που επιφυλάσσει στον οποιονδήποτε είναι κρίμα να παραγκωνίζεται με τέτοιον τρόπο.

Συνοψίζοντας : Το Star Wars Jedi: Survivor εξακολουθεί να είναι ισχυρό στη Δύναμη όπως ο προκάτοχός του. Ο στόχος του να πάει πολύ πιο ψηλά όμως, το έφτασε σε σημείο να καίγεται παρά τις φιλοδοξίες του, χωρίς όμως να χάνει την απολαυστική εμπειρία του να είσαι Jedi. Αυτήν την αποτυπώνει καλύτερα από κάθε άλλο μοντέρνο Star Wars παιχνίδι. Προσφέρει μια γεμάτη εμπειρία που συναρπάζει, χτίζει σωστά και ολοκληρώνει με ένα φινάλε που μακάρι να το βλέπαμε σε ταινία ή σε σειρά του Disney Plus. Αν δεν είχε αυτά τα σοβαρά και σε πολλά σημεία τεχνικά προβλήματα -που είναι παιδαριώδη σε σημεία για το βεληνεκές της Respawn και της ΕΑ- θα μιλούσαμε για ένα απόλυτο sequel σε όλα τα μήκη του.
Box Art
Tested on : PS5
Developer : Respawn Entertainment
Publisher : EA
Available for : PS5, Xbox Series X|S, PC
Release date : 28-04-2023